Το ΤΑΙΠΕΔ θα παίζει σημαντικό ρόλο σε όλα τα μελλοντικά μεγάλα projects της χώρας. Αυτή τουλάχιστον είναι η επιδίωξη του Άκη Σκέρτσου. Σημειωτέων ότι αυτό το βλέπουν θετικά και στο Βερολίνο. Για την Αθήνα θα σας γελάσω. Το πως, δηλαδή, το βλέπουν οι εγχώριες δυνάμεις. Εγώ πάντως αγαπώ Άκη. Επειδή είναι σταθερός στις απόψεις του. Με το ΤΑΙΠΕΔ έχω πρόβλημα που ελέγχεται από το Υπερταμείο. Και δεν μπορεί να με πείσει κάποιος εύκολα ότι ο συνταξιούχος Εσθονός (τυχαία η αναφορά) που τοποθετήθηκε στην διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ή του Υπερταμείου θα ενδιαφερθεί περισσότερο από έναν Έλληνα τεχνοκράτη.
----
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «κτύπημα» των ΕΛΤΑ ήταν μεγάλο για όσους θα ήθελαν το κράτος να επιδοτήσει την δική τους επιχειρηματική πορεία μέσω του κλεισίματος των ταχυδρομείων. Να πληρώσει, δηλαδή, το δημόσιο περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια ευρώ για να αλωνίζουν αυτοί μόνοι τους. Ας δοκιμάσουν να συμμετέχουν στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Άλλη πιθανότητα δεν έχουν! Με τα λεφτά των άλλων δεν γίνεται…
----
Ψάχνουν το ψυθιριστή στο Μαξίμου για τη διαρροή περί διπλών βιβλίων του ΕΟΔΥ, αλλά δεν τον βρίσκουν. Το αρχικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι ότι εξωτερικός παράγοντας έκανε το ρουλεμάν σε δύο-τρεις αποδέκτες, υπαινισσόμενος πως έχει την πληροφορία εκ των έσω. Η έρευνα πάντως συνεχίζεται.
---
Με περηφάνια πρέπει να ατενίζουν οι CFO’s του Τιτάνα και του ΟΤΕ τις αποδόσεις των ομολόγων τους που βρίσκονται πλέον σε αρνητικό επίπεδο όπως άλλωστε και τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Το χρεόγραφο του Τιτάνα που ωριμάζει τον Ιούνιο του 2021 και φέρει κουπόνι 3,5% δίδει απόδοση στην τιμή που ζητούν να πουλήσουν οι κάτοχοι 101.50/102.00 (ask yield: -0.10%). Κάνει δηλαδή στην αγορά περισσότερο από την ονομαστική του αξία. Ακόμα ψηλότερα, στα 103,8 με 104,05 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας, κινείται η τιμή του ομολόγου του ΟΤΕ ωρίμανσης Απριλίου του 2022 με κουπόνι 2,375% και την απόδοση στο -0,10%. Αν αυτά τα συζητούσαμε πριν τρία τέσσερα χρόνια θα μας έλεγαν τρελούς. Τώρα η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επέτρεψε την ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων καθώς οι κεντρικές τράπεζες πλημμυρίζουν την οικονομία με ρευστότητα. Μόνο που το έκαναν και το 2015 και το 2016 αλλά εμείς είχαμε τότε… σοσιαλισμό…
----
Ο Θανάσης Παπανικολάου της MIG είναι είναι ένα από τα πρόσωπα – κλειδιά του 2020 που διακρίθηκε στον επιχειρηματικό στίβο. Όχι μόνο γιατί εν μέσω κρίσης και μεγάλων προκλήσεων κράτησε όρθια τη MIG και τις εταιρείες στις οποίες συμμετέχει, αλλά και επειδή μέσα σε λίγες ημέρες έκλεισε τα μεγαλύτερα deals της χρoνιάς που φεύγει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Vivartia μεταβιβάζεται στη CVC Capital Partners με ένα τίμημα που συμπεριλαμβανομένων των δανείων φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ, και η Singular Logic πωλείται στις Space Hellas και Epsilon Net προς 18,05 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένου του τιμήματος για τη μεταβίβαση δανειακών υποχρεώσεων προς την Τράπεζα Πειραιώς. Δεν ξέρουμε πολλούς που να έχουν καταφέρει τέτοια επιτεύγματα.
-----
Τέσσερις είναι οι διεκδικητές της Καλλιμάνης σύμφωνα με πληροφορίες. Πρόκειται για το επενδυτικό fund του Νίκου Καραμούζη, η Impala του Δημήτρη Βιντζηλαίου, η τουρκική Dardanel και ένα fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να βρει στρατηγικό επενδυτή, χωρίς όμως καμία επιτυχία. Ίδωμεν...
----
Έχει ανεβάσει μηχανές η Wind. Εκτός από τα καλά οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου και τριμήνου που ανακοίνωσε, έχει επιδοθεί σε ανελέητο κυνηγητό για νέες συνδέσεις. Τα τηλέφωνα πέφτουν βροχή και οι προσφορές περιλαμβάνουν επιδοτήσεις για νέα τηλέφωνα και εκπτώσεις 50% στα πάγια που πληρώνουν οι καταναλωτές σε Vodafone και Cosmote. Η διοίκηση έχει βάλει στο στόχαστρο τους καταναλωτές που έχουν σύνδεση στην Cosmote περισσότερο, και λιγότερο στη Vodafone.
----
Συνεχείς είναι οι συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα στο ΤΑΙΠΕΔ, με τη διοίκηση να επιθυμεί επιτάχυνση των διαγωνισμών. Στόχος όπως μαθαίνουμε είναι οι αποκρατικοποιήσεις να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ το 2021, ενώ ορισμένα projects πήγαν πίσω εξαιτίας της πανδημίας. Το βάρος έχει πέσει στους διαγωνισμούς στον χώρο της ενέργειας, με τις ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών και ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας να αποτελούν τα πρώτα projects που θα ολοκληρωθούν. Έπονται λιμάνια και ΕΛΠΕ.