Black Box: Η αγωνία του μισού υπουργικού πριν τα πέναλτι του ανασχηματισμού

Ο Μινώταυρος ξέρει ότι η αγωνία του μισού υπουργικού συμβουλίου είναι το πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός. Καλή δουλειά είναι να είσαι υπουργός, φυσικό είναι να φοβάται κάποιος που την έχει ότι θα τη χάσει.

Η απόλυτη αλήθεια είναι ότι το πότε θα συμβεί ο ανασχηματισμός και ποια πρόσωπα θα αλλάξουν είναι κάτι που το γνωρίζει μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, φαίνεται να ωριμάζει στη σκέψη του η ιδέα να τον κάνει μέχρι τις 15 Ιουλίου και όχι τον Σεπτέμβριο, λόγω, κυρίως του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν έχουμε άμεσα ανασχηματισμό αυτό σημαίνει ότι δύο πρόσωπα δε μετακινούνται. Ο Κωστής Χατζηδάκης από το Εργασίας και η Νίκη Κεραμέως από το Παιδείας, επειδή μέσα στο καλοκαίρι θα περάσουν σημαντικά νομοσχέδια του πεδίου ευθύνης τους. Από την άλλη, ποτέ δεν ξέρεις …

Το μεγάλο παιγνίδι θα γίνει στα οικονομικά υπουργεία. Εκεί όπου θα παιχτεί και το στοίχημα της επιτυχίας του Ταμείου Ανάκαμψης ή αλλιώς το στοίχημα μιας νέας τετραετίας για την κυβέρνηση.

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας μπορεί και να παραμείνει! Δεν ξέρουμε αν θα αναβαθμιστεί ο Θοδωρής Σκυλακάκης ή αν θα διεκδικήσει έναν πιο διευρυμένο ρόλο από τον σημερινό, προσπαθώντας να προστατεύσει την τύχη του τέκνου του, του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για το Ανάπτυξης δε θα έβαζα στοιχήματα. Ξέρουμε μόνο την απεριόριστη εμπιστοσύνη που έχει το Μέγαρο Μαξίμου στον κ. Παπαθανάση. Μπορεί, όμως, να τον χρησιμοποιήσουν και σε κάποια άλλη … επικίνδυνη αποστολή.

Αν ήμουν στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη θα ανησυχούσα, καθώς ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει χάσει αρκετό έδαφος τους τελευταίους μήνες. Ο Νόμος και Τάξη έχει πάει περίπατο! Στη θέση του, αν μετακινηθεί, ίσως πάει ο Βασίλης Κικίλιας. Αν και υπάρχουν σενάρια για την υπουργοποίηση Οικονόμου. Θα δείξει!

Στο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν ξέρω τι θα γίνει. Αν ο Νότης θα αποδειχτεί survivor ή όχι.

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να είναι ευχαριστημένο από τη δουλειά του Κώστα Καραμανλή στο Υποδομών, του Κώστα Σκρέκα στο Ενέργειας και του Σπήλιου Λιβανού στο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ένα κεφάλαιο από μόνος του. Φαίνεται να παραμένει στο ψηφιακής και την ίδια ώρα να «φορτώνεται» και μερικές δουλειές ακόμη.

Περιμένουμε εκπλήξεις στο υπουργείο Υγείας. Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός θέλει να βάλει τη σφραγίδα του σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας.

Στον προηγούμενο ανασχηματισμό δεν έγινε υπουργός ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Για να δούμε σε αυτόν…  

Στο μεταξύ, αν κάνετε ένα γκάλοπ ποιο υπουργείο θα ήθελαν οι επίδοξοι υπουργοί, η συντριπτική τους πλειοψηφία θα ψηφίσει το Τουρισμού! Όλοι επιβουλεύονται τη θέση του Χάρη. Ο οποίος αποδείχτηκε πραγματικός survivor στον προηγούμενο ανασχηματισμό, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις. Αυτή τη φορά;  

Οι νέες ηλικίες απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου. Λέτε να δούμε κάτι σαν το Νέας Γενιάς του Λαλιώτη;

---

Στα της χρηματιστηριακής αγοράς που η στήλη γνωρίζετε πως έχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια, παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τον «ανασχηματισμό» επιχειρηματικών δυνάμεων στον χάρτη του ταμπλό. Μια ματιά στον πίνακα των χρηματιστηριακών αξιών που έχουν πλέον οι μεγάλες επιχειρήσεις, δεν είναι ματιά στο παρόν αλλά στο μέλλον. Οι πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν και όσο περνάει ο καιρός, οι διαφοροποιήσεις θα γίνονται όλο και πιο ορατές. Επιτέλους η χώρα αποκτά και πάλι επιχειρήσεις σε αξιοπρεπείς αποτιμήσεις που πολλοί περισσότεροι μεγάλοι ξένοι επενδυτές θα θέλουν να τις εντάξουν στα χαρτοφυλάκιά τους παίζοντας το αναπτυξιακό σενάριο της Ελλάδας.

---

Αυτό με τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα έχει καταντήσει πικρό ανέκδοτο. Φυσικά και κανείς δε θέλει να βλέπει σπίτια να χάνονται και περιουσίες να βγαίνουν στο σφυρί. Αλλά όταν κάποιος δεν πληρώνει ενώ έχει, και η μια παράταση διαδέχεται την άλλη για λόγους πολιτικού κόστους, τότε χάνουν όλοι οι υπόλοιποι. Οι φορολογούμενοι, οι τράπεζες, οι servicers και εν τέλει πάλι οι φορολογούμενοι στους οποίους έρχεται ο λογαριασμός.

---

Το θεσμικό πλαίσιο και η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των αποδεδειγμένα ευάλωτων πολιτών έχει ετοιμαστεί μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Είναι δεδομένο πως κανείς ιδιοκτήτης που βρίσκεται σε αδυναμία δε θα χάσει το σπίτι του. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.

---

Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του Κωνσταντίνου Χαροκόπου για το πως μπορεί να επηρεάσει τις αγορές, και ειδικά τις εταιρείες κολοσσούς, η πρόθεση των G7 να θεσπίσουν ενιαίο κατώτατο φορολογικό συντελεστή. Θα καταλάβετε πολλά. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη πως όσο διευρύνεται η ομάδα των χωρών που θα συμφωνήσουν με την ενιαία φορολόγηση, τόσο πιο πολύ θα πλήττονται τα κέρδη και οι μερισματικές αποδόσεις των μεγάλων εταιρειών κυρίως στις ΗΠΑ και λιγότερο στην Ε.Ε. Ειδικότερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση της Ελλάδας η οποία περιτριγυρίζεται από χώρες με ιδιαίτερα χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και εκ των πραγμάτων επηρεάζεται αρνητικά από το σημερινό καθεστώς άνισου ανταγωνισμού. Ίσως, με την επέκταση του θεσμικού πλαισίου να μπορούμε να υπολογίσουμε ως κράτος σε έσοδα μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον.

---

Κάτι μας λέει πως τα 3.000 MW εγκαταστημένης ισχύος σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που έχει θέσει ως στόχο να φτάσει σε βάθος πενταετίας η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, θα αποδειχθούν σχετικά μετριοπαθές νούμερο. Κρίνοντας με τον ρυθμό που τρέχουν οι επενδύσεις της εταιρείας τα τελευταία χρόνια (14% αύξηση κατά μέσο όρο) η στήλη θα στοιχημάτιζε πως ο τελικός στόχος κάποια στιγμή στο μέλλον θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω όσο η αγορά ωριμάζει και οι επενδύσεις εντείνονται. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως από τα 738 MW το 2016, η εταιρεία διπλασίασε σε λιγότερο από μια 6ετία την εγκαταστημένη ισχύ στα 1403 MW και ήδη έχει υπό κατασκευή άλλα 400 MW στην Ελλάδα.

---

H επόμενη πολύ μεγάλη «δουλειά» στην αγορά ενέργειας παγκοσμίως είναι η αποθήκευση. Με το ενεργειακό μείγμα να πρασινίζει διαρκώς, αν οι τεχνολογίες αποθήκευσης δεν αναπτυχθούν ώστε να μη χάνεται η παραγόμενη ενέργεια από τις ΑΠΕ, η πράσινη ανάπτυξη θα εξελιχθεί σε χαμένο στοίχημα και χρήματα. Το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι σχεδόν έτοιμο και πλέον μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές σε ένα όνειρο δεκαετιών που οι πιο έμπειροι επιχειρηματίες του κλάδου προωθούσαν εδώ και χρόνια. Στο ταμείο Ανάκαμψης έχουν προβλεφθεί κονδύλια 450 εκατ. ευρώ για δημιουργία συστημάτων  αποθήκευσης ενέργειας, τόσο με τη χρήση συσσωρευτών όσο και μονάδων αντλησιοταμίευσης. Είναι να μη γίνει η αρχή. 

---

Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Aegean Airlines μετά και τη λήξη της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων συμμετοχής την Παρασκευή 4 Ιουνίου. Πλέον μπαίνουμε στη φάση της άσκησης του δικαιώματος προτίμησης μέχρι και τις 9 Ιουνίου. Τα μηνύματα από το μέτωπο της εταιρείας είναι πολύ ενθαρρυντικά.

---

Η απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης από τον Ιβάν Σαββίδη προϋποθέτει την υποβολή δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του 100%, τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας 282 εκατ. ευρώ. Τίποτα, όμως, δεν δείχνει πως θα οδηγήσει σε έξοδο του λιμανιού από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Τουλάχιστον η αγοράστρια Belterra, με βάση ενημέρωση στην οποία προέβη προς τη Διοίκηση της εισηγμένης ΟΛΘ Α.Ε., αναφέρει πως δεν έχει πρόθεση εξόδου της εισηγμένης από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

---

Συγκρότημα γραφείων στο Χαλάνδρι έναντι 12,5 εκατ. ευρώ απέκτησε η Intercontinental.. Έρχονται επενδύσεις άλλων 20 εκατ.ευρώ σε ακίνητα μέσα στο έτος, με στόχο την απόκτηση ξενοδοχείων και logistics.

---

Ένα εμπορικό ακίνητο που λειτουργεί ως supermarket από την Σκλαβενίτης στην Κατερίνη και ένα κέντρο logistics που μισθώνει η Friesland στον Ασπρόπυργο εισφέρθηκαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 75 εκατ.ευρώ που πραγματοποίησε η Premia Properties. Τα άλλα τέσσερα ακίνητα που αποτέλεσαν μέρος της ΑΜΚ είναι, ως επί το πλείστον, αποθήκες logistics. Η εισηγμένη του Ελληνοσουηδού Ηλία Γεωργιάδη μαθαίνουμε πως αναμένεται να αποκτήσει και άλλα κέντρα διανομής και αποθήκευσης έως τέλος του έτους…

---

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών καταγράφει η ΔΕΛΤΑ σύμφωνα με πληροφορίες, αύξηση που υπερβαίνει το 50% σε ορισμένα προϊόντα. Σημειώνεται πως η εταιρεία μετά το ελληνικό στραγγιστό DeLTa Authentic Greek Yogurt που λάνσαρε στο εξωτερικό και τη ζήτηση που αυτά καταγράφουν, επαναλανσάρει τις συσκευασίες της, με στόχο νέο σχεδιασμό που θα φέρει βέβαια και μεγαλύτερες πωλήσεις…

---

Deal με την καναδική Aldo έκλεισε η Migato, με αποτέλεσμα να δημιουργεί έτσι shop in shop καταστήματα του brand μέσα στα καταστήματά της. Ήδη υπάρχουν 12 σημεία Migato που περιλαμβάνουν το brand από τον Καναδά, ενώ η εταιρεία τηρεί στάση αναμονής για να αρχίσει να αναπτύσσει τον επενδυτικό της σχεδιασμό. Με την ουσιαστική ανάκαμψη της κατανάλωσης και την υποχώρηση της πανδημικής κρίσης, μπορούμε να περιμένουμε και νέα καταστήματα. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.