Black Box: Το Colpo Grosso του Στάσση με τα κέρδη της ΔΕΗ από το hedging στα τιμολόγια και το καυτό διήμερο του MSCI στο ΧΑ

Τον περασμένο Μάιο, όταν κανείς δεν περίμενε ούτε κατά διάνοια την ενεργειακή καταιγίδα που έρχεται, η διοίκηση Στάσση έβαζε τροχιά για ετήσια λειτουργική κερδοφορία 900 εκατ ευρώ. Τα όσα επακολούθησαν, ανέτρεψαν σχεδιασμούς, προϋπολογισμούς, στόχους και στοιχήματα. Κι όμως η ΔΕΗ πάει φέτος για αποτελέσματα 800-850 εκατ. ευρώ. Πως τα κατάφερε; Όπως οι παλιοί καλοί ανταγωνιστές της. Με hedging.  Aυτή είναι η μαγική λέξη που εξελίχθηκε σε colpo grosso της διοίκησης. Φρόντισε εγκαίρως, προτού οι τιμές να σκαρφαλώσουν στο θεό, να χετζάρει το 50% των τιμολογίων της. Να αντισταθμίσει δηλαδή τον κίνδυνο σε όλα τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, όπως και σε αυτά των ενεργοβόρων πελατών της Υψηλής Τάσης. Όφελος από αυτή τη κίνηση... 400-500 εκατ ευρώ. Οχι, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αυξήσει κατά μισό δισ ευρώ τη κερδοφορία της. Οταν χετζάρεις, απλά κλειδώνεις κερδοφορία. Αν δεν το είχε κάνει, υπολογίζεται ότι θα έμπαινε μέσα καμιά 400αριά εκατομμύρια ευρώ. Με την κίνηση αυτή απέφυγε τη χασούρα. Ενώ το 2020, είχαμε ιστορικά χαμηλό στην τιμή χονδρικής του ρεύματος, φέτος με ιστορικά υψηλά στην χονδρεμπορική, η ΔΕΗ θα καταφέρει να βγάλει τα ίδια ακριβώς EBITDA!  Δηλαδή να πετύχει αποτελέσματα παρόμοια με τα περυσινά, κοντά στα 800-850 εκατ ευρώ.

---

Τέσσερις μετοχές για κάθε δέκα που αιτήθηκαν θα καταλήξουν στα χέρια των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών στο πλαίσιο της κατανομής που έγινε μετά την ολοκλήρωσης της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ. Αφαιρουμένων των 8.996.080 μετοχών που θα λάβουν οι θεσμικοί, συνολικά 13.503.920 μετοχές θα πάρουν οι ιδιώτες. Από αυτές 7.843.784 θα πάνε σε όσους είχαν δικαίωμα προνομιακής κατανομής επειδή ήταν παλαιοί μέτοχοι. Άλλες 5.660.784 μετοχές είναι το «περίσσευμα» καθώς μεγάλο μέρος των παλαιών μετόχων δεν συμμετείχε, και θα μοιραστούν σε όσους γράφτηκαν για να αγοράσουν μετοχές πέραν των δικαιωμάτων που τους αναλογούσαν ως παλαιοί μέτοχοι, είτε σε όσους γράφτηκαν στο βιβλίο χωρίς να κατέχουν μετοχές.  Συνολικά οι ιδιώτες αιτήθηκαν να αγοράσουν 31.036.786 μετοχές (καλύφθηκε το 43,5% της ζήτησης) και άλλες 12.661.134 μετοχές ζήτησαν οι θεσμικοί οι οποίοι και έλαβαν το 71% όσων αιτήθηκαν.

---

Το δημόσιο επένδυσε 105,7 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Συνολικά 38,2 εκατ. μετοχές της εταιρείας από την αύξηση ή το 25,47% της συνδυασμένης προσφοράς απέκτησε η Selath Holdings (CVC) και θα βρεθεί με 10% στην Επιχείρηση. Η ΕΕΣΥΠ απέκτησε 11.744.746 νέες μετοχές (7,83% της συνδυασμένης προσφοράς) με τις οποίες το δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο της καταστατικής
μειοψηφίας. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο επένδυσε 105,7 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ. Οι ανάδοχοι πήραν μόνον 340.610 μετοχές με μεγαλύτερα μερίδια από την ΕΤΕ με 216.000 και την OPTIMA με 110.000 μετοχές.

---

Ένα μάλλον εκρηκτικό διήμερο περιμένει τη χρηματιστηριακή αγορά σήμερα και αύριο, καθώς απόψε το βράδυ θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της Morgan Stanley International για τις αναδιαρθρώσεις στους δείκτες MSCI. Πιθανόν τα πράγματα να μην εξελιχθούν όπως θα ήθελε η αγορά, μιας και αυτό που μαθαίνει η στήλη είναι πως από τους τρεις υποψήφιους, ένας έχει συγκεντρώσει την καλύτερη βαθμολογία για να πάρει θέση στον δείκτη, και αυτός είναι ο τίτλος της ΔΕΗ.

Κάθε φορά, πάντως, που γίνονται τέτοιες αλλαγές στη ρηχή μας αγορά, στήνεται μια μικρή γιορτή, τουλάχιστον όσον αφορά στους όγκους συναλλαγών και τη μεταβλητότητα που αυξάνονται κατακόρυφα.

Φανταστείτε ότι αυτή τη φορά, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει η Μorgan Stanley για τις εισαγωγές ή τις ενδεχόμενες διαγραφές, έχουμε τέσσερις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης με βαρύτητα 20% στον Γενικό Δείκτη και 24% στον FTSE Large Cap, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τις ανακατατάξεις και τις αγοραπωλησίες των passive funds.

Η Εθνική Τράπεζα που συγκεντρώνει κάποιες πιθανότητες να προστεθεί στον δείκτη MSCI, συμμετέχει με 5,05% στον Γ.Δ. Η ΔΕΗ συμμετέχει με το μεγαλύτερο ποσοστό (5,83%) και θεωρείται η πιο πιθανή η προσθήκη στον MSCI, αν όχι σήμερα, τουλάχιστον αμέσως μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών της αύξησης κεφαλαίου στις 16 Νοεμβρίου. Η Μυτιληναίος που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις της αναλογεί και εκείνης μια υποψηφιότητα χωρίς, ωστόσο,μεγάλες πιθανότητες, έχει βαρύτητα 4,89% ενώ η Jumbo για την οποία υπάρχει η -καθόλου βέβαιη- πρόβλεψη πως θα διαγραφεί από τον δείκτη, έχει συμμετοχή 4,05%.

Αν δεν έχουμε καμιά έκπληξη από τις ξένες αγορές, στη Λεωφόρο Αθηνών θα δούμε πράγματα και θαύματα και κυρίως αυξημένο volatility. Προς τα πάνω ή προς τα κάτω μένει να φανεί ανάλογα με τα στοιχήματα που έχουν πάρει οι μεγάλοι επενδυτές. Η Societe Generale εκτιμά με βάση τα σενάρια που έχει κάνει πως ο τζίρος θα εκτοξευτεί στα 200 εκατ. δολάρια.

Για να δούμε τι θα επιβεβαιωθεί. Η στήλη χωρίς να έχει καμιά απευθείας πληροφόρηση από τη Morgan Stanley (ποιοι είμαστε για να έχουμε...) μαθαίνει πως τα στοιχήματα για είσοδο της Εθνικής έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Ψηλά παραμένουν μόνο οι προσδοκίες για ένταξη της ΔΕΗ με εισροές περί τα 5,1 εκατ, μετοχές, έστω και σε δεύτερο χρόνο.

Αν με το καλό μπουν και η Εθνική Τράπεζα και η ΔΕΗ, θα αυξήσουν τον αριθμό των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών στον MSCI από πέντε (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha, Eurobank, Jumbo) σε επτά. Αν όχι θα ανέβουμε στις έξι. Κι αν διαγραφεί και μια, θα κολλήσουμε στις πέντες. Νούμερο που απέχει μακράν από το 2001 όταν η Ελλάδα ως αναπτυγμένη αγορά είχε 23 εισηγμένες εταιρείες στους δείκτες της Morgan Stanley και αυξημένη στάθμιση 1%.

---

Μιας και περί MSCI ο λόγος, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι τράπεζες μπαινοβγαίνουν διαρκώς στον δείκτη. Το 2018 είχαν διαγραφεί οι μετοχές της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank, ενώ το 2019 ξαναμπήκαν η Εθνική και η Πειραιώς. Την επόμενη χρονιά (2020) διαγράφηκαν η Εθνική, η Alpha, η Eurobank και ο Τιτάνας, ενώ φέτος είχαμε την επανείσοδο της Eurobank και εκτάκτως της Alpha Bank μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου.

---

Καταρχήν ικανοποιημένη αλλά κατά βάθος προβληματισμένη εμφανίζεται η ενεργοβόρος βιομηχανία για τις χθεσινές ανακοινώσεις Σκρέκα. Το πάγωμα για 5 μήνες των χρεώσεων ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις, τους δίνει μια ανακούφιση, ωστόσο δεν λύνει αλλά μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον. Η λύση είναι το μέσο κόστος του μείγματος παραγωγής να αντανακλάται στα τιμολόγια. Τι κοστίζει η παραγωγή από ΑΠΕ, τι από φυσικό αέριο, τι από λιγνίτη, τι από υδροηλεκρικά κλπ.

Ήδη, η Ισπανία, έχει εφαρμόσει μοντέλο όπου οι παραγωγοί υποχρεούνται να βγάζουν σε διμερή συμβόλαια, το 6% της παραγωγής τους, προκειμένου να υπάρχει ρευστότητα στην προθεσμιακή αγορά και η ενεργοβόρος βιομηχανία, όπως επίσης οι μικροί προμηθευτές να μπορούν να κάνουν hedging. Δηλαδή να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο των απότομων μεταβολών των χρηματιστηριακών τιμών.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για πρόταση που έχουμε συνυπογράψει ως χώρα, μαζί με Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Τσεχία, ωστόσο η Κομισιόν ακόμη δεν έχει ανάψει το πράσινο φως. Εντούτοις, οι Ισπανοί το εφάρμοσαν χωρίς να περιμένουν το «οκ» των Βρυξελλών, όπως επίσης επέβαλαν πλαφόν στην αποζημίωση των παραγωγών για τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη, (windfall profits). Όλα αυτά υπέρ των τελικών καταναλωτών, ήτοι των πολιτών και των βιομηχανιών.

---

Αρωγός πάντως στο Νότο έρχεται ακόμη και η Γαλλία, δηλαδή μια χώρα που δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο οι άλλες, καθώς έχει εξασφαλισμένη φθηνή παραγωγή λόγω των πυρηνικών. Βλέπουν και οι Γάλλοι ότι χωρίς δραστικές λύσεις που θα πείσουν τον Ευρωπαίο καταναλωτή ότι η διείσδυση των ΑΠΕ ελαφραίνει το βάρος στην τσέπη του, η πράσινη μετάβαση δεν πρόκειται να προχωρήσει όσο γρήγορα επιδιώκει η ΕΕ .

Στο πλαίσιο αυτό Γαλλικό σχέδιο που έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες, προτείνει δημιουργία ενός μηχανισμού που θα συνδέει τις τιμές που πληρώνουν οι τελικοί καταναλωτές με το κόστος της καθαρής ενέργειας, όπως αυτό περιλαμβάνεται στο εθνικό ενεργειακό μείγμα, ώστε να μπαίνει φρένο στις μεγάλες αυξήσεις.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, θα επέτρεπε την αυτόματη σταθεροποίηση των τιμών καταναλωτή σε συνθήκες αύξησης των τιμών των ορυκτών καυσίμων, χωρίς να επηρεάζει την πανευρωπαϊκή χονδρική αγορά και χωρίς να υπονομεύει τα κίνητρα για επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Δεύτερον, μακροπρόθεσμα συμβόλαια μεταξύ παραγωγών ηλεκτρισμού μέσω ΑΠΕ και επιχειρήσεων που είναι οι τελικοί καταναλωτές.

Τρίτον, να δοθεί και στα νοικοκυριά μέσω των προμηθευτών, η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε συμβόλαια που παρέχουν κάποια σταθερότητα και προβλεψιμότητα όσον αφορά τις τιμές, αλλά και καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγονται τα συμβόλαια που συνδέονται με τη spot αγορά.

Λύσεις υπάρχουν. Το ποια είναι η καλύτερη για καταναλωτές και βιομηχανίες, δεν μπορεί να το ξέρει η στήλη αλλά οι άνθρωποι των οποίων η δουλειά είναι να λύνουν τα προβλήματα πριν πνίξουν την ανάπτυξη. Και η βιομηχανία, είναι η πρώτη που σε αυτές τις περιπτώσεις βρίσκεται με τη θηλιά στο λαιμό. Τη θέλουμε ή δεν τη θέλουμε τελικά στην Ελλάδα;

---

Περί τα 14.000 δάνεια έδωσε η Eurobank από το 2020. Ανταποκρίθηκε κατά 80% στα αιτήματα. Αλλά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που θέλουν δάνεια και η ανάπτυξη πρέπει να διαχυθεί σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Πόσες επιχειρήσεις θα ήθελαν χρηματοδότηση; Κάπου 700.000 υπολογίζουν στην τράπεζα. Δάνειο όμως μπορούν να πάρουν περί τις 100.000 από αυτές.

Οι υπόλοιποι ανήκουν σε μία από τις εξής τρεις κατηγορίες: Είναι στη λίστα του Τειρεσία, είναι ήδη υπερδανεισμένοι ή έχουν συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις.

Ζημιογόνες χρήσεις απολύτως ακριβείς, να προσθέσουμε εμείς ή με βοήθεια και λίγης δημιουργικής λογιστικής, λόγω της ψηλής φορολογίας. Γιατί μία μικρή επιχείρηση να θέλει να ενταχθεί στα κριτήρια που θα της επιτρέψουν δανεισμό, αν δεν μπορεί να βγάλει ένα μικρό κέρδος λόγω της φορολογίας; Τι να τον κάνει το δανεισμό και την επέκτασή της;

Αλλά αυτό το σύνθετο παζλ, έχει κι άλλες κρυφές πτυχές. Για παράδειγμα, η Eurobank είναι η πρώτη που έσπασε τον κλοιό. Με άφθονη ρευστότητα και με τα κόκκινα δάνεια να έχουν πέσει στο κάτω από 7,5% ήδη από τώρα, θα βγει πρώτη στην αγορά να προσφέρει νέες χορηγήσεις.

Αυτή τη στιγμή προσφέρει στεγαστικά, με σταθερό επιτόκιο. Είχε  πιστωτική επέκταση 40% στα επιχειρηματικά δάνεια, χρηματοδοτώντας, μεγάλα έργα από το Ελληνικό, μέχρι την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης. Κι εκεί έξω υπάρχουν 100.000 μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να πάρουν δάνεια, έχουν τα κριτήρια…

Ένα κι ένα κάνουν δύο και ο πρώτος θα προλάβει να πάρει όλους τους «καλούς πελάτες»;

---

Ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking, κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση και παροχή συμβουλευτικής στήριξης προς τις μικρότερες επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας πως η Eurobank, από το 2020, έχει χορηγήσει ήδη 14.000 δάνεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ, έχοντας εγκρίνει το 82% των αιτημάτων που υποβλήθηκαν μέσα στο 2021. Στόχος είναι η αξιοποίηση των πολυεπίπεδων ευκαιριών που προκύπτουν από ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Τράπεζα αναπτύσσει στρατηγικές συνεργασίες, μεταξύ άλλων, με την Info Quest Technologies για την αξιοποίηση των λύσεων της Microsoft, αλλά και την Epsilon Net για την ψηφιακή μετάβαση καθώς και με τρίτα δίκτυα όπως λογιστικά γραφεία για την περαιτέρω διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

Η τράπεζα καταγράφει ανάπτυξη άνω του 40% ή 3,5 δισ. ευρώ στο corporate χαρτοφυλάκιο καταγράφει, με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και επικεφαλής του Group Corporate & Investment Banking, κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, να αναφέρεται σε ορισμένα από τα πιο σημαντικά έργα, τα οποία χρηματοδότησε η τράπεζα, όπως το Ελληνικό και η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης.

---

Σε έξι κλάδους ποντάρει το corporate της Eurobank για να συνεχίσει με επιπλέον 20% την πιστωτική επέκταση: ενέργεια, υποδομές, real estate, ναυτιλία, μεταποίηση και τουρισμό. Ποιος θα πάρει την μερίδα του λέοντος; Η ναυτιλία. Με το άθροισμα κεφαλαίων των δύο επόμενων κλάδων που είναι η ενέργεια και ο τουρισμός να ισοφαρίζουν τη ναυτιλία. Με 10 δισ. ευρώ!

---

Ο κλασικός «σορτάκιας» του ελληνικού χρηματιστηρίου, η εταιρεία Lansdowne που διατηρεί ανοιχτές θέσεις πώλησης σε τέσσερις από τις μεγαλύτερες ελληνικές εισηγμένες εταιρείες (ΔΕΗ, Eurobank, Jumbo, Alpha Bank και Cairo Mezz) το γυρίζει μάλλον περισσότερο στην άμυνα σε αυτή τη φάση. Μετά τη μείωση των short στη ΔΕΗ το προηγούμενο διάστημα, περιόρισε και τις θέσεις short στη Eurobank στο 0,69% από 0,80%. Για να δούμε αν βλέπει και συνέχεια.

---

Αξιοσημείωτη άνοδος για τη μετοχή της Cenergy στη χθεσινή συνεδρίαση, με τη μετοχή να προσεγγίζει τα υψηλά του Μαϊου στα 2,91 ευρώ, που αποτελούν σημαντική αντίσταση. Η ανοδική κίνησή της με αισθητά αυξημένους όγκους συναλλαγών δείχνει είσοδο θεσμικών που προεξοφλούν σημαντική επιχειρηματική κίνηση από την εταιρεία. Σε ελαφρώς υπεραγορασμένη ζώνη πλέον η μετοχή με βάση τον δείκτη σχετικής ισχύος (RSI) και με τον δείκτη bollinger υπό πολιορκία. Στήριξη η ζώνη των 2,74-2,76 ευρώ. Η εταιρεία κερδίζει συνεχώς νέα έργα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τη συνεργασία με την αμερικανική Orsted για συνεργασία στον τομέα των υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης αιολικών και τη κατασκευή εργοστασίου στις ΗΠΑ. Μια συνεργασία που μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι σημαντικά μεγαλύτερο...

---

Με κάθε επιφύλαξη η στήλη θα μεταφέρει την πληροφορία ότι ο επίμονος πωλητής της Ικτίνος σχεδόν ολοκλήρωσε τις ρευστοποιήσεις στη μετοχή. Πρόκειται για το fund Amiral Gestion που από το 2018 είχε αποκτήσει το 5,3% του μετοχικού κεφαλαίου της μαρμαροβιομηχανίας. Χθες πούλησε περί το 1 εκατ. μετοχές από τό σύνολο των 1,61 εκατ. τεμαχίων που αλλαξαν χέρια. Η Amiral Gestion αποεπενδύει σταδιακά από την Ικτίνος, με την προσφορά να απορροφάται από άλλα θεσμικά χαρτοφυλάκια αλλά και την οικογένεια Χαϊδά οι οποίοι γνωρίζουν τη δυναμική και τις προοπτικές της εταιρείας..

---

Ειδήσεις βγάζει η πρόσκληση των ομολογιούχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν τροποποίηση των όρων του ομολογιακού των 500 εκατ. ευρώ απροκειμένου να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα και προοπτικές της εταιρείας.Στο πλαίσιο αυτό οι ομολογιούχοι θα κληθούν να εγκρίνουν τη δυνατότητα της εταιρείας να διανέμει μερίσματα ή να προχωρά σε επιστροφές κεφαλαίου, να δοθεί η δυνατότητα αύξησης των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων κατά 300 εκατ. ευρώ (σ.σ έκδοση ομολογιακού; ) από τα 800 εκατ. ευρώ στο 1,1 δισ. ευρώ αλλά και να καταργηθεί η υποχρέωση της εταιρείας για κατάθεση στον ενεχυριασμένο λογαριασμό προς εξασφάλιση του ΚΟΔ 2020, μέρους των καταβαλλόμενων ποσών προς τους μετόχους της εταιρείας (ή κατόπιν εξόφλησης του κοινού ομολογιακού δανείου ποσού 120 εκατ. ευρώ.

---

Η στήλη σας ενημέρωσε για εξαγορές στην πληροφορική που έρχονται. Σήμερα λοιπόν αναμένονται οι ανακοινώσεις από εισηγμένη του κλάδου η οποία προχώρησε στην εξαγορά ποσοστού σε εταιρεία λογισμικού που παρέχει προηγμένες λύσεις για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η εταιρεία έχει  δεκάδες υλοποιημένα έργα στην Ευρώπη και την Αφρική σε προηγμένες τεχνολογικές λύσεις Fintech.  Η εισηγμένη θα χρησιμοποιήσει την νέα εταιρεία σαν βασικό όχημα για την εξέλιξη των εργασιών της σε Fintech  προϊόντα και υπηρεσίες όπου πριν δεν είχε παρουσία, καθώς διαφαίνεται σημαντική ανάπτυξη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στον κλάδο. Η εξαγορασθείσα είχε πάνω από 2 εκατ. τζίρο που όμως προέρχεται από πολύ εξειδικευμένες λύσεις και θεωρείται boutique μαγαζί στον κλάδο. 

---

Δεν αναμένεται να προκαλέσει καθυστέρηση στην πορεία υλοποίηση των εργασιών στο Ελληνικό, η ανατίμηση των πρώτων υλών, όπως σημειώνει η Lamda Development, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σε συνέχεια της πρόσφατης διαδικτυακής παρουσίασής της. Μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει επιλεγεί ο ανάδοχος για τα έργα υποδομών, ενώ αρχές της επόμενης χρονιάς θα οριστικοποιηθεί και η εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων και του κτιρίου για τα σωματεία ΑΜΕΑ. Οι επενδύσεις της Lamda για τα έργα υποδομών της πρώτης φάσης θα προσεγγίσουν τα 500 εκατ. ευρώ την ερχόμενη πενταετία.

---

Σήμερα πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα ανακοινώσει η Τιτάν τα μεγέθη του 9μήνου στα οποία το ενεργειακό κόστος έχει «χτυπήσει» τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι επειδή η Αίγυπτος έχει τους δικούς της φυσικούς πόρους (φυσικό αέριο) οι επιδόσεις της γεωγραφικής ζώνης της ΝΑ Μεσογείου δεν επηρεάστηκαν όσο επηρεάστηκαν τα Βαλκάνια ή η Ελλάδα. Η εταιρία αναμένει ότι με την σταδιακή μετακύληση του κόστους στην κατανάλωση θα αποκατασταθούν τα περιθώρια κερδοφορίας.

---

Στα Ελληνικά Πετρέλαια που θα ανακοινώσουν το απόγευμα την «ζήμια» την έχουν κάνει τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων τα οποία κόστισαν περί τα 30 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο παρά την αύξηση της δραστηριότητας στην διύλιση, την εμπορία εντός και εκτός Ελλάδας και την καλή εικόνα στα πετροχημικά. Η ενημέρωση για την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης στις ΑΠΕ θα μπει σε πρώτο πλάνο στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη με σημείο αναφοράς τα 200MW του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την λειτουργία του το α’ τρίμηνο του 2022 καθώς και τον μετασχηματισμό των πρατηρίων μετά την ανακοίνωση για επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

---

Στο ΟΤΕ που ανακοινώνει αύριο το πρωί πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η δεύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρία του ΧΑ θα δείξει καλύτερη εικόνα στα νούμερα της σταθερής τηλεφωνίας  (+3,5%) ενώ η οργανική κερδοφορία στον όμιλο αναμένεται να εμφανιστεί ενισχυμένη κατά 7,2% καθώς το περυσινό γ’ τρίμηνο είχε επιβαρυνθεί με την αποζημίωση της εθελούσιας στην Ρουμανία. Η απάντηση στον ανταγωνισμό μετά την εξαγορά της Wind από την BC Partners στα πιθανά σημεία ενδιαφέροντος της απογευματινής τηλεδιάσκεψης.

---

Φαγώθηκαν να γράφουν για τον Φουρλή και τη χρηματιστηριακή πορεία του, αλλά να δείτε ότι η αγορά θα τους διαψεύσει. Αντί να σταθούμε στο πόσο σημαντική ευκαιρία είναι να πάρει θέση κανείς σε έναν πρωταγωνιστικό όμιλο του λιανεμπορίου που έχει υποχωρήσει στα 200 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης, μόνο τα... λουκέτα δεν έχουν στείλει με κούριερ στην εταιρεία. Η στήλη είναι πολύ περίεργη να μάθει τι θα λένε οι κακές γλώσσες όταν η μετοχή επιστρέψει στα 4,50 και στα 5,50 ευρώ. Νεκρολογίες ή διθυράμβους; Παρεμπιπτόντως από χθες η μετοχή έδωσε αγοραστικό σήμα...

---

Έσπασε τα ρεκόρ του 2019 η εταιρεία Autohellas στο 9μηνο παρά το lockdown των πρώτων 4 μηνών του έτους αλλά και τη καθυστερημένη επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας από τις αρχές Ιουνίου. Δείγμα πως του χρόνου αν με το καλό έχει αντιμετωπιστεί η πανδημία, πάμε για άλλα νούμερα. Στο 9μηνο του 2021 είχε πωλήσεις 486 εκατ ευρώ απί 360,6 εκατ ευρώ, EBITDA 139,1 εκατ. ευρώ από 101,4 και καθαρά κέρη 46,4 από 13,2 εκατ. ευρώ. Οι ενοικιάσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν 23% στα 156 εκατ. ευρώ. Στο εξωτερικό έφτασαν τα 48,8 εκατ. ευρώ (+27,1%) και η εμπορία αυτοκινήτων κατά 43,9% στα 195,3 εκατ. ευρώ. Στα συν της εταιρείας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν στα 150,080 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.