Black Box: Εκτοξεύονται στα 1,2 δισ. ευρώ οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Σε καταλύτη για την κινητοποίηση πολύ μεγάλων επενδύσεων που φτάνουν πλέον τα 1,2 δισ. ευρώ αναδεικνύεται η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Η στήλη πληροφορείται ότι η επικαιροποίηση των επενδυτικών προτάσεων 26 εταιρειών του φαρμακευτικού κλάδου με αιχμή το Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2», οδήγησαν σε διπλασιασμό των αρχικά προβλεπόμενων επενδύσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ, στα 1,2 δισ. ευρώ.

Οι προτάσεις αυτές είναι πολύ συγκεκριμένες και έχουν ήδη παρουσιαστεί στον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, δημιουργώντας εξαιρετικά θετικό κλίμα.

Πρόκειται για ένα τεράστιο επενδυτικό project το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί πολύ μεγάλης στρατηγικής σημασίας καθώς η υλοποίησή του θα αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση ενέταξε στο Σχέδιο Ανάκαμψης ειδικό τριετές πρόγραμμα 300 εκατ. ευρώ με αιχμή τις επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Το επενδυτικό μπαράζ στον κλάδο που αφορά δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής αλλά και επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας σε έρευνα και ανάπτυξη, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με υψηλές αμοιβές, ενώ θα εξασφαλίσει την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

Πρόκειται για κορυφαίο ζήτημα που θωρακίζει τη χώρα και την ΕΕ από ενδεχόμενες μελλοντικής κρίσεις, καθώς στην Ευρώπη παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε φάρμακα με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Ελλάδα διαθέτει ήδη ισχυρή παραγωγική βάση, αλλά με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις και χρηματοδοτήσεις, θα καλυφθούν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες, ενώ τα σχέδια που παρουσιάστηκαν από τις 26 φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες έχουν δραστηριότητα στη χώρα, συνάδουν απόλυτα με την προτεραιότητα της ΕΕ για επάρκεια σε φάρμακα μέσω νέων επενδύσεων.

Ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές που προβλέπονται στο πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης; Η μεταρρύθμιση του συστήματος clawback για τον μεσοπρόθεσμο δραστικό περιορισμό του, και ταυτόχρονος συμψηφισμός επιστροφών με δαπάνες κλινικών μελετών, δαπάνες σε Έρευνα & Ανάπτυξη και επενδυτικές δαπάνες των υπόχρεων εταιρειών για την επιστροφή της περιόδου 2021-2023.

Το κονδύλι που προβλέπεται στο «Ελλάδα 2.0» είναι σημαντικό καθώς έχουν προϋπολογιστεί 300 εκατ. ευρώ, και δεδομένου του πολύ ισχυρού ενδιαφέροντος, δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί στο μέλλον, τόσο σε επίπεδο κονδυλίων, όσο και χρονικά, καθώς η τριετία (2021-2023) μπορεί να αποδειχθεί χρονικά περιοριστική σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και να χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο παράτασης προκειμένου να τρέξουν και να ολοκληρωθούν τα επενδυτικά σχέδια.

Επίσης προωθούνται πολιτικές για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Αυτές οι αλλαγές ξεκλειδώνουν τις επενδύσεις του κλάδου. Το ζήτημα είναι κομβικής σημασίας, αν αναλογιστεί κανείς πως οι φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα προσφέρουν σήμερα περίπου το 70% του τζίρου τους σε υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) και άμεση φορολογία.

---

Για τετραπλή αναβάθμιση έκανε λόγο η χθεσινή και πρωταπριλιάτικη «πληροφορία» της στήλης και τελικά η Moody' s προχώρησε όντως σε αναβάθμιση, όχι όμως της ελληνικής οικονομίας αλλά των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών.

«Γκαστόνε» θα το μετονομάσουμε το Black Βox γιατί εκτός από πληροφορίες, έχει και την τύχη με το μέρος του.

Πολύ καλή, πάντως, η είδηση από τη Moody's για τις Alpha Bank, EurobankΕθνική και Πειραιώς και ήταν λογικό να υπάρξουν χαμόγελα στις τραπεζικές διοικήσεις αλλά και στο χρηματιστηριακό ταμπλό όπου το τραπεζικό ράλι αλλού εξελίσσεται και αλλού ετοιμάζεται.

Βλέπετε είναι και η Πειραιώς που έχει μπροστά της την ΑΜΚ και όλες οι τράπεζες τις τιτλοποιήσεις που θα μειώσουν τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό.

Αλλά το ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο δεν το λένε πλέον μόνο οι τραπεζίτες και εμείς που από εδώ και τις στήλες του Liberal Markets επιμένουμε καιρό πως μπαίνει το νερό στο αυλάκι. Το λένε πλέον και οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι που κινητοποιούν δισεκατομμύρια.

Χαμόγελα είχαμε και στην κυβέρνηση. Γιατί η Moody' s προβλέπει ανάπτυξη 3,6% το 2021 και 5,7% το 2022, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις όποιες θετικές εκπλήξεις από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα η εκτίμηση για το 2022 δεν απέχει πολύ από τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Μία ακόμα θετική πρόβλεψη που έκρυβε η έκθεση της Moody' s είναι αυτή για τις καταθέσεις. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20 δισ. το 2020.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η τάση δεν θα συνεχιστεί όταν αρθούν οι περιορισμοί και η οικονομική και κοινωνική ζωή επιστρέψουν σε μια κάποια κανονικότητα. Η Moody?s διαφωνεί και εκτιμά ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να αυξάνονται τόσο το 2021 όσο και το 2022 παρά τα μηδενικά επιτόκια. Μαζί της συμφωνούν και πολλοί επιχειρηματίες του εμπορίου οι οποίοι βλέπουν μεν έκρηξη δαπανών από τους καταναλωτές στο πρώτο διάστημα της «απελευθέρωσης» αλλά αναγνωρίζουν πως η τάση της αποταμίευσης ειδικά από τα φυσικά πρόσωπα παραμένει ισχυρή.

Δύο ακόμη συμπεράσματα:

- Πρώτον, χρειάστηκαν 6 χρόνια για να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα οι καταθέσεις που έκανα φτερά το καταστροφικό α' εξάμηνο του 2015.

- Δεύτερον, λείπουν ακόμη περί τα 70 δισ. ευρώ για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, τον Σεπτέμβριο του 2009.

---

Η Paperpack μας αφήνει οριστικά αφού η Δημόσια Πρόταση ολοκληρώθηκε και αποκτήθηκε επιπλέον άλλο ένα ποσοστό 6,5% φθάνοντας το 96,598%.

---

Από την άλλη πλευρά στη Newsphone, η ANKOΣΤΑΡ συνεχίζει να αγοράζει μεθοδικά από το ταμπλό μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας πρότασης τον περασμένο Νοέμβριο και έχει φθάσει το 88,49%. Μαθαίνουμε ωστόσο ότι υπάρχει αντίπαλο μπλοκ το οποίο έχει συγκεντρώσει ένα αξιόλογο ποσοστό και κινείται συνασπισμένα ζητώντας κατιτίς παραπάνω από τα 0,47 ευρώ για να δώσει τις μετοχές του. Η μειοψηφία βλέπει το πλούσιο ταμείο στον ισολογισμό και δεν πουλάει.

---

-Τυπική διαδικασία η σημερινή γενική συνέλευση της Alpha Bank για την έγκριση του λεγόμενου hive down μέσω του οποίου διασπάται σε δυο οντότητες η Alpha. Η σημερινή εισηγμένη Alpha Bank θα πάψει να είναι πιστωτικό ίδρυμα και θα μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών, ενώ οι μετοχές της θα παραμείνουν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο διατηρώντας δραστηριότητες και στοιχεία περιουσίας (ενεργητικό και παθητικό) που δεν αφορούν τον κλάδο τραπεζικής δραστηριότητας. Η μετοχή πάντως από χθες έδειξε να προετοιμάζεται για κίνηση που θα καλύψει το κενό αποτίμησης που έχει δημιουργηθεί με την Εθνική και τη Eurobank.

---

Για να συνοψίζουμε και τα καλά της Alpha Bak, σε λιγότερο από ένα έτος, από τι στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία το καλοκαίρι του 2020, η τράπεζα πέτυχε κάτι που λίγοι πίστευαν -ακόμη και λίγες ημέρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις:

- Ολοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία για το Galaxy και το 80% της Cepal εν μέσω πρωτοφανούς αβεβαιότητας και χωρίς καν τη δυνατότητα δια ζώσης συναντήσεων με τους επενδυτές.

- Κατέληξε στην επιλογή της DK ως προτιμητέου επενδυτή, με όρους άμεσα ανταγωνιστικούς αν όχι καλύτερους έναντι συναλλαγών που προηγήθηκαν της πανδημίας, και, ταυτόχρονα, κατέστησε την Cepal στρατηγικό σύμμαχο, δίνοντας την ευκαιρία για ακόμη ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης των καθυστερούμενων οφειλών. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Cepal στην DK αναμένεται μέσα στο προσεχές δίμηνο.

- Ολοκληρώνει τον εταιρικό μετασχηματισμό, με τη δημιουργία της Alpha Services and Holding SA και της Νέας Alpha Bank που θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πιστωτικό ίδρυμα.

Συνεχίζοντας με τον ίδιο ταχύ ρυθμό, η διοίκηση της Τράπεζας ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών ότι δρομολογούνται τρεις επιπλέον συναλλαγές εντός του 2021 συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία των οποίων στην Ελλάδα, με στόχο τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και των μη Εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου κατά 30%. Στόχος είναι ο περιορισμός των ΜΕΑ σε ποσοστό κάτω από 10%, μέχρι το τέλος του 2022.

Ειδικότερα, η Alpha Bank προγραμματίζει την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου ύψους 2 δισ. ευρώ (Project Cosmos) μέσω του προγράμματος Ηρακλής ΙI, καθώς επίσης και την πώληση δύο χαρτοφυλακίων ύψους 900 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα (Project Orbit) και 400 εκατ. ευρώ στην Κύπρο (Project Sky).

---

Aνάσα για τον Πρίνο αποτελούν τα δάνεια ύψους 100 εκατ. ευρώ προς την Energean, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, που εγκρίθηκαν πρόσφατα από την Κομισιόν. Αλλά για να πιάσουν τόπο τα χρήματα αυτά, θα πρέπει να μειωθούν δραστικά τα κόστη στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δηλαδή να γίνει μεταξύ άλλων και μια εθελουσία στο προσωπικό.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία απασχολεί στην Καβάλα 250 άτομα για μια παραγωγή… 1.800 βαρελιών την ημέρα. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους αν συγκρίνει κανείς τα κόστη παραγωγής του Πρίνου με αυτά της Energean σε άλλες περιοχές όπου έχει δραστηριότητα.

Τα κόστη στην περίπτωση του Ισραήλ, όταν θα ξεκινήσει η παραγωγή αερίου θα είναι 1,5 δολάριο το βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου, στην Αίγυπτο 6 δολάρια, στην Ιταλία 29 δολάρια όταν στον Πρίνο κυμαίνονται στα… 50 δολάρια. Στo διάστημα 2019-2020 ο Πρίνος έχει βάλει μέσα την εταιρεία 120 εκατ. ευρώ και αν δεν υπάρξει παρέμβαση στα κόστη λειτουργίας και στην αύξηση παραγωγής, η πρόβλεψη για φέτος είναι ότι σε αυτά θα προστεθούν επιπλέον 50 εκατ ευρώ.