Black Box 9/1/2017

Black Box 9/1/2017

-Εξελίξεις κάτω από το τραπέζι ακούει η στήλη ότι έχουμε στα Ελληνικά Πετρέλαια. Ο όμιλος Λάτση, όπως αναφέρει ένα καλά ενημερωμένο πουλάκι, έχει συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό μετοχών των ΕΛΠΕ προκειμένου βάσει της συμφωνίας των μετόχων να αναλάβει τη διαχείριση του ομίλου. Ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει και αναμένει την κατάλληλη συγκυρία...

-Όσον αφορά τη διαχείριση των ΕΛΠΕ, ο όμιλος Λάτση δεν έχει επιλέξει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο όπως παγίως γινόταν στο παρελθόν, ενώ ο Πρόεδρος ήταν «παραδοσιακά» της κυβέρνησης. Σήμερα η εκπροσώπηση του έχει περιοριστεί στον οικονομικό διευθυντή, ενώ Πρόεδρος και Διευθύνων επελέγησαν από την Κυβέρνηση. Στο «μαγαζί» όμως το ουσιαστικό και γενικό κουμάντο το κάνει ο Πρόεδρος.

-«Με πορδές δεν βάφονται αυγά» λέει ένα λαϊκό ρητό της καθομιλουμένης και συγχωρείστε τη στήλη που το χρησιμοποιεί, αλλά αποδίδει ακριβώς τις προσδοκίες για τον ΔΟΛ. Αν ο οιοσδήποτε ενδιαφερόμενος δεν βάλει κεφάλαια 25-30 εκατ. δεν μπορεί να εφαρμοστεί κανένα σχέδιο διάσωσης. Με προτάσεις του τύπου «να βάλω δυο εκατ. εγώ και τρία ένας φίλος» δουλειά δεν γίνεται και θα μείνει η κυβέρνηση με τον ανεκπλήρωτο πόθο να ελέγξει τον ΔΟΛ. Εκτός κι αν κλείσουν την εταιρία και στη συνέχεια νοικιάσουν τους τίτλους.

-To πιο κρίσιμο θέμα στην τρέχουσα συγκυρία για την οικονομία και το ΧΑ, είναι η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΕ ότι το Εurogroup Ιανουαρίου θα είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ανασκόπηση που βρισκόμαστε με το ελληνικό πρόγραμμα, είναι προφανές ότι οι προσδοκίες μεταφέρονται για τη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου.

-Αν πράγματι είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο και η συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ, όπου θα αποφασιστεί σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρώτο τετράμηνο για αγορά και οικονομία χάθηκε και πιθανότατα μαζί του ο στόχος για 2,7% ανάπτυξη φέτος.

-Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι τραπεζίτες συζητούν ότι δεν έχει γίνει τίποτε για τη διαχείριση των μεγάλων προβληματικών επιχειρηματικών δανείων. Συζητούν πώς θα μπορέσουν να πιέσουν μεγάλους επιχειρηματίες με κόκκινα δάνεια, χωρίς οι ίδιοι να γίνουν στόχοι πολλαπλών αντιδράσεων από τους θιγόμενους. Και ενώ η συζήτηση συνεχίζεται, τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα ΕCB – ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια «τρέχουν».

-Για την Εθνική Ασφαλιστική είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση της αγοράς από τους συμβούλους πώλησης που προσέλαβε η ΕΤΕ. Επιβεβαιωμένο ενδιαφέρον υπάρχει από την Fosun ή κατ' άλλους «από κάτι κινέζους» και την Αllianz. Ούτε η Fairfax, ούτε η ΝΝ ενδιαφέρονται. Η διερεύνηση συνεχίζεται, οι εξελίξεις τοποθετούνται μέσα στη χρονιά, αλλά όχι άμεσα, γιατί η εταιρία έχει ισχυρό συνδικαλιστικό σωματείο.

-Η πώληση της Εθνικής Κύπρου στην ΑΤLAS, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον μας τελείωσε. Η διοίκηση της Τράπεζας είναι ανένδοτη και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι αποκλείεται να προχωρήσει με έναν υποψήφιο.