Σήμερα συζητιούνται τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η Vodafone στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με τα οποία ζητά το πάγωμα των επενδύσεων του ΟΤΕ προκειμένου να αναβαθμίσει δωρεάν της ταχύτητες Ίντερνετ σταθερής. Στα ασφαλιστικά μέτρα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο περιορισμός των κερδών και η στρέβλωση του ανταγωνισμού. Καθώς επίσης και το υψηλό κόστος μετάβασης.
Η ΕΕΕΤ θα αποφασίσει αν ο ΟΤΕ θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των ταχυτήτων και η Vodafone θα ακολουθήσει ή αν ο ΟΤΕ θα αναγκαστεί να πάρει πίσω τις αναβαθμίσεις που ήδη έχει υλοποιήσει. Η απόφαση όπως πληροφορείται η στήλη αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Ο ΟΤΕ έχει προχωρήσει στις αναβαθμίσεις έχοντας πάρει την έγκριση της ΕΕΕΤ ότι οι νέες ταχύτητες δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Η Vodafone από τη μεριά της με ανακοίνωσή της αναφέρει πως «χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες για την ψηφιακή μετάβαση» και οι δικηγόροι της αναμένεται να επικαλεστούν πως η μετάβαση πρέπει να γίνει με δίκαιους όρους και με διασφάλιση του ανταγωνισμού σε ισότιμη βάση. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να παίζονται καθυστερήσεις στη ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, με χαμένους τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
---
Ο κλάδος της ενέργειας και ειδικότερα των υδρογονανθράκων αναμένει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες εκτιμάται πως θα είναι ουσιαστικές. Το μεγάλο ζητούμενο για τον κλάδο είναι η γραφειοκρατία και οι μεγάλες καθυστερήσεις λόγω δικαστικών επιπλοκών. Η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με Εxxon και Total στην Κρήτη εδώ και αρκετό καιρό είναι σε…ακινησία. Ο λόγος; Η προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ. Η συζήτηση έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές! Η έρευνα υδρογονανθράκων είναι ακριβό σπορ που απαιτεί συμπράξεις. Ποια εταιρεία όμως θα «ρίξει» λεφτά για έρευνες σε ένα μπλοκ, που μπορεί να μην έχει εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, τη στιγμή που τα αυτονόητα, όπως η επίσπευση των διαδικασιών, αποτελούν ζητούμενα;
Μάλιστα η υπόθεση με το ΣτΕ καθυστέρησε έρευνες που μπορούσαν να γίνουν σε άλλον, παρελθοντικό χρόνο. Όταν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για υδρογονάνθρακες. Με την πράσινη μετάβαση σε εξέλιξη, η δικαστική εμπλοκή στην Κρήτη ίσως λειτουργήσει σωρευτικά για την ενδεχόμενη αποχώρηση κάποιας εκ των δύο πολυεθνικών εταιρειών.
Σε αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ο Ανδρέας Σιάμισιης στο περιθώριο των εγκαινίων του φωτοβολταϊκού των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, κάνοντας λόγο για αναζήτηση εταίρων. Ο δεύτερος λόγος είναι πως τα δεδομένα στον Κυπαρισσιακό και στο Ιόνιο είναι ενθαρρυντικά. Όμως όπως γράψαμε και πιο πάνω οι έρευνες και η εξόρυξη φυσικού αερίου είναι ακριβό σπορ. Επομένως τα ΕΛΠΕ δηλώνουν παρών και κοιτούν προς την εύρεση εταιρειών με τεχνογνωσία και οικονομική επιφάνεια για να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια ερευνών.
---
Με ρυθμούς ανάπτυξης 40%, η πρώτη ελληνική εταιρεία «μονόκερος» που έχει αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων έχει στρέψει το βλέμμα της στη Wall Street. Η Peoplecert διεξάγει εκατομμύρια εξετάσεις σε πάνω από 200 χώρες. Μαθαίνουμε πως προετοιμάζεται για το αμερικανικό χρηματιστήριο και εξελίξεις αναμένεται να έχουμε έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023
--
Όπως ανέφερε η Quest στην ενημέρωση των αναλυτών, το 2021 ήταν πολύ καλή χρονιά. Οι αρχικές εκτιμήσεις για το 2022 κάνουν λόγο για ένα καλό ξεκίνημα και σε έσοδα και κέρδη στο πρώτο δίμηνο, όπως είπε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη. Ωστόσο λόγω του πολέμου, της αύξησης του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού φαίνεται πως υπάρχει σημαντική επίδραση στη ζήτηση από τους καταναλωτές για κάποιες από τις δραστηριότητες του ομίλου. Και επειδή η κατάσταση παραμένει έτσι, δεν μπορεί η διοίκηση να δώσει κάποια εκτίμηση, ενώ αν διατηρηθεί η πίεση, ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει την εκτίμηση για ήπια ανάπτυξη που είχε δώσει. Για το 2022 προβλέπει επενδυτικές δαπάνες 60 εκατ. ευρώ . Η νέα μονάδα διαλογής της ACS θα είναι σε πλήρη λειτουργία κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.
---
Το θέμα της ζήτησης από τους καταναλωτές είναι σημαντικό για τα αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων και ήδη έχουν γίνει αναφορές από επιχειρηματίες πως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η ζήτηση υποχώρησε. Ο πληθωρισμός επίσης δημιουργεί ανησυχία αφού ο καταναλωτής γίνεται πιο επιφυλακτικός. Αυτή η εξέλιξη επηρεάζει αρκετούς κλάδους. Το πρώτο τρίμηνο επομένως είναι σημαντικό και ίσως δούμε να αποτυπώνεται αυτή η πίεση στα μεγέθη κάποιων εταιρειών που για τη χρήση 2021, είτε εμφάνισαν, είτε θα εμφανίσουν πολύ καλά αποτελέσματα. Εκτός δηλαδή από την πίεση λόγω αυξημένου κόστους, μάλλον θα δούμε και κάποια πίεση στο τζίρο.
---
Περισσότερο από ποτέ επείγει η μείωση του ενεργειακού κόστους των κτιρίων, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών. Για το λόγο αυτό λοιπόν, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητά ανάδοχο – συμβουλευτική εταιρεία που θα προσδιορίσει τα ελάχιστα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και θα καταρτίσει το εθνικό σχέδιο αύξησης αριθμού των κτιρίων που θα έχουν μηδενική, σχεδόν, κατανάλωση ενέργειας.
Μη ξεχνάμε ότι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων είναι αναγκαία για την επίτευξη του στόχου μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 38% έως το 2030. Αυτός ο στόχος συνδέεται άμεσα όχι μόνο με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και με την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, την προώθηση νέων τεχνολογιών και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και περιφερειακής ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα σύνθετο, εάν λάβουμε υπόψη ότι οι προδιαγραφές είναι διαφορετικές για τα διαφορετικά είδη χρήσεων, όπως κατοικία, πολυκατοικίες, μονοκατοικίες, ξενοδοχεία κτλ. Με αφορμή το εγχείρημα της ενεργειακής εξοικονόμησης των κτιρίων, να αναφέρουμε ότι δεν θα πρέπει να ξεχνούμε όσα έχει αναφέρει, στο παρελθόν, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός. Ότι απαιτείται ένα ελληνικό κύμα ανακαινίσεων που να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διενέργεια στατικών ελέγχων και βέβαια εργασιών ανακατασκευής στα παλαιότερης κατασκευής κτίρια.
---
Σε αναθεώρηση χαμηλότερα της εκτίμησής της για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προχωρά η HSBC, μειώνοντας πλέον την πρόβλεψή της στο 4% από 4,5% πριν, αλλά διατηρώντας σταθερή την εκτίμηση της για το 2023 στο 4%.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,5% φέτος προτού υποχωρήσει στο 2% το 2023. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στο 5,8% φέτος, από 9,1% το 2021 και στο 4% το 2023. Αποκλιμάκωση αναμένεται και στο δημόσιο χρέος από το επίπεδο του 200% εντός του 2022, συγκεκριμένα στο 192,3% και στο 186,2% το 2023.
Η HSBC εκτιμά επίσης ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα δεν απέχει πολύ χρονικά και σε συνδυασμό με την παράταση του waiver από την ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ενέχυρο θα τα στηρίξει. Η ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ θα συμβάλει στη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας, ώστε να εισέλθει σε σταθερά πτωτική τροχιά.
Ο βρετανικός οίκος βλέπει περισσότερους ξένους τουρίστες στα ελληνικά νησιά το φετινό καλοκαίρι, εξέλιξη που θα προσφέρει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί παρά τις υψηλότερες τιμές ενέργειας που πλήττουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
---
Κάθε κρίση έχει και απρόβλεπτες συνέπειες. Η μεγάλη αύξηση της τιμής των λιπασμάτων έχει προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στους καλλιεργητές σε όλο τον κόσμο, αλλά έχει φέρει και απρόσμενα χαμόγελα στους κτηνοτρόφους. Όπως διαβάζουμε σε πολύ πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters, η ζήτηση για κοπριά έχει κυριολεκτικά εκτοξευθεί, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Οι απελπισμένοι γεωργοί, οι οποίοι ψάχνουν για τρόπους να αντιμετωπίσουν την μεγάλη αύξηση του κόστους των λιπασμάτων, κάνουν μία αναγκαστική στροφή στον παραδοσιακό τρόπο ενίσχυσης των καλλιεργειών τους. Όσοι χρησιμοποιούσαν συμπληρωματικά κοπριά έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις παραγγελίες τους και όσοι την σνόμπαραν έχουν αλλάξει ριζικά τις απόψεις τους. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι βέβαια οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι βλέπουν ξαφνικά τα εισοδήματά τους να αυξάνονται μέσα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, αφού η τιμή της κοπριάς έχει περίπου διπλασιαστεί το τελευταίο εξάμηνο.
Όπως μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που έχει δώσει την δυνατότητα σε ορισμένους κτηνοτρόφους να προπωλήσουν όλη την κοπριά που θα παράξουν τα ζώα τους μέχρι το τέλος του 2022. Άλλοι, οι οποίοι το περασμένο φθινόπωρο κυριολεκτικά παρακαλούσαν γεωργούς να τους απαλλάξουν από την κοπριά που μαζευόταν κοντά στα βουστάσια και τα χοιροστάσιά τους, βλέπουν ξαφνικά ουρές από ενδιαφερόμενους που είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν πλειοδοτικό διαγωνισμό. Ένας έμπορος λιπασμάτων από την πολιτεία της Αϊόβα, ο οποίος εμπορεύεται και κοπριά, είπε χαρακτηριστικά πως αυτή την στιγμή θα μπορούσε να πουλήσει άπειρες ποσότητες, ενώ ένας συνάδελφός του από την πολιτεία της Νεμπράσκα χαρακτήρισε την κοπριά «hot commodity» και πρόσθεσε πως αυτή την περίοδο υπάρχουν λίστες αναμονής.
Βέβαια, όση κοπριά και να χρησιμοποιηθεί, δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως τα λιπάσματα όσον αφορά την ενίσχυση που προσφέρουν στις διάφορες καλλιέργειες. Είναι όμως γεγονός πως αποτελεί μία λύση που προσφέρει ανακούφιση στους καλλιεργητές που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην μεγάλη αύξηση των εξόδων τους. Χωρίς να έχουμε διαβάσει κάτι στον διεθνή Τύπο, υποθέτουμε πως η ζήτηση για τα «ζωικά λιπάσματα» έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο, λογικά και στην χώρα μας, προκαλώντας μία αναγκαστική «επιστροφή στις ρίζες».
---
Στις ΗΠΑ εισήχθη νομοθεσία με στόχο τη μείωση των κινδύνων που προκαλούνται από την απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ να υιοθετήσει το bitcoin ως νόμιμο χρήμα.
Το νομοσχέδιο προτείνει νομοθεσία για τον λεγόμενο νόμο «περί λογοδοσίας» για τα κρυπτονομίσματα στο Ελ Σαλβαδόρ (ACES). Το δικομματικό νομοσχέδιο της Βουλής, στοχεύει να «μετριάσει τους κινδύνους για τις Ηνωμένες Πολιτείες της υιοθέτησης του Bitcoin από το Ελ Σαλβαδόρ ως νομίσματος». «Τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν μελετήσει λεπτομερώς τους πολυάριθμους κινδύνους της υιοθέτησης του Bitcoin από το Ελ Σαλβαδόρ και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τον πιθανό κίνδυνο. Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια ανεξάρτητη δημοκρατία και σεβόμαστε το δικαίωμά της στην αυτοδιοίκηση, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να έχουν ένα σχέδιο για να προστατεύσουν τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα από τους κινδύνους αυτής της απόφασης, η οποία φαίνεται να είναι ένα απρόσεκτο στοίχημα ,παρά μια καινοτομία» αναφέρει το σχετικό σκεπτικό του νομοσχεδίου.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.