H αυστραλιανή Macquarie είναι γνωστή από την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για έναν πολυεθνικό κολοσσό με υπό διαχείριση κεφάλαια 370 δισ. ευρώ και προσωπικό άνω των 15 χιλιάδων ανθρώπων με παρουσία σε 32 αγορές. H εταιρεία σε κοινοπραξία με την British Columbia Investment εξαγόρασε την Reden Solar έναντι 2,5 δισ. ευρώ.
Η Reden Solar αναπτύσσει, χρηματοδοτεί, κατασκευάζει και λειτουργεί σταθμούς ηλιακής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, με επιχειρησιακό χαρτοφυλάκιο 762 MW και ορίζοντα ανάπτυξης 15 GW. Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως η εταιρεία δραστηριοποιείται και στη χώρα μας και όπως πληροφορείται η στήλη αναμένεται να υπάρξουν νέα σχετικά με την επέκταση των Αυστραλών στον κλάδο ενέργειας στην Ελλάδα. Εκτός αυτού στο ραντάρ της πολυεθνικής βρίσκονται διάφοροι κλάδοι στη χώρα μας, από τις υποδομές έως την ενέργεια...
---
Η Jumbo ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 2021, τα οποία ήταν θετικά. Κέρδη 19,87% συγκριτικά με το 2020 και αύξηση κερδοφορίας 46% στα 305 εκατ. ευρώ. Ο Απόστολος Βακάκης έχει την φήμη του «γκρινιάρη», καθώς σε κάθε ευκαιρία σημειώνει τα προβλήματα που υπάρχουν στις εφοδιαστικές αλυσίδες, την αύξηση του κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων και την αύξηση στην τιμή ενέργειας. Ο ίδιος πάντως, όπως πληροφορείται η στήλη, παρομοιάζει την εταιρεία ως ένα μονοκινητήριο αεροπλάνο. Όπως λέει με αυτά που έγιναν με τον κορονοϊό έχασε τον ένα κινητήρα και πιλοτάρει με τον άλλο, ενώ σε όσους τον κατηγορούν για τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που έχει, αναφέρει πως το μαξιλαράκι των 549 εκατ. ευρώ, βοηθά την εταιρεία στο να ανταπεξέλθει σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή με τον πόλεμο.
---
Χθες είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν 780 πλειστηριασμοί ακινήτων. Πόσοι από αυτούς στέφθηκαν με επιτυχία; Μόλις σε 115 είχαμε πλειοδότες ή όπως αποκαλούνται στη γλώσσα των συμβολαιογράφων υπερθεματιστές, καθώς σε 107 περιπτώσεις η διαδικασία ανεστάλη, ενώ 553 εκποιήσεις δεν συγκέντρωσαν κανένα ενδιαφέρον. Οι αριθμοί λένε συνήθως την αλήθεια και στη συγκεκριμένη περίπτωση το χαμηλό ποσοστό ολοκλήρωσης των εκποιήσεων αποκαλύπτει ότι η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει όλα τα ακίνητα για τα οποία χτυπάει το ηλεκτρονικό σφυρί.
Κάποια, εξάλλου, assets είναι «σαπάκια», σε άλλα χρειάζεται να επενδυθούν μεγάλα κεφάλαια και σε ορισμένα απλώς δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί σχέδιο αξιοποίησής τους. Επίσης, συχνά-πυκνά 1 στις 7 φορές, με βάση τα χθεσινά δεδομένα, η διαδικασία αναστέλλεται επειδή ο ιδιοκτήτης πετυχαίνει την ανακοπή της εκποίησης. Όλα αυτά τα λέμε επειδή στους πλειστηριασμούς δεν παίζει ρόλο η ποσότητα, αλλά η ποιότητα, σε ποιον καταλήγει το ακίνητο. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα «φιλέτα» είναι περιορισμένα, ανάλογα μικρός είναι ο αριθμός των πλειοδοτών. Για παράδειγμα, η μυκονιάτικη βίλα της τεχνικής εταιρείας Κάγιε Μάρε που εκποιήθηκε, τέλη Φλεβάρη, κατέληξε στην τεχνική εταιρεία Interkat – Αφοί Παπαϊωάννου των Μιχαήλ και Πανουργιά Παπαϊωάννου σε τίμημα 3 εκατομμυρίων ευρώ. Αντίθετα, δύσκολα θα αγόραζε κάποιος ένα από τα πολλά οικόπεδα που βγήκαν χθες στο σφυρί, ιδίως σε εποχές όπου το κατασκευαστικό κόστος έχει εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα.
---
Και μιας και ο λόγος για εκποιήσεις να πούμε ότι χθες άγονη υπήρξε η διαδικασία για το οικόπεδο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής της Ιεράς Μονής Εμμαούς. Το άρτιο και οικοδομήσιμο ακίνητο 4 στρεμμάτων δεν προσέλκυσε ενδιαφερόμενους, με την τιμή εκκίνησης να έχει διαμορφωθεί μόλις σε 74,8 χιλ. ευρώ. Ίσως επειδή με το ενεργειακό κόστος να είναι εκτός ελέγχου, να μην είναι καιρός για greenfield επενδύσεις. Πάντως, τα ακίνητα της Μονής θα μας απασχολήσουν προς το τέλος του μήνα, οπότε το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει για περισσότερα από 30 ακίνητα. Μεταξύ αυτών, οριζόντιες ιδιοκτησίες σε επαγγελματικό κτίριο στην Λεωφ. Θησέως στην Καλλιθέα που εκποιούνται με τιμή εκκίνησης 3 εκατ. ευρώ. Αλλά και κτίριο γραφείων στην Αθήνα όπου βρίσκεται η ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού και βγαίνει στο σφυρί με τίμημα 1,8 εκατ. ευρώ.
---
Το μοναστήρι είχε εμπλακεί, πριν από μερικά χρόνια, σε μία υπόθεση με τραπεζικές χορηγήσεις 11,5 εκατομμυρίων ευρώ στο όνομα συγκεκριμένων πιστών. Πάντως, τον Μάρτιο του 2019 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με παραπεμπτικό βούλευμα έκρινε αθώους τους τέσσερις κατηγορούμενους. Τέλη Μαρτίου θα βγει στο σφυρί και το εργοστάσιο της Αγνό μαζί με τα σήματα της άλλοτε ισχυρής γαλακτοβιομηχανίας. Ο σύνδικος έχει θέσει τον πήχη, προκειμένου να γίνουν δεκτές οι προσφορές, στα 7,7 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια του πράγματος, να πούμε ότι τα σήματα που σε πλειστηριασμό αφορούν το όνομα Αγνό, το με αριθμό καταχώρισης αγγλικό σήμερα Αγνό, το Αγνό Εκλεκτόν, το Αγνό Γάλα μου, το Αγνό ICE-T, το αγνό Καλημέρα, το Αγνό Lact φρέσκο γάλα εύκολης πέψης, και το Vitalia Αγνό. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα assets αυτά βγαίνουν στο σφυρί και γι' αυτό μένει να δούμε εάν θα υπάρξει ενδιαφέρον αυτή τη φορά.
---
Σε μία καλή «σοδειά» ταινιών και ευρύτερα οπτικοακουστικών παραγωγών αντίστοιχη με αυτή του 2021 προσβλέπει για φέτος το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ). Έτσι, πρόσφατα, λάνσαρε το νέο του ανανεωμένο οδηγό για όλα τα επενδυτικά και άλλα κίνητρα προσέλκυσης οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα μας με τίτλο «Studio Greece-Your idea in action». Χάρη στην επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος επιχορήγησης Cash Rebate 40%, του προγράμματος φορολογικής ελάφρυνσης Tax Relief 30% και στη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Film Offices, δημιουργούνται ευκαιρίες για τις οπτικοακουστικές παραγωγές που επιθυμούν να επωφεληθούν από τις μοναδικές τοποθεσίες της Ελλάδας, από το ασφαλές της περιβάλλον και το ταλαντούχο έμψυχο δυναμικό, τα έμπειρα συνεργεία και τις επαγγελματικές της υποδομές” αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης. Πράγματι, το ελληνικό πρόγραμμα έχει αποδώσει καλούς καρπούς, εάν ληφθεί υπόψη ότι από το 2018 μέχρι και σήμερα έχουν ενταχθεί συνολικά 184 παραγωγές στα κίνητρα του cash rebate. Πρόκειται για κίνητρα αρκετά γενναία, καθώς προβλέπεται μέγιστο ποσό επιστροφής ύψους 12 εκατ. ευρώ, ενώ η ελάχιστη δαπάνη τοποθετείται σε 100 χιλ. ευρώ για κινηματογραφικές ταινίες, 25 χιλ. ευρώ ανά τηλεοπτικό επεισόδιο και συνολική ελάχιστη δαπάνη για τηλεοπτική σειρά 100 χιλ. ευρώ. Το ΕΚΟΜΕ επιχορηγεί με 30 χιλ. ευρώ και ψηφιακά παιχνίδια
---
Τόσους και τόσους διαγωνισμούς έχει προκηρύξει η Κοινωνία της Πληροφορίας, ήρθε η ώρα, η εποπτευόμενη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κρατική εταιρεία να προκηρύξει κι έναν για την...ίδια. Έτσι, λοιπόν, η ΚτΠ αναζητά σύμβουλο που θα διαμορφώσει τα κατάλληλη εργαλεία για το προσωπικό της, ώστε να διασφαλίζεται η παραγωγικότητά του και η αποτελεσματικότητά του σε καθεστώς τηλεργασίας. Επιδιώκεται δηλαδή, η ανάπτυξη ενός συστήματος στοχοθέτησης και αξιολόγησης (ένταξη, έντυπο αξιολόγησης, εκπαίδευση αξιολογητών και αξιολογούμενων κλπ) και πλάνου ανάπτυξης με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσωπικού, το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη τόσο του πιο έμπειρου, όσο και του νεοεισερχόμενου προσωπικού.
---
Πέρα από την Κοινωνία της Πληροφορίας, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο έργο που θα δημοπρατηθεί κάποια στιγμή φέτος και αφορά τη συμφωνία-πλαίσιο της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ για το νέο μοντέλο τηλεργασίας στο Δημόσιο. Με στόχο να αντιμετωπιστεί η συνήθως χαμηλή αποτελεσματικότητα όσων απασχολούνται από απόσταση στο Δημόσιο, μέσω του προς δημοπράτηση έργου επιδιώκεται, σε πρώτη φάση, η υλοποίηση πιλοτικών ενεργειών σε συγκεκριμένους φορείς του Δημοσίου (π.χ. υπουργείο, ανεξάρτητη αρχή κτλ.). Έτσι, στο πρότυπο ιδιωτικών εταιρειών που υιοθετούν το μοντέλο της τηλεργασίας εδώ και πολλά χρόνια, προβλέπεται η υιοθέτηση συγκεκριμένων εφαρμογών που επιτρέπουν, για παράδειγμα, την κοινή επεξεργασία ενός εγγράφου, την ενσωμάτωση ψηφιακών υπογραφών ή την αποθήκευση αρχείων στο ψηφιακό νέφος (cloud). Επίσης, μέσω συγκεκριμένων εργαλείων (π.χ. MS Project) θα σχεδιάζεται και θα παρακολουθείται η πρόοδος υλοποίησης έργων ή εργασιών που ανατίθενται.
---
Στα αποτελέσματα της Eurobank θα είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα (μετά το κλείσιμο η δημοσίευση) με τους αναλυτές να περιμένουν ένα καλό τέταρτο τρίμηνο που θα δώσει καθαρά κέρδη πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τα συνολικά κέρδη του 2021 πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Η πρόσφατη πτώση της μετοχής έκανε την αποτίμηση πιο ελκυστική σύμφωνα με τα σχόλια αναλυτών. Αυτό που περιμένουν βέβαια είναι το μήνυμα της διοίκησης στην τηλεδιάσκεψη αναφορικά με την επικαιροποίηση των στόχων του 2022 και την προοπτική των κερδών.
---
Περιορισμένης κλίμακας rebalancing είχαμε χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω της αφαίρεσης των ρωσικών μετοχών από τους δείκτες MSCI. Αν και υπήρχαν κάποιες αναφορές πως ίσως ευνοηθούν οι ελληνικές μετοχές, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, όπου γίνονται αυτές οι αλλαγές στα χαρτοφυλάκια, δεν είδαμε κάτι αξιόλογο. Θα λέγαμε μάλιστα πως σε κάποια βαριά, μη τραπεζικά, χαρτιά είδαμε μικρές εκροές αντί για εισροές. Πάντως χθες είχαμε μία πολύ καλή συνεδρίαση για το Ελληνικό Χρηματιστήριο μετά από αρκετές μέρες πίεσης. Μέρος της ανόδου αποδόθηκε στις αποτιμήσεις που δημιουργήθηκαν μετά την πρόσφατη πτώση, αλλά και σε πληροφορίες για αποκλιμάκωση της έντασης.
---
Η σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι στο επίκεντρο στην αγορά ισοτιμιών καθώς η πολιτική της μπορεί να ενισχύσει ή να αποδυναμώσει την ανάκαμψη του κοινού νομίσματος από τα πρόσφατα χαμηλά έναντι των κυριότερων νομισμάτων του κόσμου. Οι traders θα παρακολουθούν στενά τόσο το ανακοινωθέν της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση, όσο και τη συνέντευξη τύπου της προέδρου Christine Lagarde.
Σύμφωνα με την ΙNG, θα έχει ενδιαφέρον αν η ΕΚΤ για άλλη μια φορά αναφέρει ότι παρακολουθεί την ισοτιμία του ευρώ, κάτι που έχει να κάνει εδώ και καιρό στις ανακοινώσεις της. Μια τέτοια αναφορά ενδέχεται να προσληφθεί από την αγορά συναλλάγματος ότι η ΕΚΤ μπορεί να μελετά μέτρα για τη στήριξη του νομίσματος αν υποχωρήσει περαιτέρω, σε μια προσπάθεια της να αναχαιτίσει την αδυναμία του λόγω της ανόδου των τιμών ενέργειας.
Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου έπεσε στα 1,08 δολάρια ανά ευρώ τη Δευτέρα, χαμηλό 22 μηνών, για να ανακάμψει ελαφρώς στα 1,09 δολάρια την Τετάρτη, ενισχυόμενο έναντι άλλων νομισμάτων όπως το ελβετικό φράγκο, τη στερλίνα και το ιαπωνικό γιεν.
Οι πληροφορίες ότι η ΕΕ εξετάζει την έκδοση κοινού χρέους για να χρηματοδοτήσει ενεργειακές και αμυντικές δαπάνες βελτίωσαν κάπως το κλίμα για το ευρώ. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν βλέπουν το ευρώ να κερδίζει πολύ έδαφος εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Εξάλλου, οι προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve στις ΗΠΑ και η στροφή προς ασφαλείς λιμένες σημαίνει ότι το δολάριο ΗΠΑ δεν θα αφήσει σημαντικό περιθώριο ανόδου στο ευρώ.
---
Όπως είναι μάλλον αναμενόμενο, σταδιακά όλες οι μεγάλες δυτικές επιχειρήσεις ενημερώνουν, τους μετόχους τους και τις αρχές, για τις επιπτώσεις του πολέμου πάνω στις δραστηριότητές τους και στις κινήσεις που κάνουν για να τις αντιμετωπίσουν. Την Δευτέρα, η αμερικανική κατασκευάστρια αεροσκαφών Boeing ανακοίνωσε πως «πάγωσε» τις αγορές τιτανίου από την Ρωσία. Η αμερικανική επιχείρηση προμηθεύεται περίπου το 1/3 των αναγκών της σε τιτάνιο από την εταιρεία VSMPO-Avisma, με την οποία μάλιστα είχε υπογράψει συμφωνία πολυετούς συνεργασίας τον Νοέμβριο που μας πέρασε. Η ανακοίνωση της Boeing αναφέρει πως διαθέτει αρκετά αποθέματα τιτανίου και συνεργάζεται και με άλλους προμηθευτές και είναι βέβαιη πως δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην κατασκευή αεροσκαφών. Βέβαια, καλό είναι να θυμηθούμε πως, τον Ιανουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είχε δηλώσει πως η Boeing είναι προστατευμένη, όσον αφορά στις προμήθειες τιτανίου, για αρκετό καιρό, αλλά όχι για πάντα.
Η μεγάλη της ανταγωνίστρια, η Airbus, αποφάσισε να μην σταματήσει τις αγορές τιτανίου από την VSMPO-Avisma, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της πως όλες οι προμήθειες τιτανίου από την Ρωσία γίνονται σε πλήρη συμμόρφωση με το καθεστώς των κυρώσεων. Βλέποντας όμως το «πάθημα» της Shell, η οποία αναγκάστηκε να απολογηθεί γιατί αγόρασε ρωσικό πετρέλαιο παρ’ ότι αυτό είναι καθόλα νόμιμο, υποθέτουμε πως και αυτή θα ακολουθήσει σύντομα τον δρόμο της Boeing. Το ίδιο πιθανώς θα χρειαστεί να κάνουν και άλλες εταιρείες του χώρου της αεροπορικής βιομηχανίας, όπως οι γαλλικές Safran και Dassault. Όλες αυτές, όπως λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, είχαν αρχίσει να συσσωρεύουν αποθέματα ενόψει του κινδύνου ανάφλεξης στην Ουκρανία, φανταζόμαστε λοιπόν πως θα μπορούν να δουλέψουν τα εργοστάσιά τους για κάποιους μήνες ακόμα. Δεδομένου όμως του ότι η VSMPO-Avisma είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τιτανίου στον κόσμο, και κατέχει περίπου το 25% της παγκόσμιας αγοράς, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αποκλείσουμε την πιθανότητα εμφάνισης ελλείψεων αν οι δυτικές επιχειρήσεις αναγκαστούν να δουλέψουν χωρίς το τιτάνιό της για πολλούς μήνες. Μην ξεχνάμε πως αυτή την στιγμή, πάρα πολλές εταιρείες σαν αυτές που προαναφέραμε κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν προμήθειες τιτανίου απ’ όποια ασφαλή πηγή μπορούν. Δεν είναι καθόλου σίγουρο πως με την VSMPO-Avisma εκτός δυτικής αγοράς, θα μπορέσουν όλοι να βρουν όσο χρειάζονται.
---
Το εκτελεστικό διάταγμα του Μπάιντεν για τα κρυπτονομίσματα στοχεύει σε έξι «βασικές προτεραιότητες». Αυτές είναι: η προστασία καταναλωτών και επενδυτών, η οικονομική σταθερότητα, η χρήση των κρυπτονομισμάτων για παράνομες ενέργειες, η οικονομική ηγεσία και ανεξαρτησία των ΗΠΑ, δίκαιη και προσβάσιμη οικονομική ένταξη και τέλος η υπεύθυνη καινοτομία. Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen ξεχώρισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για υπεύθυνη καινοτομία. Παράλληλα ο Λευκός Οίκος είπε επίσης ότι το εκτελεστικό διάταγμα διευρύνει τη δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού δολαρίου που θα εκδοθεί από την Ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ.
Είναι πιθανό ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία λειτούργησε ως καταλύτης για αυτό το εκτελεστικό διάταγμα, δεδομένων των ανησυχιών ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα για να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις. Το εκτελεστικό διάταγμα δείχνει περισσότερο ευνοϊκό, παρά περιοριστικό για τα κρυπτονομίσματα, κάτι που οδήγησε σε ανοδικό ράλι τις αγορές κρυπτονομισμάτων.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.