O κύβος ερρίφθη και οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ καλούνται να αποφασίσουν στις 2 Απριλίου την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως 120 εκατ. ευρώ. Δεν πρόκειται για καθόλου εύκολη εξίσωση, καθώς μέσα από τη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου θα προκύψει ποιοι εκ των μετόχων θα βάλουν πραγματικά λεφτά στο τραπέζι, πόσα θα είναι αυτά, τι θα συμβεί με τις τυχόν αδιάθετες μετοχές, αν θα προκύψουν νέοι μέτοχοι, και εν τέλει ποια πλευρά θα αποκτήσει τον έλεγχο και με ποιο τρόπο.
Σύμφωνα με την πρόταση του Δ.Σ της Ελλάκτωρ, η αύξηση θα γίνει σε τιμή 0,9 ευρώ ανά μετοχή και η έκδοση θα φθάσει τις 133.333.333 μετοχές ή το 38,4% του μετοχικού κεφαλαίου μετά την αύξηση. Η αναλογία διάθεσης των μετοχών προτείνεται να είναι 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές υπέρ των υφιστάμενων μετόχων.
Πρακτικά τα δύο επιμέρους ισχυρά μπλοκ των βασικών μετόχων, ήτοι οι εφοπλιστές Δ. Μπάκος – Ι. Καϋμενάκης - Σ. Καλλιτσάντσης και οι Reegeborgh Invest – Λεωνίδας Μπόμπολας ελέγχουν το 53% του σημερινού μετοχικού κεφαλαίου και θα κληθούν να βάλουν περί τα 64 εκατ. ευρώ για να διατηρήσουν τις σημερινές μετοχικές ισορροπίες αν υποτεθεί ότι η ΑΜΚ θα καλυφθεί κατά 100% από όλες τις υφιστάμενες πλευρές.
Θεωρητικά η Greenhill Investment των Δ. Μπάκου – Ι. Καϋμενάκη που ελέγχει άμεσα το 16,95% της Ελλάκτωρ και το 8,63% μέσω option με την Pemanoaro Ltd των αδελφών Καλλιτσάντση, θα κληθεί να επενδύσει στην ΑΜΚ 20,3 και 10,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Κατά τον ίδιο τρόπο, η Reggeborgh θα κληθεί να βάλει 17,75 εκατ. ευρώ για το 14,79% που ελέγχει η άμεσα η ίδια και άλλα 15 εκατ. ευρώ αν θεωρήσουμε ότι θα αποκτήσει το σύνολο των μετοχών ιδιοκτησίας Λ. Μπόμπολα εξασκώντας τη σχετική option.
Είναι προφανές πως οι μετοχικές ισορροπίες και το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα διαθέσει κάθε πλευρά είναι συνάρτηση της στάσης που θα κρατήσουν τόσο οι δύο μέτοχοι Λεωνίδας Μπόμπολας (12,446%) και Σ. Καλλιτσάντσης (8,635%), όσο και οι υπόλοιποι μικρότεροι μέτοχοι (τράπεζες, funds, μικροεπενδυτές) που ελέγχουν το υπόλοιπο 47% και θα κληθούν να το χρηματοδοτήσουν με άλλα 57 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ΑΜΚ.
Καθοριστικός παράγοντας για τον μετοχικό έλεγχο της Ελλάκτωρ θα είναι οι μετοχές που ενδεχομένως μείνουν στο τέλος αδιάθετες στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου. Στη διαδικασία προβλέπεται ότι θα παρασχεθεί δικαίωμα προεγγραφής σε όσους μετόχους ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης, αλλά παράλληλα το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα έχει την επιλογή να διαθέσει κατά την κρίση του μετοχές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε τρίτους.
Με τα αδιάθετα οι Ολλανδοί θα μπορούσαν εύκολα να αποκτήσουν ποσοστό μεγαλύτερο του 33%. Μένει να φανεί και στην πράξη πως θα εξελιχθεί η παρτίδα στη σκακιέρα.
---
Την Παρασκευή είχαμε τον καλύτερο χρηματιστηριακό τζίρο για το 2021 με την συνδρομή των προσυμφωνημένων συναλλαγών της ΓΕΚΤΕΡΝΑ αξίας 99 εκατ. ευρώ. Πάνω από 150 εκατ. ευρώ η αγορά είχε να δει από τις 11 Δεκεμβρίου του 2020. Με την επίδοση της εβδομάδα που πέρασε (μ.ο συναλλαγών 89,96 εκατ. ευρώ) οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές σε σχέση με το 2020 δείχνουν μικρή αύξηση 0,88% στα 65,1 εκατ. ευρώ.
---
Σε ότι αφορά τα παράγωγα που λήγουν την Παρασκευή, μεγάλο μέρος των θέσεων σε μετοχές έχουν μετακυλιστεί στην επόμενη λήξη του Ιουνίου έχοντας σφίξει αρκετά την σχέση της τιμής με την υποκείμενη αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τράπεζα Πειραιώς η οποία από τα 7 λεπτά έχει περιορίσει τις υποτιμήσεις σε 1-2 λεπτά με την σποτ τιμή.
---
Στο 50% η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο ομόλογο της ΔΕΗ. Από το σύνολο της έκδοσης λιγότερο από το 9% πήγε σε Hedge Funds. Η τιμή του ομολόγου με το καλhμέρα την Παρασκευή πήγε στο 102 με αγοραστή μεγάλο σπίτι το οποίο δεν κατάφερε να ικανοποιήσει την ζήτηση πελατών του. Από την έκδοση η ΔΕΗ εξοικονομεί σε τόκους πάνω από 50 εκατ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια. Το οποίο εκτός από χαμηλότερο κόστος μεταφράζεται και σε καλύτερο ταμειακό αποτέλεσμα.
---
Οι κινήσεις των funds το τελευταίο διάστημα είναι αυτές που δίνουν τον τόνο στην αγορά, με τις επενδυτικές πρωτοβουλίες ελληνικών κεφαλαίων να έχουν ενταθεί. Τέτοιες είναι και οι κινήσεις του Diorama I που πλέον αποκτά και «αδελφάκι» με το όνομα Diorama II. Το νέο fund πρόκειται να μπει στην αγορά στο τέλος του 2021, με τη συμβολή και νέων επενδυτών, κεφάλαια αρκετά πάνω από τα 135 εκατ. ευρώ που ήταν το ύψος κεφαλαίων του Diorama I, και διαχειρίστρια την DECA Investments του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
Το νέο Fund θα κινηθεί για στρατηγικές συμμετοχές σε μεγαλύτερου μεγέθους εταιρείες και τα πρώτα νέα θα τα έχουμε στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ οι συμμετοχές των επενδυτών θα τρέχουν και για τους επόμενους 18 περίπου μήνες.
Στο ραντάρ του Fund θα μπουν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και ξένες εταιρείες στόχοι, σε συνεργασία με άλλα ενεργά σχήματα στην αγορά.
Focus θα κάνει σε κλάδους όπως τουρισμός, τρόφιμα, τεχνολογία, business services, βιομηχανία, φαρμακευτικά προϊόντα και ενέργεια, όπως και ο πρόγονός του, το Diorama I το οποίο έχει σχεδόν εξαντλήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια. Το Diorama Ι έχει επενδύσει στις Atlas Tapes, Damavand, InternertQ, Adam Pack, Axel Accessories, Viva Wallet Holdings, Lariplast, Μινέρβα, PharOS και ΕΖΑ και ο επενδυτικός του κύκλος φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί μετά το 2023.
---
Πλούσια σε αποτελέσματα και εξελίξεις η νέα εβδομάδα παρά την σημερινή αργία (και χρηματιστηριακά) λόγω της Καθαράς Δευτέρας. Από πλευράς αποτελεσμάτων η Πειραιώς Financial Holdings θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της αύριο Τρίτη μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α, ενώ στις έξι το απόγευμα θα ακολουθήσει ενημέρωση των αναλυτών όπου πιθανόν θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η Ε-ΝΕΤ θα δημοσιεύσει οριστικές λογιστικές καταστάσεις την Τετάρτη, ακολουθεί την Πέμπτη η Viohalco και τέλος Frigoglass στις 19/3. Εκτός από την δημόσια προσφορά του ομολόγου της Motor oil (17-19 Μαρτίου) την Παρασκευή λήγουν παράγωγα επί δεικτών και μετοχών ενώ το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του Eurostoxx (προσθήκη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΔΕΗ) και FTSE Russel (προσθήκη Viohalco). Το βράδυ της ίδια ημέρας η DBRS θα ανακοινώσει την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου.
---
Δεν έχει διαφύγει της προσοχής των επενδυτών η μεγάλη αύξηση στον όγκο συναλλαγών που καταγράφει στις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της Frigoglass. Από τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης 9 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή, είχαν αλλάξει χέρια περίπου 15,5 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας, με τη μετοχή να παραμένει αμετάβλητη στα 0,0870 ευρώ. Με λίγα λόγια μέσα σε τέσσερις ημέρες -και λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2020- άλλαξε χέρια ποσοστό κοντά στο 4,4% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, η αποτίμηση της οποίας δεν έχει απομακρυνθεί σημαντικά από τα ιστορικά χαμηλά της και διαμορφώνεται μόλις στα 30,9 εκατ. ευρώ.
---
Ολοκληρώθηκε ο φορολογικός έλεγχος της Επίλεκτος χωρίς διατύπωση γνώμης με επιφύλαξη εκ μέρους των ορκωτών, ενώ η εισηγμένη βρίσκεται όπως μαθαίνουμε σε διαπραγματεύσεις με τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να ρυθμίσει τα δάνειά της. Ήδη έχουν ρυθμιστεί δάνεια της θυγατρικής που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενέργειας. Παρά τις έκδηλες επιπτώσεις της πανδημίας η εισηγμένη σχεδιάζει περαιτέρω επενδύσεις στην ενέργεια. Υπάρχουν και σκέψεις για παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της Επίλεκτος Ενεργειακής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού η εταιρεία ήδη είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κύπρου…
---
To κλείσιμο του λιανεμπορίου συνεχίζει να έχει επιπτώσεις στον τζίρο της Δούρος. Tρία είναι τα μέτωπα που ανησυχούν τη διοίκηση της εισηγμένης. Τα ίδια κεφάλαια μειώνονται σε σύγκριση με το 2019, τα αποθέματα το ίδιο, ενώ υπάρχει ταυτόχρονη αύξηση των απαιτήσεων της εταιρείας σε ποσοστό πάνω από 20%. Οι τρεις αυτοί δείκτες όπως μαθαίνουμε οδηγούν τη διοίκηση της εισηγμένης στην κατάρτιση σχεδιασμού προκειμένου να αποφευχθούν… «εμπλοκές»…
Συνεχίζει να βαίνει μειούμενος ο κύκλος εργασιών της Κυριακούλης, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό και στα ταξίδια αναψυχής είναι έκδηλες. Η εισηγμένη βλέπει να αυξάνονται τα δάνεια που έχει λάβει, ενώ μειώνεται και το σύνολο της καθαρής θέσης ιδιοκτητών μητρικής. Το 2020 η εταιρεία εισέπραξε κεφάλαια από δανεισμό περίπου 700 χιλ. ευρώ και αποπλήρωσε μόλις 30 χιλ. ευρώ. Ωστόσο η διοίκηση της εισηγμένης θεωρεί πως από το καλοκαίρι του 2021 θα αρχίσει η αναθέρμανση της αγοράς και τα οικονομικά μεγέθη του τρέχοντος έτους θα είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα του προηγούμενου χρόνου.
---
Πτώση κύκλου εργασιών, κερδών και ιδίων κεφαλαίων είναι οι χρηματοοικονομικοί δείκτες που προβληματίζουν τη διοίκηση της Αγροτικός Οίκος Σπύρου. Στόχος της εταιρείας για το 2021 είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα για την αναδιάρθρωση του συνόλου του δανεισμού της εισηγμένης. Ο δείκτης κυκλοφορούν ενεργητικού προς βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι κάτω της μονάδας.
---
Τα logistic centers μονοπωλούν το ενδιαφέρον του real estate. Τόσο η στήλη, όσο και με ρεπορτάζ στο Liberal Markets έχουν αναδείξει την τάση στην αγορά με τις κινήσεις που ετοιμάζουν μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς. Μία ακόμη εταιρεία που σχεδιάζει επενδύσεις σε logistic centers είναι ο όμιλος Βεϊνόγλου, η οποία ανοίγει το νέο logistic center 45.000 τ.μ. που κατασκευάστηκε από την Ten Brinke. Μαθαίνουμε, πως στο στόχαστρο της εταιρείας που λειτουργεί 8 logistic centers στην Ελλάδα έχει μπει ένα ακόμη κέντρο διανομής και αποθήκευσης, ενώ στον σχεδιασμό της εταιρείας έχει σημαντική θέση η επέκταση σε Βουλγαρία και Ρουμανία.