Black box 8/2/2016

Black box 8/2/2016

- Όπως αναφέρουν πηγές από την Κομισιόν στο ζήτημα  του ασφαλιστικού  η κατάσταση στη διαπραγμάτευση χαρακτηρίζεται γκρiζα. Υπάρχουν σαφώς αποστάσεις αλλά τελικά θα βρεθεί κάποια λύση,  πιθανότατα με την κυβέρνηση να αποδέχεται το κούρεμα των μεγάλων και των μεσαίων συντάξεων, όπως και των επικουρικών.  Εκεί όμως που κυριολεκτικά χωρίζει χάος τις δύο πλευρές είναι η πώληση  των κόκκινων δανείων. Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν μπόρεσε να βρει ούτε ένα κοινό σημείο στη διαπραγμάτευση που είχε με τους δανειστές. Η πίεση στο συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ μεγάλη από την πλευρά των δανειστών  και τα περιθώρια της κυβέρνησης ελάχιστα.

- Αυτό που φοβάται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -και κατ'' επέκταση  οι υπόλοιποι θεσμοί- είναι ότι τα stress test έγιναν με βάση συγκεκριμένες παραδοχές. Αν τα κόκκινα δάνεια συνεχίσουν να αυξάνονται, τότε οι παραδοχές των stress test  ανατρέπονται και μαζί τους μπαίνει σε αμφιβολία η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Νέα ανακεφαλαιοποίηση πολύ πιθανόν να σημαίνει bail in. Και υπενθυμίζουμε ότι δεν υπάρχουν πλέον ομόλογα  να κουρευτούν για να μειωθεί ο λογαριασμός.

- Σήμερα εκτός απροόπτου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εγκρίνει το Ενημερωτικό Δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ του Μεγάλου καναλιού. Τα χρονικά περιθώρια για το MEGA έχουν εξαντληθεί, καθώς, αν δεν εγκριθεί το Ενημερωτικό Δελτίο, θα χρειαστεί σύγκλιση νέας Γενικής Συνέλευσης. Κι αυτό διότι έχουν περάσει μήνες από τότε που εγκρίθηκε η αύξηση. Πρόκειται για μεγάλης σημασίας θέμα καθώς η κατάσταση στο κανάλι είναι δραματική. Έχει ενδιαφέρον στο ενημερωτικό δελτίο να διαβάσει ο επενδυτής  τις οικονομικές καταστάσεις  του MEGA για να δει πως αποτυπώνεται αριθμητικά η σταθερή επιδείνωση των οικονομικών  μεγεθών του.

- Στην αύξηση κεφαλαίου του Mega θα συμμετάσχει η οικογένεια Βαρδινογιάννη και η οικογένεια Μπόμπολα. Οι πληροφορίες  θέλουν το τρίτο πρόσωπο που θα λάβει μέρος στην αύξηση να είναι ο επιχειρηματίας Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, ο  οποίος  χαίρει της εκτίμησης των δύο άλλων μετοχών, ως ικανός και αποτελεσματικός διαχειριστής μέσων μαζικής ενημέρωσης.  Το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο έτερος ισχυρός μέτοχος ο Σταύρος Ψυχάρης. Το Βήμα πάντως την Κυριακή έπνεε τα μένεα κατά της κυβέρνησης.

- Η κατάσταση στην αγορά είναι δραματική καθώς ακόμη και αυτοί που έχουν ρευστότητα, καθυστερούν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους, βρίσκοντας δικαιολογία ότι  με αυτούς τους ρυθμούς κινείται η αγορά. Μεγάλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας χρωστάει σε προμηθευτές της τιμολόγια  εδώ και 7 μήνες.

- Είναι το αγαπημένο-κρυφό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ για να βολέψει όσους μπορεί περισσότερους κομματικούς φίλους. Όπου αλλάζει η διοίκηση σε οργανισμούς, κρατικές εταιρίες κλπ ακολουθεί λίγες μέρες μετά αύξηση των μελών του ΔΣ. Χαρακτηριστική η περίπτωση της χρεοκοπημένης ΕΒΖ, όπου από πέντε τα μέλη του ΔΣ έγιναν εννέα. Όπου είναι ήδη εννέα τα μέλη, αυξάνονται σε δεκατρία. Εις υγείαν των κορόιδων.