- Ξεκινά μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα και οι εξελίξεις έρχονται ταυτόχρονα από πολλά διάφορα μέτωπα, με βασικότερο την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και τους Κυβερνητικούς χειρισμούς. Ένα άλλο μέτωπο που βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο -χωρίς να είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα πάνω του- είναι η αξιολόγηση των διοικητικών συμβούλων των τραπεζών από το SSM.
- Δεν υπήρξαν τυμπανοκρουσίες και ανακοινώσεις, ούτε και διαρροές, αλλά η διαδικασία προχωρεί στο φουλ και μάλιστα είναι κοντά στην τελική ευθεία, αφού όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες δυόμισι βδομάδες. Οι διοικήσεις των τραπεζών επισκέπτονται ήδη τον SSM όπου και συζητούν και λαμβάνουν ενημέρωση σε σχέση με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα ΔΣ. Τα πράγματα ξεκαθαρίζουν πολύ γρήγορα καθώς πριν το τέλος του μήνα, οι τράπεζες θα γνωρίζουν ποιοι μένουν -ποιοι φεύγουν, προκειμένου να φροντίσουν για τις αντικαταστάσεις και να προτείνουν στις γενικές συνελεύσεις τις νέες συνθέσεις στα διοικητικά συμβούλια που θα κληθούν να εγκρίνουν.
- Φωτιά αρχίζει να παίρνει το χρηματιστήριο καθώς μεγάλοι παίκτες ποντάρουν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς παρατράγουδα -κάτι που πιθανότατα θα συμβεί μέχρι το τέλος του μήνα- οπότε μιλούν για μεγάλο Χρηματιστηριακό ράλι που είναι στα σκαριά. Ήδη η άνοδος του γενικού δείκτη την τελευταία εβδομάδα στις 600 μονάδες προεξοφλεί τέτοιες εξελίξεις.
- Οι τραπεζικές μετοχές δικαιούνται μιας σημαντικά καλύτερης αποτίμησης, εάν η αβεβαιότητα της αξιολόγησης φύγει από τη μέση. Σημειώστε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει διαβεβαιώσεις πως μόλις υπογράψει το staff level agreement με τους δανειστές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει -εντός ημερών από την υπογραφή- στην άρση του waiver, δηλαδή της εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων, κίνηση που ενισχύει τη ρευστότητα, αλλά κυρίως δείχνει επιστροφή της εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα είναι πιθανόν να ακολουθήσουν και κάποιες αναβαθμίσεις από οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης καθώς θα οδεύουμε προς την εκταμίευση της δόσης.
- Αυτά τα γεγονότα σπεύδουν να προεξοφλήσουν όσοι προχώρησαν σε αγορές την προηγούμενη εβδομάδα και ο λόγος δεν είναι μόνον για hedge funds. Σταθερός αγοραστής συνεχίζει να είναι και η Fidelity. Ταυτόχρονα στην Αθήνα τριγυρίζουν και πάλι τις τελευταίες ημέρες, οι εκπρόσωποι διαφόρων επενδυτικών κεφαλαίων που έρχονται από το εξωτερικό για να συζητήσουν συγκεκριμένες δουλειές με έλληνες επιχειρηματίες. Τελευταίο παράδειγμα το κλιμάκιο της Oaktree Capital που εμφανίστηκε στην Αθήνα και είχε συναντήσεις κυρίως με μεγάλους εφοπλιστές.
- Χαρτιά δεν υπάρχουν για να μιλάμε με αποδείξεις, αλλά όσοι παρακολουθούν στενά τα τηλεοπτικά δρώμενα υποστηρίζουν πως πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένη τη σύμπραξη του Ιβάν Σαββίδη με το Δημήτρη Κοντομηνά όσον αφορά τον Alpha και φυσικά τον επικείμενο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας από τη Βόρειο Ελλάδα είχε αναθέσει σε ξένη εταιρεία να ετοιμάσει για λογαριασμό του μελέτη σχετικά με την ελληνική τηλεοπτική αγορά και τις προοπτικές της.
- Στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δουλειά χωρίς προβλήματα. Ο λόγος για την Credicom, τη θυγατρική της Credit Agricol, για την οποία υπάρχει διαδικασία εξαγοράς από επενδυτικό σχήμα, υπό τον Άνθιμο Θωμόπουλο και την Αναστασία Σακελλαρίου. Εκεί που όλα εξελίσσονταν θετικά και είχε βγει λευκός καπνός για το εγχείρημα από Τράπεζα της Ελλάδος και κυβέρνηση, το πρόβλημα που εμφανίστηκε ακούει στο όνομα “φορολογικές διαφορές”. Η Credicom έδινε δάνεια χωρίς να έχει δικές της καταθέσεις επειδή χρησιμοποιούσε κεφάλαια από την μητρική της τράπεζα. Η χρηματοδότηση της δραστηριότητας από την μητρική έχει δημιουργήσει ορισμένες φορολογικές διαφορές, τις οποίες τώρα το νέο επενδυτικό σχήμα θα πρέπει να διευθετήσει, προκειμένου να προχωρήσει το deal. Με απλά λόγια οι γάλλοι πρέπει για δεύτερη φορά να πληρώσουν για να πουλήσουν.