Black Box: Έκτακτη τετραπλή αναβάθμιση και καράβια επενδυτών φέρνει το «Ελλάδα 2.0»

Το κλίμα ήταν πανηγυρικό από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστοί οι πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τον πρωθυπουργό. Τόσο πανηγυρικό που από προχθές είχε οριστεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών των τεσσάρων μεγάλων οίκων αξιολόγησης S&P, Moody’s, Fitch και DBRS (οι φήμες ότι ο γερμανικός οίκος Scope δεν συμμετείχε μετά από εσπευσμένο τηλεφώνημα του ζηλιάρη Ερντογάν στη Μέρκελ είναι απολύτως ανακριβείς).
 
Στην πρωτοφανή στα χρονικά τηλεδιάσκεψη, οι οίκοι συμφώνησαν ότι το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» είναι το πιο συνεκτικό, ολοκληρωμένο, στοχευμένο και επιδραστικό πακέτο έργων και μεταρρυθμίσεων που έχει γνωρίσει η Ευρώπη. Οι αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης λένε πως οι «Big 4» αποφάσισαν χωρίς δεύτερη σκέψη να προχωρήσουν άμεσα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην «επενδυτική βαθμίδα», γεγονός που ξεκλειδώνει με συνοπτικές διαδικασίες αμερικανικά και ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Μετά από τόσα χρόνια μιζέριας και υποβαθμίσεων, ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός των ξένων οίκων για το μεγαλεπήβολο σχέδιο Ανάκαμψης και κυρίως για τις μεταρρυθμίσεις, που οι πληροφοριοδότες μας, μας μεταφέρουν ότι υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης για το ποιος θα αναβαθμίσει την Ελλάδα πρώτος. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι πολύ σύντομα θα είμαστε κι εμείς στην επενδυτική βαθμίδα. Έτσι για να δούμε πως είναι βρε αδερφέ…

Αναλυτής από το Μπρονξ της Νέας Υόρκης που είχε προβλέψει πρώτος την ελληνική κρίση του 2010 αλλά και ότι ο Κάρολος θα δάκρυζε την 25η Μαρτίου στην Αθήνα, εκτιμά ότι τα μαντάτα για την τετραπλή αναβάθμιση έχουν κάνει ήδη μεγάλους ξένους επενδυτές να σχηματίζουν ουρές για να μπουν στην ελληνική αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας όπου ξεσκονίζουν μία μια τις εισηγμένες οι οποίες θα επωφεληθούν τα μέγιστα από την εμπλοκή τους στα μεγάλα ενεργειακά projects και τα έργα υποδομής. Άλλες πηγές μας μετέφεραν με πλήρη μυστικότητα πως μια πολύ μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στέλνει εσπευσμένα στελέχη της στην Αθήνα για να προλάβει τον Αμερικανό ανταγωνιστή της και να ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου μεγάλου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Αν όλα αυτά που διαβάζετε σας φαίνονται απίστευτα, δεν σας αδικούμε. Είπε η στήλη σήμερα να τιμήσει το έθιμο της πρωταπριλιάς.

Όμως επειδή τα μεγάλα ψέματα κρύβουν και μικρές αλήθειες θα πούμε ότι στην υπερβολή τους τα όσα αναφέραμε παραπάνω είναι θέμα χρόνου να γίνουν πραγματικότητα.  Όχι η τηλεδιάσκεψη των οίκων αξιολόγησης, αλλά η τετραπλή αναβάθμιση. Όχι ταυτόχρονα και όχι τώρα αλλά εν καιρώ. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε το 2022 θα μας έχουν αναβαθμίσει και οι τέσσερις οίκοι.

Επίσης θα έρθουν και οι επενδυτές που περιμένουμε. Και μόνο τα περίπου 60 δισ. του Σχεδίου Ανάκαμψης θα τραβήξουν σαν μαγνήτης μεγάλα ξένα κεφάλαια. Το πρόβλημα είναι ότι ανάλογα σχέδια θα εφαρμόσουν και άλλες χώρες όπως η Ιταλία, επομένως θα υπάρξει ανταγωνισμός…
 
Η στήλη πάντως επιμένει στο εξής: Το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει έργα και μεταρρυθμίσεις που είναι ικανά να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της χώρας, την καθημερινότητα μας, και να ανεβάσουν πολλά επίπεδα υψηλότερα την Ελλάδα καθιστώντας την επενδυτικό προορισμό.
 
Θα συμφωνήσουμε ότι υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, αστερίσκοι και πολλές προϋποθέσεις για την επιτυχία του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου.

Μία από αυτές είναι η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση, γιατί μη γελιόμαστε, στην Ελλάδα είμαστε.

Βέβαια, ο παραδειγματικός τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται το πρόγραμμα εμβολιασμού αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το πόσο οργανωτικοί είμαστε τελικά όταν θέλουμε. Μία άλλη αμφιβολία έχει να κάνει όμως και με τη συνέχεια του κράτους. Θα συνεχιστούν τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις αν αλλάξει κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια;

Εδώ θα είμαστε να τα δούμε και να ονειρευόμαστε…

---

Δεν πρόλαβε η Κυβέρνηση να στείλει στην Ε.Ε τον φάκελο με τις προτάσεις της για το Ταμείο Ανάκαμψης και το εφευρετικό πνεύμα της φυλής μας τέθηκε σε επαγρύπνηση. Επενδυτικά σχέδια πρωτότυπα και ευρηματικά τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν για την πολυπόθητη χρηματοδότηση σε έναν από τους πυλώνες του Ταμείου, έχουν ήδη «τεθεί επί χάρτου». Κάποιοι βιαστικοί μάλιστα έσπευσαν να καταστήσουν κοινωνό των σχεδίων αυτών τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη. Αποτέλεσμα ήταν να λάβει ουκ ολίγα e mails από επίδοξους επενδυτές οι οποίοι προσπαθούν να προωθήσουν τα σχέδια τους. Φευ, όμως χτύπησαν λάθος πόρτα. Αφενός ο Αλέξης Πατέλης δεν είναι της λογικής των εξυπηρετήσεων, αφετέρου διότι θεμελιώδης κανόνας του νεοσύστατου Ταμείου είναι ότι τα επενδυτικά σχέδια θα τα αξιολογούν και θα τα εγκρίνουν αποκλειστικά οι τράπεζες, οι οποίες θα χρηματοδοτούν το 30% της επένδυσης.

---

 Με τον αέρα του νικητή επιστρέφει ο πολυπράγμων μάνατζερ Θανάσης Παπανικολάου στα παλιά λημέρια της Vivartia, αποχωρώντας μετά από περίπου 5 χρόνια από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της MIG για να αναλάβει το ίδιο πόστο στον μεγαλύτερο όμιλο τροφίμων της χώρας που εξαγοράστηκε πρόσφατα από τη CVC Capital Partners.

Ο Θανάσης Παπανικολάου είναι από τα πρόσωπα κλειδιά στον επιχειρηματικό στίβο καθώς σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, κατάφερε να ολοκληρώσει σε συνεργασία με τον πρόεδρο της MIG σε σύντομο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με τον εκτελεστικό πρόεδρο της MIG Παναγιώτη Θρουβάλα μια σειρά από πολύπλοκες διαπραγματεύσεις και έκλεισε μερικά από τα σημαντικότερα deals για λογαριασμό της Marfin Investment Group.

Κορυφαίες εξ αυτών η συμφωνία πώλησης των ομίλων Υγεία και της Vivartia στο αμερικάνικο fund CVC, η πώληση του Hilton στον όμιλο Prodea, και η πώληση της Singular Logic στις εταιρείες Space Hellas και Epsilon Net.

Ο Θ. Παπανικολάου είναι ο άνθρωπος που ίσως ξέρει καλύτερα από όλους τον τη Vivartia, καθώς ανήκει στο δυναμικό του ομίλου από το 2001 έχοντας περάσει από διάφορες επιτελικές θέσεις. Οπότε η επιλογή του για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από τους νέους μετόχους της CVC, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι εξαγορές που πραγματοποιούν στην Ελλάδα εμπιστεύονται απόλυτα τους μάνατζερς των εταιρειών, είναι μια απόλυτα λογική κίνηση που αποσκοπεί στην περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη της Vivartia.

---

Θα συνεχιστεί η διελκυστίνδα μεταξύ των μετόχων της Ελλάκτωρ; Έτσι δείχνουν όλοι οι «οιωνοί» αν και αύριο θα μάθουμε με βεβαιότητα, καθώς είναι η μεγάλη μέρα της Γενικής Συνέλευσης όπου -αν και εφόσον δεν έχουμε νέα αναβολή- θα συζητηθεί η πρόταση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου έως 120,5 εκατ. ευρώ με στόχο κυρίως την κεφαλαιακή ενίσχυση της Άκτωρ.

Οι μέτοχοι  Δ.Καϋμενάκης και Ι.Μπάκος, που ελέγχουν το 25,5822% της εισηγμένης, έστειλαν, προ ημερών, «μήνυμα ενότητας» με αποδέκτη τη Reggeborgh, ορίζοντας, ωστόσο, την ατζέντα της επόμενης ημέρας, η οποία σύμφωνα με την πλευρά τους θα πρέπει να είναι εστιασμένη στην ανασυγκρότηση της Άκτωρ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για πιθανή αποεπένδυση από άλλες δραστηριότητες του ομίλου.

Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της Ελλάκτωρ, υπό τον Άρη Ξενόφο, απηύθυνε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, έκκληση προς όλους τους μετόχους «να πράξουν το καθήκον τους» και να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Όπως είπε η ΑΜΚ μαζί με την ενδιάμεση χρηματοδότηση των 50 εκατ. ευρώ είναι μονόδρομος για την αναδιάρθρωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας μετά και τα αρνητικά αποτελέσματα του 2020, που κατά την εταιρεία αποδίδονται στις απώλειες από την Άκτωρ. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση για «κούρεμα» των προμηθευτών, αλλά δεν έκρυψε ότι στόχος είναι η επιμήκυνση των οφειλών και ευρύτερα η ρύθμισή τους.

---

Θετική έκπληξη και με θαυμαστικό για την αγορά η απόφαση του ΟΠΑΠ να διανείμει μέρισμα 0,45 ευρώ ανά μετοχή εκπέμποντας μήνυμα ανθεκτικότητας σε μια πολύ δύσκολη χρονιά. Η εταιρεία θα μοιράσει συνολικά 153,6 εκατ. ευρώ στους μετόχους της στις 13 Ιουλίου, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι πως χρηματιστηριακές εταιρείες όπως λ.χ η Eurobank Securites δεν αποκλείουν την διανομή επιπλέον μερίσματος (0,20-0,25 ευρώ ανά μετοχή ή άνω των 80 εκατ. ευρώ) στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου, με δεδομένο ότι θα έχει ανοίξει ξανά η αγορά.

---

Αθόρυβα και με προσεκτικές κινήσεις η Motor Oil μετατρέπεται σε ισχυρό παίκτη στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μετά τη χθεσινή εξαγορά των έντεκα εν λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 220 MW και του υπό κατασκευή πάρκου των 20 MW, έναντι 123,5 εκατ. ευρώ, αποκτά υπολογίσιμη υπόσταση σε έναν κλάδο που εξελίσσεται στον μεγάλο πρωταγωνιστή των επόμενων ετών. Ουσιαστικά ο όμιλος ξεκινά με ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 360 MW υφιστάμενων και σε φάση ολοκλήρωσης έργων πράσινης ενέργειας (σ.σ διέθετε ήδη πάνω από 100 MW) με φιλοδοξία να αυξήσει αισθητά την εγκατεστημένη ισχύ τα επόμενα χρόνια αξιοποιώντας τις άδειες που έχει εξασφαλίσει και πιθανόν νέες εξαγορές.

---

Μεγάλο το στοίχημα της κυβέρνησης για το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου και απόλυτα κατανοητή η απόφαση να πάρει το ρίσκο να συνδυάσει τα θέλω της αγοράς με τα πρέπει της υγείας. Ας λέει τώρα η αντιπολίτευση για μικροπολιτικούς λόγους τα ακριβώς αντίθετα σε σχέση με τα όσα ισχυρίζονταν μερικές εβδομάδες πριν, το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε και αν επιχειρηματίες και καταναλωτές επιδείξουμε τη δέουσα προσοχή τηρώντας σχολαστικά τους κανόνες, και η αγορά θα πάρει την ανάσα που χρειάζεται, και ο προϋπολογισμός θα ελαφρυνθεί, και οι πολίτες θα αισθανθούν ότι η επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα έχει ξεκινήσει. 

---

Και μιας και ο λόγος για το άνοιγμα του λιανεμπορίου όσο να ναι μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις μια μικρή σύγχυση επικρατεί ανάμεσα στους επιχειρηματίες του κλάδου για το ποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν από Δευτέρα. Ξέρουμε ότι τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα θα ακολουθήσουν σε επόμενη φάση, αλλά τι θα γίνει με τα μεγάλα καταστήματα τύπου one door;

---

Η είσοδος στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας είναι η πιο κρίσιμη, καθώς θα φανεί «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος». Ποιοι είναι πραγματικά σε θέση να βγάλουν εγγυητικές επιστολές, ποιοι «μνηστήρες» αντιμετωπίζουν τα λιμάνια ως στρατηγική επένδυση. Στην ελληνική πρακτική είναι κάτι περισσότερο από σύνηθες η συμμετοχή στον διαγωνισμό μόνο και μόνο για να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων με απώτερο σκοπό το μπλοκάρισμα της διαδικασίας. Πάντως, η παραχώρηση των δύο λιμανιών πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε να «ξεκλειδώσει» και η επόμενη γενιά αποκρατικοποιήσεων που αφορά τα λιμάνια Βόλου, Ηρακλείου και Πάτρας. Να αναζητούμε πόρους από το ταμείο ανάκαμψης, όμως να μην ξεχνάμε ότι ο θησαυρός είναι ήδη εδώ, αλλά παραμένει αναξιοποίητος.