Σαφής είναι η κυβερνητική πρόθεση να λυθούν τα δεσμά των ελληνικών ναυπηγείων, κάτι που είχε φανεί από τη διαδικασία στο Σκαραμαγκά, επιβεβαιώθηκε όμως πλήρως από την τελευταία εξέλιξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπως πρώτο σας ενημέρωσε το Liberal. Η στάση της κυβέρνησης μέσω της παρέμβασης του πρωθυπουργού στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα για την άμεση προώθηση της διαδικασίας εξυγίανσης και την αναγέννηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας με τη συμβολή κάθε πλευράς.
Παράλληλα, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ONEX και στα όσα έχει επιτύχει με την αναγέννηση του ναυπηγείου της Σύρου, γεγονός που καταγράφηκε και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην προ ημερών επίσκεψη του στη Σύρο. Με την οδηγία για την άμεση προώθηση της διαδικασίας εντός δεκαπέντε ημερών γίνεται παράλληλα σαφής η επιλογή της στρατηγικής συνεργασίας με την αμερικανική πλευρά μέσω των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
Άλλωστε, καθοριστικής σημασίας στην εξέλιξη των διαδικασιών είναι η στάση της DFC, η οποία στηρίζει σθεναρά από την πρώτη στιγμή την επένδυση υπό την ONEX και τον Πάνο Ξενοκώστα, που εκφράστηκε και πρόσφατα από τη νέα διοίκηση και ειδικότερα από το νέο επικεφαλής του οργανισμού Scott A. Nathan. Ο ίδιος σε επαφές του με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης επαναεπιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του αμερικανικού κρατικού οργανισμού για τη στήριξη του εγχειρήματος διάσωσης και εκσυγχρονισμού των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
Ο χρόνος των 15 ημερών που δόθηκε για την επίλυση του θέματος μετρά ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη και τα νεότερα για τη διαδικασία αναμένεται να γίνουν γνωστά στα τέλη Μαρτίου, καθώς για την Τρίτη 29 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση των εργαζομένων όπου θα λεχθούν και περισσότερες πληροφορίες για τη συνέχεια, αλλά και τον ακριβή χρόνο κατάθεσης του σχεδίου εξυγίανσης στα δικαστήρια.
Η διαδικασία περνά από τη νομοθετική διάταξη που θα ρυθμίζει τις οφειλές του Ναυπηγείου Ελευσίνας προς το Πολεμικό Ναυτικό, τις τράπεζες, τους εργαζομένους και άλλους πιστωτές, η οποία θα κατατεθεί άμεσα. Οι εξελίξεις θα είναι άμεσες και φαίνεται ότι μέσω αυτών η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία θα μπορέσει να ανακάμψει δυνατά έναντι του ανταγωνισμού.
---
Μάχη γιγάντων προμηνύεται εντός του Απριλίου για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, με περισσότερους από 15 ενδιαφερομένους να διερευνούν τη συμμετοχή τους. Η χρυσοτόκος όρνιθα με τα σημαντικά έσοδα, οι επεκτάσεις που έρχονται με σημαντικότερη αυτήν του Ελληνικού που θα συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με το εμβληματικό έργο και άρα η επέκταση των εσόδων, αποτελούν μοναδικό δέλεαρ για ηχηρά ονόματα των εγχώριων ομίλων, αλλά και θεσμικών επενδυτών. Δηλαδή εταιρείες παραχωρήσεων από την Ευρώπη και την Αμερική (infrastructure funds).
Η σύμβαση αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 με 2,5 δισ. ευρώ και το «παιχνίδι» παίζεται στο πώς θα στηθούν οι ισορροπίες. Δηλαδή ποια θα είναι τα τελικά κοινοπρακτικά σχήματα. Αυτό είναι κάτι που αφορά τόσο στην πρωθύστερη εμπειρία στη διαχείριση αυτοκινητοδρόμων, όσο και στην κεφαλαιακή επάρκεια όσων θα καταθέσουν προσφορά, καθώς ο μέσος όρος των ιδίων κεφαλαίων της Κ/Ξ πρέπει να φθάνει σε βάθος τριετίας τα 400 εκατ. ευρώ. Αν πρόκειται για infrastructure fund ή επενδυτικό κεφάλαιο γενικά η αξία του ενεργητικού του πρέπει να διαμορφώνεται σε άνω των 2 δισ. ευρώ. Ονόματα από Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδά, Γερμανία και Αυστραλία βρίσκονται μεταξύ των διεκδικητών, με κάποιους από αυτούς να έχουν παρουσία στην Ελλάδα μέσω άλλων κοινοπραξιών . Ο διαγωνισμός ξεκινά 20 Απριλίου με την υφιστάμενη παραχώρηση να λήγει τον Οκτώβριο του 2024 και τη νέα να διαρκεί για 25 έτη.
---
Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά της διοίκησης των ΕΛΤΑ όταν ενημερώθηκε πως έπεσαν θύμα κυβερνοεπίθεσης τα πληροφοριακά τους συστήματα. Μέσω της άμεσης ανταπόκρισης περιορίστηκαν οι επιπτώσεις και απετράπη η επέκταση της επίθεσης. Οι χάκερς που χτυπούν μεγάλες εταιρείες έχουν ως στόχο την αποθήκευση των δεδομένων που έχουν υποκλέψει και στη συνέχεια ζητούν λύτρα για να τα επιστρέψουν. Στα ΕΛΤΑ λειτουργεί ειδικό τμήμα cyber security που στόχο έχει την αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων, ενώ οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τμήμα, έχουν μελετήσει όλους τους κανόνες crisis management. Διαρροή δεδομένων φαίνεται πως τελικά δεν υπήρξε, κάτι που οφείλεται στα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξαν τα τμήματα των ΕΛΤΑ. Για λόγους πρόληψης και ασφαλείας και μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι επιβεβλημένες ενέργειες αποφασίστηκε η απομόνωση ολόκληρου του Data Center της εταιρίας.
---
Ισχυρά αποτελέσματα λόγω ανάκαμψης του τζίρου αλλά και ενοποίησης της Stoiximan περιμένουν οι αναλυτές για τον ΟΠΑΠ στο τέταρτο τρίμηνο, τα οποία ανακοινώνονται σήμερα (22/3) μετά το κλείσιμο της αγοράς. Αυτό που περιμένουν βέβαια είναι το ύψος του μερίσματος, το οποίο σύμφωνα με τη διοίκηση θα είναι τουλάχιστον 1 ευρώ. Έτσι οι αναλυτές περιμένουν έως και 1,10 ευρώ συνολικό μέρισμα. Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη δώσει 0,10 ευρώ. Ιδιαιτέρως θετικές αναμένονται οι ελεύθερες ταμειακές ροές που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος προβλέπεται να ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ευρώ.
---
Μέρισμα θα πρέπει να περιμένουμε και από την Fourlis η οποία επίσης δημοσιεύει σήμερα (22/3) αποτελέσματα χρήσης 2021 και η διοίκηση έχει πει πως θα είναι καλύτερα από αυτά του 2020. Οι αναλυτές περιμένουν και σε αυτή την περίπτωση ικανοποιητικά αποτελέσματα, με τη διοίκηση να έχει αναφέρει πως τα κέρδη προ φόρων και τόκων θα είναι περισσότερα κατά 20 εκατ. ευρώ από αυτά του 2020. Αναμένονται βέβαια και οι αναφορές της διοίκησης για τα νέα πεδία δραστηριότητας του ομίλου.
---
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το project της αξιοποίησης των βασιλικών κτημάτων του Τατοΐου. Πρόσφατα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ.Σκυλακάκη εντάχθηκε επίσημα στο ταμείο Ανάκαμψης το έργο της επανάχρησης του ανακτόρου στο Τατόι ως μουσείου. Πρόκειται για έργο 1,5 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει την υλοποίηση έργων υποδομής, την αποκατάσταση του ανακτόρου και του κτιρίου αγροτικής χρήσης για να επαναχρησιμοποιηθούν ως μουσείο, την αποκατάσταση των βασιλικών κήπων, τη συντήρηση και αποκατάσταση των τεχνουργημάτων και τη ψηφιοποίηση του έντυπου υλικού που έχει βρεθεί. Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και η συνεισφορά του στην καθιέρωση της Αθήνας ως city break είναι πολύτιμη. Και με την ανάπλαση του Ελληνικού να υπολογίζεται ότι θα προσελκύσει περίπου 1 εκατ. τουρίστες ετησίως, όμως, η χώρα χρειάζεται περισσότερες τέτοιου είδους «ατραξιόν». Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί η αναβάθμιση του ΟΑΚΑ ή η Διπλή Ανάπλαση του Βοτανικού-Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
---
Θα έρθουν ή όχι το φετινό καλοκαίρι τα υδροπλάνα; Η απάντηση στο ερώτημα είναι μάλλον αρνητική. Κι αυτό παρότι πρόσφατα εκδόθηκε η ΚΥΑ που απλοποιεί τη διαδικασία αδειοδότησης και πιστοποίησης υδατοδρομίων-η χρονοβόρος Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αντικαθίσταται από τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές δεσμεύσεις- ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να στηθεί ένα επαρκές δίκτυο υδατοδρομίων. Σήμερα υπάρχουν μόλις τρία υδατοδρόμια αδειοδοτημένα σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 8 έως 10 τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, ώστε να είναι αποδοτική για τον επενδυτή η εκτέλεση πτήσεων. Ο αριθμός όμως, αυτός είναι δύσκολο να υπάρξει ύστερα και από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία δεν εγκρίνεται η σύμβαση που υπέγραψε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με το φορέα ΔΕΠΑΝ για την κατασκευή πέντε υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά, έναντι 3 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι μέχρι το καλοκαίρι δεν πρόκειται να υπάρχουν περισσότερα από 3 -τα ήδη υφιστάμενα- αδειοδοτημένα υδατοδρόμια και όπως αναφέρουν στελέχη της συγκεκριμένης αγοράς θα μπορούσε να υπάρξουν πιλοτικές πτήσεις από τον επόμενο Σεπτέμβριο. Πάντως, επενδυτές υπάρχουν. Για παράδειγμα η Ελληνικά Υδατοδρόμια με βασικό μέτοχο το γερμανικό fund Action Air Limited από κοινού με την Grecian Air Seaplanes σχεδιάζουν επένδυση της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ με σχεδόν 15 υδροπλάνα, τύπου TwinOtter DHC-6. Επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ στην πενταετία σχεδιάζει και η Hellenic Seaplanes.
---
H Peoplecert, η πρώτη ελληνική εταιρεία μονόκερος, πήρε την απόφαση να αναστείλει όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και στη Λευκορωσία. Η εταιρεία διεξήγαγε εκατοντάδες χιλιάδες εξετάσεις για τεχνολογικές και γλωσσικές δεξιότητες στις χώρες αυτές. Ουδεμία εξέταση διενεργείται πλέον στις δύο αυτές χώρες. Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Ιούλιο με την εξαγορά της Axelos η αποτίμησή της εταιρείας ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ. Με την κίνησή της να αναστείλει τις δραστηριότητές της συγκαταλέγεται στη λίστα των δυτικών εταιρειών που παίρνουν απόσταση από τη Ρωσία και δηλώνουν την αντίθεσή τους στην εισβολή στην Ουκρανία.
---
Τελικά το 5G έγινε πραγματικότητα. Τι εννοούμε; Σύμφωνα με έρευνα της Counterpoint Research, την οποία αναφέρει και σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, τον Ιανουάριο που μας πέρασε οι πωλήσεις των συσκευών κινητής τηλεφωνίας που μπορούν να δουλέψουν με την τεχνολογία 5G ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 50% (για την ακρίβεια, έφθασαν το 51%) των συνολικών πωλήσεων κινητών τηλεφώνων ανά τον κόσμο. Πρωταθλήτρια στις πωλήσεις συσκευών 5G ήταν βέβαια η Κίνα, με ποσοστό 84%, ενώ στην Βόρεια Αμερική και στην Δυτική Ευρώπη οι αντίστοιχες επιδόσεις ήταν 76% και 73%. Η κινεζική πρωτοπορία εξηγείται από την επιθετική προώθηση της νέας τεχνολογίας, αφού οι σταθμοί αναμετάδοσης του σήματος 5G (κεραίες) αυξάνονται ταχύτατα, με 600.000 νέους να αναμένεται να κατασκευαστούν μέσα στο 2022 για να φθάσουν το σύνολό τους στα 2 εκατομμύρια. Ενδιαφέρον έχει και η κατανομή των πωλήσεων των συσκευών 5G ανάμεσα στις διάφορες εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων. Επιβεβαιώνοντας την ισχύ της, και παγκοσμίως, και στην Κίνα, πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Apple, με παγκόσμιο μερίδιο πωλήσεων 37% (στις ΗΠΑ το μερίδιο έφθασε το 50% και στην Ευρώπη το 30%). Στην δεύτερη θέση βρέθηκε, με μεγάλη διαφορά, η Samsung, η οποία είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως.
Το ποσοστό 12% που πέτυχε οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην σχετικά αδύναμη παρουσία της στην Κίνα. Καθώς η τεχνολογία επεκτείνεται και στον υπόλοιπο κόσμο, λογικά η Samsung σταδιακά θα ανεβάσει τα ποσοστά της. Τρεις εταιρείες από την Κίνα έχουν ποσοστό 11%, 10% και 10% αντίστοιχα, η Xiaomi, η Oppo και η Vivo. Καθώς οι εταιρείες που κατασκευάζουν τους μικροεπεξεργαστές που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα 5G, κυρίως η Qualcomm και η MediaTek αρχίζουν την μαζική παραγωγή πιο οικονομικών μικροεπεξεργαστών, είναι λογικό να περιμένουμε την σταδιακή πτώση των τιμών των συσκευών 5G. Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν, το 2022 θα είναι το έτος που η τεχνολογία 5G θα μπει για τα καλά στην ζωή μας, οπότε θα μας δοθεί και η ευκαιρία να δούμε πόσο αληθινά είναι όλα αυτά τα καλά – ή τα κακά – που ακούμε εδώ και χρόνια γι’ αυτήν.
---
Στις χώρες που εκτίθενται περισσότερο στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία περιλαμβάνεται η Ελλάδα, μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Ουγγαρία και τη Τσεχία, εκτιμά η Goldman Sachs. Στην ομάδα των χωρών που πλήττονται λιγότερο συγκαταλέγονται οι περισσότερες χώρες τις Λατινικής Αμερικής, οι εξαγωγείς πετρελαίου Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νορβηγία.
Η Ρωσία και η Ουκρανία μπορεί να αντιπροσωπεύουν μόλις το 2,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, από την άλλη όμως καλύπτουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των παγκόσμιων εξαγωγών σε βασικά εμπορεύματα. Ειδικότερα: πετρέλαιο (12%), σιτάρι (25%), φυσικό αέριο (9%), καλαμπόκι (14%) και νικέλιο (11%).
Ο πόλεμος και οι επακόλουθες κυρώσεις θα επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, αλλά σε αρκετά ανομοιόμορφη κατανομή. Υψηλότερο θα είναι το τίμημα για τις χώρες που εισάγουν σημαντικές ποσότητες από τα εμπορεύματα αυτά και κυρίως για αυτές με απευθείας έκθεση στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Οι ευρωπαϊκές χώρες και η Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου. Η Τουρκία και η Νότια Κορέα εισάγουν επίσης σημαντικές ποσότητες ρωσικού πετρελαίου. Η Κίνα εισάγει σχεδόν αποκλειστικά αργό, ενώ οι ευρωπαϊκές οικονομίες εισάγουν μεγάλα ποσοστά τόσο αργού, όσο και προϊόντων διύλισης. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η Κίνα δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και είναι λιγότερο πιθανή μια διαταραχή σε αυτό το κανάλι λόγω της σύρραξης.
---
Μια χαρακτηριστική ιδιότητα που προκύπτει από τα «Proof of Stake blockchain», είναι τα δικαιώματα ψήφου με βάση των αριθμό των νομισμάτων που κάποιος κατέχει. Ορισμένες όμως από τις αποφάσεις μπορούν να πλήξουν τα οικονομικά συμφέροντα συγκεκριμένων κατόχων. Ας δούμε για παράδειγμα τι έγινε στο Juno Network, το οποίο δεν είναι ένα μεγάλο ή πολύ γνωστό πρότζεκτ, ωστόσο μια πρόσφατη απόφαση έχει ήδη δημιουργήσει πλήθος σχολίων στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Τέθηκε προς ψηφοφορία στην κοινότητα των κατόχων κρυπτονομισμάτων JUNO, εάν έπρεπε να κατάσχουν τα κρυπτονομίσματα από ένα συγκεκριμένο πορτοφόλι και να τα διατηρήσουν, είτε ως αποθεματικά, είτε να τα μοιράσουν στην κοινότητα. Το συγκεκριμένο ποσό που ήθελαν να πάρουν πίσω ήταν 3.103.947 νομίσματα JUNO, αξίας περίπου 117 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο λόγος; Η εν λόγω διεύθυνση φέρεται με διάφορους τρόπους να λαμβάνει περισσότερες επιβραβεύσεις λόγω ενός airdrop. Και με αυτόν τον τρόπο, συσσώρευσε έναν υπέρογκο αριθμό κρυπτονομισμάτων JUNO.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.