- Το ράλι που προσδοκούσε η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει να ξεφουσκώνει σχεδόν πριν ξεκινήσει. Η πήχης της αισιοδοξίας σταδιακά κατεβαίνει και το Χρηματιστήριο δείχνει ευάλωτο αντίθετα με την πιο σοβαρή αγορά των ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το 5%, ρεκόρ που είχαμε να δούμε από το 2009, δηλαδή πριν την πτώχευση.
- Η διακύμανση των τραπεζικών μετοχών είναι απογοητευτική ενώ το σταθερό σορτάρισμα από την παρέα των hedge funds του Λονδίνου δημιουργεί ερωτήματα. Οι έλληνες τραπεζίτες -οι οποίοι και ενημερωμένοι είναι και παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα- απαντούν πως ακόμα δεν ξέρουν για τα stress test.
- Oταν ερωτώνται ιδιωτικά απαντούν: «Κανείς δεν ξέρει ακόμη τι θα γίνει με τα stress test. Προς το παρόν το μοναδικό που πιάνουν οι κεραίες μας είναι ότι το κλίμα είναι καλό». Αντίθετα όσοι διαθέτουν προσβάσεις στους διαχειριστές των Marshall, Lansdowne και Oceanwood και συζήτησαν μαζί τους, διαπίστωσαν ότι είναι βέβαιοι και μιλούν κατηγορηματικά πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια.
- Τα hedge funds άρχισαν να σορτάρουν τις τραπεζικές μετοχές επειδή με τα δικά τους μοντέλα προκύπτει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια. Η επικρατούσα αίσθηση όμως –και βάσιμα ως κάποιο βαθμό- είναι ακριβώς η αντίθετη. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Γνωρίζει η παρέα του Λονδίνου κάτι που εμείς ακόμη αγνοούμε ή πρόκειται για καθαρή κερδοσκοπία;
- Υπάρχει και μία άλλη εξήγηση, που σχετίζεται με φήμες για το σπάσιμο τραπεζών σε "καλή" και "κακή" τράπεζας. Χρηματιστηριακά παιχνίδια από όσους «σορτάρουν» τις τραπεζικές μετοχές ή ευσεβείς πόθοι όσων βρίσκονται εκτός συστήματος; Τι και αν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, που γνωρίζει από πρώτο χέρι, έχει αποκλείσει μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο αυτό, τα σενάρια επανέρχονται από οίκους που έχουν πάρει αρνητική θέση στην ελληνική αγορά.
- Όσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον κλάδο υγείας -και τελευταία δεν είναι και λίγοι- έχουν διακρίνει μια αίσθηση, μια αβεβαιότητα, μήπως τη δημόσια πρόταση του Ιατρικού Κέντρου για το 30% τουYΓΕΙΑ, διαδεχθεί άλλη πρόταση από ισχυρούς παίκτες με βαθιές τσέπες.
- Τιμή στόχο τα 13,3 ευρώ θέτει για τη μετοχή της Μυτιληναίος σε ανάλυση της η ΑΧΙΑ Ventures. Σύμφωνα με την έκθεση, τα κέρδη προ φόρων , τόκων και αποσβέσεων την περίοδο 2017-2020 θα υπερβούν τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
- Σύμφωνα με τους χρηματιστές το επόμενο διάστημα και για όσο διάστημα οι τράπεζες παραμένουν εγκλωβισμένες στη σφαίρα της αβεβαιότητας που δημιουργούν τα stress test, δηλαδή ως τον Απρίλιο, οι ξένοι διαχειριστές θα ακολουθήσουν στρατηγική stock picking. Οι ευκαιρίες, λένε, θα προκύψουν κυρίως από μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που θα παρουσιάσουν δυναμική εταιρική πορεία και καλά οικονομικά μεγέθη.
- Πριν από περίπου 20 ημέρες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προχώρησαν στην επιβολή κυρώσεων και σε απαγόρευση πώλησης όπλων στη Βενεζουέλα. Οι κυρώσεις είναι γενικές και στην ανακοίνωση τους οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ανέφεραν ότι η νομική βάση για την επιβολή απαγόρευσης ταξιδίων στην Ευρώπη και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων «θα χρησιμοποιηθεί με σταδιακό και ευέλικτο τρόπο και μπορεί να επεκταθεί». Θα αναρωτηθείτε και εμάς τι μας ενδιαφέρει; Εμάς όχι, αλλά η παραπάνω είδηση που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στην Ελλάδα, μπορεί να επηρεάζει καθοριστικά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.