Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και οι συνεργάτες του, έχουν ρίξει πολλή δουλειά για να μεταρρυθμίσουν τον παρωχημένο Αναπτυξιακό Νόμο και το συνοδευτικό θεσμικό πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις.
Οι πηγές της στήλης, μάς πληροφορούν πως στο νομοσχέδιο που αναμένεται να βγει την προσεχή Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση, θα δούμε πράγματα και θαύματα σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα.
Αν θέλουμε να μιλήσουμε για το μεγαλύτερο «θαύμα», θα λέγαμε -μεταφέροντας την εκτίμηση επιχειρηματιών που έχουν δραστηριότητα στην πραγματική οικονομία- ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος δεν θα δίνει πια μόνο φοροαπαλλαγές, αλλά και ζεστό χρήμα για νέες επενδύσεις στη βιομηχανία που θα υποστηριχθεί ώστε να καλύψει το παραγωγικό κενό των προηγούμενων δέκα χρόνων της κρίσης, ενώ επιτέλους θα προβλέπει outsourcing σε πιστοποιημένους ελεγκτές του ιδιωτικού τομέα για την επιτάχυνση των εγκρίσεων.
Και μιλώντας με τους βιομήχανους η στήλη βάζει στοίχημα πως ο νέος Αναπτυξιακός θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση από ό,τι το Ταμείο Ανάκαμψης που δίνει μικρότερη σημασία στην παραγωγή και μεγαλύτερη στις νέες τεχνολογίες.
Μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι σημαίνει να επιχορηγούνται επιχειρήσεις για να επενδύσουν σε κλάδους που μπορούν να αφήσουν έντονο αποτύπωμα στην ανάπτυξη της χώρας, όπως λ.χ η διαχείριση απορριμμάτων, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οι θέσεις εργασίας, η αγροδιατροφή και εν συνεχεία τα data centers, η ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η τεχνητή νοημοσύνη, ή το leasing και projects που θα μπορούν να μπαίνουν στον Κωδικό... IPCEA (Important Projects Of Common European Interest - Σημαντικά επενδυτικά σχέδια κοινού επενδυτικού ενδιαφέροντος).
Νέα προσέγγιση προκύπτει και στο μέτωπο των στρατηγικών επενδύσεων. Μια πρώτη κίνηση είναι πως θα ενοποιηθούν σε ένα ενιαίο κείμενο όλες οι διατάξεις που αυτή τη στιγμή «μοιράζονται» σε δύο νόμους.
Είναι μια πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει την λεγόμενη «ανασφάλεια δικαίου» που μαζί με τη γραφειοκρατία, αποτελούν τους πλέον ανασχετικούς παράγοντες για επενδύσεις, λόγω της διπλής προσέγγισης η οποία υπάρχει σήμερα.
Και επιπλέον εισάγεται μια νέα «ορολογία» που αφορά στις λεγόμενες «εμβληματικές επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας» η οποία μεταξύ άλλων θα ενισχύει επενδυτικά προγράμματα στην πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και δράσεις που ενισχύουν την πραγματική οικονομία.
---
Πρόβλημα, και μάλιστα σοβαρό, έχουν δημιουργήσει οι διαδοχικές προσφυγές της ACS του επιχειρηματία και τέως προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα κατά του διαγωνισμού που κέρδισαν τα ΕΛΤΑ για την παράδοση των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ στους καταναλωτές. Περίπου 100.000 λογαριασμοί δεν έχουν παραδοθεί το τελευταίο διάστημα και όπως πληροφορείται η στήλη, η ΕΥΔΑΠ θα τους αποστείλει στο ... άμεσο μέλλον, φυσικά χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις ή ειδοποιήσεις διακοπής της υδροδότησης. Το ίδιο πρόβλημα -των προσφυγών που συνεπάγονται καθυστερήσεις- υπάρχει και σε άλλες επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα, στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες κ.α
---
Με αφορμή τα όσα διαβάσαμε τις τελευταίες ώρες, η στήλη θέλει να μιλήσει για την τυραννία των αξιολογητών. Δεν μας έφθαναν οι «κλασσικοί οίκοι αξιολόγησης» οι οποίοι μέχρι πρότινος μας έκαναν τη ζωή δύσκολη ανεβοκατεβάζοντας τα spread των ομολόγων ενίοτε διαβλέποντας την χρεοκοπία της χώρας. Εσχάτως προστέθηκε μία νέα «φυλή» στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για τους λεγόμενους «proxy advisors» (δυστυχώς η ελληνική γλώσσα δεν ακολουθεί την εξέλιξη των «αγορών») οι οποίοι βγαίνουν και αποφαίνονται κάθε φορά που μία επιχείρηση (τράπεζες στην προκειμένη περίπτωση) δρομολογούν αύξηση κεφαλαίου, εκφέροντας άποψη για το αν είναι δικαιολογημένη ή όχι η κίνηση.
Χθες για παράδειγμα είδαμε μια εταιρεία να ισχυρίζεται στο Bloomberg ότι η Alpha Bank κακώς κάνει την αύξηση κεφαλαίου γιατί δεν έχει ανάγκη νέων κεφαλαίων, είναι εξαιρετικά φτηνή κλπ, χωρίς να δίνει την παραμικρή σημασία στο γεγονός ότι η ΑΜΚ της τράπεζας δεν γίνεται για να μη χρεοκοπήσει, αλλά για να αναπτυχθεί.
Πρόκειται για δύο κυρίως εταιρείες, την ISS και την Glass Lewis, οι οποίες αποφαίνονται κυρίως για αποφάσεις που άπτονται ζητημάτων τα οποία θα τα χαρακτηρίζαμε με την ευρεία έννοια ως «εταιρικής διακυβέρνησης». Για το λόγο αυτό άλλωστε πληρώνονται με το μήνα από τους λεγόμενους «παθητικούς επενδυτές» δηλαδή Αμοιβαία Κεφάλαια, Συνταξιοδοτικά ταμεία κλπ, οι οποίοι εξ ορισμού δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διοίκηση των εταιρειών που επενδύουν.
Σε κάθε περίπτωση οι συμβουλές τους δεν είναι επενδυτικού χαρακτήρα - όπως για παράδειγμα οι συστάσεις μεγάλων funds για τους όρους της ΑΜΚ ή τις προοπτικές της μετοχής μετά από αυτή – για το λόγο αυτό άλλωστε δεν απασχολούσαν και τη διεθνή οικονομική ειδησεογραφία.
Αυτά μέχρι πρότινος για τη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας» όπου τους ανακαλύψαμε εσχάτως και κάποιοι μάλιστα προσπαθούν επικοινωνιακά να εκμεταλλευτούν τους «χρησμούς τους».
Και λέμε χρησμούς γιατί οι ανακοινώσεις τους δεν αποτελούν κάποια εμπεριστατωμένη χρηματοοικονομική ανάλυση, την οποία θα μπορούσε κάποιος σοβαρός αναλυτής να αντικρούσει.
Και για να μην ξεχνιόμαστε κάποιοι άλλοι - και πιο προβεβλημένοι οίκοι αξιολόγησης επέμεναν να βαθμολογούν με «Α» την Lehman Brothers, μέχρι και έξι ημέρες πριν πτωχεύσει.
---
H Παπαστράτος, η Aegean Airlines και η ΙΟΝ σχηματίζουν την τριάδα των ελκυστικότερων εργοδοτών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Employer Brand που πραγματοποίησε για τέταρτη συνεχή φορά η Randstad.
Η έρευνα αναγνωρίζει το ευρύτερο περιβάλλον εργασίας της μεγάλης ελληνικής καπνοβιομηχανίας που συχνά αποσπά τέτοιου είδους βραβεία τα τελευταία χρόνια.
Αποκτά όμως ιδιαίτερη σημασία και για την Aegean (που επίσης βραβεύεται εξίσου συχνά) και η οποία διατηρεί την εικόνα ενός ελκυστικού εργοδότη, σε έναν κλάδο που τους τελευταίου μήνες έχει υποστεί δραματική πίεση. Για την Aegean, λοιπόν, η βράβευση αναγνωρίζει ότι η αεροπορική παραμένει ένας καλός εργοδότης και στις πλέον δύσκολες συνθήκες. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας, η διοίκηση της εταιρείας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των αυστηρότερων πρωτοκόλλων για την ασφάλεια του προσωπικού της, αλλά και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Με την ευκαιρία, να σημειώσουμε ότι η Aegean βρίσκεται την περίοδο αυτή στο λεγόμενο recruiting. Καθώς η πτητικής δραστηριότητα αποκαθίσταται σταδιακά, η εταιρεία έχει εισέλθει σε φάση προσέλκυσης ταλέντων και new brains για την ενίσχυση της στελέχωσής της, ενώ παράλληλα φροντίζει την εξέλιξη των υφιστάμενων εργαζομένων της.
---
Αν κάνατε τον κόπο να διαβάσετε τη σύντομη έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, θα καταλάβατε πως το «θέμα» των ελληνικών συστημικών τραπεζών δεν έχει κλείσει. Το ΔΝΤ ήταν πάντα με τη σωστή – αντικειμενική θέση των πραγμάτων και πάντα παρότρυνε τις ελληνικές κυβερνήσεις να πάρουν τολμηρές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Αυτή τη φορά αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει γίνει με τον «Ηρακλή», αλλά η άποψή του ότι στο μέλλον θα χρειαστεί να εφαρμοστούν πιο ρηξικέλευθες λύσεις στα πρότυπα που έχει προτείνει η ΤτΕ (Bad Bank, μείωση αναβαλλόμενου φόρου κλπ) μας δείχνει σκηνές από το μέλλον που έρχεται...
---
Δύσκολα τα πράγματα για την Zara Hellas η οποία είδε πτώση 40% του τζίρου της το 2020. Πώς θα αντιδράσει σε αυτή την καθίζηση; Προωθείται συγχώνευση όλων των θυγατρικών της στην Ελλάδα με απορρόφηση της ελληνικής εταιρείας, η οποία ακολουθείται από την απορρόφηση των θυγατρικών του πολυεθνικού κολοσσού που διαχειρίζεται τα brands Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Pull & Bear, Stradivarius, Zara Home και Uterque. Βέβαια, στο πρόγραμμα είναι και η περιστολή δαπανών της εταιρείας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς.
---
Τους στόχους της ΤΙΤΑΝ για τους δείκτες ESG και τη βιώσιμη ανάπτυξη ανέλυσε ο Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας, Group ESG Performance του TITAN στο συνέδριο Bravo Sustainability Week. Η εταιρεία αναμένεται να αυξήσει τα ετήσια κονδύλια για Έρευνα & καινοτομία στα 20 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει τα 2/3 των δαπανών να διατίθενται σε Έλληνες προμηθευτές και στοχεύει στην προσφορά σκυροδέρματος ουδέτερου άνθρακα. Στόχος της εισηγμένης είναι η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 35% έως το 2030. Φιλόδοξοι στόχοι, αλλά why not;
---
Τρέχει ο διαγωνισμός για την κατασκευή του κτηρίου που θα στεγάσει τη ΓΓ Υποδομών, με το Υπουργείο Υποδομών να προκηρύσσει τον διαγωνισμό. Το έργο ύψους 112,5 εκατ.ευρώ αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από εταιρείας, καθώς η παραχώρηση αναμένεται να διαρκέσει για πάνω από δύο δεκαετίες. Το project θα αναπτυχθεί σε οικόπεδο 8,7 στρεμμάτων που ανήκει στο Δημόσιο στην Πειραιώς 166.