Οι ραγδαίες εξελίξεις στο ενεργειακό και η προσπάθεια της Ελλάδας για σταδιακή απεξάρτησή της, όχι μόνο από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και από τον λιγνίτη και το πέρασμά της σε «πράσινες», εναλλακτικές μορφές καυσίμων και ενέργειας έχουν αρχίσει να προκαλούν ζυμώσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου της ενέργειας, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες συμφωνίες συνεργασίας και εξαγορές.
Στο προσκήνιο των επιχειρηματικών εξελίξεων βρίσκεται ο Όμιλος Κοπελούζου. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά ποσοστού της νεοσύστατης Italgas NewCo Srl., θυγατρικής του ιταλικού κολοσσού Italgas. Κάτι που δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση, καθώς ο όμιλος πρωτοστατεί σε μια σειρά από πράσινα έργα.
Οι συζητήσεις με τους Ιταλούς αφορούν στην εξαγορά ενός ποσοστού της τάξεως του 10 ως 20% της θυγατρικής της Italgas, με την ιταλική πλευρά να αισιοδοξεί ότι μπορεί να καταλήξουν σε μία συμφωνία μέσα στους επόμενους μήνες.
Στις συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετέχει η θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου, Φαέθων Ενεργειακή ΕΠΕ, της οποίας επικεφαλής είναι η Ελμίνα Κοπελούζου.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος των Ιταλών της Italgas είναι η ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου, η σταδιακή εγκατάλειψη του άνθρακα και του λιγνίτη, προωθώντας ταυτόχρονα την ενεργειακή μετάβαση προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως για παράδειγμα το βιομεθάνιο, το e-gas και το πράσινο υδρογόνο.
Ένα ακόμη μεγάλο έργο του ομίλου αφορά το project στην Αλεξανδρούπολη. Η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται το προσεχές διάστημα, ενώ η λειτουργία της νέας στρατηγικής υποδομής έχει προγραμματιστεί για το 2023. Aυτή η μεγάλη επένδυση των 370 εκ. ευρώ, θα αποτελέσει μια νέα, ανεξάρτητη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.
Το mega project της Αλεξανδρούπολη είναι ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος, το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού, καθώς και την υλοποίηση hubs στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
---
Νέος γύρος συμφωνιών για εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τομέα της πληροφορικής άρχισε με το τέλος της θερινής περιόδου και καθώς η ψηφιακή μετάβαση, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα προχωρά σε τέτοιο βαθμό, που να φέρει τη χώρα μας στις τρεις πρώτες χώρες της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη ψηφιακή πρόοδο την τελευταία πενταετία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Performance Technologies προχώρησε στην εξαγορά του 60% της Adaptera. Στόχος της εξαγοράς είναι η δημιουργία συνεργειών, καθώς οι δύο εταιρείες που διαθέτουν συμπληρωματικό πελατολόγιο σε τομείς, όπως η μετάβαση στο cloud, Cloud Performance and Cost Optimization, καθώς και Managed services, σχετικές με τις παραπάνω περιοχές.
Η Performance Technologies και η Adaptera έχουν διαγνώσει την ευκαιρία που προκύπτει από την ανάγκη των πελατών τους να αυξήσουν τις επενδύσεις τους με σκοπό να αναβαθμίσουν τα υφιστάμενα monitoring συστήματα που διαθέτουν σε συστήματα Advanced Observability (end-to-end, service-aware monitoring), ώστε να μπορέσουν να καλύψουν αποτελεσματικά τις νέες τεχνολογικές περιοχές που έχουν αναδειχθεί στο πλαίσιο του ψηφιακού τους μετασχηματισμού.
Ο χορός των εξαγορών είχε ξεκινήσει νωρίτερα αυτή τη χρονιά, με αυτήν του 61,73% της CosmoONE, που ανήκε στον όμιλο ΟΤΕ από την SoftOne του ομίλου Olympia. Με τα δεδομένα αυτά, αναμένεται να δημιουργηθούν σημαντικές συνέργειες λόγω της ένωσης των λύσεων που προσφέρουν η cosmoONE, η Softοne και η πρόσφατα εξαγορασθείσα από αυτήν Impact. Σημειώνεται ότι η Softone διαθέτει τη μεγαλύτερη πλατφόρμα διασύνδεσης ελληνικών επιχειρήσεων στο cloud.
Συνεχίστηκε με την εξαγορά της Digital 4U από την Epsilon Net αλλά και την εξαγορά της LogOn από την Entersoft, στο κομμάτι μεγάλων έργων για επιχειρήσεις.
Η αναμενόμενη δρομολόγηση και εκτέλεση των έργων ψηφιακής μετάβασης που υπερβαίνει τα 10 δισ. Ευρώ πολλά από τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του κλάδου και στο μέλλον να δούμε νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις με στόχο την ισχυροποίηση των εταιρειών και τη συγκέντρωση δυνάμεων.
---
Δεν είναι λίγες οι φορές που η μετοχή της ΕΧΑΕ, αυξάνει όγκους και βγαίνει μεγάλος πωλητής. Χθες ήταν μία ακόμα τέτοια συνεδρίαση με τη μετοχή να φτάνει σε επίπεδα Νοεμβρίου 2020 και να προσεγγίζει τα 3 ευρώ. Είναι από τις μετοχές που δεν κατάφεραν να πιάσουν τα προ πανδημίας επίπεδα, έστω και αν το μέλλον της ελληνικής κεφαλαιαγοράς είχε και εξακολουθεί να έχει καλές προοπτικές. Οι αυξήσεις που έγιναν, η βελτίωση των αποτιμήσεων, η ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας, η προοπτική επενδυτικής βαθμίδας, βοήθησαν πολλές μετοχές αλλά όχι την ΕΧΑΕ.
Στις 30 Ιουνίου είχε ταμειακά διαθέσιμα 64,7 εκατ. ευρώ, με τα ίδια κεφάλαια στα 103 εκατ. ευρώ και με ακίνητη περιουσία κάπου 20 εκατ. ευρώ. Είχε επίσης καθαρά κέρδη 5,3 εκατ. ευρώ. Με αποτίμηση 185 εκατ. ευρώ, σίγουρα κάποιος δεν μπορεί να τη χαρακτηρίσει ακριβή. Πάντως μέσα στην πανδημία είχε δει και πιο χαμηλά επίπεδα. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πως θα αντιδράσουν σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης δύο ισχυροί παίκτες που είναι και στο χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης με ποσοστό λίγο πάνω από 5% (Goldman Sachs, Amber Capital).
---
Παρά τις πιέσεις που υπάρχουν στις αγορές και την ενεργειακή κρίση που δε λέει να κοπάσει, η μετοχή της ΔΕΗ, δείχνει καλές διαθέσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις. Σήμερα δημοσιεύει αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης και οι αναλυτές περιμένουν την τηλεδιάσκεψη που ακολουθεί προκειμένου να έχουν μία πιο επικαιροποιημένη άποψη από τη διοίκηση αναφορικά με το στόχο που έχει θέσει για τα EBITDA (στα περσινά περίπου επίπεδα ή 870 εκατ. ευρώ). Η Optima Bank παρά τις προκλήσεις θεωρεί εφικτό την επίτευξη του στόχου και περιμένει στο δεύτερο τρίμηνο EBITDA 233 εκατ. ευρώ και 403 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο. Η Piraeus Securities περιμένει EBITDA 235 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο και 406 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο. Η Eurobank Equities έχει την εκτίμησή της στα 240 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο και η Euroxx 236,1 εκατ. ευρώ.
---
O Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, ο ΒΟΑΚ, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται ήταν ένα από τα διαχρονικά ανέκδοτα στο χώρο των υποδομών. Τουλάχιστον, επί της προηγούμενης κυβέρνησης, το έργο είχε ξεκινήσει τόσες πολλές φορές που το μέτρημα είχε χαθεί. Αισίως, ο ΒΟΑΚ θα πάψει σύντομα να είναι μακέτα, καθώς έπεσαν υπογραφές για τη σύμβαση κατασκευής του τμήματος Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος.
Πρόκειται για έργο, προϋπολογισμού 169 εκατ. ευρώ, που αποτελεί μέρος του συνολικού Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης ΒΟΑΚ που θα διασυνδέσει την Κρήτη από τον Κίσσαμο ως τη Σητεία με μήκος 300 χιλ. Είναι, δε, και ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο οδικό έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2021.
Όταν το project ολοκληρωθεί, δηλαδή το οδικό τμήμα με μήκος περί τα 14,5 χλμ. θα μετατρέψει σε κλειστό οδικό άξονα τον αυτοκινητόδρομο, βελτιώνοντας και διαπλατύνοντας το υφιστάμενο τμήμα Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος. Πλέον, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ (μήκους 157,5 χιλ.) που θα υλοποιηθεί ως σύμβαση παραχώρησης και βρίσκεται στη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Όπως και στο τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, υπάρχει ήδη προσωρινός ανάδοχος και οδεύει προς συμβασιοποίηση.
---
Μία ακόμη ένδειξη ότι το real estate εμφανίζεται να έχει καλές προοπτικές τουλάχιστον για την επόμενη τριετία, όπως υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν: Το deal του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (SMERC) του Καραμούζη που απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρία καθαρισμού Skymar Services. Το facility management, δηλαδή η ολοκληρωμένη συντήρηση και διαχείριση εγκαταστάσεων των σχολείων κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια.
Αλλά και παγκοσμίως ο συγκεκριμένος τομέας γνωρίζει άνθηση εάν λάβουμε υπόψη ότι το 2021 απέφερε έσοδα περίπου 42 δισ. ευρώ, ποσό που υπολογίζεται ότι θα εκτοξευθεί στα 109 δισ. μέχρι το 2028. Πάντως, το deal του SMERC, που έγινε μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Cordia, δημιουργεί τον μεγαλύτερο όμιλο παροχής υπηρεσιών Total Facility Management στην Ελλάδα. Υπό την ομπρέλα του δηλαδή βρίσκονται εκτός από την Skymar οι εταιρείες Cordia και ESA με συνολικό εκτιμώμενο κύκλο εργασιών 80 εκατ. ευρώ το 2022.
---
Η JP Morgan και η Morgan Stanley αναμένουν νέα εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και ευρεία παρέμβαση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Το βασικό σενάριο πλέον είναι η πλήρης διακοπή των ροών φυσικού αερίου τον χειμώνα στην Ευρώπη.
Οι εξελίξεις μετά την απόφαση των χωρών του G7 και την ανακοίνωση της Gazprom υποδηλώνουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Βρυξελλών και της Μόσχας, σύμφωνα με τη JP Morgan. «Πιστεύουμε ότι το ακραίο σενάριο ενός πλήρους τερματισμού λειτουργίας του αγωγού NS1 έχει γίνει βασική περίπτωση σε αυτό το στάδιο. Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και σε εκτεταμένες παρεμβάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου» αναφέρουν οι αναλυτές. Η πλήρης περικοπή κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα πρέπει πλέον να θεωρείται βέβαιη.
Η Morgan Stanley επισημαίνει οτι μετά την ανακοίνωση της Gazprom την Παρασκευή, οι ροές μέσω του αγωγού Nordstream S1 μάλλον δε θα συνεχιστούν. Μπορεί να μην χρειαστεί ακόμη η εφαρμογή δελτίου τον χειμώνα, αλλά η Ευρώπη πιθανότατα θα βρεθεί με ασυνήθιστα χαμηλή αποθήκευση το χειμώνα του 2023/24 με αποτέλεσμα η τιμή του TTF να σημειώσει νέο δυνατό ράλι.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά οτι θα σημειωθεί επαρκής καταστροφή ζήτησης και ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να προσελκύει όγκο ρεκόρ LNG. To δελτίο δεν είναι ακόμη απαραίτητο σύμφωνα με το βασικό της σενάριο.
Η πλήρης περικοπή των όγκων ρωσικού φυσικού αερίου θα επηρεάσει τους εισαγωγείς φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε έλλειμμα σε ό,τι αφορά στον όγκο, καθώς και τους προμηθευτές των οποίων η έκθεση σε επισφαλές χρέος θα εξαρτηθεί τελικά από τη μορφή των παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν, καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές προσπαθούν να διατηρήσουν τους λογαριασμούς φυσικού αερίου σε βιώσιμο επίπεδο.
---
Την άνοιξη του 2021 είχε ανακοινωθεί η απόφαση της Illumina (ILMN NASDAQ) να εξαγοράσει την Grail, η οποία κάποτε ήταν κομμάτι της ίδιας της Illumina. Υπενθυμίζουμε πως μεν Illumina είναι η σημαντικότερη εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού για διενέργεια γενετικών τεστ που εντοπίζουν ασθένειες και η Grail έχει αναπτύξει ένα δικό της γενετικό τεστ το οποίο, σύμφωνα τουλάχιστον με την ίδια, μπορεί να ανιχνεύσει σχεδόν όλες τις μορφές καρκίνου ύστερα από εξέταση του τύπου της υγρής βιοψίας. Όπως είχαμε δει λίγο μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς, οι αντιμονοπωλιακές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις και είχαν συστήσει στην διοίκηση της Illumina να μην προχωρήσει περαιτέρω αν δεν λάβει την έγκρισή τους.
Μερικούς μήνες μετά, στο τέλος του περσινού Αυγούστου, η Illumina έδειξε πως δεν πήρε και πολύ στα σοβαρά τις συστάσεις των αρχών, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Στην ουσία η Illumina πήρε ένα μεγάλο ρίσκο, εκτιμώντας πως οι νομικές ενέργειες στις οποίες θα κατέφευγαν οι αρχές θα είχαν θετική έκβαση για την ίδια. Τον Ιούλιο που μας πέρασε φάνηκε πως η εταιρεία είχε μάλλον βρει τον μπελά της, αφού η επίτροπος ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργκρέτε Βεστάγκερ ανακοίνωσε πως η Illumina κινδύνευε με την επιβολή ενός μεγάλου χρηματικού προστίμου, ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ λόγω του ότι αγνόησε τις συστάσεις των αρχών και προχώρησε στην ολοκλήρωση της εξαγοράς, ενώ οι πληροφορίες του Τύπου έλεγαν πως δεν αποκλείεται η οριστική απαγόρευση της εξαγοράς. Τα πράγματα όμως άλλαξαν άρδην την προηγούμενη Πέμπτη, όταν μάθαμε πως ο διοικητικός δικαστής στον οποίον είχε προσφύγει η επιτροπή ανταγωνισμού των ΗΠΑ (FTC) ζητώντας του να απαγορεύσει την εξαγορά, δεν δέχθηκε το αίτημά της.
Παρά το γεγονός πως η FTC μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστή, η εξέλιξη αυτή αποτελεί σίγουρα μία μεγάλη νίκη για την Illumina και μεγάλη ήττα για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την ιδιαίτερα φιλόδοξη πρόεδρό της, την Lina Khan, η οποία ορίστηκε στην θέση της από τον πρόεδρο Μπάιντεν με βάση την γνωστή αντίθεσή της στην εύκολη έγκριση εταιρικών εξαγορών και συγχωνεύσεων. Προφανώς, ο δικαστής δεν πείστηκε από τον ισχυρισμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού πως η εξαγορά της Grail θα έφερνε σε μειονεκτική θέση τους ανταγωνιστές της, αφού όλοι στην ουσία θα αγοράζουν τον εξοπλισμό τους από την Illumina, η οποία θα μπορούσε να ευνοήσει την Grail εις βάρος του ανταγωνισμού.
Η εταιρεία λοιπόν κέρδισε την πρώτη αμερικανική μάχη. Εκκρεμεί η ευρωπαϊκή, για την οποία θα έχουμε σύντομα νέα. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες του Reuters που δημοσιεύθηκαν χθες το απόγευμα, οι οιωνοί δεν είναι ευχάριστοι για την Illumina, καθώς οι Ευρωπαϊκές αρχές φαίνεται πως επιμένουν στο βέτο τους και η επιχείρηση μπορεί να έρθει σε πολύ δύσκολη θέση.
---
Ως ένας «πάροχος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών» του οποίου ο έλεγχος auditing χαρακτηρίστηκε ως «ανεπαρκής» και με «κίνδυνο μη εντοπισμένου σφάλματος» προσδιορίστηκε η βρετανική neobank Revolut.
Η Revolut είναι το δεύτερο μεγαλύτερο fintech startup της Ευρώπης, που προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες που αφορούν τα κρυπτονομίσματα, ενώ αναμένονται υπηρεσίες όπως ψηφιακό πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων και πιθανώς ένα κρυπτονόμισμα με σκοπό να επιβραβεύσει τους πιστούς πελάτες της ψηφιακής τράπεζας. Οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εντοπίσει προβλήματα στη διαδικασία auditing της Revolut.
Ειδικότερα, μια έκθεση του Συμβουλίου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς ανέφερε ότι ο έλεγχος από τη λογιστική εταιρεία BDO σε έναν «πάροχο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών» ήταν «ανεπαρκής» και διέτρεχε «κίνδυνο μη εντοπισμένου ουσιώδους σφάλματος». Η Revolut βρίσκεται τώρα υπό πίεση να βελτιώσει τους εσωτερικούς της ελέγχους, δηλαδή τα συστήματα που διασφαλίζουν την αξιόπιστη χρηματοοικονομική αναφορά της, ώστε να συμμορφώνεται με νομικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις.
Η αποτυχία έγκαιρης κατάθεσης των αποτελεσμάτων του auditing θα μπορούσε να οδηγήσει σε δίωξη των διευθυντών της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου σε αυτήν την περίπτωση, του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Revolut.
Τα νέα έρχονται καθώς η εταιρεία έχει πληγεί από παραιτήσεις στα τμήματα κινδύνου και συμμόρφωσης και αφού ο CEO της Revolut, Storonsky, διαμαρτυρήθηκε σε συνέντευξή του στο City AM για το χρόνο που αφιερώνουν οι ρυθμιστικές αρχές για να αξιολογήσουν την αίτηση τραπεζικής άδειας.
Η Revolut δεν έχει λάβει ακόμη μόνιμη άδεια για να προσφέρει υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, έλαβε εξουσιοδότηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου να παρέχει υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων και να λανσάρει αρκετά νέα κρυπτονομίσματα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.