Black Box: Επενδυτική και τεχνολογική επανάσταση στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία 

   Ο κλάδος των ελληνικών φαρμακευτικών αλλά και των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται εδώ, μπορεί αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στις νέες επενδύσεις και στην τεχνολογική έκρηξη της επόμενης ημέρας. Υπό την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από σταθερά επενδυτικά κίνητρα και κυρίως θα ανασάνουν σταδιακά από το τεράστιο βάρος του clawback που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το 45-55% του τζίρου πολλών φαρμάκων στερώντας πολύτιμα κεφάλαια και καθιστώντας την παραγωγή μη βιώσιμη

   Η κυβέρνηση έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι αντιλαμβάνεται τη δυναμική του κλάδου που επλήγη σοβαρά και έχασε σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια στα χρόνια της κρίσης, γι αυτό και ήδη από το 2019 αποφάσισε να προχωρήσει στον συμψηφισμό ενός μικρού μέρους από το clawback με επενδύσεις. 
   Αντί δηλαδή οι εταιρείες να πληρώνουν στον κοινό κουβά λεφτά με υποχρεωτικές επιστροφές κλπ, αξιοποιούν έστω και αυτά τα λίγα χρήματα που αντιστοιχούν στο 8% του clawback για να υλοποιήσουν επενδύσεις. 
  Μετά τη χθεσινή συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μελών της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας υπό τον πρόεδρο της Θεόδωρο Τρύφων ( Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΕΛΠΕΝ), προέκυψε ένα ακόμη σημαντικό νέο και δρομολογήθηκαν αποφάσεις οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών
  Η στήλη πληροφορείται πως έγινε δεκτό το αίτημα να κλειδώσει μια ολόκληρη πενταετία κινήτρων έως και το 2025, στη διάρκεια της οποίας οι επιχειρήσεις του κλάδου θα εξακολουθούν να υποστηρίζονται με κονδύλια 100 εκατ. ετησίως προκειμένου να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. 
   Να θυμίσουμε πως μόνο ο συμψηφισμός του clawback από το 2019, απελευθέρωσε επενδύσεις 
ύψους 1,2 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2025
για τη δημιουργία νέων εργοστασίων, 32 νέων μονάδων παραγωγής και 56 νέων γραμμών παραγωγής. 
    Ο πρωθυπουργός δε στάθηκε μόνο στο σκέλος των παραγωγικών επενδύσεων αλλά και στο μέγεθος της διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια όπου το clawback και το rebate στέρησαν εκατοντάδες εκατομμύρια επενδυτικών κεφαλαίων από τις εταιρείες, οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες μειώθηκαν και μόλις τώρα έχει αρχίσει να ανακτάται μέρος από το χαμένο έδαφος. Πλέον σε συνδυασμό και με τα κίνητρα που παρέχονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης οι ελληνικές εταιρείες στρέφονται και σε βιολογικούς παράγοντες, σε βιο-ομοειδή, φάρμακα προστιθέμενης αξίας, αναπτύσσοντας τεχνολογίες που μπορούν να την καταστήσουν αρκετά ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. 
    Το επόμενο μεγάλο βήμα που περιμένει να γίνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, είναι να ελαφρυνθεί από το δυσανάλογα μεγάλο βάρος του claw back και των υποχρεωτικών επιστροφών καθώς όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου, παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το clawback και rebate ( υποχρεωτικές εκπτώσεις) ανέρχονται σήμερα σε 1,8 δισ. ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό, όπως προαναφέρθηκε, κυμαίνεται από 45% μέχρι 55% του τζίρου κάποιων φαρμάκων, και θεωρείται μη βιώσιμο. 
   Στόχος, ο οποίος συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη είναι η επιβάρυνση να μειωθεί σταδιακά στο 40%, κάτι που θα επιχειρηθεί να γίνει με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούνται στην αγορά από το υπουργείο Υγείας. Κυρίως δηλαδή μέσα από την ταχύτερη ψηφιοποίηση όλου του συστήματος ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα για αύξηση της διείσδυσης των οικονομικότερων φαρμάκων που είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα ακριβότερα,  και να καταστεί εφικτός ο άμεσος έλεγχος της συνταγογράφησης κατά τρόπο που και τα οικονομικά φάρμακα να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και να καλύπτεται με πλήρη επάρκεια η ζήτηση στην αγορά.

---

Νέα δεδομένα για τους μετόχους των ΕΛΠΕ δημιουργεί η χθεσινή απόφαση για τη διάσπαση της εταιρείας στα δύο, όπου η μεν εισηγμένη θα μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών διατηρώντας μόνο επιμέρους δραστηριότητες διοικητικής υποστήριξης, και η νέα κατά 1009% θυγατρική της θα αναλάβει τους κλάδους διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών. Όπως γίνεται αντιληπτό η διάσπαση αυτή αφήνει διάφορα σενάρια ανοιχτά ως προς τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των ΕΛΠΕ στο μέλλον.

---

Συναγερμός για τους διαχειριστές του ηλεκτρικού συστήματος λόγω καύσωνα, συναγερμός όμως και για την αγορά ενέργειας. Καθώς η παγκόσμια ζήτηση καλπάζει, οι τιμές φυσικού αερίου βρίσκονται σε υψηλό 16ετίας. Ο πασίγνωστος ολλανδικός δείκτης TTF ξεπέρασε τα 41 ευρώ / Mwh, συνεχίζοντας την τρελή κούρσα των τελευταίων εβδομάδων και μηνών και φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005. Ένας παράγοντας του συναγερμού στην αγορά είναι αυτός.  Ο δεύτερος αφορά την τιμή CO2 που είναι σταθερά κολλημένη στα 54 ευρώ / τόνο. Και ο τρίτος αφορά τον καύσωνα. Σήμερα η τιμή στη χονδρική θα χτυπήσει τα 137 ευρώ / Mwh! Χθες ήταν στα 124, προχθες στα 119, τη Δευτέρα στα 93 και την περασμένη εβδομάδα στα 75 ευρώ. Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη ; Δύο πράγματα. Πρώτον, αυξήσεις στο ρεύμα. Τα τιμολόγια λιανικής του Ιουλίου θα είναι ακόμη πιο τσιμπημένα απ' ότι τον Ιούνιο. Δεύτερον, πονοκέφαλο για τους προμηθευτές. Γιατί μπορεί στη χαμηλή τάση, να ενεργοποιείται αυτόματα η ρήτρα, αλλά στη μέση τάση, οι τιμές καθορίζονται κατόπιν διαπραγμάτευσης των προμηθευτών με τις επιχειρήσεις. Αν ένα συμβόλαιο λήγει π.χ. στις 31 Αυγούστου, και ο πάροχος έχει κλείσει τιμή στα 70-75 ευρώ / μεγαβατώρα, τώρα που η χονδρική θα πάει κοντά στα 120 ευρώ, αυτός θα πουλάει με ζημιά 50 ευρώ...

----

Οκτώ στις οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις για το ελληνικό χρηματιστήριο που δείχνει ότι θα καταφέρει να κλείσει τον Ιούλιο με οριακή μεταβολή αλλά περίπου 5% χαμηλότερα από τα υψηλά των 928,29 μονάδων που «χτύπησε» στις 14 Ιουνίου. Παρά το ανοδικό σερί, η αντίδραση της αγοράς είναι υποδεέστερη των ξένων και δεν έχει πείσει τους συμμετέχοντες για τη συνέχειά της και πολύ περισσότερο για την δυνατότητα υπέρβασης των 900 μονάδων εκ νέου που θα άνοιγε το δρόμο για νεότερα υψηλά. Στα θετικά η αφύπνιση -από χθες των τραπεζών- και η κυριαρχία των μετοχών της πραγματικής οικονομίας, πλην όμως θέλει ακόμη δρόμο για να καθαρίσει το στίγμα στο ΧΑ ως προς τη βραχυπρόθεσμη πορεία του.

---

Χαράς ευαγγέλια για τους μετόχους της Pfizer η οποία αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για τα έσοδα από το εμβόλιο που παράγει σε συνεργασία με τη γερμανική Biontech. Οι πωλήσεις αναθεωρήθηκαν κατά 28,8% υψηλότερα στα 33,5 δισ. δολάρια και ως αποτέλεσμα συμφωνιών που έχει υπογράψει για 2,1 δισ. δόσεις φέτος. Η μετοχή της αν και «συντηρητική» συγκριτικά με άλλων φαρμακευτικών, προσεγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα τις τελευταίας 5ετίας με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 240 δισ. δολάρια.

---

Τον δραστήριο Αμερικανό Πρέσβη Geoffrey Pyatt συνάντησε ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο πρέσβης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την ενίσχυση της διασυνοριακής σιδηροδρομικής σύνδεσής του με την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης, συζητήθηκε και η πρόοδος που παρατηρείται στην αναβάθμιση της γραμμής Αλεξανδρούπολη- Ορμένιο-Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα. Οι Αμερικάνοι ενδιαφέρονται, εκτός από την τεχνολογία, για τις υποδομές και τις μεταφορές, καθώς θέλουν την Ελλάδα πύλη εισόδου προς την Ευρώπη. 

---

Σημαντικές είναι οι πληρότητες που καταγράφει η Λάμψα σήμερα όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση της εταιρείας, με την εισηγμένη να αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα από το επόμενο έτος και με τη σταδιακή υποχώρηση της πανδημικής κρίσης. Στα αξιοσημείωτα η είσοδος της Μαρίας Δαμανάκη στο ΔΣ της εισηγμένης. Η πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προστίθεται στον μακρύ κατάλογο πολιτικών που το γύρισαν στις…business