Το πρόβλημα με τα ελληνικά ομόλογα είναι γνωστό. Όσο δεν έχουν την επενδυτική βαθμίδα δεν μπορούν να συμμετέχουν στις πράξεις της ΕΚΤ, που σημαίνει ότι είναι οι μοναδικοί τίτλοι στην Ευρωζώνη που από το 2015 και μετά δεν ωφελούνται απευθείας από το QE. Βρέχει δηλαδή φθηνό χρήμα κι εμείς κρατάμε όλα αυτά τα χρόνια ομπρέλα.
Τα δεδομένα άλλαξαν με την πανδημία, όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να συμπεριλάβει λόγω των συνθηκών τα ελληνικά ομόλογα στο QE Πανδημίας ή PEPP. Αποτέλεσμα ήταν να δούμε το ελληνικό δημόσιο να δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο όλων των εποχών. Ποιος μπορούσε να φανταστεί πριν λίγα χρόνια που το κόστος δανεισμού για 10 χρόνια ήταν 15%, ότι σήμερα θα δανειζόμασταν για 30 χρόνια με επιτόκιο 1,87% και για 5 χρόνια με 0%, εξέλιξη που ευνόησε σημαντικά και το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών;
Όμως το PEPP λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο και η ελληνική οικονομία κινδυνεύει να υποστεί σοκ, σε μία συγκυρία που χρειάζεται πάρα πολύ το φθηνό χρήμα, σίγουρα για το δημόσιο που θέλει να συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες του χωρίς βάρος, αλλά κυρίως για τις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Χθες, λοιπόν, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η συζήτηση για το τι θα συμβεί μετά τη λήξη του PEPP δεν είναι της παρούσης. Η επικεφαλής της ΕΚΤ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ελληνικοί τίτλοι δεν είναι επιλέξιμοι για το κανονικό QE (APP), το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δηλαδή, που θα ισχύει μετά τον Μάρτιο του 2022. Γνωρίζει και το σοκ που θα υποστούν τα ελληνικά ομόλογα αν ξαφνικά βγουν από την πρίζα της ΕΚΤ.
Γι’ αυτόν το λόγο, η Λαγκάρντ τόνισε ότι το θέμα της Ελλάδας θα αντιμετωπιστεί την κατάλληλη στιγμή. Τι ακριβώς εννοούσε;
Το Liberal έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο σχέδιο της ΕΚΤ για ένα υβριδικό πρόγραμμα που στον κορμό του θα είναι το APP, αλλά θα ενσωματώνει ορισμένες από τις ευελιξίες του PEPP, όπως τη συμμετοχή της Ελλάδας. Πλέον, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE δεν υπάρχουν αντιδράσεις, τουλάχιστον όχι ακραίες, από τον Βορρά γιατί εκτιμάται ότι δημοσιονομικά η χώρα έχει μπει σε σωστό δρόμο, εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις και επιπλέον αναμένεται η αναβάθμιση του αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2022. Άρα, δεν υπάρχει λόγος να μείνουν τα ελληνικά ομόλογα εκτός QE μόνο για λίγους μήνες και να σημειωθούν αναταράξεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τον Δεκέμβριο από την Λαγκάρντ, τρεις μήνες πριν τη λήξη του PEPP. Στόχος της ΕΚΤ είναι να προλάβει τις όποιες κερδοσκοπικές κινήσεις στα ελληνικά ομόλογα, δίνοντας ένα ξεκάθαρο guidance.
Θα πρέπει επίσης να τονιστεί η συμβολή του Γιάννη Στουρνάρα καθώς ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης έχει κερδίζει πόντους τελευταία στην ΕΚΤ και αποτελεί βασικό εκφραστή της γραμμής του Νότου.
---
Όσο για τις χθεσινές ανακοινώσεις, η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων για το επόμενο τρίμηνο δεν «διαβάστηκε» πολύ εύστοχα από ένα κομμάτι της αγοράς. Πολλοί έμειναν στη μείωση και άρχισαν να μιλάνε ακόμη και για tapering, ότι η ΕΚΤ κάνει πίσω υποκύπτοντας στις πιέσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας και άλλα συναφή.
Ναι, αν αποφάσιζε μόνη της η Λαγκάρντ, μάλλον θα συνεχίζονταν οι αγορές ομολόγων κατά 80 δισ. ευρώ μηνιαίως. Όμως σε μία ένωση με τόσες διαφορετικές φωνές, κάτι πρέπει να δώσεις όταν η ισχυρότερη οικονομία πιέζει. Και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι πιέσεις του γερμανικού λόμπι δεν είναι απλώς για μείωση των αγορών. Το Βερολίνο ζητά επίμονα την όσο το δυνατόν ταχύτερη άρση των μέτρων στήριξης. Ζητά δηλαδή, να ξεκινήσει το tapering μαζί με τη Fed.
Οι ανατιμήσεις στην Ευρώπη έχουν αρχίσει και ανησυχούν τους πολιτικούς και η γενικότερη ανησυχία είναι μία πολύ καλή αφορμή για τη Γερμανία να περάσει τη γραμμή της στην ΕΚΤ, αφού και στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας το παιχνίδι είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Στο Βερολίνο δεν έχουν χωνέψει ότι εδώ και σχεδόν μία δεκαετία η κεντρική τράπεζα της ζώνης του ευρώ δεν ακολουθεί πιστά τη γραμμή της Γερμανίας αλλά ακούει και τις ανάγκες του… επιπόλαιου και τεμπέλη Νότου.
Τι αποφάσισε λοιπόν χθες η ΕΚΤ. Απλώς να επιστρέψει στον ρυθμό αγορών του α’ τριμήνου του 2021 και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεκινήσει συζήτηση για αύξηση των επιτοκίων, όταν οι προβλέψεις των αναλυτών της τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 1,5% το 2023. Επομένως, η ΕΚΤ εκτιμά ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού θα είναι παροδικό.
---
Αληθεύουν πράγματι οι πληροφορίες ότι η «μετακόμιση» της διαπραγμάτευσης του ομολόγου 670 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ στο Χρηματιστήριο της Βιέννης MTF από «The International Stock Exchange» έγινε εσπευσμένα τον Αύγουστο, επειδή η εταιρεία προειδοποιήθηκε από τους Λονδρέζους με αναγκαστική αναστολή λόγω των εκκρεμοτήτων που έχει με το νόμο και τις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς Ελλάδας και Κύπρου ο νυν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευθύμιος Μπουλούτας;
Αν ναι, δεν μιλάμε για ένα γεγονός που περνά απαρατήρητο. Ειδικά αν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι οι Λονδρέζοι θεώρησαν πως παραβιάζονται βασικοί όροι διαπραγμάτευσης του ομολόγου από τη στιγμή που δεν γνωστοποιήθηκαν εγκαίρως και επίσημα στο επενδυτικό κοινό οι σχετικές εκκρεμότητες και τα πρόστιμα στον επικεφαλής της διοίκησης. Αν όχι, τότε θα ήταν προς όφελος της ορθής ενημέρωσης των επενδυτών να μας έλεγε η εταιρεία τους πραγματικούς λόγους που χρειάστηκε ή επέλεξε να αλλάξει χρηματιστήριο διαπραγμάτευσης το ομόλογο. Ο Ευθύμιος Μπουλούτας είναι άλλωστε εξαίρετος γνώστης των αγορών και του τρόπου λειτουργίας τους, οπότε κάτι παραπάνω θα γνωρίζει.
---
Καθαροί αγοραστές για έναν ακόμη μήνα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν τον Αύγουστο οι ξένοι επενδυτές με νέες επενδύσεις 29,8 εκατ. ευρώ που αύξησαν τις θετικές ροές κεφαλαίων από τις αρχές του έτους στα 100,8 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα οι εγχώριοι επενδυτές εμφανίζουν εκροές 108,4 εκατ. ευρώ ενώ ειδικά από την κατηγορία των ιδιωτών - μετόχων πουλήθηκαν τον Αύγουστο μετοχές αξίας 231,38 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο της αγοράς οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν το 67,76% της αξίας των ελληνικών μετοχών (35,284 δισ. ευρώ).
---
Από τις εισηγμένες που συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά την αγορά με τις εντυπωσιακές της επιδόσεις, η Πλαστικά Θράκης δεν βρέθηκε τυχαία σε αποτίμηση πάνω από 360 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία της εισηγμένης εκτινάχθηκε κατά 381,4% στο πρώτο εξάμηνο, στα 48,5 εκατ.ευρώ από 10 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι δε πωλήσεις αυξήθηκαν 50,8% στα 234,28 εκατ.ευρώ. Πώς οδηγήθηκε σε αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα; Η απάντηση βρίσκεται στις οικονομικές καταστάσεις της, σύμφωνα με τις οποίες καταγράφηκε αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα του παραδοσιακού χαρτοφυλακίου του ομίλου, διατηρήθηκε η ζήτηση για προϊόντα που απευθύνονται στον τομέα της συσκευασίας, ενώ παρατηρήθηκαν αυξημένες πωλήσεις στα προϊόντα που σχετίζονται με την ατομική προστασία και υγεία και ειδικότερα σε τεχνικά υφάσματα, που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας. Εν ολίγοις, παρά τις ακριβές πρώτες ύλες, μεταφορές και ενέργεια που αντιμετώπισε η Πλαστικά Θράκης, στην πανδημική κρίση βελτίωσε τις επιδόσεις της. Ακόμη κι αν κάποια στιγμή η πανδημία εκλείψει και οι πωλήσεις μασκών και ειδών υγιεινής υποχωρήσουν και πάλι θα έχει περί τα 20-25 εκατ. ευρώ προ φόρων κέρδη από τις βασικές δραστηριότητες. Στα υπόψη ο αρνητικός καθαρός δανεισμός και το πλεονάζον ταμείο που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σημαντικής επιστροφής στους μετόχους.
---
Αύξηση πωλήσεων και κερδών κατέγραψε ο Όμιλος Σαράντη στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Παρά τις διαταραχές που παρουσιάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα η εισηγμένη κατάφερε να ανταπεξέλθει, κυρίως χάρη στη ζήτηση των προϊόντων προσωπικής φροντίδας και υγιεινής και της οικιακής φροντίδας. Επίσης, η σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς που ήταν κλειστή σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης, ωφέλησε κατηγορίες όπως είναι τα αρώματα, τα αποσμητικά και τα προϊόντα αντηλιακής φροντίδας. Η εξωστρεφής εταιρεία είδε τις πωλήσεις στο εξωτερικό (αντιπροσωπεύουν το 64% του τζίρου της) στα 125,99 εκατ.ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 8,5%, ενώ στην Ελλάδα βελτιώθηκαν 2,38% στα 69,2 εκατ.ευρώ. Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως η νέα παραγωγική μονάδα της Polipak θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, βελτιωμένων από άποψη οικολογικού προφίλ, ανθεκτικότητας και λειτουργικότητας. Το νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένες διαδικασίες παραγωγής που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη παραγωγική δυναμικότητα και αυξημένη απόδοση.
---
-Καλό για τα ΕΛΠΕ το deal πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italsgas Spa. O όμιλος που ελέγχει το 35% θα βάλει στο ταμείο 256,6 εκατ. ευρώ από το συνολικό τίμημα των 733 εκατ. ευρώ.
---
-Ο ΟΤΕ είναι πλέον και επίσημα κάτοχος του 100% της Telekom Romania Communication SA η εξαγορά της οποίας αποτελούσε προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του μεγάλου deal πώλησης της Telekom Romania Communications στην γαλλική Orange. Το τίμημα που έδωσε ο ΟΤΕ για την εξαγορά επιπλέον 30% της TKRM ανήλθε σε 58,9 εκατ. ευρώ.
---
-Η εταιρεία AP.DK ήταν ο πωλητής του 8,834% των μετοχών της Quality & Reliability AE μέσω του πακέτου 2.415.676 που πέρασε την Τρίτη στο ΧΑ. Η συμμετοχή της εταιρείας μηδενίστηκε ενώ ο αγοραστής δεν έγινε γνωστός.
---
Στο food industry, η Ιoniki σχεδιάζει επένδυση ύψους 20 εκατ.ευρώ στη ΒΙΠΕΘ Σίνδου. Πρόκειται για ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής σφολιατοειδών, με στόχο τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Το νέο αυτό project αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας, θα κατασκευαστεί σε ακίνητο 40 στρεμμάτων και αναμένεται να διπλασιαστεί – τουλάχιστον- η παραγωγική δυναμικότητα της Ioniki.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.