Black Box: Eπεκτείνεται η Tesla. Τι κρύβουν οι κινήσεις Στέγγου, βροχή δισ. από την ΕΡΓΟΣΕ και ο διεθνής Takis

Kαταπιανόμαστε με την Τεχνική Ολυμπιακή και τις δουλειές της εισηγμένης στη χώρα. Ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής έχοντας βάλει από την πώληση του Πόρτο Καρράς 205 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ξεκίνησε να ξετυλίγει την στρατηγική του και να επενδύει στην ποντοπόρο ναυτιλία  αλλά και στην αγορά των κόκκινων δανείων. Στη ναυτιλία την τεχνική διαχείριση των πλοίων που διαθέτει ο όμιλος ανέλαβε η Technomar Shipping INC που έχει συμμετοχή και ο κ. Ανδρέας Στέγγος με ποσοστό 49%.Τελευταία  ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής ενημέρωσε ότι έναντι δίνει 12,5 εκατ. ευρώ, αγόρασε το 100% της Novamore Ltd.

Η εταιρεία ελέγχει χαρτοφυλάκιο με απαιτήσεις δανείων, που είναι εξασφαλισμένες με προσωπικές και εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Η πώληση έγινε από την VEL INVESTMENT FUND AIFLNP V.C.I.C, fund συμφερόντων του Κώστα Βελάνη το οποίο είχε αγοράσει τμήμα του χαρτοφυλακίου Trinity IV, τον Ιούνιο του 2021, έναντι 16 εκατ. ευρώ και περιλάμβανε απαιτήσεις 55 εκατ. ευρώ με εξασφαλίσεις επί ακινήτων σε Μύκονο, Βούλα, Ψυχικό και μικρές κλινικές της επαρχίας.

Αυτό που μένει να φανεί  είναι τι περιλαμβάνει αυτό που αγόρασε η Τεχνική Ολυμπιακή αλλά και αν θα δούμε και άλλες κινήσεις.

---

Στις 15 Ιανουαρίου «κληρώνει»  και για το mega σιδηροδρομικό project ύψους 4,7 δισ. ευρώ που αναλύεται σε έξι  ξεχωριστά έργα και  δημοπρατεί η ΕΡΓΟΣΕ. Αφορά στη διασύνδεση των εθνικών λιμένων με το σιδηροδρομικό δίκτυο και θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο πεδίο μάχης της χρονιάς. Ενδιαφέρον έχουν οι συμμαχίες που θα δημιουργηθούν καθώς αυτές θα δώσουν τον τόνο και για τα υπόλοιπα έργα της χρονιάς.

---

 Ενισχύει την παρουσία της στη χώρα μας η Tesla. Φέτος στο business plan της εταιρείας του Elon Musk βρίσκονται δύο νέοι σταθμοί φόρτισης. O ένας αναμένεται να ανοίξει τους επόμενους μήνες στη Θεσσαλονίκη Με τις δύο αυτές προσθήκες η εταιρεία στοχεύει να καλύψει κεντρικές οδούς της χώρας.  

---

Σε ό,τι αφορά στο project του Ελληνικού άμεσα αναμένεται να γίνει η παρουσίαση των προσφορών από τις πέντε ενδιαφερόμενες εταιρείες και τα σχήματα (κοινοπραξίες) για την κατασκευή και την ανέγερση του εμβληματικού ουρανοξύστη της μαρίνας του Ελληνικού, το γνωστό «Marina Tower».

Διεθνείς κατασκευαστικοί όμιλοι έρχονται για πρώτη φορά στην  Ελλάδα και πρόκειται για εταιρείες με εμπειρία σε ψηλά κτίρια και ουρανοξύστες, που θα συνεργαστούν με τους εγχώριους ομίλους.

Οι περισσότερες από αυτές έχουν σημαντική παρουσία σε αντίστοιχα εμβληματικά έργα στη Μέση Ανατολή και άλλες επαναπροσεγγίζουν την χώρα μας. Πρόκειται για την βελγική Besix, την λιβανέζικων συμφερόντων Arabian Construction Company (ACC), την κυπριακών συμφερόντων Wade Adams, αλλά και την γαλλική Bouygues και την ιταλική Rizzani de Eccher.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερων απαιτήσεων και προδιαγραφών αξίας 250 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως αναμένεται να αποφέρει στην εταιρεία του Ελληνικού πάνω από 0,5 δισ. ευρώ έσοδα και αφορά στον παραθαλάσσιο πύργο κατοικιών, ύψους 45 ορόφων, με 200 πολυτελή διαμερίσματα, για μεγάλο τμήμα του οποίου υπάρχουν ήδη προσύμφωνα πώλησης

---

Έγκαιρα και πρώτοι διαβάσατε στη στήλη την επικείμενη τότε είσοδο της Carrefour στην ελληνική αγορά μέσω της AVE. Οι πληροφορίες και οι λεπτομέρειες  της στήλης για το deal επιβεβαιώθηκαν μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση για την επιστροφή της γαλλικής αλυσίδας στη χώρα μας.

---

Η στήλη μαθαίνει πως με… «σαμπάνιες» υποδέχθηκαν στα γραφεία της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο την απόφαση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης. Το ότι θα επικυρώνονταν η απόφαση ήταν κάτι που ανέμεναν, όχι όμως την απόρριψη των παρεμβάσεων των Κουτσολιούτσων. «Δεν τους αναγνωρίζει έννομο συμφέρον, δεν μπήκαν καν στην ουσία των ισχυρισμών τους» έλεγαν κορυφαία στελέχη της εταιρείας που «βάζουν μπροστά» τη συμφωνία εξυγίανσης. Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία έχει πολύ δρόμο μπροστά της προς την επιστροφή στην κανονικότητα… Το γεγονός πως αρχίζει η υλοποίηση της συμφωνίας, αποδεσμεύονται ακίνητα και  μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης ,αποτιμώνται θετικά. Ο δρόμος όμως παραμένει μακρύς.

---

Επιστρέφουν τα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, μιας και φαίνεται ότι οι επενδυτές έχουν αφομοιώσει πια την κρίση της πανδημίας. Κι αν δε, καταφέρουν να εντάξουν τα projects τους στον επενδυτικό νόμο, το ρίσκο μετριάζεται σημαντικά. Κάτι τέτοιο ισχύει για δύο μικρές επενδύσεις, αλλά σε κομβική τοποθεσία, που εντάχθηκαν, εσχάτως, στον επενδυτικό νόμο. Πρόκειται για ξενοδοχείο τριών αστέρων δυναμικότητας 50 δωματίων και 106 κλινών συνολικού προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ με το ποσό της επιχορήγησης να είναι 525,1 χιλ. ευρώ. Ένα ακόμη από τα project, που λαμβάνουν επιχορήγηση, περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων 69 δωματίων και 100 κλινών στο Μεταξουργείο που είναι συνολικού ύψους 11,4 εκατ. ευρώ και ενισχύεται με 2,3 εκατ. ευρώ. Όλα δείχνουν ότι τα νέα ξενοδοχειακά projects στην Αθήνα θα συνεχιστούν.

---

Είναι πάντα πιο σκοτεινά πριν την αυγή. H επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον θα είναι βραχύβια και θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BofA, και ο κύριος αντίκτυπος στην οικονομία από την εξάπλωση των κρουσμάτων θα είναι η επίδραση της καραντίνας στην προσφορά εργασίας.

Η μετάλλαξη μπορεί να είναι πιο μεταδοτική αλλά αυξάνουν οι ενδείξεις οτι είναι λιγότερο επικίνδυνη από τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού. Στη Νότιο Αφρική η αναλογία κρουσμάτων/θνησιμότητας έχει μειωθεί στο 0,5% από 2%-6% πριν την εμφάνιση της Όμικρον.

 Το βασικό σενάριο της BofA θεωρεί πολύ πιθανό πως μετά την υποχώρηση του κύματος Όμικρον η νόσος COVID-19 θα γυρίσει ενδημική από πανδημική, που σημαίνει ότι ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στην κοινότητα, αλλά θα βρίσκει υψηλά επίπεδα ανοσίας και η πλειοψηφία των κρουσμάτων θα προκαλεί ήπια νόσηση. Αυτό θα συμβάλλει στην περαιτέρω ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων.

Η επιβεβαίωση του σεναρίου θα έχει θετικές επιπτώσεις στις προοπτικές της οικονομίας με τους κλάδους των υπηρεσιών που χτυπήθηκαν από την πανδημία να είναι από τους πλέον ωφελημένους. 

---

Και για να ασχοληθούμε και λίγο με τα «δικά μας», έστω και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν έχει περάσει απαρατήρητη η συμφωνία εξαγοράς της αθλητικού περιεχομένου ενημερωτικής ιστοσελίδας «The Athletic» από τους New York Times. Η εξαγορά θα κοστίσει 550 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και έχει αρκετό ενδιαφέρον.

Η «The Athletic» δημιουργήθηκε από το μηδέν το 2016, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των φίλων του αθλητισμού και των οπαδών των ομάδων, εν μέσω απολύσεων στα αντίστοιχα τμήματα των εφημερίδων και των τηλεοπτικών  σταθμών. Αυτή την στιγμή έχει 600 υπαλλήλους, 400 εκ των οποίων είναι δημοσιογράφοι και μόνο το αθλητικό τηλεοπτικό δίκτυο ESPN απασχολεί στις ΗΠΑ περισσότερους αθλητικούς συντάκτες. Τα έσοδά της προέρχονται από τα 1,2 εκατομμύρια συνδρομητές της, τους οποίους οι New York Times ελπίζουν πως θα καταφέρουν να προσθέσουν στα 8,4 εκατομμύρια δικών τους συνδρομητών προκειμένου να φθάσουν πιο γρήγορα τον στόχο των 10 εκατομμυρίων.

---

Τα έσοδα της «The Athletic», κυρίως από συνδρομές, ήταν το 2021 περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια, με έντονα ζημιογόνο αποτέλεσμα, πάνω από 60 εκατομμύρια. Προφανώς η διοίκηση της ιστορικής αμερικανικής εφημερίδας αποτιμά πολύ ακριβά τον κάθε συνδρομητή που θα αποκτήσει μέσω αυτής της εξαγοράς, γιατί το τίμημα φαίνεται αρκετά «τσιμπημένο». Εκτός και αν προσβλέπει σε μελλοντική συνεργασία με εταιρείες αθλητικού στοιχηματισμού, πράγμα το οποίο δεν απέκλεισε, όταν ρωτήθηκε σχετικά, η διευθύνουσα σύμβουλος των New York Times. Αν συμβεί αυτό, αφενός θα εξηγήσει εν μέρει το αρκετά υψηλό τίμημα της εξαγοράς και αφετέρου δεν θα εκπλήξει κανέναν, δεδομένου πως το περασμένο καλοκαίρι είχαν κυκλοφορήσει έντονες φήμες για πιθανή εξαγορά της «The Athletic» από τις κορυφαίες εταιρείες διαδικτυακού αθλητικού στοιχηματισμού DraftKings και FanDuel.

---

Τα νούμερα το έδειξαν καθαρά. Όχι βεβαίως στα άστρα, αλλά στα αποτελέσματα που μας έστειλαν οι εγχώριοι οίκοι δημοπρασιών. Τη χρονιά που πέρασε, σημείωσαν τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τριών ετών και το 80% των προσφερόμενων έργων βρήκαν αγοραστές, θυμίζοντας τις παλιές καλές μέρες της τέχνης. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι αγοραστές τους; Σιγή ασυρμάτου από τους ανθρώπους των οίκων που επικαλούνται τα συμβόλαια και τις ρήτρες εμπιστευτικότητας. Δεν τους παίρνεις κουβέντα, ούτε καν την ιδιότητα του αγοραστή δεν τους βγάζεις. Αλλά και τα ίδια τα έργα, δεν τα βλέπεις στα γνωστά «σαλόνια» της χώρας. Εκτός από μία-δύο εξαιρέσεις, τα μεγάλα ονόματα που φέρανε με καμάρι τον τίτλο του «μεγαλοσυλλέκτη», έχουν εξαφανιστεί. Όχι ότι δεν αγοράζουν, αλλά τρέμουν μην τυχόν και γίνει γνωστό ότι ξοδεύουν χρήμα στην τέχνη. Το να ασχολείσαι με αυτήν, δεν έχει πια γόητρο. Και δείχνει παράταιρο. Είναι σα να έχουν πένθος στο διπλανό σπίτι και εσύ κάνεις γλέντι! Αυτά, η μία όψη του νομίσματος. Διότι από την άλλη, οι γκαλερίστες μας τα έχουν βάψει «μαύρα»! Όσοι μείνανε και το παλεύουν, κάνουν την προσευχή τους με τη μετάλλαξη και τρέμουν το ενδεχόμενο άλλης μίας καραντίνας. Αυτή, λένε οι περισσότεροι, θα είναι και η «ταφόπλακα» για τις αίθουσες τέχνης.

Ποια ονόματα θα πρωταγωνιστήσουν τη νέα χρονιά; Η αγορά έδειξε ότι «διψά» για σημαντικά έργα του Μόραλη και του Τσαρούχη, ενώ οι μεγαλοσυλλέκτες θα κονταροχτυπηθούν για τους μνημειακούς πίνακες του Παρθένη, που παραμένει το «κλασικό» αστέρι στην ελληνική τέχνη. Αντιθέτως, οι ζωγράφοι του 19 ου αιώνα θα δουν τη «μετοχή» τους να πέφτει ακόμη περισσότερο. «Ευκαιρίες» παρουσιάζει η γενιά του ’80 – Σακαγιάν, Μαντζαβίνος, Ρόρρης, Δασκαλάκης, Φιλοπούλου – που προσφέρει στο συλλέκτη τη δυνατότητα να αποκτήσει όμορφα έργα των καταξιωμένων δημιουργών και μάλιστα σε σχετικά καλές τιμές. Ευχάριστα μας εξέπληξε το πέρασμα νεότερων καλλιτεχνών, όπως του Μπιτσάκη, που σίγουρα, θα έχει συνέχεια στις επόμενες μεγάλες πωλήσεις Ποιο είναι το όνομα που θα χτυπήσει νέο ρεκόρ πώλησης; Ο διεθνής Takis.

---

Συνολικά 10,78 εκατ. ευρώ επένδυσε η επενδυτική Alpha Trust Ανδρομέδα και στο τέλος του 2021 το χαρτοφυλάκιό της είχε αξία 16,07 εκατ. ευρώ και κέρδη 5,29 εκατ. ευρώ. Οι επιλογές δεν είναι οι τυπικές και οι συνήθεις (τουλάχιστον των προηγούμενων ετών). Εδώ οι διαχειριστές λειτούργησαν διαφορετικά. Καταρχήν έχουμε 33 διαφορετικές μετοχές μαζί με τις ίδιες μετοχές, που απλώνονται σε όλο το φάσμα της αγοράς. Υπάρχουν συμμετοχές σε όλες τις τράπεζες (Alpha, Εθνική,  Πειραιώς και Eurobank). Οι συμμετοχές στις τράπεζες είναι μικρές με μεγαλύτερες αγορές σε αξία στην Εθνική (244.000 ευρώ) και μικρότερες στην Alpha (169.000 ευρώ).

Οι μεγάλες συμμετοχές είναι στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

---

Πιθανή η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Η JP Morgan δίνει στην ελληνική οικονομία, 75% πιθανότητες αναβάθμισης από τους οίκους S&P , Fitch και DBRS, ενώ δίνει πιθανότητες αναβάθμισης 90% από τη Moody’s.

Εύλογα βεβαίως, καθώς η Moodys μας έχει χαμηλότερα από τους άλλους τρεις. Ένας από τους τρεις αν αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία, η Moody’s είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει καθώς με σταθερό outlook, έναντι θετικού των S&P και DBRS και μίας κατηγορίας πάνω από όλους μένει σε απόσταση. Και η μοναξιά αν κάνει λάθος σημαίνει ότι παίρνει όλο το βάρος μίας λανθασμένη πρόβλεψης πάνω της αν όλοι οι άλλοι είδαν σωστά.

Και δεν τίθεται καν θέμα αν «είδαν σωστά», διότι μία μικρή βελτίωση των αξιολογήσεων τώρα, θα δημιουργήσει τόσο καλό κλίμα, που θα ισιώσει τα πάντα μία ώρα αρχύτερα.

---

Eντύπωση προκαλεί το μηδενικό ενδιαφέρον των επενδυτών για το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης επί του τραπεζικού δείκτη. Και μπορεί μέχρι πρόσφατα να υπήρχε η δικαιολογία ότι οι τράπεζες δεν έχουν ενδιαφέρον και συσσωρεύουν, αλλά στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν εκτιναχθεί και οι αποδόσεις και οι όγκοι. Τα συμβόλαια επί των τραπεζικών μετοχών έχουν καλύτερους όγκους, αλλά του τραπεζικού δείκτη, είτε δεν κάνει πράξη, ή και όταν κάνει δεν ξεπερνάει τα 5 συμβόλαια.

Συγκεκριμένα χθες, με τον τραπεζικό δείκτη στο ΧΑ να ενισχύεται κατά 3,11% και τις τράπεζες να κάνουν πάρτι, το ΣΜΕ σειράς Μαρτίου δεν έκανε πράξη!

Σύμφωνα με διαχειριστή και καλό γνώστη της αγοράς παραγώγων, η απουσία ενδιαφέροντος οφείλεται στην απουσία προώθησης του προϊόντος, αλλά και στο γεγονός ότι οι περισσότεροι επενδυτές που δραστηριοποιούνται, είναι μόνο στη spot αγορά. Έτσι δικαιολογείται και ο χαμηλός όγκος των συμβολαίων στο δείκτη FTSE 25. Επιπλέον σημείωνε πως δε συμμετέχουν οι θεσμικοί επενδυτές, ενώ υπήρχαν και κάποια θεσμικά θέματα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθούσε να λύσει ώστε να μην υπάρχει κάποιο νομικό κώλυμα σε διαχειριστές.

Ένα άλλο θέμα που κρατάει χαμηλά την αγορά παραγώγων είναι ο χαμηλός τζίρος του ΧΑ. Μόλις στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις είδαμε καλούς τζίρους 100 εκατ. ευρώ και άνω. Αν δεν παγιωθεί ένας καλός τζίρος στο ΧΑ, δε θα μπορέσει να ανακάμψει η αγορά παραγώγων.

Ο διαχειριστής βέβαια, δεν ξεχνάει και τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπου το Ελληνικό Χρηματιστήριο για τους ξένους είχε γίνει «do not touch» Αυτά που έγιναν δεν μπορούν να ξεχαστούν εύκολα από την αγορά.