Οικονομικά διανύουμε πλέον τις τελευταίες ημέρες του τρίτου τριμήνου για το 2021 (Ιούλιος- Σεπτέμβριος). Παραδοσιακά είναι ένα από τα ισχυρότερα τρίμηνα κάθε χρονιάς, λόγω της εκτεταμένης επίδρασης του τουρισμού και της κατανάλωσης.
Σήμερα η μεγάλη οικονομική είδηση της ημέρας θα είναι οι ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις αναπτυξιακές επιδόσεις της Ελλάδας στο 2ο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών μιλούν για αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 9%. Η Εθνική Τράπεζα έχει προβλέψει εντυπωσιακή εκτίναξη κατά 13%, επίδοση που θεωρητικά θα συμβάλει ώστε να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για ετήσια άνοδο 5,7%- 6%.
Και οι πηγές της στήλης μας λένε πως αν δεν έχουμε καμιά αρνητική έκπληξη, μέσες άκρες το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου έχει τρέξει με διψήφια άνοδο. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει.
Και εδώ έρχεται το ερώτημα μετά τους όποιους πανηγυρισμούς πιθανόν θα ακούσουμε σήμερα.
Θα είναι αυτό το +10% plus του ΑΕΠ σαν να κοιτάμε ένα αστέρι στον ουρανό από το μακρινό παρελθόν το οποίο σήμερα δεν υπάρχει, ή θα δούμε το πρώτο πραγματικά ισχυρό σκίρτημα της οικονομίας που ανοίγει τα φτερά της για υψηλές πτήσεις τα επόμενα χρόνια έως ότου φτάσει ή ξεπεράσει ξανά τα 220 δισ. ευρώ την προσεχή 5ετία όπως προβλέπουν οι αναλύσεις της ΤτΕ και άλλων αξιόπιστων οργανισμών.
Μέσα στη σημερινή παραζάλη του Covid και της μόνιμης ναρκοθέτησης του οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού από την Αξιωματική αντιπολίτευση, το να μας λέει κανείς ότι η εθνική περιουσία θα αυξηθεί κατά 50-55 δισ. ευρώ ή πάνω από 30% στα επόμενα πέντε χρόνια, μοιάζει σχήμα οξύμωρο. Γιατί την ίδια στιγμή η διόγκωση του δημόσιου χρέους λόγω της πανδημίας και η συζήτηση για το σύμφωνο σταθερότητας έχει βάλει φωτιά σε ζητήσεις περί νέου κύκλου περιοριστικών μέτρων – μνημονίων μετά την απόσυρση της στήριξης.
Αλλά αν παραμερίσει κανείς αυτό το τεχνητό νέφος της απαισιοδοξίας και κάνει «ταληράκια» τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων που ήδη ανακοινώνονται αλλάζοντας το επιχειρηματικό τοπίο, το περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας και όλα όσα περιμένουμε να συμβούν με τον πακτωλό των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης που μπαίνει πλέον στις ράγες, μπορεί με καθαρότερο μυαλό να δει, να ζυγίσει και να εκτιμήσει αυτό που έρχεται και θα έχει ως αφετηρία τη φετινή ξεχωριστή χρονιά, μετά το δυσάρεστο οικονομικά και τραγικό υγειονομικά «διάλειμμα» του 2020.
Το έτος- κλειδί είναι φυσικά το 2022. Διότι τότε (κυρίως από το β' τρίμηνο) η σύγκριση της οικονομικής παραγωγής θα γίνεται με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2021 που η αγορά δούλευε σε φουλ ρυθμούς και όχι όπως φέτος που η σύγκριση γίνεται με το 2020 της πρωτοφανούς παύσης της οικονομίας. Τότε, στο περιβόητο β τρίμηνο του 2022 είναι που πολλοί θεωρούν πως ο πληθωρισμός θα έχει προκαλέσει ασφυκτικές συνθήκες διεθνώς, η ΕΚΤ θα αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης και ο Αλέξης Τσίπρας θα περιμένει να ανοίξει το παράθυρο των πρόωρων εκλογών.
Θα το πούμε και θα το ξαναπούμε. Η ελληνική οικονομία επιστρέφει και μέσα στην ατυχία μας, έρχονται οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν τη δυναμική να αλλάξουν επίπεδο τη χώρα. Αν γίνουν όσα πρέπει η Ελλάδα μπορεί τα επόμενα χρόνια να εμφανίζει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Το ερώτημα λοιπόν είναι ένα: θα γίνουν αυτά που πρέπει; Θα υλοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις τα επενδυτικά project του "Ελλάδα 2.0"; Θα τολμήσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται;
---
Τουλάχιστον 20 φάκελοι βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές Chris Murphy και Jon Ossoff.
«Πληροφοριοδότης[ της στήλης ανέφερε με νόημα πως η προετοιμασία όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη ξεκίνησε από την προηγούμενη Δευτέρα, ενώ Αλέξης Πατέλης, Φραγκογιάννης και άλλοι που συμμετείχαν, «έτρεχαν» τα επιτελεία τους έως αργά το Σάββατο και ακόμη πιο αργά την Κυριακή. Όλα τα έγγραφα αφορούσαν κλάδους της ελληνικής οικονομίας, για τους οποίους όπως μαθαίνουμε οι Γερουσιαστές και ο δραστήριος Geoffrey Pyatt έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι ικανοποιητικό, αν σκεφτεί κανείς πως εκφράστηκε έντονο αμερικάνικο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αμυντική βιομηχανία, την ενέργεια και τις… υποδομές, όπως για παράδειγμα τα λιμάνια. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην πορεία του Νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας στο αμερικανικό Κογκρέσο, νομοσχέδιο το οποίο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ελληνοαμερικανική συνεργασία. Εξετάστηκε ακόμη η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, οι συζητήσεις για την ανανέωση της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Εντύπωση προκάλεσαν τα κολακευτικά σχόλια των Γερουσιαστών, που δεν χαρίζονται…, για την αποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης στο πεδίο προσέλκυσης επενδύσεων, με αμερικανικά κεφάλαια να διοχετεύονται στην τεχνολογία, στην ενέργεια και στις υποδομές. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις επενδύσεις της Microsoft και της Pfizer.
---
Παραμένοντας στα διατλαντικά, ντόρος ξέσπασε από τη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη στο Greece Investor Guide, σχετικά με το μέλλον της έρευνας υδρογονανθράκων και της αμερικάνικης παρουσίας στα θαλάσσια οικόπεδα της χώρας. Είπε λοιπόν πως «θα καθορίσει η ίδια η αγορά το μέλλον των ερευνών υδρογονανθράκων», με αρκετούς να μιλούν για ενδεχόμενη έξοδο των εταιρειών από τη χώρα μας. Είναι όμως έτσι, ή όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον Geoffrey Pyatt, πρόκειται για μία ατάκα «κλισέ» των Αμερικάνων, που αναφέρει το αυτονόητο πως η αγορά αποφασίζει για τις επενδύσεις της, η οποία δεν είναι ορθό να ερμηνευτεί ως αμφιβολία για τη συνέχιση της δραστηριότητας των εταιρειών στη χώρα μας;
---
Είναι σαφές από τις δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Fitch στο Liberal Markets, πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η χώρα έχει μπροστά της το ενδεχόμενο να φτάσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Την ίδια στιγμή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα δύο road shows που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο μήνα, πριν και μετά τη ΔΕΘ από Goldman Sachs και Bofa. H αυλαία ανοίγει με το road show της Goldman Sachs στις 8-9 Σεπτεμβρίου και μετά ακολουθεί στις 21-23 αυτό της Bofa. Στο επίκεντρο είναι η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και βεβαίως οι προοπτικές και ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος.
---
Σπάνιο αν όχι πρωτόγνωρο το φαινόμενο, το είδαμε κι αυτό στην Ideal. Να βρίσκεται δηλαδή σε εξέλιξη Δημόσια Πρόταση από τη μέτοχο Terniale Ltd του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου στην τιμή των 2,88 ευρώ και την ίδια στιγμή η ίδια μέτοχος Virtus South European Fund να προχωρά σε ιδιωτική τοποθέτηση προς επενδυτές πουλώντας το 12,6% της εταιρείας στην τιμή των 3,20 ευρώ.
---
Εξακολουθούν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ισραηλινών οι ξενοδοχειακές δουλειές και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας με ένα ακόμη project της WHG Europe Limited, που αναπτύσσει τα Brown Hotels στην Ελλάδα και ειδικά στην οδό Λυκούργου να υπάγεται σε καθεστώς ενίσχυσης γενικής επιχειρηματικότητας με την μορφή φορολογικής απαλλαγής περίπου 970 χιλ. ευρώ.
Το επιχειρηματικό σχέδιο ύψους 9,7 εκατ. ευρώ ανήκει στην Λυκούργου Ανάπτυξη Ακίνητων ΑΕ και αφορά στην ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας 220 δωματίων και 440 κλινών, κατηγορίας τριών αστέρων στο κέντρο της Αθήνας. Η WHG Europe ανήκει στον Ισραηλινό επενδυτή Meni Weitzman, και έως σήμερα έχει εκπονήσει περί τα 20 projects στην Ελλάδα, τα οποία είναι προσανατολισμένα στα ξενοδοχεία και την ανάπτυξη ακινήτων.
Η πορεία της φετινής τουριστικής σαιζόν που έχει καταγράψει σε διάφορες περιοχές και καλύτερα νούμερα ακόμα και από το 2019 παρά τις αντίξοες συνθήκες φαίνεται ότι θα αποτελέσει ένα ακόμη συν για την εγχώρια αγορά και ειδικά για το κέντρο της Αθήνας.
Μετά δε την πλατειά Ομόνοίας και το Σύνταγμα η περιοχή δίπλα από τη Μητρόπολη δείχνει να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μετά το Electra Metropolis Palace, το The Zillers και το Ergon House, δύο ακόμη αφίξεις, πίσω από τη Μητρόπολη και ένα ακόμη πλαγίως από τη Μητρόπολη ετοιμάζονται από Κυπριακά και άλλα συμφέροντα.
Και οι αφίξεις νέων ξενοδοχείων στο επόμενο διάστημα όπως και η έναρξη λειτουργίας θα είναι συνεχώς τροφοδότες ειδήσεων.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.