Νέες επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ υπάρχουν στο pipeline, οι οποίες περιέχονται σε τριάντα φακέλους που έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της στήλης οι περισσότερες επενδύσεις αφορούν στην τεχνολογία, στην ενέργεια και στον τουριστικό κλάδο και βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης. Ανάμεσα στους ενδιαφερομένους θα συναντήσει κανείς μεγάλες ελληνικές εταιρείες, καθώς επίσης και ξένους επενδυτές. Το κλίμα για τη χώρα μας έχει αλλάξει και πλέον η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εγχώριων και μη επενδυτών. Μάλιστα, ο πόλεμος δεν φαίνεται να έχει μειώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς αυτό συνεχώς αυξάνεται. Στο τέλος της διαδικασίας και αφού αξιολογηθούν οι επενδυτικές προτάσεις σχετικά με τη βιωσιμότητά τους, δηλαδή όταν ωριμάσουν, περνούν από τη διυπουργική.
Yπενθυμίζεται πως στα μέσα Απριλίου, δύο νέες στρατηγικές επενδύσεις άνω του 1,2 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για την επένδυση «Investment in Data Centers in Greece» της Microsoft Hellas και την επένδυση «Υβριδικό Έργο Φράγματος Ποταμών (Αμαρίου)» της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι στρατηγικές αυτές επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν 410 νέες θέσεις εργασίας.
---
Στο παραπέντε χάλασε, τελικά, η συμφωνία μεταξύ της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μασούτης και της επίσης βορειοελλαδικής «Μαζί Markets». Η Μασούτης, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε μια έντονη κινητικότητα, με στόχο την παρουσία της σε περισσότερα γεωγραφικά σημεία, αλλά και τη διεύρυνση του μεριδίου της που κατέχει στη συγκεκριμένη αγορά.
Μάλιστα η εταιρεία πρόσφατα συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας με την εξαγορά του 50% του ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές ΑΕ, η οποία ολοκληρώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου μετά την έγκριση των όρων της συμφωνίας από τη γενική συνέλευση της κρητικής συνεταιριστικής επιχείρησης.
Η «σφήνα» που δεν άφησε να ολοκληρωθεί η εξαγορά των τριών καταστημάτων Μαζί Markets, είναι η αλυσίδα Πίτσιας, ιδιοκτησία του Κωνσταντίνου Πίτσια, η οποία δραστηριοποιείται με 27 καταστήματα στους νομούς Κατερίνης, Ημαθίας και Θεσσαλονίκης. Τα τρία καταστήματα που απέκτησε από την Μαζί Markets βρίσκονται ένα στη Θεσσαλονίκη και δύο στη Βέροια.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ιστορία είναι ότι η αλυσίδα Πίτσιας αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» του ΕΛΟΜΑΣ, η γενική συνέλευση του ομίλου είχε αποφασίσει πριν ενάμιση μήνα την αποπομπή της, η οποία συνοδεύτηκε με αρκετό παρασκήνιο.
Από την πλευρά της επιχείρησης υποστηρίζεται ότι υπήρξε σφάλμα με τις εξουσιοδοτήσεις που δόθηκαν προς τρία συγκεκριμένα μέλη, τα οποία δεν παρέστησαν δια ζώσης και τα οποία ψήφισαν υπέρ της αποπομπής, ενώ πρόθεσή τους ήταν να ψηφίσουν το αντίθετο, δημιουργώντας περαιτέρω σύγχυση επί της διαδικασίας.
Έτσι, η διοίκηση της αλυσίδας Πίτσιας προσέφυγε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον οι διατάξεις του καταστατικού του ΕΛΟΜΑΣ λειτουργούν προς όφελος του υγιούς ανταγωνισμού. Παράλληλα, προσέφυγε και στη δικαιοσύνη, αφού όπως αναφέρει, η αποπομπή την αδικεί. Ο «εμφύλιος» αυτός, όμως, δεν έχει παρά να προσθέσει άλλο ένα πρόβλημα στα ήδη υπάρχοντα, δηλαδή την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τις ανωμαλίες στην εφοδιαστική αλυσίδα.
---
Καλύτερη θα είναι η εποπτεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όταν θα ολοκληρωθεί το νέο πληροφοριακό σύστημα που θα εξασφαλίζει την παροχή ολοκληρωμένης οικονομικής πληροφόρησης από τους ΟΤΑ. Για το σκοπό αυτό, η Κοινωνία της Πληροφορίας «τρέχει» διαγωνισμό, ύψους 655,6 χιλ. ευρώ με αντικείμενο την προμήθεια του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που θα επιτρέψει στη Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών να παρακολουθεί καλύτερα τα οικονομικών των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βέβαια να συλλέγει, να επεξεργάζεται και να αποστέλλει στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία τα σχετικά στοιχεία. Να σημειωθεί ότι την τριετία 2015-2017, όπως είχε προκύψει από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, οι ΟΤΑ και οι επιχειρήσεις τους είχαν αναδειχθεί πρωταθλητές της διαφθοράς. Κι αυτό επειδή είχε ανακαλυφθεί ότι 65 υπάλληλοι, είχαν «ξεχάσει» να δηλώσουν στο «πόθεν έσχες» εισοδήματα 13 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, η τοποθέτηση ενός ηλεκτρονικού «ματιού» στους ΟΤΑ εγγυάται κάπως καλύτερα αποτελέσματα εποπτείας τους.
---
Η Tatoi club TC Ltd, που διαχειρίζεται το Τατόι κλαμπ και η Ελιά Κατασκευαστική αποτελούν τους αναδόχους αναδάσωσης της καμένης περιοχής, επί μήκους 1.800 μ., του παρόδιου τμήματος της οδού Ερυθραίας και εμβαδού 77 στρεμμάτων στην Βαρυμπόμπη. Ουσιαστικά, οι δύο εταιρίες θα εκπονήσουν τις απαιτούμενες μελέτες και θα υλοποιήσουν τα απαιτούμενα έργα αναδάσωσης, ώστε το φυσικό περιβάλλον της περιοχής να γίνει όπως ήταν πριν ξεσπάσουν οι καταστροφικές πυρκαγιές. Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Με την ευκαιρία να πούμε ότι φέτος υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες για ένα καλοκαίρι χωρίς πύρινα μέτωπα, όπως αυτά πέρυσι. Κι αυτό όχι μόνο επειδή δεν πρέπει να επαναληφθεί μία ακόμη τέτοιου είδους τραγωδία, αλλά κι επειδή φέτος θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης 42 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί για έργα αντιπυρικής προστασίας στην Ελλάδα. Πολλά βέβαια, κρίνονται και από το πόσο καλά «κουρδισμένος» θα είναι ο μηχανισμός πρόληψης και όχι μόνο καταστολής, αλλά και από την έγκαιρη ολοκλήρωση των μελετών αντιπυρικής προστασίας.
---
Την ολοκλήρωση επένδυσης άνω των 5 εκατ. ευρώ που αφορά κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό μέσα στο 2022 πρόκειται να ολοκληρώσει η εισηγμένη χαλυβουργία Έλαστρον. Η νέα αυτή επένδυση, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας αναμένεται να αυξήσει την γκάμα των προσφερόμενων ειδών, να βελτιώσει τους χρόνους αποθήκευσης και διανομής, ενώ παράλληλα να συμβάλλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας. Η εταιρεία ταυτόχρονα εξετάζει και την υλοποίηση νέων επενδύσεων με στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης του ομίλου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Για την τρέχουσα χρήση, σημειώνει η διοίκηση της Έλαστρον, οποιεσδήποτε προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένο να γίνουν δεδομένου ότι, τόσο η αγορά χαλυβουργικών προϊόντων, όσο και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον παρουσιάζουν σημάδια έντονης αστάθειας. Πάντω ο οικονομικός αντίκτυπος της συνεχιζόμενης πανδημικής κρίσης εκτιμάται ότι έχει μειωθεί. Το πρόσφατο ωστόσο lockdown στην Κίνα σε συνάρτηση με το μέγεθος της οικονομίας της επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός.
Στους ανασταλτικούς παράγοντες ακόμη, περιλαμβάνονται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που είχε ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση του κόστους ενέργειας, σημαντική άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων, ελλείψεις σε κατηγορίες αγαθών και αύξηση του πληθωρισμού.
---
Εδώ και αρκετούς μήνες δεν έχουμε κρύψει την εκτίμησή μας πως η Σαουδική Αραβία θα είναι μία από τις μεγάλες κερδισμένες του 2022. Οι πολύ πρόσφατες ειδήσεις από το μέτωπο της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων μάλλον μας δικαιώνουν. Το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκε μία ενδιαφέρουσα συμφωνία της Lucid Motors (LCID NASDAQ), με την Σαουδική Αραβία. Η Lucid είναι μία από τις πιο φιλόδοξες εκκολαπτόμενες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με έμφαση σε αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων. Διευθύνων σύμβουλος είναι ο Peter Rawlinson, για αρκετά χρόνια από τα βασικότερα στελέχη της Tesla στον τεχνολογικό τομέα. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Lucid είναι το ότι το 60% των μετοχών της ανήκει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο αγόρασε αυτές τις μετοχές πριν την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Η κίνηση των Σαουδαράβων δεν είναι μόνο επενδυτικού χαρακτήρα. Όπως μάθαμε από την ανακοίνωση που αναφέραμε παραπάνω, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να αγοράσει από την Lucid τουλάχιστον 50.000 αυτοκίνητα, αριθμός που μπορεί να ανεβεί μέχρι τις 100.000, μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Η παράδοση των αυτοκινήτων θα αρχίσει να γίνεται σε ένα χρόνο από τώρα. Αρχικά θα παραδίδονται μέχρι 2.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ από το 2025 και μετά θα φθάνουν μέχρι τις 7.000 για κάθε χρόνο. Ο αριθμός δεν ακούγεται εντυπωσιακός, είναι όμως αρκετά σημαντικός για μία επιχείρηση που πολύ πρόσφατα ξεκίνησε την παραγωγή των αυτοκινήτων της στο εργοστάσιό της στην Αριζόνα. Είναι επίσης πολύ λογική κίνηση για την Σαουδική Αραβία, η οποία θέλει προφανώς να ενισχύσει την εταιρεία της οποίας είναι η μεγαλύτερη μέτοχος. Το σημαντικότερο όμως νέο, το οποίο δεν είναι ακριβώς νέο, καθώς έγινε γνωστό πριν δύο μήνες, είναι πως το επόμενο εργοστάσιο της Lucid θα κατασκευαστεί στην Σαουδική Αραβία.
Η ανέγερση του αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο μισό του 2022 και συνιστά μία μεγάλη «νίκη» για την χώρα. Λέμε μεγάλη νίκη διότι εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο τα αυξημένα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου προκειμένου να ετοιμαστεί για την στροφή του πλανήτη προς την πράσινη ενέργεια. Για να το πούμε λίγο διαφορετικά, ο δυτικός κόσμος, και κυρίως η Ευρώπη, χρηματοδοτεί την Σαουδική Αραβία και πολλές άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες προκειμένου να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς στην δική τους απεξάρτηση από το πετρέλαιο. Μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο στο οποίο οι Ευρωπαϊκές χώρες θα αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατασκευασμένα στην Σαουδική Αραβία, τα οποία θα κινούνται με ηλεκτρικό ρεύμα που θα εισάγεται από την ίδια χώρα, η οποία θα έχει γεμίσει την έρημο με φωτοβολταϊκά συστήματα και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας;
---
Η Moody’s διατηρεί τις θετικές προοπτικές που έχει θέσει για τις ελληνικές τράπεζες παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πληθωριστικές πιέσεις, που είναι πιθανό να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη το 2022, αλλά με πιθανή ανάκαμψη της δραστηριότητας το 2023. Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν πλήρως τα σχέδια μείωσης της έκθεσης τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, γεγονός που θα βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού τους.
Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) το 2021, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων και θα συνεχίσουν αυτή την πορεία φέτος με το σχέδιο «Ηρακλής» να έχει συμβάλλει σημαντικά στην επιταχυνόμενη μείωση των NPEs. Ο δείκτης NPE μειώθηκε περίπου στο 10% τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με την εκτίμηση της Moody’s, από 33% στο τέλος του 2020 και από 49% τον Δεκέμβριο του 2016.
Παρά τη μείωση, ο δείκτης NPE της Ελλάδας παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη. Όλες οι ελληνικές τράπεζες στοχεύουν σε μονοψήφιο δείκτη NPE τους επόμενους 12-18 μήνες, τονίζει η Moody’s, με δύο από τις μεγαλύτερες να αναφέρουν ήδη δείκτες γύρω στο 7% από τον Δεκέμβριο του 2021.
Η Moody’s εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 3% και στο 4,3%, το 2023. Το λειτουργικό περιβάλλον για τις τράπεζες θα είναι δύσκολο, ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη και η πιστωτική ζήτηση θα παραμείνουν ισχυρές. Η ελληνική οικονομία μπήκε δυναμικά στο 2022 και με σταθερή ανάκαμψη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η στρατιωτική σύγκρουση έχει προκαλέσει σημαντική άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων, εξέλιξη που μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη φέτος. Ωστόσο, τα σημαντικά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθήσουν στην αύξηση των πιστωτικών ροών και στον μετριασμό των κινδύνων τους επόμενους 12-18 μήνες.
Οι προοπτικές για τα περισσότερα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα είναι σταθερές, με εξαίρεση τις προοπτικές των συστημάτων των χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) που είναι αρνητικές. Μόνο οι τράπεζες σε Ελλάδα και Νορβηγία έχουν θετικές προοπτικές.
---
Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε περαιτέρω συζητήσεις για νέους κανονισμούς που στοχεύουν στην καταπολέμηση ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων. Ο νέος κύκλος συνομιλιών αφορά στους κανονισμούς κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για τις αγορές κρυπτονομισμάτων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο για την έγκρισή τους, ωστόσο ορισμένοι εκπρόσωποι του κλάδου ελπίζουν ότι θα υπάρχει περιθώριο για αναπροσαρμογή για μικρότερα ποσά, μη φιλοξενούμενα πορτοφόλια, αλλά και μεταβατικές περιόδους για την εφαρμογή. Οι συνομιλίες με τη συμμετοχή του Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινούν και αποτελεί το τελευταίο στάδιο προς τη θέσπιση των νόμων.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.