«Ένας συνετός άνθρωπος πρέπει από τώρα να δένεται στο κατάρτι». Με τη συμβολική αυτή φράση που παραπέμπει στον Οδυσσέα και στις Σειρήνες, προσπάθησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Jumbo, Απόστολος Βακάκης να εξηγήσει στους μετόχους για ποιο λόγο όρισε χαμηλά - από 1 έως 13,5 ευρώ- το εύρος της τιμής για το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.
Οι ενστάσεις των μετόχων είχαν να κάνουν με την εκτίμηση ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της εταιρείας, τόσο το 2021, όσο και το 2022 θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν και μια τιμή - για παράδειγμα - στα 16 ευρώ ανά μετοχή.
Ο κ. Βακάκης όμως ανέφερε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ανάχωμα, έναν πρόσθετο βραχίονα για μεγαλύτερη εξασφάλιση, αναφερόμενος σε κινδύνους που μπορεί να δημιουργήσει η διαμόρφωση της ισοτιμίας δολαρίου - ευρώ στο ένα προς ένα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και τα lockdowns στην Ασία. Όπως, δε, τόνισε χαρακτηριστικά «θεωρώ ότι τώρα μπαίνουμε στην κρίση και όχι ότι βγαίνουμε».
Ειδικότερα για το θέμα της εφοδιαστικής αλυσίδας αναφέρθηκε σε «μαυραγορίτες», οι οποίοι την έχουν διασπάσει και ακολουθούν αυτόνομες πορείες σε βάρος του καταναλωτή.
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το 2022 και το 2023 ανέφερε ότι για την τρέχουσα χρήση και για το 2023 το guidance δεν έχει οσμή αισιοδοξίας. Αντίθετα χαρακτηρίζονται ως χαμένες χρονιές. Και αυτό γιατί η στρατηγική της εταιρείας δεν θα περιλαμβάνει αγορά προϊόντων με υψηλότερες τιμές, ούτε στο 2022, ούτε κατά το 2023. Το τετράμηνο πάντως κυλά κανονικά για την Jumbo με τις πωλήσεις Απριλίου να σημειώνουν άνοδο 47% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Καταλήγοντας ο κ. Βακάκης ανέφερε ότι έρχεται μια «τέλεια καταιγίδα» και οι πιθανότητες να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις είναι 51%, έναντι 49% να βελτιωθεί η κατάσταση.
---
«Λευκός καπνός» θα βγει επιτέλους την επόμενη εβδομάδα για τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όπως έγκαιρα σας έχει ενημερώσει η στήλη, καθώς οι τελευταίες πινελιές για το σχέδιο νόμου που θα καταθέσει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή μπαίνουν αυτές τις ώρες. Στη συνέλευση των εργαζομένων που έλαβε χώρα χθες, η Onex ενημέρωσε με επιστολή τους εργαζομένους για την πρόοδο της διαδικασίας, δίνοντας την 12η Μαΐου ως πιθανότερη ημερομηνία για την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη.
Το σχέδιο εξυγίανσης περιλαμβάνει εξόφληση 220 εκατ. ευρώ στο δημόσιο, τις τράπεζες και τους εργαζομένους, ενώ θα διαγραφεί το υπόλοιπο χρέος των ναυπηγείων, που συνολικά πλησιάζει τα 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει τη χρηματοδότηση και τη στήριξη της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC, μέσω της Onex, η οποία να υπενθυμίσουμε πως για να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση, έχει νομοθετήσει το Κογκρέσο από τις αρχές του χρόνου, ενώ έχει γίνει και πλήρως αποδεκτό από τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου.
---
Άλλη μία ένδειξη ότι το ελληνικό real estate έχει ανεβάσει ταχύτητες, οι οποίες δύσκολα κατεβαίνουν, είναι η είσοδος στην ελληνική αγορά της eXp Realty. Με επικεφαλής τον Νίκο Μανομενίδη, έχει ως αντικείμενο την μεσιτεία ακινήτων και ως αμερικανική εταιρεία θυγατρική της eXp World Holdings δραστηριοποιείται σε 21 αγορές με περισσότερους από 80.000 συνεταίρους μεσίτες. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που με τη βοήθεια του ψηφιακού σύννεφου-cloud- λειτουργεί σαν ένας ενιαίος γραφειακός χώρος. Επίσης, βασικό χαρακτηριστικό της πλατφόρμας είναι ότι δίνονται κίνητρα για την εγγραφή σε αυτή συνεργατών. Δηλαδή, ο, ήδη, εγγεγραμμένος χρήστης έχει χρηματικό κίνητρο για κάθε μεσίτη που «φέρνει» στην πλατφόρμα. Και δεδομένου ότι το χρηματικό αυτό κίνητρο συνδέεται με τις πωλήσεις που κάνει ο μεσίτης, όλοι ενθαρρύνονται να πραγματοποιούν όσο το δυνατό περισσότερα deals. Σε μία περίοδο λοιπόν, που το real estate είναι σε άνθηση στην Ελλάδα, στόχος των Αμερικανών είναι να χτίσουν το δικό τους δίκτυο πωλητών.
---
Άνευ προηγουμένου το πτωτικό σερί της Πλαστικά Θράκης. Από την ημέρα που δημοσίευσε τα κέρδη ρεκόρ του 2021 δεν έχει σταματήσει να υποχωρεί. Συγκεκριμένα έχει να δει θετικό πρόσημο από τις 13 Απριλίου. Οι απώλειες σε λιγότερο από ένα μήνα αγγίζουν το 30%. Φυσικά τα κέρδη του 2021 δε θα επαναληφθούν, αλλά η αγορά έχει αρχίσει να ανησυχεί μήπως κάτι άλλο συμβαίνει. Πληροφορίες από την εταιρεία αναφέρουν πως δεν συμβαίνει κάτι και αποδίδουν την πτώση σε πολλά από αυτά που γράφονται, τα οποία δεν έχουν και σχέση με την πραγματικότητα. Οι αγορές ιδίων έχουν σταματήσει από τον Μάρτιο, λόγω ανακοίνωσης αποτελεσμάτων χρήσης, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει καθώς θα ανακοινωθεί και το πρώτο τρίμηνο το επόμενο διάστημα. Η εταιρεία έχει προγραμματίσει ενημέρωση αναλυτών στις 11 Μαΐου και πιθανότατα θα υπάρξουν ερωτήματα για την πορεία της μετοχής (καθυστέρησε κάπως η ενημέρωση). Επίσης κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχουν πωλήσεις από ξένους ή εγχώριους θεσμικούς. Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Γιατί πέφτει με αυτό τον τρόπο μία μετοχή που και προμέρισμα έχει δώσει και μέρισμα θα δώσει και αδάνειστη είναι και υψηλές επενδύσεις έχει κάνει.
---
Ουδέτερη στάση διατηρεί για τις ελληνικές μετοχές η JP Morgan στο περιβάλλον των αγορών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA), εκτιμώντας άνοδο κατά 30% στα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων φέτος, που θα είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη φέτος μετά το 38% της Πορτογαλίας.
Για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αναφέρει πως στα θετικά για τις μετοχές, που μπορεί να στηρίξουν το bull case, είναι το γεγονός ότι κάποιες ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROE άνω του 10%, ενώ η Ελλάδα ευνοείται και από το γεγονός ότι ανήκει στην ευρωζώνη και θα δεχθεί ισχυρή στήριξη από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν αρχίσει να εισρέουν. Επιπλέον, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι χαμηλές, σύμφωνα με τη JP Morgan.
H επενδυτική τράπεζα προβλέπει αύξηση των κερδών ανά μετοχή φέτος της τάξης του 30%, 17% το 2023 και 18% το 2024. Η μερισματική απόδοση της ελληνικής αγοράς εκτιμάται στο 2,3% και σε επίπεδο 12μηνου στο 3,8%, ενώ ο πολλαπλασιαστής κερδών (Ρ/Ε) στο 14,1 και ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (Ρ/Β) στο 1. Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η JP Morgan εκτιμά πως η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί στο 3,2% και θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και τον επόμενο χρόνο.
---
Το κακό με τον πληθωρισμό και τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών διαφόρων αγαθών είναι πως τελικά λίγοι κερδίζουν πραγματικά από αυτή την υπόθεση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εποχής μας είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές καφέ στο Βιετνάμ. Η Ασιατική χώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός καφέ (όλων των ποικιλιών) στον κόσμο, με μερίδιο στην παγκόσμια παραγωγή κοντά στο 20%, μετά την Βραζιλία που παράγει σχεδόν το 1/3. Οι Βιετναμέζοι καλλιεργητές ειδικεύονται στην ποικιλία ρομπούστα, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή των στιγμιαίων καφέδων. Το Βιετνάμ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ρομπούστα, της οποίας η τιμή βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών, λίγο πάνω από τα 2.000 δολάρια/τόνο. Η ρομπούστα είχε ευνοηθεί πολύ κατά την διάρκεια της πανδημίας, όταν αυξήθηκε πολύ η κατανάλωση καφέ στα σούπερ μάρκετ.
Όμως, παρά το ότι η τιμή είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και το επίπεδο των εξαγωγών δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τον πόλεμο, οι παραγωγοί ετοιμάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους κατά τουλάχιστον 10% και να αντικαταστήσουν μέρος των δέντρων τους με άλλες καλλιέργειες, κυρίως πράσινου πιπεριού, αβοκάντο και ντούριαν [ένα μυστήριο φρούτο που έχει φρικτή μυρωδιά και θαυμάσια γεύση (λίγο παράξενο ακούγεται αυτό αλλά δεν έχουμε δοκιμάσει)]. Ο λόγος είναι απλός. Μαζί με την τιμή του καφέ έχουν ανεβεί πολύ και τα έξοδα για την αγορά λιπασμάτων και καυσίμων, ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Οι Βιετναμέζοι καλλιεργητές επιλέγουν αυτές τις εναλλακτικές καλλιέργειες οι οποίες είναι πιο αποδοτικές οικονομικά, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής.
Εκτός αυτού, και κοιτάζοντας λίγο πιο μακροπρόθεσμα, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης των παραγωγών καφέ, ξεκινούν μία προσπάθεια ενίσχυσης της τοπικής βιομηχανίας επεξεργασίας των «φασολιών καφέ» έτσι ώστε να δημιουργήσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία πουλώντας επεξεργασμένο προϊόν και να μπουν πιο δυνατά σε έναν τομέα στον οποίον κυριαρχούν οι μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις του κλάδου. Είναι φανερό πως οι δυσκολίες αναγκάζουν τους Βιετναμέζους παραγωγούς να ψάξουν τρόπους αντίδρασης, θυμίζοντας μας το αρχαίο ρητό: «πενία τέχνας κατεργάζεται».
---
Το ApeCoin (APE), το κρυπτονόμισμα του οικοσυστήματος Bored Ape Yacht Club (BAYC), εκτινάχθηκε (και στη συνέχεια βυθίστηκε), καθώς ο ιδρυτής της Tesla Elon Musk έβαλε ένα κολάζ με Bored Apes ως φωτογραφία του προφίλ του στο Twitter. Το $APE, σκαρφάλωσε στα 17,60 $ από το επίπεδο των 14,40 $.
Το κρυπτονόμισμα ωστόσο υποχώρησε ξανά στο επίπεδο των $15, μετά από ένα tweet του Musk στο οποίο γράφει «Χμμμ, δεν ξέρω, νιώθω κάπως ανταλλάξιμος» χωρίς να κάνει καμία αναφορά στη νέα εικόνα προφίλ του...
Στο παρελθόν ο Elon Musk είχε δηλώσει πως οι φωτογραφίες προφίλ στο Twitter που έδειχναν τα μη ανταλλάξιμα νομίσματα κάποιας συλλογής NFT ήταν «ενοχλητικές». Στο πρόσφατο παρελθόν αρκετές διασημότητες ανέβασαν εικόνες Bored Ape ως φωτογραφίες προφίλ στο Twitter, γεγονός που συνέβαλε στην ευρεία δημοτικότητα της συλλογής NFT.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.