Το Χρηματιστήριο έχει ανέβει πάνω από 80% σε σύγκριση με τον περσινό Μάρτιο, περίπου 20% από τα τέλη Ιανουαρίου και διατηρεί κέρδη 6,2% από την αρχή του χρόνου. Αυτά για τον Γενικό Δείκτη. Πολλές από τις επιμέρους μετοχές, ειδικά στην πληροφορική, τη βιομηχανία και γενικά τη λεγόμενη πραγματική οικονομία, έχουν αποδόσεις πολλαπλάσιες που τις έχουν στείλει σε ιστορικά ή πολυετή υψηλά. Εδώ και 18 συνεδριάσεις η ελληνική αγορά χάνει περίπου το 8% της αξίας της. Αυτές τις απώλειες -που μπορεί να διευρυνθούν μέσα στο καλοκαίρι- έχουν αρχίσει να προβληματίζουν τους επενδυτές, κυρίως δε όσους μπήκαν αργά στο τρένο.
Ας έχουμε κατά νου ότι καμία αγορά δεν πάει μονοδιάστατα επάνω. Θα έχει και τις καλές και τις κακές περιόδους. Στις πρώτες κερδίζεις, στις δεύτερες εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες. Μέχρι τώρα βιώσαμε τη φάση της παραβολικής ανόδου που πήρε τη σκυτάλη από την παραβολική πτώση της περιόδου του κορωνοϊού.
Αν αναζητήσουμε αφορμές για τη διόρθωση θα βρούμε πολλές. Αλλά αν ψάξουμε για αιτίες που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν το σενάριο ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται στην αρχή ενός μακροχρόνιου bull market, θα βρούμε πολλές περισσότερες.
Ας μην επαναλάβουμε αναλυτικά το τι περιμένουμε να γίνει στην ελληνική οικονομία με το Ταμείο Ανάκαμψης, το ξέσπασμα της κατανάλωσης, τις νέες επενδύσεις που δρομολογούνται, την αλλαγή του επιχειρηματικού χάρτη. Υπάρχουν επιχειρήματα που μπορούν να μας πείσουν ότι τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία θα εκτοξευτεί και θα προσεγγίσει τα προ κρίσης επίπεδα σε όρους ΑΕΠ.
Όταν σήμερα το ποσοστό της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι μόλις στο 35% του ΑΕΠ, στο ήμισυ των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ στην εποχή της «φούσκας» είχε πιάσει το 200% (όσο σήμερα είναι η Wall Street), μπορούμε να καταλάβουμε ότι μπροστά μας έχουμε ανηφορικό και όχι κατηφορικό δρόμο.
Ίσως οι τράπεζες να μας κρατήσουν για λίγο καιρό ακόμη πίσω και να χαθεί κι άλλος χρόνος. Αλλά οι εταιρείες που παρά τον διπλασιασμό, τον τριπλασιασμό ή και τον δεκαπλασιασμό της τιμή τους τα τελευταία χρόνια, παραμένουν αισθητά υποτιμημένες σε σύγκριση με τις αποτιμήσεις των αντίστοιχων εταιρειών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έχουν να δώσουν πολλά περισσότερα. Όχι μόνο λόγω της διαφοράς των αποτιμήσεων, αλλά επειδή έχουν γυρίσει σελίδα, γίνονται όλο και πιο εξωστρεφείς και οδεύουν για ρεκόρ εσόδων και κερδών τα επόμενα χρόνια.
Τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τον Μυτιληναίο, τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, τη Lamda, την Sarantis, τη Viohalco και τις θυγατρικές της, τη Motor Oil, τον Τιτάνα και πολλές ακόμη δεν πρόκειται αν τις ξαναβρεί κανείς στις ευτελιστικές τιμές του 2012. Εκτός αν -όπως έχουμε ξαναπεί- ο ήλιος αρχίζει να βγαίνει από τη Δύση.
Τιμές χαμηλότερες μπορεί φυσικά να βρει κανείς τις επόμενες εβδομάδες αν ο Γενικός Δείκτης υποχωρήσει προς τα επόμενα επίπεδα στήριξης των 820-830 μονάδων ή και χαμηλότερα προς τις 780 μονάδες στην περίπτωση μιας βαθιάς διόρθωσης των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών αγορών.
Η στήλη προφανώς δεν έχει μαντικές ικανότητες ούτε μπορεί να προβλέψει που θα σταματήσει η διόρθωση. Αυτό που της μεταφέρουν, όμως, οι διαχειριστές και αναλυτές που ακούει προσεκτικά, είναι ότι τέτοια πισωγυρίσματα σε αγορές με χαρακτηριστικά bull market, όπως είναι πλέον η ελληνική, αποτελούν δυνητικές ευκαιρίες τις οποίες θα πρέπει κανείς να αξιοποιήσει ανάλογα με το προφίλ του.
Αυτή τη φορά, λοιπόν, δώστε προσοχή στο Χρηματιστήριο. Ευκαιρίες θα υπάρξουν και στο μέλλον. Οι μεγάλες ευκαιρίες, όμως, θα σπανίζουν όλο και περισσότερο.
---
Τι μας κάνατε κυρία Λαγκάρντ; Αλλάξατε το στόχο για τον πληθωρισμό για να κρατήσετε κολλημένα τα επιτόκια στο μηδέν και να συνεχίσετε να αγοράζετε κρατικά ομόλογα μέχρι να σιγουρευτούμε όλοι μαζί ότι η οικονομία ξεπέρασε την πανδημία; Την κυρία Μέρκελ και τον κύριο Σόιμπλε που πόνταραν επί πολλά χρόνια στο δόγμα Bundesbank τους ρωτήσατε;
Επειδή η στήλη δεν πιστεύει σε θαύματα θα πούμε ότι μάλλον η ΕΚΤ κάνει την επανάστασή της σε άτυπη συμφωνία με το Βερολίνο. Μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές σε Γερμανία και Γαλλία, τελειώσει και η κρίση της πανδημίας και βγουν μετά με… την ησυχία τους τα μαχαίρια στην Ευρωζώνη για το αν θα αλλάξει ή όχι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Όσο για τις αγορές, η χθεσινή ανακοίνωση για την αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ σημαίνει κατά 99% ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν πρώτα στην Αμερική και μετά στην Ευρώπη. Αυτή η εξέλιξη έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου όσο και τα ομόλογα, κρατικά και εταιρικά. Έχει και ευρύτερες επιπτώσεις που θα δούμε στη συνέχεια. Ας γίνουν με το καλό οι εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.
---
Για όσους πιστεύουν στις παραδόσεις και τη δύναμη των ημερομηνιών: Στις 8 Ιουλίου του 1932 ο DJIA έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1897. Συγκεκριμένα ο ιστορικός δείκτης αμερικανικών μετοχών DJIA έκλεισε στις 41,22 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από το υψηλό που είχε κάνει στις 03/09/1929, σημειώνοντας έτσι απώλειες από το υψηλό αυτό -89,2%. Χθες η Wall τίμησε αυτή την αρνητική επέτειο με πτώση η οποία ωστόσο ήρθε από επίπεδα που αποτελούν ιστορικά υψηλά του δείκτη.
---
Μετά την Ισπανία η Unisystems ετοιμάζεται να φτιάξει θυγατρική και στην Ιταλία.
---
Η νέα δουλειά στην Αδριατική της Cenergy εκτιμάται ότι είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ με περιθώριο κερδοφορίας 15-20%. Δείτε που είναι σήμερα η αξία της μετοχής, κλείστε τα μάτια και οραματιστείτε το μέλλον.
---
Στην Αίγυπτο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε το αίτημα 23 τσιμεντοβιομηχανιών για προσωρινή μείωση της παραγωγής κατά 10,7% οι οποίες ενδέχεται να αυξηθούν κατά 2,8% λαμβάνοντας υπόψη και την ηλικία του κάθε εργοστασίου.
Οι περιορισμοί θα ξεκινήσουν από τις 15 Ιουλίου και θα παραμείνουν σε ισχύ για ένα χρόνο. Η απόφαση έρχεται μετά από διαβούλευση του Δημοσίου με τους παραγωγούς (CEMEX, Vicat, Heidelberg, LafargeHolcim, Titan κλπ) προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές στην εγχώρια αγορά.
Η Τιτάν βρίσκεται στην Αίγυπτο από το 1999 και είναι 5η σε μερίδιο αγορά έχοντας 2 εργοστάσια. Οι τιμές στην Αίγυπτο επηρεάστηκαν από τη μείωση της ζήτησης, την αύξηση της προσφοράς με την έναρξη λειτουργίας του κρατικού εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου αλλά και τον πληθωρισμό. Με την ποσόστωση της παραγωγής εκτιμάται ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν βελτιώνοντας την απόδοση των εργοστασίων. Το γ’ τρίμηνο είναι το πιο δυνατό σε επίπεδο κερδοφορίας και η συγκεκριμένη απόφαση είναι υποστηρικτική στην προσπάθεια της εταιρίας να γυρίσει θετική την Αιγυπτιακή θυγατρική. Η εταιρεία είχε επικοινωνήσει στο πρόσφατο roadshow της ΕΧΑΕ ότι ήδη έχει προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής της.
---
Σε πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για λογαριασμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών το υψηλότερο σκορ ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική διακυβέρνηση) από τις μετοχές του FTSE έχει η Τράπεζα Πειραιώς. Με άριστα το 1,0 η Τράπεζα έχει συνολικό σκορ 0,80. Στον αντίποδα βρίσκεται ο Ελλάκτωρ με αξιολόγηση 0,16. Αν και τα στοιχεία είναι προσωρινά και ενδέχεται να αναθεωρηθούν με τα πρόσφατα στοιχεία του 2020 το Χρηματιστήριο βαδίζει προς την σωστή κατεύθυνση ευθυγραμμιζόμενο με τις τάσεις που επικρατούν στην διαχείριση κεφαλαίων διεθνώς. Λίαν συντόμως θα έχουμε και άλλες ευχάριστες εξελίξεις πάνω στην υιοθέτηση των πρακτικών ESG.
---
Η ισχυρή ζήτηση για το ομόλογο της MOH αύξησε το μέγεθος του ομολόγου κατά 50 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα η έκδοση να κλείσει στα 400 εκατ. ευρώ. Το κουπόνι αισθητά μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο ομόλογο (3,25%) οδηγεί σε συνολικές εξοικονομήσεις τόκων και ρευστότητας 17,5 εκατ. ευρώ. Στο 80% οι προσφορές που αφορούσαν υφιστάμενες λήξεις του 2022. Κοντά στις 3 φορές η κάλυψη της προσφοράς.
---
Αν οι δουλειές πάνε καλά αγοράζεις ωραία και ακριβά δώρα για τους δικούς σου. Ακόμα και αν αυτά αφορούν διαμερίσματα στον νέο πύργο του Ελληνικού.
---
Newsphone αιτιολογημένη πρόταση για το ΔΣ: Ούτε λίγο ούτε πολύ ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος μας λέει ότι η δίκαιη τιμή της εταιρείας είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων 0,35 ευρώ ανά μετοχή ήτοι 9,7 εκατ. ευρώ. Με την μόνη διαφορά ότι η εταιρεία έχει ταμείο 10,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 ή 7,7 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση του δανεισμού. Η δε καθαρή θέση είναι 20,9 εκατ. ευρώ περίπου τρεις φορές ψηλότερα.
Άμα η δραστηριότητα της εταιρείας αξίζει όλα και όλα καθαρά 2 εκατ. ευρώ καλύτερα να το κλείναμε το μαγαζί να μην καίει ρεύμα. Κανονικά θα γελούσαν και οι πρωτοετείς σπουδαστές σε οικονομικές σχολές αν δεν ήταν οι φουκαράδες μικρομέτοχοι που δεν έχουν πια τρόπο να αντιδράσουν αφού ο «Προτείνων» έχει ξεπεράσει πλέον το 90% και άρα πλέον μπορεί να κάνει ότι θέλει με την μετοχή. Εκεί στην Κολοκοτρώνη 1 και Σταδίου τα κοιτάνε αυτά ή απλά εγκρίνουν;
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.