Black Box: Η μεγάλη μπίζνα στα ακίνητα με υποθήκη την πρώτη κατοικία

Αρχίζει να «μπαίνει το νερό στ΄αυλάκι» για ένα από τα πιο σημαντικά project που θα  διαχειριστεί στους επόμενους μήνες το Υπουργείο Οιοκνομικών. Πρόκειται για το  Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων,  του οποίου η λειτουργία είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση του νέου Πτωχευτικού Νόμου.  Ο  Φορέας θα λειτουργήσει με ιδιωτικά κεφάλαια ύψους  τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών, όπως πληροφορούμαστε, αναμένεται τις προσεχείς ημέρες  να προκηρύξει τη διαγωνιστική διαδικασία βάσει της οποίας θα κληθούν να συμμετάσχουν στο σχήμα ιδιώτες, που θα επενδύσουν στην αγορά των ακινήτων που ανήκουν σε ευάλωτες δανειολήπτες.

Ήδη δόθηκε στη δημοσιότητα προς διαβούλευση η σχετική πρόσκληση προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ο επενδυτής θα προκριθεί μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του χρόνου.

Ο νέος Φορέας θα λειτουργήσει κάπως σαν τον «Ρομπέν των δασών» για τους ασθενέστερους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν  το σπίτι τους σε πλειστηριασμό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα παρεμβαίνει αγοράζοντας τα ακίνητα που βγάζουν σε πλειστηριασμό τράπεζες και funds από κόκκινα δάνεια.Στη συνέχεια θα «νοικιάζει» το ακίνητο στον παλιό πλέον ιδιοκτήτη του, προκειμένου να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του σε αυτό για ένα διάστημα που θα φθάνει τα 12 έτη.  Το πιο σημαντικό είναι ότι ο οφειλέτης – ενοικιαστής θα δικαιούται να λάβει επιδότηση του ενοικίου από το Δημόσιο έως και 210 ευρώ μηνιαίως.

Οι όροι είναι συμφέροντες και τον ιδιώτη που θα αναλάβει τον Φορέα αν κρίνουμε από τα ονόματα επενδυτών που έχουν εκφράσει καταρχήν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Μιλάμε, πάντως, για μεγάλη δουλειά γιατί ο εν λόγω φορέας θα αγοράζει σπίτια οφειλετών που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία και δεν τα εξυπηρετούν.

----

Άρχισαν τα όργανα για τον ελληνικό τουρισμό αμέσως μετά το ξέσπασμα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, αλλά η πραγματική οικονομία, οι ξενοδόχοι δηλαδή, και οι επαγγελματίες, δεν είναι τόσο απαισιόδοξοι. Στην Κρήτη, λ.χ, μας έλεγαν ότι έχουν ήδη φτάσει ή αναμένουν το 50 -60% της επισκεψιμότητας του 2019. Όχι στα Μάλια και στα υπόλοιπα μέρη που εισπράττουν σχεδόν αποκλειστικά από τους Άγγλους, αλλά στο υπόλοιπο νησί. Η Oxfrod Economics που χρησιμοποιεί το εργαλείο Tourism Tracker, καταγράφει ήδη έκρηξη των τουριστικών επισκέψεων στις χώρες της Ν. Ευρώπης και εκτιμά πως ο Ιούνιος θα κλείσει στο 45% και ο Αύγουστος στο +75% - 85% από πέρυσι.

---

Η Τετάρτη είναι η τελευταία ημέρα για τις διαδικασίες αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank και η μέρα που θα κλειδώσει η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών. Από πλευράς ζήτησης η ΑΜΚ τα πηγαίνει περίφημα, η υπερκάλυψη θεωρείται δεδομένη εξ ου και οι εκτιμήσεις για τελική τιμή πάνω από το 1 ευρώ. Που μένει βέβαια να αποδειχθεί στην πράξη. 

---

«Τούς έπιασαν οι τσιγκουνιές εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς να εξηγήσουμε αλλιώς ότι το 2014 στη Θεσσαλονίκη είχαν υποσχεθεί κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και τώρα, επτά (7) ολόκληρα χρόνια μετά, υποσχέθηκαν μόνο 800 ευρώ! Για 49 ευρώ έγινε όλη αυτή η βαρύγδουπη εκδήλωση χθες; Στο μεταξύ, κυβέρνησαν 4,5 χρόνια και μόλις τρεις μήνες πριν τις εκλογές του 2019 πήγαν τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ, από τα 586 ευρώ που ήταν από το 2012!» (Γιώργος Φλωρίδης, 29/6/2021)

---

Ξέρετε πως η στήλη μια αδυναμία την έχει στα χρηματιστηριακά. Ακούει δεξιά κι αριστερά πως «έρχεται το τέλος του κόσμου» και από εβδομάδα με το που μπει ο Ιούλιος, θα αρχίσουν τα κλάματα και οι οιμωγές στις αγορές. Επειδή οι αναλυτές που γράφουν στο liberal markets έχουν γράψει χιλιόμετρα στα χρηματιστήρια, τα ξέρουν σαν την κάλπικη δεκάρα και όταν μιλάνε ξέρουν τι λένε, η στήλη τους πιστεύει. Πρώτα θα σας εκμυστηρευτεί πως το τέλος του κόσμου δεν έρχεται. Μια χρηματιστηριακή διόρθωση, όμως, μπορεί να έρθει με το που μπει η πρώτη εβδομάδα του νέου μήνα.  Αφορμές θα βρεθούν. Αλλά, μιλώντας για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, θα είναι μια διόρθωση κομμένη και ραμμένη σε όσους θέλουν να αγοράσουν εισιτήριο στο πάρτι που θα ακολουθήσει. Αργή και βασανιστική, θα δώσει τιμές εισόδου, αλλά μην περιμένετε εφιάλτες και δράματα που θα σας προσφέρουν τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ -που λέει ο λόγος- στο 1 ευρώ. Ένα 10-15% χαμηλότερα μπορεί να είναι υπεραρκετό για τις καλές μετοχές στους ε. Και αν...

Αφήστε που κανείς δεν παίρνει όρκο αν πρώτα θα δούμε το χιλιάρικο και μετά θα πισωπατήσει η αγορά. Λόγους, πάντως, για πραγματικά μεγάλή πτώση δεν έχει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

---

Εμπλοκή για άλλη μια φορά προέκυψε στην υπόθεση της πώλησης του Πόρτο Καρράς από την Τεχνική Ολυμπιακή προς την Balterra του Ιβάν Σαββίδη, καθώς οι δύο εταιρείες δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το πόρισμα του ανεξάρτητου συμβούλου και προχωρούν σε διορισμό δεύτερου ανεξάρτητου συμβούλου. Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τεχνική Ολυμπιακή, σύμφωνα με τις διατάξεις του SPA, εάν δεν καταστεί εφικτό να εκδοθεί κοινό τελικό πόρισμα τότε θα διορίσουν από κοινού τρίτο ανεξάρτητο σύμβουλο , ο οποίος θα πρέπει να εκδώσει το οριστικό τελικό πόρισμα σε ένα μήνα από τον διορισμό του. Άλλωστε ο Γιώργος Στέγγος σε σχετική ενημέρωση των αναλυτών είχε επισημάνει προ ημερών ότι συνεχίζει να υπάρχει η διαφορά στο τίμημα με τον Ιβάν Σαββίδη. Είχε δε αναφερθεί και σε «καλά νέα» είναι ότι η εκκρεμότητα με τους χρονομισθωτές έχει περιοριστεί στις 150 χιλ. ευρώ. Υπενθυμίζεται δε ότι από το αρχικό τίμημα των 168,8 εκατ. θα πρέπει να εκπέσουν 70,785 εκατ. για χρηματοοικονομικές και λοιπές υποχρεώσεις και έτσι το τελικό τίμημα της πώλησης ανέρχεται σε 98,101 εκατ. ευρώ.

---

Η στήλη σας προτείνει να διαβάσετε την ανάλυση της Alpha Bank για την πρόταση των G7 σε ό,τι αφορά τη θέσπιση ενιαίου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή 15% ώστε τα κράτη να φορολογούν τις πολυεθνικές για τα κέρδη που παράγουν στην επικράτειά τους, ανεξάρτητα από τη φορολογική τους έδρα.

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, επειδή μια φιλελεύθερη προσέγγιση στα πράγματα την έχουμε και είμαστε φίλοι της παγκόσμιας διακίνησης ιδεών, κεφαλαίων, εργασίας, γνώσεων κλπ, δεν είναι μια πρόταση που μας ενθουσιάζει.

Μας θυμίζει στην ανάλυσή της η Alpha Bank πως το 1980, ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής διαμορφωνόταν στο 40,1%, ενώ, τις δεκαετίες που ακολούθησαν, κατέγραψε σταθερά πτωτική πορεία υποχωρώντας, το 2020, στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 23,9%. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο δείκτης παγκοσμιοποίησης κέρδισε έδαφος, με αποτέλεσμα, το 2019, να διαμορφωθεί στις 61,8 μονάδες, η οποία συνιστά την υψηλότερη μέτρηση που έχει καταγραφεί.

Ο φορολογικός ανταγωνισμός των τελευταίων δεκαετιών απέτρεψε τις εθνικές κυβερνήσεις να θέσουν υψηλούς φορολογικούς συντελεστές στα κέρδη των επιχειρήσεων, εξέλιξη η οποία θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην προσέλκυση επενδύσεων. Η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κρατών οδήγησε σε ορισμένες περιπτώσεις σε πολύ χαμηλούς ή ακόμα και μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές (Βερμούδες, Νήσοι Κέιμαν, Βρετανικές Παρθένες Νήσοι κ.ά.), με αποτέλεσμα πολυεθνικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα κέρδη τους στα συγκεκριμένα φορολογικά «καταφύγια» (tax heavens).

Θεωρητικά η συμφωνία της ομάδας G7 στοχεύει αφαιρέσει το κίνητρο μεταφοράς των κερδών. Στην περίπτωση που ένα κράτος με φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο του 15% αρνηθεί να συμπεριληφθεί στη συμφωνία, τότε οι επιχειρήσεις που έχουν μεταφέρει εκεί τη «λογιστική» τους έδρα, θα υπόκεινται σε συμπληρωματικό φόρο από τις φορολογικές αρχές της χώρας προέλευσής τους, μέχρι η συνολική φορολογική επιβάρυνση να διαμορφωθεί σε 15%.

Στη μετα-πανδημική εποχή, με τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα να αποσύρονται σταδιακά, τα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν από την εφαρμογή της συμφωνίας αφενός θα συμβάλλουν στην μελλοντική αποπληρωμή του χρέους και αφετέρου ενδέχεται να αποτελέσουν ένα μέσο διατήρησης της δημοσιονομικής στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Μεταξύ των κρατών - μελών του ΟΟΣΑ η Ουγγαρία (9%) και η Ιρλανδία (12,5%) είχαν, το 2020, το χαμηλότερο εταιρικό φορολογικό συντελεστή, ο οποίος διαμορφωνόταν κάτω από το όριο του 15%.

Η περίπτωση της Ιρλανδίας χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς, καθώς μείωσε σταδιακά τον εταιρικό φόρο από 40% το 1995 σε 12,5% το 2003, ενώ έκτοτε διατηρείται στα συγκεκριμένα επίπεδα, καθιστώντας τη χώρα ισχυρό πόλο έλξης μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, το 2020, το απόθεμα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ιρλανδία διαμορφώθηκε στο 338% του ΑΕΠ, επίδοση η οποία συνιστά την τρίτη μεγαλύτερη μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, υπολειπόμενη μόνο έναντι του Λουξεμβούργου (856% του ΑΕΠ) και της Ολλανδίας (356% του ΑΕΠ), ενώ τα έσοδα από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων ανήλθαν σε 11,8 δισ. ευρώ...

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η επιβολή φόρου 15% στα εταιρικά κέρδη αναμένεται να αποδώσει επιπλέον φορολογικά έσοδα ύψους 48,3 δισ. ευρώ ανά έτος στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα περισσότερα εξ αυτών αναλογούν στο Βέλγιο (10,5 δισ. ευρώ), στην Ιρλανδία (7,2 δισ. ευρώ) και στη Γερμανία (5,7 δισ. ευρώ), ενώ εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων, σύμφωνα με τη μελέτη, θα επιτύχουν οι ΗΠΑ ( 40,7 δισ. ευρώ), ο Καναδάς (16 δισ. ευρώ) και η Ιαπωνία (6 δισ. ευρώ).

---

Γραφεία στην Ελλάδα ανοίγει η Freedom Finance, ένας από τους σημαντικότερους online brokers διεθνώς με κεφαλαιοποίηση περίπου 3,5 δισ. δολαρίων και περισσότερους από 230.000 πελάτες. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στον NASDAQ και δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες, ενώ στην Ελλάδα διατηρεί πελατολόγιο περίπου 5.000 επενδυτών. Όπως τόνισε ο Timur Turlov ,CEO της εταιρείας, σε διαδικτυακή  συνέντευξη τύπου η ελληνική αγορά είναι πολύ σημαντική για την εταιρεία και στόχος της είναι να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα εκτός από τους θεσμικούς και μικροεπενδυτές.

---

Mε εστίαση των πωλήσεων σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως η επενδεδυμένη μελαμίνη και την επέκταση στις αγορές του εξωτερικού κινείται η Akritas το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισηγμένη στο εξάμηνο καταγράφει αύξηση πωλήσεων περίπου 15% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως με την υποχώρηση των επιπτώσεων της πανδημίας ο κατασκευαστικός κλάδος θα αναθερμανθεί, ενώ θα υπάρξει και ανάταση της τουριστικής αγοράς συγκριτικά με το 2020. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω εκτιμήσεων, οδηγεί τη διοίκηση της εισηγμένης να αισιοδοξεί για την πορεία του έτους. Υπενθυμίζεται πως η εισηγμένη στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητάς της βρίσκεται σε διαδικασίες μερικής αναδιάρθρωσης των βραχυπρόθεσμων χρεολυτικών δόσεών της, ενώ το deal με την Πλαίσιο για την παραχώρηση ακινήτου στη Μαγούλα έναντι 2,9 εκατ.ευρώ ενισχύει σημαντικά τα κεφάλαια της εισηγμένης.

---

Με χρηματικά διαθέσιμα 3,19 εκατ.ευρώ και δανειακές υποχρεώσεις 17,9 εκατ.ευρώ στόχος της Δέλτα Τεχνικής είναι να μειωθεί ο δανεισμός της και να ενισχυθεί η ρευστότητά της. Προς αυτή την κατεύθυνση η εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναμένει να εισπράξει οφειλόμενες κρατικές επιδοτήσεις μειώνοντας αντίστοιχα τις δανειακές της υποχρεώσεις. Ειδικότερα η ΔΕΛΤΑ Αιολικά Πάρκα Δυτικής Πελοποννήσου αναμένει επιδότηση 5,5 εκατ.ευρώ καθώς έχει εγκριθεί η επιδότησή της βάσει του Ν.3908/2011, με τα χρήματα να αναμένεται να «πέσουν» στην εταιρεία τμηματικά μέσα στο έτος.