Black Box: Η αγωγή της Greenhill και η ώρα της αλήθειας για την Ελλάκτωρ

Αφού στην Ελλάδα δεν έχουμε βρει ακόμη τον τρόπο να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις να ασκήσουν το δικαίωμα τους να ψηφίσουν στις γενικές συνελεύσεις ή ακόμη να ενισχύσουμε τους θεσμούς της εταιρικής διακυβέρνησης, στην περίπτωση της Greenhill και της Ελλάκτωρ ήρθε η ώρα να μιλήσουν τα δικαστήρια.

Η αγωγή και τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι επιχειρηματίες και μέτοχοι με 25,58% της Ελλάκτωρ, Δ. Μπάκος και Ι. Καϋμενάκης, ζητώντας να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της 22ας Ιουνίου, αποτελεί μια πολύ σοβαρή εξέλιξη στην αλυσίδα των ενεργειών που έχουν γίνει στο πλαίσιο του μετοχικού ελέγχου και της διοίκησης της εισηγμένης εταιρείας.

Η Greenhill που σύμφωνα με πληροφορίες έχει πλέον εξοφλήσει το σύνολο του δανείου προς τη Farallon για να εξαγοράσει τις μετοχές, δεν έχει πλέον κανένα βάρος ενεχύρου και υποχρεώση προσκόμισης εξουσιοδοτήσεων από την Aeolus και τη Farallon.

Στη συγκεκριμένη γενική συνέλευση από την οποία αποκλείστηκε η Greenhill με πρόσχημα ότι δεν είχε «σωστές εξουσιοδοτήσεις», ελήφθησαν μεταξύ άλλων  σημαντικές αποφάσεις οι οποίες απαιτούσαν πλειοψηφία 2/3 επί των παρόντων με κυριότερη τη δυνατότητα του διοικητικού συμβουλίου να αποφασίζει για νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο ενός πρόγραμμα stock option το οποίο προβλέπει διανομή μετοχών σε απροσδιόριστο αριθμό στελεχών της διοίκησης της εταιρείας αλλά και απροσδιορίστου αξίας και αριθμού μετοχών που θα λάβει ο καθένας. Αν τότε είχε επιτραπεί η συμμετοχή της Greenhill στη Γενική Συνέλευση, το συγκεκριμένο «θολό» θέμα δεν θα είχε περάσει.

Προφανώς και έπρεπε και θα μπορούσε να αποφευχθεί η προσφυγή στη δικαιοσύνη, αν η διοίκηση της Ελλάκτωρ και η ολλανδική Reggeborgh δεν είχαν κινήσει γη και ουρανό για να αποκλείσουν με κάθε πρόσχημα τον έτερο μετοχικό πόλο της εταιρείας από τη διαδικασία αποφάσεων. Αλλά δυστυχώς δεν έγινε έτσι και πλέον η υπόθεση οδηγείται στη Δικαιοσύνη με τη συζήτηση και την έκδοση απόφασης επί των ασφαλιστικών μέτρων να έχει οριστεί για τις 3 Αυγούστου.

Συμπτωματικά είναι η ίδια ημέρα που θα ολοκληρώνεται και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 120,5 εκατ. ευρώ, και όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί, η αναμονή της συζήτησης και της σχετικής απόφασης του δικαστηρίου επί των ασφαλιστικών μέτρων μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αγωγή, θα επικρέμαται σαν πέλεκυς πάνω από τα κεφάλια των μετόχων και κυρίως των εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών που θα επιδιώξουν να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Κανείς δεν μπορεί από τώρα να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ειδικά μετά τις χθεσινές εξελίξεις. Η Reggeborgh έχει μεν δεσμευτεί πως θα καλύψει το μερίδιο που της αντιστοιχεί και θα επιδιώξει να πάρει και τυχόν αδιάθετες μετοχές τις οποίες θα μοιράσει το ελεγχόμενο από την ίδια Δ.Σ, πλην όμως επειδή για κάποιον ακατανόητο λόγο η ΑΜΚ διεξάγεται χωρίς Ανάδοχο, δεν θα είναι γνωστή μέχρι την τελευταία ημέρα η συμμετοχή των επενδυτών.

Η πλευρά της Greenhill επίσης, ενώ θεωρητικά προτίθεται να συμμετάσχει στην αύξηση, δεν έχει μέχρι σήμερα -και ούτε πρόκειται- να στείλει δεσμευτική επιστολή συμμετοχής στην ΑΜΚ ή να αποκαλύψει τη στρατηγική της. Το τι θα πράξει, θα φανεί εκ του αποτελέσματος.

Η απόφαση της μη επιλογής αναδόχου από την Ελλάκτωρ, επιδέχεται πολλών ερωτημάτων. Το έκανε γιατί θέλησε να αποφύγει το κόστος των fees προς τον Ανάδοχο; Δεν βρήκε τράπεζα πρόθυμη να αναλάβει τη δουλειά ή επειδή μεγάλο μέρος του παιχνιδιού θα παιχτεί στις μετοχές που θα μείνουν αδιάθετες και στην κατανομή τους;

Όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα, η επιλογή της Greenhill να προσφύγει στη δικαιοσύνη είναι εκ των ων ουκ άνευ μετά από όλα όσα έχει υποστεί με την άρνηση της Reggeborgh και του προεδρείου της Ελλάκτωρ να αποκτήσει εκπροσώπηση και λόγο στη διοίκηση αλλά και τις διαδοχικές προσπάθειες εξοβελισμού της από τις γενικές συνελεύσεις.

Το που θα οδηγήσει όλη αυτή η διαδικασία μένει να φανεί στην πράξη. Αλλά στην Ελλάδα όπου αναζητούνται σοβαροί επενδυτές να επενδύσουν κεφάλαια, οποιαδήποτε αποικιοκρατική αντίληψη στον έλεγχο επιχειρήσεων, δεν θα έπρεπε να είναι ανεκτή ή αποδεκτή από κανέναν.

----

Θέμα ημερών είναι για το Δ.Σ της Εθνικής να ανάψει το πράσινο φως ώστε η «χρυσή τιτλοποίηση» ύψους 6,1 δισ. ευρώ του πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων με την ονομασία Frontier να περάσει, όπως είχε γράψει το liberal, στον έλεγχο της κοινοπραξίας DoValue-Fortress-Bain Capital η οποία προκρίθηκε στην ανοιχτή διαδικασία απέναντι σε όλους τους μεγάλους servicers οι οποίοι κατέθεσαν προσφορές (Intrum, DK-Cepal, και στην QQUANT).

Υπάρχουν γκρίνιες από τους αποκλεισμένους καθώς το Frontier αποτελεί το Χρυσόμαλλο Δέρας των τιτλοποιήσεων και όποιος το πάρει καθίσταται σε αυτή τη φάση κυρίαρχος της αγοράς, ωστόσο η Εθνική μαζί με τους συμβούλους της κατέληξε στη DoValue αξιολογώντας μια σειρά από πλεονεκτήματα της πρότασής της και θα συνεχίσει για λίγα 24ωρα ακόμη τις διαπραγματεύσεις μαζί της.

Η επιλογή δεν ήταν εύκολη υπόθεση για την Εθνική, δεδομένου ότι οι προσφορές ήταν πολύ ανταγωνιστικές, σε απόσταση αναπνοής η μία από την άλλη, και ξεπέρασαν τις προσδοκίες της διοίκησης η οποία βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα αν θα πρέπει να αποφασίσει αποκλειστικά με βάση το καθαρό τίμημα ή να συνυπολογίσει και άλλους παράγοντες.

Τελικά κινήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τόσο το τίμημα όσο και άλλες παραμέτρους. Όπως λένε πηγές τις τράπεζας «σε μία συναλλαγή τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με χρήση του προγράμματος «Ηρακλή», η τράπεζα που πουλάει τα δάνεια κρατάει σχεδόν όλο το senior note της τιτλοποίησης, το οποίο και φέρει τη σχετική εγγύηση του δημοσίου. Στην περίπτωση του Project Frontier αυτό είναι περίπου 3 δισ. ευρώ. Για το λόγο αυτό, εκτός από το σχετικό «τίμημα» που θα λάβει από τον αγοραστή, εξίσου σημαντικό είναι o servicer που θα διαχειριστεί τα δάνεια μετά να πετύχει τις απαιτούμενες χρηματοροές για να εξυπηρετείται το senior note.

Εξίσου σημαντικά είναι τα νομικά έγγραφα, τα οποία εμπεριέχουν πιθανές μελλοντικές δεσμεύσεις για την τράπεζα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται ότι στα νομικά έγγραφα καθορίζονται τυχόν αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλλει η τράπεζα στο μέλλον στον αγοραστή σε περίπτωση που τα στοιχεία των φακέλων των δανείων είναι ελλιπή».

Παρότι η διοίκηση της Εθνικής μαζί με τους συμβούλους της (Morgan Stanley για την τιτλοποίηση, Clifford Chance και γραφείο Καρατζά για τα νομικά έγγραφα και Accenture για τη «μετάπτωση» των δανείων από το σύστημα της τράπεζας στο σύστημα του servicer) και σε συνεργασία με το ΤΧΣ, προέκριναν την επιλογή της DoValue στο Δ.Σ της 19ης Ιουλίου, πηγές της τράπεζας λένε πως μένουν ακόμη σημαντικά βήματα να γίνουν μέχρι να κλείσει η συναλλαγή, καθώς οι λεπτομέρειες των νομικών εγγράφων είναι καθοριστικές και μπορεί να εμπεριέχουν «κρυμμένη» απομείωση τιμήματος. Μετά το τέλος της χρονικής περιόδου, και στη βάση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων, το ΔΣ θα εξετάσει τις εξελίξεις.

Ωστόσο η ολοκλήρωση της συναλλαγής των 6,1 δισ. ευρώ έχει επείγοντα χαρακτηριστικά καθώς στόχος είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο πποσοοστό, και η τράπεζα θεωρεί πολύ σημαντικό να αποφύγει καθυστερήσεις που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

---

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύμβουλοί του στον ΣΥΡΙΖΑ, ζουν εκτός τόπου και χρόνου. Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με εργαζόμενους της Πειραιώς που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός της αχρείαστης τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εργαλειοποίησε το τραπεζικό σύστημα και είπε πράγματα τα οποία μας θύμισαν τις εποχές που ως αξιωματική αντιπολίτευση πριν το 2014-2015, αλλά και μετά ως κυβέρνηση, έφεραν τον τραπεζικό κλάδο στο χείλος της καταστροφής.

Σε περίοδο κρίσης, με χιλιάδες εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής, με υποαμοιβόμενους απασχολούμενους, να λες πως οι τράπεζες είναι οι χειρότεροι εργοδότες της χώρας, αποδεικνύει πως δεν έχει αντίληψη της πραγματικότητας.

Αν υπάρχει ένας επιχειρηματικός κλάδος που προστατεύει μέχρι υπερβολής το προσωπικό του, αυτές είναι οι τράπεζες. Αν υπάρχει ένας κλάδος που προσφέρει τα πιο πλουσιοπάροχα πακέτα εθελούσιας εξόδου στους εργαζόμενούς του, αυτές είναι οι τράπεζες. Αν υπάρχει ένας κλάδος που οι εργαζόμενοί του αισθάνονται τη μικρότερη εργασιακή ανασφάλεια είτε κατά την περίοδο που οι τράπεζες βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, είτε σήμερα που μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές έχουν επενδύσει σε αυτές, είναι οι τράπεζες.

Το να χαρακτηρίζεις τις τράπεζες ως τον χειρότερο εργοδότη δεν είναι μόνο πολιτική βλακεία, είναι επιλογή που προκαλεί τα αντανακλαστικά χιλιάδων άλλων εργαζόμενων που δίνουν σκληρό αγώνα για έναν μισθό ως couriers, ως εργαζόμενοι στα super markets, ως υπάλληλοι σε μικρές προβληματικές εταιρείες κ.α

Αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ όπως εργαλειοποίησαν κάποτε το μνημόνιο, έτσι επιδιώκουν και σήμερα να εργαλειοποιήσουν οτιδήποτε μπορεί να τους αποφέρει ψήφους, ασχέτως αν με όσα λέει ο αρχηγός τους, τελικά χάνουν την αξιοπιστία τους και τελικά όλο και περισσότερο έδαφος στην εμπιστοσύνη των πολιτών.

---

Το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η συνέντευξη τύπου της Christine Lagarde στην οποία αναμένουμε δύο πράγματα: α) αν και πότε θα αυξήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια του ευρώ και β) Πως θα προχωρήσει με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από εδώ και πέρα. Στις ΗΠΑ 303 εταιρίες ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου με το βάρος να πέφτει στον τεχνολογικό τομέα. Κρίσιμες στιγμές για τις αγορές.

---

Ρωτούσαμε χθες από αυτή εδώ τη στήλη για το ποιος θα ενδιαφερθεί για τα 1,5 εκατομμύρια μικρομετόχους που βλέπουν τις εταιρείες στις οποίες επένδυσαν να βγαίνουν από το χρηματιστήριο σε ευτελιστικές τιμές επειδή οι μεγαλομέτοχοι σάρωναν την προσφορά όλα αυτά τα πέτρινα χρόνια. Ήρθε η περίπτωση της ΓΕΚΕ (Ξενοδοχείο President) να μας δικαιώσει, μιας και η μεγαλομέτοχος Δωροθέα Κεφαλά έχει συγκεντρώσει το 93,16% της εισηγμένης και προσφέρει 5,75 ευρώ ανά για να αποκτήσει 577.816 μετοχές ή 6,86% του μετοχικού κεφαλαίου και να βγάλει την εταιρεία από το Χρηματιστήριο. Η ΓΕΚΕ μπήκε στο Χρηματιστήριο σε σχεδόν διπλάσια τιμή, αλλά σήμερα επιχειρείται να βγει με αξία μόλις 47 εκατ. ευρώ. Δεν είμαστε ειδικοί για να αποτιμήσουμε πόσο μπορεί να κοστίζει το βασικό περιουσιακό στοιχείο τους που είναι το πολύ γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. 

Από τον ελεύθερο χρηματιστηριακό ιστότοπο www.soltrade.gr πληροφορηθήκαμε χθες ότι μέτοχοι μειοψηφίας στρέφονται σε δικηγόρους προκειμένου να αναστείλουν τη δημόσια πρόταση θεωρώντας το τίμημα εξαιρετικά χαμηλό. Χωρίς καμία διάθεση διαφήμισης του δικηγορικού γραφείου που έχει αναλάβει την υπόθεση (σ.σ η στήλη δεν γνωρίζει τον δικηγόρο και το γραφείο του), αναδημοσιεύουμε αυτούσια την επιστολή των μετόχων μειοψηφίας στην προσπάθεια τους να διεκδικήσουν υψηλότερο τίμημα, δίνοντας μόνο μια συμβουλή, να ππροσέχουν μην χάσουν περισσότερα σε νομικές αμοιβές από όσα ευελπιστούν να κερδίσουν. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΓΕΚΕ ΑΕ (ΠΡΕΖΤ)

Ανακοινώνεται στους κατόχους των 577.816 Μετοχών της εισηγμένης στο ΧΑΑ εταιρείας με την επωνυμία «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΕΚΕ» (με τον κωδικό ΟΑΣΗΣ «ΠΡΕΖΤ» και ISIN GRS398003004), οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό ύψους περίπου 6,86% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας ΓΕΚΕ ΑΕ (εφεξής «Μέτοχοι Μειοψηφίας»), ότι ομάδα Μετόχων Μειοψηφίας της εταιρείας ΓΕΚΕ ΑΕ (εφεξής «Προσφεύγοντες»), αρνούμενη να αποδεχτεί την κατά το ν. 3461/2006 υποβληθείσα από 10-06-2021 Υποχρεωτική Δημόσια Προσφορά
(εφεξής «ΥΔΠ») της Βασικής Μετόχου κας Δωροθέας Κεφάλα (ως κατόχου 7.840.934 Μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό ύψους περίπου 93,14% του συνολικού αριθμού Μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας ΓΕΚΕ ΑΕ), στην ουδόλως εύλογη και πάντως ευτελή τιμή των 5,75 ευρώ ανά μετοχή (εφεξής «Τίμημα»), ανέθεσε στο Δικηγορικό Γραφείο του κ. Νικολάου Σακκά, την άσκηση εξωδίκων και δικαστικών ενεργειών αφενός, για την αναθεώρηση του προσφερόμενου τιμήματος στο εύλογο και αγοραίο ύψος του, και αφετέρου, για την αποζημίωσή τους
από ενδεχόμενη σε βάρος τους παραβίαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας (εφεξής «Νομικές Ενέργειες»).
Συνεπώς, όσοι λοιποί Μέτοχοι Μειοψηφίας επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Νομικές Ενέργειες που θα ακολουθήσουν, καλούνται να επικοινωνήσουν με το Δικηγορικό Γραφείο του κ. Νικολάου Σακκά στο email [email protected], για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, αναφέροντας τα εξής απαραίτητα στοιχεία: α) αριθμό μετοχών που κατέχουν, β) ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο μετόχου, γ) διεύθυνση κατοικίας/αλληλογραφίας/ Ταχυδρομικός Κωδικός, δ) ΑΦΜ και ε) Τηλέφωνο Κινητό ή και Σταθερό.
Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ακολουθήσει έγγραφη επικοινωνία εκ του Δικηγορικού Γραφείου του κ. Νικολάου Σακκά, με περαιτέρω οδηγίες για την διαδικασία και τους όρους συμμετοχής στις προβλεπόμενες Νομικές Ενέργειες.
Αθήνα 20-07-2021

---

Mε τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην τυπική έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης, η διοίκηση της Folli Follie προχωρά και στην εσωτερική της αναδιοργάνωση. Έτσι λοιπόν έφερε νέα διευθυντικά στελέχη σε θέσεις όπως Chief Operations Officer, Chief Marketing Officer, Διευθυντή Εσωτερικού Ελέγχου και CFO. Στον Άγιο Στέφανο αναμένουν έως τον Σεπτέμβριο εξελίξεις, ενώ στόχους τους για φέτος είναι η διατήρηση του τζίρου της εταιρείας. Από το 2022, εφόσον όλα πάνε καλά, αναμένουν σημαντική ανάκαμψη. Γενικότερα η εταιρεία κάνει come back

---

Σαφώς καλύτερα πηγαίνει από το 2020 έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους για την Φιερατεξ όπως πληροφορείται η στήλη, με αύξηση του κύκλου εργασιών της. Η διοίκηση της εισηγμένης έχει έρθει σε άμεση επαφή με τους πελάτες της  προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχεια της παραγωγικής της λετιουργίας, ενώ το βάρος έχει πέσει στις εξαγωγές. Το σύνολο των πωλήσεων της εταιρείας απευθύνεται στην Κεντρική Ευρώπη, με τις κινήσεις της διοίκησης της εισηγμένης να έχουν αποτέλεσμα, καθώς φρέναραν την πτώση του τζίρου το 2020, και πλέον έως σήμερα καταγράφεται αύξηση του κύκλου εργασιών.

---

Καλύτερα από το 2020 εξελίσσονται τα πράγματα και για την Χαϊδεμένος με την εισηγμένη όμως να στρέφεται νομικά κατά όσων της οφείλουν χρήματα. Οι εμπορικές απαιτήσεις είναι μεγάλες και ανέρχονται σε περίπου 4,7 εκατ.ευρώ, ενώ η σχετική συσσωρευμένη απομείωση ανέρχεται σε 2,1 εκατ.ευρώ. Η διοίκηση λοιπόν αξιολογεί την ανακτησιμότητα των εμπορικών απαιτήσεων επισκοπώντας την ενηλικίωση των υπολοίπων των πελατών, το πιστωτικό ιστορικό τους, την πιστοληπτική ικανότητα του κάθε πελάτη, την συμφωνία για προοδευτική αποπληρωμή σύμφωνα με τον εκάστοτε διακανονισμό και βεβαίως… τις δικαστικές ενέργειες που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την οικειοθελή ή εξαναγκαστική εξόφληση των σχετικών υπολοίπων, αλλά και τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες.

---

O Bασίλης Κάτσος, επικεφαλής της VNK Capital χτίζει το χαρτοφυλάκιό του. Δύο είναι οι κλάδοι που ενδιαφέρουν σε πρώτη φάση το fund, το τρόφιμο και τα φάρμακα. Έτσι λοιπόν απόκτηση μεγαλύτερων ποσοστών στις εταιρείες που ήδη έχει ποσοστό, καθώς επίσης και είσοδος σε νέες αγορές, δεν πρέπει να αποκλείονται. Τουναντίον…

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.