Black Box: Το ελατήριο της οικονομίας, οι ξένοι επενδυτές και τα παράλογα της εξόρυξης υδρογονανθράκων

Αν ήμασταν σε μία άλλη εποχή, χωρίς τον κίνδυνο ενός θανατηφόρου ιού και χωρίς τους περιορισμούς που η πανδημία επιβάλλει, και ακούγαμε για ανάπτυξη 7,1% φέτος και 5,2% του χρόνου, θα νομίζαμε ότι γίναμε… Κίνα. Το χρηματιστήριο θα πέταγε φωτιές καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ως άλλη Wall Street και οι επενδυτές θα έκαναν ουρά να προλάβουν τη μεγάλη ευκαιρία.

Οι νέες προβλέψεις της Κομισιόν αντικατοπτρίζουν περισσότερο την προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να σταθεί στα πόδια της μετά τη δυνατή «σφαλιάρα» της ύφεσης του 9% το 2020 αλλά όχι στον ίδιο βαθμό τις προοπτικές ανάπτυξης των επόμενων ετών. Ακόμη κι αν οι προβλέψεις και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως μετά από μια χαμένη χρονιά, βρισκόμαστε πλέον στο ίδιο σημείο αφετηρίας με το τέλος του 2020, δεν παύει να επηρεάζονται από την απότομη εκτίναξη του ελατηρίου, το οποίο συμπιέστηκε με πρωτοφανή ορμή πέρσι.

Το μεγάλο στοίχημα είναι τι θα γίνει από το 2022 και μετά.

Αυτό θέλουν να μάθουν και γι’ αυτό αναλύουν όλα τα δεδομένα και σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν διστακτικοί, όσοι βάζουν τα χρήματά τους σήμερα στην Ελλάδα, είτε στην πραγματική οικονομία, είτε στο χρηματιστήριο.

Μην ξεχνάμε ότι η οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό ψυχολογία και το στοιχείο της αισιοδοξίας είναι απαραίτητο. Αισιοδοξία σήμερα υπάρχει, αλλά για πόσο;

Με άλλα λόγια, πόσο μπορεί να… τεντώσει το ελατήριο της ελληνικής οικονομίας και εν συνεχεία να πάρει τη σκυτάλη η πραγματική ανάπτυξη;

Η στήλη συνομίλησε με έναν από τους πιο έμπειρους οικονομολόγους στην Ευρώπη ο οποίος σήμερα είναι σύμβουλος πρωθυπουργού της Ευρωζώνης και γι’ αυτό τα όσα ειπώθηκαν θα μεταφερθούν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Συζητώντας για τους πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται να εμφανίσουν χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα στη διετία 2021-2022, ο οικονομολόγος εξέφρασε τη διαφωνία του με το ΔΝΤ και άλλους οργανισμούς που βλέπουν την Ελλάδα να επιστρέφει σε ανάπτυξη 1%-1,5% από το 2023.

«Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα το οποίο μπορεί να γίνει πλεονέκτημα και να την βοηθήσει να αναπτυχθεί με υψηλότερους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρωζώνη στα χρόνια μετά το 2022», πρόσθεσε.

«Προέρχεται από μία δεκαετία κρίσης, από την οποία δεν πρόλαβε να ανακάμψει πριν ξεσπάσει η πανδημία. Μιλώντας, λοιπόν, για ελατήρια, το ελατήριο της ελληνικής οικονομίας έχει συμπιεστεί περισσότερο από όλων των ευρωπαϊκών οικονομιών και γι’ αυτό μπορεί να εκτιναχθεί και περισσότερο», συμπλήρωσε ο συνομιλητής της στήλης.

Το θέμα τώρα είναι αν έχουμε τις δυνάμεις ως οικονομία να συνεχίσουμε να παράγουμε πλούτο τα επόμενα χρόνια και όχι μόνο σε αυτή τη διετία που ανακάμπτουμε από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, ρώτησε η στήλη.

«Μην ξεχνάτε ότι παρά τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα είναι από τις πιο ευνοημένες χώρες του Ταμείου Ανάκαμψης. Ναι, το δημογραφικό και άλλα προβλήματα περιορίζουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Όμως, πρώτον, μπορείτε κάποιες από τις αδυναμίες σας να τις διορθώσετε κάπως, εφαρμόζοντας τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις και δεύτερον και πιο σημαντικό, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και η σωστή αξιοποίησή τους θα κάνουν μεγάλη διαφορά. Ποιος είπε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να αναπτύσσεται με 4% και 5% για μία πενταετία; Μετά βλέπουμε…»

Κλείνοντας, ο οικονομολόγος μας είπε το εξής: Όλα αυτά που ανέφερα τα γνωρίζουν οι ξένοι που έρχονται να επενδύσουν στη χώρα σας και τα λαμβάνουν υπόψη. Σαφώς και υπάρχουν αβεβαιότητες που παραμένουν στον ορίζοντα. Αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζουν είναι τι θα συμβεί αν αλλάξει κυβέρνηση, γιατί έχετε παράδοση στις απότομες αλλαγές πολιτικής…

---

Τα ΕΛΠΕ αποχώρησαν από τις έρευνες υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό, όπως και η Energean. Η στήλη σας μεταφέρει το παρασκήνιο αυτής της απόφασης και μέρος της … γραφειοκρατικής τρέλας που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές στο μαγικό γαλατικό χωριό που λέγεται Ελλάδα. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 2016 τα ΕΛΠΕ έκαναν σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Πατραϊκού. Όταν ανέλυσαν τα δεδομένα, θα περνούσαν στη γεώτρηση, η οποία όμως χρειάζεται συγκεκριμένες υποδομές και το κυριότερο … λιμάνι. Ε λοιπόν, αυτό το λιμάνι δεν βρέθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια! Ο αγαπητός «κόκκινος» δήμαρχος Πατρών δεν παραχωρούσε το λιμάνι, γιατί ήταν κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων! Ο Αστακός που ήταν μια καλή λύση δεν παραχωρήθηκε, γιατί οι επενδυτές που τον ανέλαβαν δεν τον έδιναν. Το Αίγιο χρειάζονταν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ και τα λιμάνια Κεφαλονιάς – Ζακύνθου ήταν …τουριστικά! Έτσι λοιπόν, σε συνδυασμό με την πράσινη στροφή, το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε.

---

Η τραγελαφική ιστορία έχει και συνέχεια. Τα μόνα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα είναι στην Καβάλα και στο Κατάκολο. Στην Καβάλα το κοίτασμα είναι ενεργό και ευτυχώς οι διαδικασίες για να ξεκινήσει η παραγωγή έγιναν πριν πολλά χρόνια, αλλιώς ακόμα θα τους…κοιτούσαμε τους υδρογονάνθρακες. Στο Κατάκολο οι πρώτες άδειες δόθηκαν πριν …δέκα χρόνια! Από τότε έως σήμερα, με επιβεβαιωμένο μικρό κοίτασμα 14 εκατ. βαρελιών, δεν δίνεται άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων! Εν ολίγοις το project υδρογονάνθρακες, δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την αύξηση του κόστους πρώτων υλών, της πράσινης μεταστροφής των πετρελαϊκών εταιρειών διεθνώς, αλλά και την ελληνική στενοκεφαλιά, γραφειοκρατία και εν τέλει…γραφικότητα ορισμένων τοπικών παραγόντων και ακτιβιστικών οργανώσεων.

Και το ερώτημα που θέτει η στήλη είναι απλό και σαφές:  Ωραία τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης και οι επενδύσεις. Σε ποια χώρα όμως θα υλοποιηθούν; Γιατί ναι μεν την τελευταία διετία το επενδυτικό κλίμα έχει αλλάξει, αλλά είναι σαφές πως πρέπει να υπάρξει σύγκρουση της κυβέρνησης με συμφέροντα και καθεστηκυίες νοοτροπίες. Ή αλλιώς η λογική να συγκρουστεί με τον παραλογισμό και τη γραφικότητα.

---

Στην εποχή των πράσινων πιστοποιητικών με πλατφόρμα «αλά eBay» μπαίνει το Χρηματιστήριο Ενεργειας. Στα σκαριά βρίσκεται πρόταση για μια ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας ο παραγωγός ΑΠΕ θα βρίσκει, μέσω δημοπρασίας, χρηματοδόττες για τα αυριανά του πράσινα έργα. Το όφελος για τον χρηματοδότηση θα είναι η λήψη ενός ανάλογου πράσινου πιστοποιητικού, απαραίτητου στην νέα εποχή στην οποία μπαίνουμε. Τα πάντα ξεκινούν από την υποχρέωση προμηθευτών και καταναλωτών, ποσοστό της ισχύος που παράγουν και καταναλώνουν, να προέρχεται από ΑΠΕ. Το αποδεικνύουν μέσω των πράσινων πιστοποιητικών. Πως θα λειτουργεί αυτή η νέα πλατφόρμα ; Οπως το eBay, λένε οι γνωρίζοντες. Εστω επενδυτής ΑΠΕ που βγάζει σε δημοπρασία, ένα νέο έργο που θελει να κτίσει με αρχική τιμή 30 ευρώ η μεγαβατώρα. Σε όποια τιμή κλείσει η συμφωνία, ο αγοραστής ή οι αγοραστές παίρνουν το πράσινο πιστοποιητικό που αναλογεί σε αυτήν. Και το χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν τη θέση τους έναντι των υποχρεώσων που έχουν. Πως θα αποδεικνύεται ότι κατέχουν πράγματι πράσινα πιστοποιητικά ; Μέσω της κατάθεσης σε ειδικό αποθετήριο που θα δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς το λόγο και το οποίο θα τηρεί ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ). Περισσότερα προσεχώς…

---

Στα του ΟΤΕ, είχε ενδιαφέρον η απάντηση του Μιχάλη Τσαμάζ σε ερώτηση που του έγινε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών για τα εξαιρετικά αποτελέσματα τριμήνου και εννεαμήνου του ΟΤΕ. «Θα πουλήσετε την Telekom Romania Mobile», τον ρώτησαν . «Επικεντρωνόμαστε στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας και στη βελτίωση, των ήδη καλών, οικονομικών της μεγεθών» απάντησε ο ισχυρός άνδρας του ΟΤΕ…

---

Πώς αντιμετωπίζει την ακρίβεια στην ενέργεια και στην εφοδιαστική αλυσίδα; Ίσως, πρέπει να αποτελέσει case study, ο ΟΤΕ -και- σε αυτό το ζήτημα. Με τους προμηθευτές έχει οδηγηθεί σε μακροχρόνιες συμβάσεις με «κλειδωμένες» τιμές και με μικρές διακυμάνσεις. Επομένως, οι όποιοι κλυδωνισμοί δεν μεταφέρονται στον καταναλωτή. Σε ό,τι αφορά στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, αυτό αποτελεί περίπου το 4% των συνολικών εξόδων στην  Ελλάδα και ο ΟΤΕ αναμένει ένα επιπλέον ποσό εύρους 10 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των τιμών παγκοσμίως. Ούτε αυτό το ποσό μετακυλίεται στους καταναλωτές, ενώ τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, επιβεβαιώνουν τον Τσαμάζ.

---

Πλούσιο και γεμάτο δράση το μενού της ερχόμενης εβδομάδας. Aπό το εβδομαδιαίο δελτίο της Beta: Χωρίς το έκτακτο μέρισμα των 0,252 ευρώ ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι μετοχές του ΟΤΕ σήμερα Δευτέρα ενώ τα Πλαστικά Θράκης ανακοινώνουν αποτελέσματα πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

---

Η έκτακτη προσθήκη της ΔΕΗ στον βασικό δείκτη της Morgan Stanley δεσπόζει στα γεγονότα της νέας εβδομάδας. Η είσοδος θα πραγματοποιηθεί στο κλείσιμο της ερχόμενης Τρίτης (16/11) και συμπίπτει με την έναρξη διαπραγμάτευσης των 150 εκατ. νέων μετοχών από την πρόσφατη ΑΜΚ.

---

Την Τετάρτη ξεκινάει η διαπραγμάτευση του Κοινού Ομολογιακού Δανείου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Η εταιρεία άντλησε με μεγάλη ευκολία τα 250 εκατ. ευρώ, με τη ζήτηση να φτάνει τις τρεις φορές ενώ απόδοση και επιτόκιο διαμορφώθηκαν στο 2,45%. Win Win για την εταιρεία που μειώνει το χρηματοοικονομικό κόστος και τους επενδυτές που κλειδώνουν μια καλή απόδοση. Στα υπόψη ότι μεγάλοι ωφελημένοι είναι οι ιδιώτες που πήραν 170 χιλιάδες ομολογίες έναντι 80.000 ομολογιών που απορρόφησαν οι θεσμικοί.

---

Την Πέμπτη είναι η σειρά της Frigoglass να ανακοινώσει μεγέθη τρίτου τριμήνου τα οποία θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι. Εδώ η αγορά έχει ήδη αρχίσει να προεξοφλεί το επόμενο turnaround story. Η άνοδος της τιμής της μετοχής είναι σημαντική τους τελευταίους μήνες. Δεν αποκλείεται τα νέα να είναι σημαντικά καλύτερα από όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί για την αποζημίωση της εταιρείας μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας.

---

Την αυλαία των τραπεζικών αποτελεσμάτων ανοίγει η Τράπεζα Πειραιώς την προσεχή Παρασκευή πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης. Την ίδια ημέρα έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει αποτελέσματα και η Premia Properties.

---

Παρασκευή έχουμε και τη λήξη των παραγώγων για το μήνα Νοέμβριο.

---

Αν συνεκτιμήσουμε και την ετυμηγορία της Moodys για το ελληνικό αξιόχρεο την ίδια ημέρα, πάμε για γκραν φινάλε της νέας εβδομάδας.

---

Στα ευρωπαϊκά από τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις δεικτών στο εξωτερικό ξεχωρίζουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου (16/11) καθώς και ο πληθωρισμός για τον μήνα Οκτώβριο (17/11) στην Ευρώπη.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.