Οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία παραμένουν το καυτό trend μια και οι καλές επιδόσεις του τουρισμού τροφοδοτούν την αυξημένη ζήτηση για κλίνες. Σε όλα λοιπόν, τα επίπεδα παρατηρείται κινητικότητα. Από το Ελευθέριος Βενιζέλος, για παράδειγμα, του οποίου η διοίκηση έχει απευθύνει πρόσκληση σε υποψήφιους επενδυτές για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός ακόμη ξενοδοχείου, εκτός από του πέντε αστέρων Sofitel Athens Airport. Μέχρι μεγάλες επενδύσεις και deals. Ενδεικτικά, το σχήμα Hines-Henderson Park μαζί με την IHG Hotels & Resorts υλοποιεί το InterContinental Resort Crete που θα αντικαταστησειe το ξενοδοχείο «Ερμής» με ορίζοντα το 2023. Επίσης, οι Κινέζοι της Fosun μέσω του brand Cook’s club δρομολογούν νέες επενδύσεις, σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο όμιλος Sani/Ikos έχει εξαγοράσει έκταση άνω των 200 χιλιάδων τ.μ. στον Κίσσαμο Χανίων, όπου επιδιώκει να αναπτύξει το πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα με το σήμα της Ikos Resorts στο νησί. Εάν σε όλα αυτά προστεθούν τα μικρότερα projects που σχεδιάζουν Αμερικανοί, Ισραηλινοί και Κινέζοι, γίνεται αντιληπτό γιατί μιλάμε για οργασμό στον κλάδο των ξενοδοχείων.
---
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το Θριάσιο ΙΙ, δηλαδή τον εμπορευματικό σιδηροδρομικό σταθμό και σταθμό διαλογή (ΕΣΣΣΔΙ) που βρίσκεται δίπλα από το ακίνητο που θα κατασκευαστεί το logistics center του Θριασίου. Εάν λοιπόν, δεν δοθεί νέα παράταση, στις 28 Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι-κυρίως εταιρίες από το χώρο των logistics και των μεταφορών θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.
Ουσιαστικά θα αναλάβουν να ολοκληρώσουν το ΕΣΣΣΔΙ. Κι αυτό επειδή στον εμπορευματικό σιδηροδρομικό σταθμό και σταθμό διαλογής Θριασίου πεδίου, κυριότητας του ΟΣΕ, έχουν ήδη κατασκευαστεί και υφίστανται σιδηροδρομικές υποδομές, δρόμοι, σιδηροδρομικός σταθμός διαλογής, χώροι εναπόθεσης φορτίων, χώροι τελωνείου, γραφεία και άλλα κτίρια υποστηρικτικών υπηρεσιών. Επίσης, στον ΕΣΣΣΔΙ βρίσκονται τρία κτίρια (Κ1, Κ2, Κ3), που μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους (συνολικά περίπου 138 στρέμματα) δεν περιλαμβάνονται στον χώρο παραχώρησης, ενώ οι μέχρι σήμερα εκτελεσθείσες εργασίες έλαβαν χώρα κατά τις περιόδους 1994-1999, 2000-2006 (α΄ φάση ανάπτυξης) και 2007-2013 (β΄ φάση ανάπτυξης).
Η κατασκευαστική περίοδος του Θριασίου ΙΙ διαρκεί 18 μήνες, με τα τεύχη του διαγωνισμού να προβλέπουν εφάπαξ οικονομικό αντάλλαγμα, ύψους κατ’ ελάχιστον 20 εκατ. ευρώ, που θα εισπράξει ο ΟΣΕ ως κύριος του έργου. Όλα βέβαια, θα φανούν από το εάν δοθεί νέα-η πέμπτη κατά σειρά παράταση.
---
Όσο, όμως, πλησιάζει το τέλος του μήνα, εξελίξεις δεν αναμένονται μόνο για το Θριάσιο ΙΙ αλλά και για την αξιοποίηση δύο ιστορικών κτιρίων. Πρόκειται για τα Ξενία Κοζάνης και Καλεντζίου για τα οποία η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών εκπνέει την Πέμπτη 30 Ιουνίου και την Παρασκευή 24 Ιουνίου αντίστοιχα.
Το Ξενία Κοζάνης χτίστηκε το 1965 από τον ΕΟΤ και λειτούργησε ως ξενοδοχείο δυναμικότητας 66 κλινών. Το κτίριο συνολικής επιφανείας 2.506,35τ.μ. βρίσκεται επί οικοπέδου εκτάσεως 5.046,47 τ.μ εντός του Ο.Τ. 693 του Δήμου Κοζάνης, επί της οδού Μεταμορφώσεως, στο Λόφο Μεταμορφώσεως Σωτήρος. Παραμένει κλειστό από το 2003, έχοντας κατασκευαστεί στο πλαίσιο του γενικότερου οικοδομικού προγράµµατος του ΕΟΤ για την κατασκευή «Ξενία» στις πρωτεύουσες των διάφορων Νοµών.
Το ακίνητο Ξενία Καλεντζίου στην Αγία Παρασκευή Καλεντζίου στην Αχαΐα αποτελεί ξενώνα που βρίσκεται σε έκταση 8.670 τ.μ., ενώ τμήμα του εμπίπτει εντός των ορίων του Δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα στις περιοχές του όρους Ερύμανθου. Ο ξενώνας διαθέτει ισόγειο επιφανείας 468,70 τ.μ., 1ο’ ‘όροφο επιφανείας 558,25 τ.μ. και β’’ Όροφο επιφανείας 404,20 τ.μ.
Σημειωτέον ότι για τα δύο κτίρια, προβλέπεται η εκμίσθωσή τους για 35 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης 15 ακόμη χρόνια.
---
Επενδύσεις πάνω από 200 εκατ. ευρώ προγραμματίζει το αμερικανικό fund HIG Capital, στο πλαίσιο ενός πλάνου που προβλέπει ενίσχυση των δραστηριοτήτων στον κλάδο των logistics αλλά και νέες εξαγορές.
Το fund ήδη προχώρησε στην πλήρη εξαγορά της δραστηριότητας των αποθηκών ψυγείων της εταιρείας Olympias Κανδύλης, έναντι 20 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας έτσι την παρουσία της στο χώρο της ψυχόμενης αποθήκευσης όπου δραστηριοποιείται ήδη μέσω της MAKIOS, ενώ μέχρι το Φθινόπωρο αναμένεται μια ακόμη εξαγορά εταιρείας με ηγετική παρουσία στον κλάδο.
Από την άλλη πλευρά η έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, και η υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΜΑΚΙΟΣ Α.Ε.» στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας ανοίγουν το δρόμο για μια μεγάλη επένδυση άνω των 150 εκατ. ευρώ, που μετατρέπει σε logistics Center τις εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας μέσω των εγκαταστάσεων της στο Βόλο.
Όσον αφορά την Makios Logistics που η HIG ελέγχει επίσης την πλειοψηφία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των αποθηκών «ψυγείων» στη Βόρεια Ελλάδα και διαθέτει δύο σχετικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Θεσσαλονίκης (Καλοχώρι και Γέφυρα) και θα τη χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα για ανάπτυξη και εκτέλεση της στρατηγικής στην εφοδιαστική αλυσίδα στην περιοχή.
Η κάθοδός της εταιρείας στην αγορά της Αττικής, πραγματοποιείται με την ανάπτυξη ακινήτου logistics, επίσης στον Ασπρόπυργο, έκτασης 20.000 τ.μ. μέσω επένδυσης ύψους 30 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, στις αρχές Ιουνίου εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΜΑΚΙΟΣ Α.Ε.» στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας. Η επένδυση αναφέρεται στην «Δημιουργία μονάδας εφοδιαστικής αλυσίδας (Third Party Logistics)» στη Δημοτική Ενότητα Ασπροπύργου του Δήμου Ασπροπύργου, της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 17.900.024,00 ευρώ.
---
Οι επενδύσεις με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και το ενδιαφέρον για κατασκευή ή εξαγορά εργοστασίων είναι τα δύο βασικά πεδία δράσης στα οποία κινείται η ελληνική γαλακτοβιομηχανία.
Έτσι μετά τον περασμένο Μάρτιο, όπου η Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλuμπος) απέκτησε το σήμα και το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ, έναντι 7,7 εκατ. ευρώ, περίπου, και ανακοίνωσε την κατασκευή κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο, μία επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ , τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια διάσωσης της συνεταιριστικής ΘΕΣγάλα, από την τυροκομική εταιρεία Όμηρος, με έδρα τα Τρίκαλα, η οποία βρίσκεται σε σχετικές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες. Η Όμηρος, όπως έγινε γνωστό, ενδιαφέρεται να αποκτήσει το εργοστάσιο και τα συμβόλαια συνεργασίας με τους παραγωγούς.
Σε περίπτωση που οι συνομιλίες οδηγήσουν σε συμφωνία, το ύψος της επένδυσης θα υπερβεί τα 10 εκατ. ευρώ, λόγω δανειακών απαιτήσεων αλλά και υποχρεώσεων προς τους εργαζόμενους και ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα η Danone Nutricia Ελλάδος, ανακοίνωσε νέες επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ, που θα έχουν στόχο την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας, την αύξηση του προσωπικού της αλλά και την μεγαλύτερη επικοινωνία των προϊόντων της. Στόχος της επένδυσης αυτής είναι η αύξηση των μεριδίων αγοράς της εταιρείας και η ενίσχυση του τζίρου κατά 4 ως 5% ετησίως στο κομμάτι των γαλακτοκομικών και plant based ροφημάτων.
Από την πλευρά της, η γαλακτοβιομηχανία Κρι- Κρι εγκαινίασε τη νέα μονάδα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βιοαερίου στις Σέρρες, επένδυση ύψους 6 εκατ. Ευρώ, με στόχο να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό μέρος του παραγωγικού της κόστους.
---
Η πορεία των μετοχών του κλάδου της πληροφορικής στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, έδειξε ότι όχι μόνο υπάρχουν αντανακλαστικά, αλλά ίσως και κάποιοι βιάστηκαν να τις βάλουν στην ίδια μοίρα με κάποιες άλλες. Και μπορεί, όπως και στην άνοδο του Nasdaq, να επηρεάστηκαν θετικά και να είχαν εισροές και τώρα με την πτώση να υποχωρούν και να έχουν εκροές, αλλά δεν έφτασαν ποτέ σε εκείνα τα επίπεδα αποτιμήσεων με υπερβολικά P/Ε.
Επιπλέον δεν έχει αλλάξει κάτι και στις προοπτικές του κλάδου, οι οποίες παραμένουν εξαιρετικές και λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και των έργων που έρχονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και μέσω των ιδιωτικών έργων. Μετά από 10 χρόνια κρίσης, οι εταιρείες έχουν μείνει πίσω τεχνολογικά και πρέπει τώρα να επενδύσουν για να βελτιώσουν τις προοπτικές τους. Δυνατή κίνηση από Epsipon Net στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ακολούθησαν από κοντά και η Entersoft και η Real Cons. Space Hellas, Byte και Performance είχαν επίσης ανοδική κίνηση.
---
Η δέσμευση της Fed να επαναφέρει τη σταθερότητα των τιμών πιθανότατα θα οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση, εκτιμά ο οίκος Nomura σε έκθεσή του. Με τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας να επιβραδύνεται, η πρόβλεψη του οίκου είναι ότι είναι πιθανή μια ήπια ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.
Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες σφίγγουν περισσότερο και το καταναλωτικό κλίμα έχει υποστεί αρνητικό σοκ με τις διαταραχές στην προσφορά ενέργειας και τροφίμων να επιδεινώνονται και την ανάπτυξη στο εξωτερικό να επιβραδύνεται επίσης. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα συμβάλουν στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Σε σχέση με προηγούμενες υφέσεις, η συγκριτικά εύρωστη κατάσταση στους ισολογισμούς των νοικοκυριών σε συνδυασμό με το πλεόνασμα αποταμίευσης θα μετριάσουν την ταχύτητα της αρχικής συρρίκνωσης της οικονομίας. Ωστόσο, τα χέρια των αξιωματούχων είναι δεμένα καθώς ο υψηλός πληθωρισμός επιμένει, πράγμα που δυσκολεύει την δημοσιονομική και νομισματική στήριξη.
Η Nomura χαμηλώνει την πρόβλεψη της για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ στο 1,8% φέτος από 2,5% και στο -1,0% το 2023 από 1,3%. Εκτιμά πως η ανεργία στις ΗΠΑ θα αυξηθεί στο 5,2% στο τέλος του 2023 από 4,3% που ήταν η προηγούμενη της εκτίμηση.
---
Ενώ οι δυτικές κεφαλαιαγορές έχουν πλέον ελάχιστη δραστηριότητα στον τομέα των αρχικών δημόσιων εγγραφών, αυτό δεν ισχύει για τον υπόλοιπο κόσμο. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα χρηματιστήρια των χωρών του Περσικού Κόλπου που ευημερούν χάρη στις πολύ υψηλές τιμές του πετρελαίου. Σημαντική δραστηριότητα υπάρχει και στην Κίνα, δραστηριότητα που δεν αποκλείεται να ενταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναφερόμαστε στην Κίνα, γιατί σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι διαδικασίες ενόψει της εισαγωγής των μετοχών της Syngenta στο χρηματιστήριο της Σανγκάης.
Η μεγάλη εταιρεία του χώρου της αγροτεχνολογίας, η οποία έχει την έδρα της στην Ελβετία αλλά ανήκει εδώ και χρόνια σε κινεζική επιχείρηση που ελέγχεται στην ουσία από το κράτος, εικάζεται πως θα προσπαθήσει να αντλήσει κεφάλαια της τάξης των δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσφέροντας σε επενδυτές το 20% των μετοχών της. Η διαδικασία είχε ξεκινήσει μέσα στο 2021, όταν είχε εκδοθεί και το απαραίτητο προκαταρκτικό ενημερωτικό δελτίο, αλλά είχε κάπως παγώσει. Το διεθνές πρακτορείο αναφέρει πως η εταιρεία αποφάσισε να επανεκκινήσει τις διαδικασίες. Αν δεν αλλάξουν πολύ τα πράγματα, το μισό περίπου των νέων μετοχών θα περάσει στα χέρια στρατηγικών επενδυτών. Η εισαγωγή των μετοχών της Syngenta στο χρηματιστήριο της Σανγκάης δεν είναι ενδιαφέρουσα μόνο γιατί θα περιλαμβάνεται στις μεγαλύτερες του κόσμου για το 2022, αλλά και λόγω του αντικειμένου δραστηριοποίησης της εταιρείας.
Θυμίζουμε πως η Syngenta είναι μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των νέων και εξειδικευμένων σπόρων, ενώ δραστηριοποιείται και στον τομέα των λιπασμάτων. Δύο τομείς που θα συγκεντρώνουν για πολύ καιρό μπροστά μας το ενδιαφέρον των επενδυτών και των αγορών, καθώς η μεγάλη άνοδος της τιμής των αγροτικών προϊόντων και των λιπασμάτων, σαν συνέπεια και του πολέμου στην Ουκρανία, έφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της επάρκειας τροφίμων και ανάγκασε πολλές κυβερνήσεις να σκεφθούν το θέμα πιο σοβαρά.
Η Κίνα δεν ανήκει σε αυτές, καθώς η εξαγορά της Syngenta, πριν πέντε περίπου χρόνια, έδειξε πόσο μεγάλη σημασία δίνει στην μελέτη και ανάπτυξη νέων σπόρων που θα ταιριάζουν στο έδαφος και τις καιρικές συνθήκες της Κίνας. Όπως λέμε συχνά, «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Οι κινέζοι σίγουρα έχουν ήδη ξεκινήσει το μαγείρεμα, για πολλούς άλλους όμως δεν είμαστε και πολύ σίγουροι.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.