- Σήμερα η στήλη είναι μονοθεματική γιατί συνέβη ένα γεγονός που αλλάζει πολλά πράγματα στην αγορά, διαταράσσει ισορροπίες, δίνει το μήνυμα της νέας διακυβέρνησης και θα μας απασχολεί για πολύ καιρό.
- Ο λόγος φυσικά για την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία διοίκησης των τραπεζών. Μετά την έφοδο οι τράπεζες υποχρεωτικά πλέον γυρίζουν σελίδα. Για να το διατυπώσουμε σχηματικά, ως τώρα ήταν οι ποινικολόγοι που έκαναν χρυσές δουλειές με τις τράπεζες. Τώρα ήρθε η ώρα των δικηγόρων που ειδικεύονται στο δίκαιο του ανταγωνισμού.
- Το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν αναγκαστικές αλλαγές που σήμερα εμείς δεν φανταζόμαστε, ούτε και οι ίδιες οι τράπεζες γνωρίζουν ακόμη πλήρως. Κατ'' αρχήν να αξιολογήσουμε αυτό που συνέβη: Ότι έγινε χθες στα γραφεία των διοικήσεων είναι πολύ σοβαρό για να είναι απλώς εκφοβιστικό.
- Μια επιχείρηση τέτοιας κλίμακας, δεν γίνεται από την Επιτροπή αν δεν υπάρχουν στοιχεία. Και αυτό είναι το πιο κρίσιμο και σοβαρό ερώτημα; Υπάρχουν στοιχεία κι αν ναι, τι είδους;
- Σε κάθε περίπτωση όμως, χθες ξεκίνησε μια υπόθεση που θα εξελίσσεται περίπου σαν το τριετές πλάνο για τη μείωση των NPEs. Αν για τα κόκκινα δάνεια το σχέδιο πάει ως το 2021, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού οι τράπεζες θα ξεμπλέξουν το 2023.
- Τις τράπεζες διοικούν σήμερα τεχνοκράτες. Πρόσωπα που έχουν τις ικανότητες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του SSM. Ο πολιτικός κίνδυνος είχε υποτιμηθεί. Η πρόσφατη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό θεωρήθηκε ως μια ακόμη συνάντηση. Μειώστε τις προμήθειες ζήτησε η κυβέρνηση με τις τράπεζες να συναινούν και να βάζουν στο τραπέζι (ως διαπραγματευτικό αντίβαρο) την πληρωμή των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου. Χθες η κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι τα δικά της διαπραγματευτικά όπλα.
- Η ανάγνωση είναι μάλλον απλή. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει έναν κεντρικό στόχο που κρίνει την πολιτική επιτυχία ή αποτυχία της κυβέρνησής του: Να «ξυπνήσει» την οικονομία. Κάποιοι θεώρησαν ότι η ρύθμιση στο νέο ποινικό κώδικα για την προϋπόθεση έγκλησης ώστε να ασκηθεί δίωξη, ήταν δωράκι για τις τράπεζες. Λάθος. Η κυβέρνηση το έκανε επειδή γνωρίζει ότι μόνον έτσι θα «ξεσκαλώσουν» επιχειρηματικά δάνεια και πως είναι αναγκαίο για να ξαναπάρει εμπρός η οικονομία. Η κυβέρνηση επίσης αντιτέθηκε στις αυξημένες προμήθειες και δεν ικανοποιήθηκε από τις μειώσεις που ανακοίνωσαν οι τράπεζες. Χθες έδειξε πώς ακριβώς εννοεί ότι θα εφαρμόσει τη βούλησή της.
- Το ντου στις τράπεζες είναι και ένα πολιτικό μήνυμα στην αγορά και τους επιχειρηματίες, ότι δεν υπάρχουν φίλοι, παρέες ή τα αμαρτωλά τρίγωνα που έβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει αυτό που βοηθά την οικονομία και αυτό που βλάπτει.
- Οι τράπεζες έχουν ήδη προϋπολογίσει τις αυξημένες προμήθειες στα έσοδά τους. Αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα εφέτος, επειδή ο χρόνος τελειώνει σε λίγο και μια μείωση τις επόμενες ημέρες θα ήταν έμμεση ομολογία ενοχής. Θα χρειαστεί όμως το 2020 να ανασχεδιάσουν την στρατηγική για τα έσοδα κάνοντας τους αναγκαίους εξορθολογισμούς.
- Σημειώστε ότι τα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού παρέμειναν στις τράπεζες μέχρι αργά το απόγευμα. Τώρα σε ανθρώπινο επίπεδο ότι δημιουργήθηκε πανικός και ανησυχία είναι προφανές. Αλλά αυτό δεν είναι το σοβαρό της υπόθεσης.