Black Box 7/6/2019

Black Box 7/6/2019

- Στην πιάτσα κυκλοφορεί ότι τα νούμερα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στην ύπαρξη βάσιμων πιθανοτήτων η χώρα το βράδυ της 7ης Ιουλίου να έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις θα πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη κι όχι μόνο για την οικονομία και την χρηματιστηριακή αγορά. Προφανώς αυτές οι εκτιμήσεις φτάνουν στα διάφορα επενδυτικά κέντρα που πρωταγωνιστούν στο ράλι της ελληνικής αγοράς ομολόγων όπου καταγράφονται ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.  

- Η συγκυρία των εκλογών λύτρωσε την αγορά και δημιούργησε ελπίδες και προσδοκίες. Όχι όμως για όλους. Για όσους είναι σε μεταβατικό στάδιο η αδράνεια των  εκλογών μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και μοιραία. Και χαρακτηριστική περίπτωση είναι η NOTOS. Η κυβέρνηση, λόγω του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης, είχε πιέσει τις τράπεζες να βρουν κάποια λύση. 

- Μετά την κατάληξη του εγχειρήματος της Pillarstone, η NOTOS είναι σε ένα ενδιάμεσο στάδιο καθώς έχει πάρει μόνον τα μισά χρήματα του σχεδίου εξυγίανσης. Οι πληροφορίες από την αγορά είναι ότι παρά τις συζητήσεις και το αρχικό ενδιαφέρον από διάφορους μεγάλους και μη παίκτες της αγοράς (με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση Σ. Φάις) δεν φαίνεται φώς στο τούνελ. Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες βολιδοσκοπούν, αλλά δεν βιάζονται καθώς ο χρόνος δουλεύει υπέρ τους και σε βάρος της NOTOS.

- Το ΧΑ αδειάζει, αλλά δεν πειράζει. Με αυτό το σύνθημα πρέπει η αγορά να στέκεται απέναντι σε περιπτώσεις delisting όπως αυτή της υπερδανεισμένης Σφακιανάκης ή της FG Europe που σχεδόν είχε εικονική διαπραγμάτευση καθώς οι βασικοί της μέτοχοι ελέγχουν ποσοστό άνω από το 90%. Το ΧΑ εξυγιαίνεται και ορθολογικοποιείται με τη διαγραφή εισηγμένων που αποτελούν απομεινάρια των στρεβλώσεων της περιόδου 1999. Άντε γεια… 

- Όσον αφορά την Creta Farm –για την οποία ακούγεται ότι οι τραπεζίτες είναι σχεδόν έτοιμοι να αναλάβουν δράση- σημειώστε το εξής: Το σύστημα SAP του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κόστισε 700.000 ευρώ. Το SAP του Σκλαβενίτη (χιλιάδες προϊόντα-εκατοντάδες σημεία πώλησης) κόστισε 4 εκατ. της Creta Farm κόστισε 8 εκατ.

- Βαρόμετρο διαθέσεων των ξένων επενδυτών, η υποδοχή που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες στο σημερινό road show της Goldman Sachs στο Παρίσι.