Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον αντίκτυπο της υλοποίησής του στην ελληνική οικονομία, μας έδωσαν χθες η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, η πρώτη μέσω μελέτης σε 600 ΜμΕ και η δεύτερη μέσω διαδικτυακής συζήτησης μεταξύ της διοίκησης της τράπεζας, του διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και της Grant Thornton.
Αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα που προβλέπει τη διοχέτευση 12,7 δισ. ευρώ το συντομότερο δυνατό στην ελληνική αγορά (για μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις), ενώ συνολικά θα διατεθούν 31 δισ. ευρώ έως το 2026. Βασική προϋπόθεση είναι η βιωσιμότητα των εν λόγω επιχειρήσεων.
Τώρα θα μου πείτε, πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κριθούν βιώσιμες για να επωφεληθούν από το πρόγραμμα;
Η αλήθεια είναι σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να απαιτηθούν συνεργασίες σε κοινά σχήματα ή συγχωνεύσεις που θα πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας. Όσες ΜμΕ αρνηθούν να δουν καθαρά την επόμενη ημέρα και επιμείνουν σε μικρά και μη βιώσιμα σχήματα, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα επιβίωσης. Αυτό βέβαια δεν αφορά όλες τις επιχειρήσεις αλλά κυρίως αυτές που εδώ και χρόνια τα βγάζουν δύσκολα πέρα.
Πριν φτάσουμε όμως εκεί αξίζει να δούμε ένα άλλο μεγάλο, όπως φαίνεται, πρόβλημα. Πόσες επιχειρήσεις γνωρίζουν πραγματικά τι είναι το Σχέδιο Ανάκαμψης και πως μπορούν να επωφεληθούν από αυτό;
Η ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας καταγράφει το σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά των ΜμΕ για τους πόρους του Ταμείου αλλά και τα μεγάλα κενά ενημέρωσης. Από τις 600 επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος μόλις 84 δήλωσαν ότι γνωρίζουν τα πάντα γύρω από το πρόγραμμα, ενώ 204 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν το γνωρίζουν καν.
Αυτό σημαίνει ότι για να αξιοποιηθεί στο έπακρο η μεγάλη ευκαιρία που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία αλλά και για να φτάσουν οι ευρωπαϊκοί πόροι όσο πιο βαθιά γίνεται στην πραγματική οικονομία και κατ’ επέκταση να έχουν μακροπρόθεσμο όφελος, θα πρέπει να ξεκινήσει μία γιγαντιαία εκστρατεία ενημέρωσης των ίδιων των επιχειρήσεων.
Στην εκδήλωση της Eurobank έγινε λόγος για την ανάγκη μεγέθυνσης των επιχειρήσεων. Στόχος είναι να πριμοδοτούνται εταιρείες που συνεργάζονται ή έρχονται σε μία συγχώνευση. Δεν επιδοτείται το ποσό της συγχώνευσης αλλά οι επενδύσεις που έπονται μίας συγχώνευσης ή συνεργασίας.
Τώρα φταίει η στήλη που η όλη κατάσταση θυμίζει κάτι από την ιστορία των εμβολίων για τον κορονοϊό; Γιατί όπως και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, έτσι και με το Σχέδιο Ανάκαμψης, η επιτυχία του δεν θα κριθεί μόνο στην οργάνωση, αλλά κυρίως στη σωστή ενημέρωση των ανεμβολίαστων ή των «αρνητών», που στην προκειμένη περίπτωση θα είναι οι μικρές επιχειρήσεις που θα φοβούνται την επόμενη ημέρα.
Οι «αρνητές» του Ταμείου δεν θα θέλουν να συμμετάσχουν στον ευρύτερο μετασχηματισμό της οικονομίας και θα ρίξουν τις ευθύνες στις «κακές» τράπεζες που δίνουν φθηνά δάνεια μόνο στους μεγάλους και στους λίγους μικρούς που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται τα δάνεια.
Γι’ αυτό θα επιμείνει η στήλη ότι χρειάζεται πολύ καλή ενημέρωση των επιχειρήσεων. Ακόμη και πόρτα - πόρτα.
Κι ένα ακόμη συμπέρασμα της στήλης: Καλά τα 31 ή τα 60 και 70 δισ. ευρώ που μπορεί να κινητοποιηθούν μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις, όμως όλα τα παραπάνω δείχνουν πως όταν έρθει η ώρα της υλοποίησης τόσο η κυβέρνηση όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος θα κληθούν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις που θα «ξεβολέψουν» πολλούς. Γιατί αν δεν σπάσουν αυγά, η ελληνική οικονομία θα χάσει αυτή την πολύ μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει επίπεδο.
---
Έχουμε δει καρτέλ και καρτέλ, αλλά αν η στήλη θυμάται καλά είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού παράνομη σύμπραξη εταιρειών κατασκευής τάφων και μαρμάρινων μνημείων στα νεκροταφεία. Όχι πως πέσαμε από τα σύννεφα με την είδηση και μπράβο στην Επιτροπή που ασχολήθηκε για να σπάσει το απόστημα στα δύο νεκροταφεία της Μυτιλήνης. Μακάρι να ανοίξει την έρευνα της και σε περισσότερα κοιμητήρια σε Αττική και επαρχία γιατί κοινό μυστικό είναι ότι σε τέτοιες μακάβριες «αγορές» με πολύ χρήμα οι εταιρείες τα βρίσκουν μεταξύ τους στις τιμές και στο μοίρασμα των «πελατών». Στην προκειμένη περίπτωση αποκαλύφθηκε -σ.σ η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει- ότι συνολικά 15 επιχειρήσεις - κατασκευαστές ταφικών μνημείων και τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης, παρότι θεωρητικά ανταγωνιστές μεταξύ τους, δραστηριοποιούνταν συντονισμένα από το 2007 μέχρι σήμερα, μοιράζοντας την «αγορά» και κλειδώνοντας τις τιμές ώστε όλοι να έχουν μερτικό από το θανατικό...
---
Η στήλη έχει κάθε δικαίωμα σήμερα να ευλογήσει τα γένια της γιατί πρώτη σας ενημέρωσε σχετικά με τον μεγάλο νέο επενδυτή που μπήκε με διψήφιο ποσοστό στην Premia Properties στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στην εταιρεία ακινήτων είναι πλέον η σουηδική εταιρεία ακινήτων Fastighets AB Balder, η οποία απέκτησε το 17,22% του μετοχικού κεφαλαίου της Premia. Η Fastighets AB δεν είναι κάποια τυχαία εταιρεία. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Nasdaq της Στοκχόλμης με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία περί τα 11 δισ. ευρώ ή 102,5 δισεκατομμύρια κορόνες Σουηδίας ενώ η αξία του χαρτοφυλακίου real estate που ελέγχει ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ. Μετά την πλήρη κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Premia βασικός μέτοχος είναι η Sterner Stenhus Greece AB με ποσοστό 40,87%, η Fastighets AB με 17,22%, η Νequiter Invest AB με 10,70%, η ΝΟΕ Μεταλλικαί Κατασκευαί ΑΕ με 7,86% ενώ η εταιρεία Elias Tsiklos Holdings LTD, η οποία αποτελεί συνδεδεμένο μέρος με το βασικό μέτοχο ΝΟΕ Μεταλλικαί Κατασκευαί, συμμετέχει με 1,95%.
---
Έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο της Αθήνας που ανέκτησε τις απώλειες του sell off της περασμένης Δευτέρας και προσπαθεί να επιστρέψει σε ανοδική τάση. Παρότι έκλεισε την ψαλίδα στο -5,5% από τα υψηλά των 928,29 μονάδων, η πορεία ανάκτησης των 900 μονάδων ώστε να ακυρωθούν τα σενάρια μεγαλύτερης διόρθωσης, δεν είναι εύκολη καθώς εκτός της θετικής αντίδρασης των βαριών χαρτιών απαιτείται και η συμβολή του τραπεζικού κλάδου για ένα πιο θερμό χρηματιστηριακό καλοκαίρι.
Έστω και σταδιακά η «στρόφιγγα» των τραπεζών προς τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φαίνεται πως ανοίγει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 6,3% από 6,2%. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούνιο, έφτασε τα 399 εκατ.ευρώ, έναντι 68 εκατ. ευρώ τον Μάιο… Κερδισμένοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις που ήταν θετική η ροή χρηματοδότησης κατά 87 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής της χρηματοδότησής τους να αυξάνεται σε 4,4% από 3,9% τον Μάιο.
---
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που έχει επιτύχει η χώρα είναι αλματώδης. Ωστόσο έχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Προς αυτή την κατεύθυνση τρία μεγάλα projects της Κοινωνίας της Πληροφορίας ύψους 480 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για λογαριασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι δράσεις αυτές κάνουν τη χώρα να εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνουν από ανάπτυξη οπτικών ινών, διασύνδεση νησιών με αυτές, κάλυψη 5G στους αυτοκινητόδρομους και στις πόλεις και γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις. Η Ελλάδα εκσυγχρονίζεται, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών και διευκολύνοντας τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
---
Μετά τη S&P που βλέπει εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και μείωση των κόκκινων δανείων, ήρθε η Bank of America που αποδεικνύει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα. Ειδικότερα βλέπει περιθώριο ανόδου έως και 50% των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, ενώ οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σε σημαντικό discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Την ίδια στιγμή η Moody’s επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις περισσότερο ωφελημένες από τα δάνεια TLTRO. Το κλίμα εν ολίγοις είναι θετικό, ωστόσο υπάρχουν προκλήσεις ακόμη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
---
Oριστική είναι πλέον η αποεπένδυση της Repsol από την ελληνική αγορά πετρελαίου, καθώς αποχώρησε και από το τελευταίο μπλοκ στο οποίο είχε παρουσία στη χώρα μας. Η είδηση βγήκε χθες, ενώ την έχετε διαβάσει στο Liberal Markets από τον περασμένο Ιανουάριο.