Black Box: Το αναπτυξιακό σοκ που έρχεται και ο φόβος… του γιαουρτιού

Τι θα ήθελα στον κόσμο για να θεωρήσω τον εαυτό μου πετυχημένο επενδυτή; Να διεκδικήσω από μία εταιρεία  μετοχές από τις αδιάθετες σε αύξηση κεφαλαίου, να πάρω ένα σημαντικό πακέτο μετοχών και στη συνέχεια να το πουλήσω εντός τριών ημερών και να αποκομίσω ένα τεράστιο κέρδος. Ας πούμε μισό εκατομμυρίου ευρώ. Λεπτομέρεια: Σε αυτή την εταιρεία δεν θα έπρεπε να έχω νωρίτερα ούτε μία μετοχή. Το λέω αυτό για να έχει περισσότερη αγωνία η υπόθεση. Θα με ρωτήσετε αν γίνονται τέτοια πράγματα. Γίνονται - γίνονται…

---

Όποιος καεί με το χυλό φυσά και το γιαούρτι, λέει ο σοφός λαός. Ακριβώς αυτή είναι η κατάσταση με τους ξένους επενδυτές και το πώς βλέπουν το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και την ελληνική αγορά γενικότερα. Το λέμε αυτό γιατί ενώ το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι πολύ φιλόδοξο και η ΤτΕ προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη άνω του 30% έως και το 2026, οι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν για να επιτευχθεί η αναπτυξιακή έκρηξη δεν συνάδουν με την κακή βαθμολογία που έχουν πάρει οι ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν ως προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ευκαιρίες στην ελληνική αγορά φυσικά και υπάρχουν. Ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές επίσης υπάρχει, επιχειρηματικές συμφωνίες γίνονται και μπροστά μας έχουμε μία σειρά μεγάλων deals που είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε στην Ελλάδα. Παράλληλα, το κράτος εκσυγχρονίζεται αλλά οι προσπάθειες ξεκίνησαν από πολύ χαμηλή βάση που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: μπορεί η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς (άνω του 3%-4%) για χρόνια;

Αρχικά να πούμε ότι μία τέτοια αναπτυξιακή τροχιά είναι απαραίτητη αν θέλουμε να καλύψουμε το ΑΕΠ που χάθηκε στα χρόνια των μνημονίων. Επιπλέον, είναι απαραίτητη για να κάνουμε άλμα στο μέλλον. Διότι η ανάπτυξη άνω του 10% που κατά πάσα πιθανότητα θα καταγράψει αθροιστικά η ελληνική οικονομία τα έτη 2021 και 2022 αρκεί μεν για να καλυφθεί η ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Αλλά μέχρι εκεί.

Για να αλλάξει επίπεδο η οικονομία θα πρέπει να δούμε ισχυρή ανάπτυξη και το 2023, το 2024 κ.ο.κ.

Αν ρωτήσετε αναλυτές ξένων επενδυτικών οίκων για το πόσο πιθανό θεωρούν ένα τέτοιο σενάριο θα σας απαντήσουν, «φυσικά και μπορεί να αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς η ελληνική οικονομία αλλά δεν είναι κάτι εύκολο και όλα θα κριθούν στην υλοποίηση, γι’ αυτό κι εμείς περιμένουμε πρώτα να δούμε έργα». Αυτό μας δίνει και μια πειστική απάντηση γιατί το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν έχει ακόμη «απογειωθεί».

Οι βασικές προϋποθέσεις (λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι θα περάσει η πανδημία) είναι τρεις:

1.Να λυθούν όλα τα προβλήματα των τραπεζών. Για τις τράπεζες, τα είπε όλα σε χθεσινή της έκθεση η Morgan Stanley. Ότι βρίσκονται σε ορόσημο, ότι μετά από μία δεκαετία απομόχλευσης θα επιστρέψουν σε πιστωτική επέκταση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και ότι αποτελούν ελκυστική επενδυτική επιλογή για όσους θέλουν να ποντάρουν στο success story της ελληνικής οικονομίας. Το θέμα είναι πόσοι πιστεύουν σε αυτό… Οι σημερινές εκτιμήσεις θέλουν τα κόκκινα δάνεια να υποχωρούν σε μονοψήφιο ποσοστό προς το τέλος του 2022 όμως παρατηρούνται και κάποιες καθυστερήσεις που μπορεί να στοιχίσουν. Από κει και πέρα, μένει να αντιμετωπιστεί το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου που συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών. Να θυμίσουμε ότι η Moody’s έχει επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν ότι τα κεφάλαια αυτά δεν θεωρούνται ποιοτικά και δεν μπορούν να καλύψουν πιστωτικές ζημιές. Συνεπώς, όσο δεν βλέπουμε ρηξικέλευθες κινήσεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων μέσω της άντλησης ποιοτικών κεφαλαίων, τα υπόλοιπα θα έχουν μικρότερη βαρύτητα.

2.Να υλοποιηθούν οι επενδύσεις που προβλέπονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης αλλά να εφαρμοστούν και οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την ελληνική οικονομία πιο σύγχρονη, γρήγορη, ευέλικτη και κατ’ επέκταση ελκυστική για επενδύσεις. Το πρώτο σκέλος προϋποθέτει γρήγορες κινήσεις, αποτελεσματικότητα στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και στοχευμένα έργα. Το δεύτερο σκέλος είναι ακόμη πιο δύσκολο…

3.Να αντιμετωπιστεί μέσω της ανάπτυξης αλλά και με συγκεκριμένες δράσεις το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους που πνίγει την πραγματική οικονομία. Δεν γίνεται μια οικονομία που έχει ιδιωτικό (εσωτερικό) χρέος υψηλότερο της οικονομικής της παραγωγής να πάει μακριά.

Αυτό που «φοβούνται» λοιπόν οι ξένοι επενδυτές είναι ότι αφού περάσει η επίδραση του ελατηρίου και το ΑΕΠ αναπτυχθεί με περίπου 5%-6% το 2021 και το 2022, στη συνέχεια η ελληνική οικονομία θα ξεφουσκώσει.

Γι’ αυτό δεν βλέπουμε ακόμη να γίνεται πάρτι στο ΧΑ. Και επειδή πολλά αρχίζουν από τις τράπεζες και τελειώνουν στην κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται ο κλάδος τα επόμενα χρόνια, στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να κινηθούν πιο δραστικά, ενεργοποιώντας δύο ανθρώπους που πιστεύουν ότι θα δώσουν πραγματικές λύσεις για την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου.

---

Καλά τα νέα για έναν από τους δυο μετόχους της ΕΛΒΟ. Αυτήν τη φορά τα νέα έρχονται από το Ισραήλ και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επιπλέον παραγγελίες για τυφέκια εφόδου Micro-TAVOR (X95), αυτήν τη φορά για τις μονάδες πεζικού. Το συγκεκριμένο, το οποίο παράγεται από την IWI που ανήκει στον όμιλο SK Group, μπορεί να αλλάξει διαμετρήματα ανάλογα τις συνθήκες μάχης μέσα σε λίγα λεπτά, βάσει των πιο σύγχρονων αναγκών του ΝΑΤΟ και των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων.

---

Δυναμικό comeback έκανε ο ΟΠΑΠ στο εξάμηνο. Δεν είναι μόνο ότι υπερδιπλασίασε τα καθαρά κέρδη του στα 82,1 εκατ.ευρώ από 20,4 εκατ.ευρώ πέρσι, αλλά αύξησε 12,2% τα καθαρά του έσοδα στα 570,1 εκατ.ευρώ. Και όλα αυτά παρά τις κατά 40% λιγότερες ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Προσωπικό στοίχημα του Jan Karas είναι η επέκταση της online παρουσίας της εταιρείας, η ψηφιοποίηση της retail εμπειρίας και η εξέλιξη του brand και του προίόντικού χαρτοφυλακίου του ΟΠΑΠ. Κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης της εταιρείας είναι τα VLTs και οι online υπηρεσίες, ενώ η αποκοπή του προμερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή είναι η 20η Οκτωβρίου.

--

Τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Quest είναι ικανοποιητικά, καθώς στο εξάμηνο η εισηγμένη κατέγραψε αύξηση 47,2% στις πωλήσεις, 44,6% στη λειτουργική κερδοφορία και 94,1% στα προ φόρων κέρδη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως το γεγονός πως οι περισσότεροι κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιείται η εταιρεία, έχουν πολύ καλές προοπτικές. Ειδικότερα, παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση τόσο των προϊόντων πληροφορικής, όσο και ηλεκτρονικού εμπορίου, με τη διοίκηση της εισηγμένης να εκτιμά πως θα υπάρξει διψήφια αύξηση εσόδων στο σύνολο του 2021. Σημαντική άνοδο αναμένεται να καταγράψουν και οι δραστηριότητες της εταιρείες στις ταχυμεταφορές και τις υπηρεσίες πληροφορικής, ενώ για τον κλάδο ενέργειας, ίσως δούμε και νέες επενδύσεις.

---

Μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές και χρηματοπιστωτικές εταιρείες διεθνώς βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των γερμανικών ρυθμιστικών αρχών μετά από πλήθος αγωγών από επενδυτές αλλά και μετά από την έναρξη σχετικών ερευνών από το  Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) και την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Η υπόθεση μπορεί να αποδειχτεί…επώδυνη καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως με 2,4 τρισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

Η έρευνα της γερμανικής χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής αφορά πολλά τμήματα του ιδρύματος και όχι μόνο το τμήμα  των αμοιβαίων κεφαλαίων που συσσώρευσε ζημιές  δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σημειωτέον ότι η ασφαλιστική εταιρεία προέβη τον Αύγουστο σε επανεκτίμηση των κινδύνων που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα κεφάλαια και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το θέμα θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά τα μελλοντικά οικονομικά της αποτελέσματα.