- Σε σχέση με τα σενάρια περί μεγαλοτραπεζίτη και εμπλοκής του στα Ρaradise papers, η στήλη προειδοποιεί τους αναγνώστες της ότι ο θησαυρός είναι άνθρακας. Δεν πρόκειται για σοβαρή υπόθεση, υπό την έννοια ότι δεν είναι φοροδιαφυγή, αλλά επιχειρηματική προσπάθεια που έκανε ένας άνθρωπος στα νιάτα του, ο οποίος στη συνέχεια έκανε μεγάλη καριέρα στον τραπεζικό τομέα. Δεν υπάρχει ουσία, παρά μόνον εντυπώσεις. Πιθανόν υπάρχουν και δύο ακόμη περιπτώσεις απόμαχων ελλήνων τραπεζιτών.
Τρία είναι τα μέτωπα που πρέπει να έχουν κλείσει στην Εθνική μέχρι τα stress tests του Μαΐου. Πρώτο και κυριότερο αυτό που έχει να κάνει με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην Exin, όπου μετά την έλευση των Τζών Κουδούνη και Μάτ Φέρφιλντ στην Αθήνα καθώς και τις διακριτικές πιέσεις προς τον ισχυρό άνδρα του επενδυτικού σχήματος, Τζών Κάλαμος, εξασφαλίστηκε μία διορία ως το τέλος του έτους ώστε να κλείσει ο σχετικός φάκελος. Τα ανώτατα στελέχη της Exin που βρέθηκαν προ ημερών στην ΤτΕ (η οποία παρακολουθεί στενά την υπόθεση) και λίγο αργότερα στο γραφείο του άμεσα ενδιαφερόμενου Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, προσκόμισαν πρόσθετες εγγυήσεις ότι «τα κεφάλαια υπάρχουν». Η διοίκηση της Εθνικής που είχε ζητήσει την παρέμβαση Τσίπρα στις ΗΠΑ (όπως είναι σε θέση να γνωρίζει από εξαιρετικά ασφαλείς πηγές το liberal.gr) δηλώνει πλέον συγκρατημένα… καθησυχασμένη.
Ένα άλλο ζήτημα που η διοίκηση Φραγκιαδάκη θεωρεί ότι θα κλείσει on time είναι η πώληση της θυγατρικής του Ομίλου στη Ρουμανία, Βanka Romaneasca, που σκόνταψε προσωρινά στην άρνηση της ρουμανικής κεντρικής τράπεζας να δώσει πράσινο φως για να ολοκληρωθεί η σχετική συναλλαγή.
Το τρίτο αγκάθι, που προέκυψε όλως αιφνιδίως είναι η πρωτοβουλία Φραγκιαδάκη να «φρενάρει» την είσοδο νέων και…extra large θεσμικών επενδυτών στην «Πανγαία», μέσω αλλαγής μετοχικής σύνθεσης στο επενδυτικό σχήμα της «Invel» με την πώληση του μειοψηφικού μεριδίου που σήμερα κατέχει ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας Μπένι Στάιντμεντζ. Για λόγους εξαιρετικά δυσδιάκριτους, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, ο κ. Φραγκιαδάκης δεν φαίνεται να επιθυμεί την υποκατάσταση του «προβληματικού», εξαιτίας διεθνών νομικών εκκρεμοτήτων Ισραηλινού επενδυτή από διεθνούς κύρους «σπίτια» όπως το βρετανικό equity fund Coller που είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο στην Ευρώπη, αν όχι παγκοσμίως, στη δευτερογενή αγορά κεφαλαίων και το αμερικανικό Castlelake που διαχειρίζεται πάνω από 15 δισ. δολάρια ενεργά κεφάλαια.
Σύσσωμη η αγορά είχε προεξοφλήσει την συναίνεση της Εθνικής σε αυτή τη διαδικασία (η συγκατάθεση της είναι υπό μία έννοια απαραίτητη βάσει του αρχικού shareholders agreement) δεδομένου ότι θα επρόκειτο για μία εξυγιαντική κίνηση και κατ' επέκταση λίαν επωφελή για την Εθνική και τους μετόχους της αφού η Τράπεζα όχι μόνο εξακολουθεί να συμμετέχει με 33% στην «Πανγαία», αλλά να ασκεί και το μάνατζμεντ για τουλάχιστον ακόμη ένα χρόνο. Η είσοδος τέτοιου βεληνεκούς επενδυτών είναι βέβαιον ότι θα απογείωνε την δυναμική της «Πανγαία» που είναι η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας και θα διευκόλυνε αφάνταστα την προσέλκυση πρόσθετων κεφαλαίων από τις αγορές. Σύμφωνα με μία εκδοχή ο κ. Φραγκιαδάκης θα ενδιαφερόταν να αγοράσει το μερίδιο του Στάινμετζ η Εθνική και να αυξήσει έτσι σημαντικά την συμμετοχή της στην «Πανγαία». Αλλά σε αυτό θα έπρεπε να συμφωνήσουν και οι… Θεσμοί. Την υπόθεση πάντως παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το ΤΧΣ που έχει και παλιότερες «παρτίδες» με την διοίκηση της Εθνικής, καθώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος Αυστριακός Martin Czurda επικεντρώνει την προσοχή του στην συγκεκριμένη συστημική τράπεζα, δεδομένου ότι σε αυτήν το ΤΧΣ και κατ' επέκταση το ελληνικό δημόσιο κατέχει ποσοστό βασικού μετόχου.
- Η πίεση που δέχονται οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια παρέσυρε και την Forthnet. Oι τράπεζες έβγαλαν στο Λονδίνο την εισηγμένη στο ΧΑ προς πώληση. Συγκεκριμένα πωλούν το 32,7% των μετοχών της Forthnet, το μετατρέψιμο ομολογιακό με το οποίο ο αγοραστής θα ελέγχει το 67,8% της εταιρείας και δύο δάνεια ύψους 255 εκατ. ευρώ.
- Και δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση. Στο Λονδίνο προς πώληση -και μάλιστα με τη διαδικασία σε προχωρημένο στάδιο - είναι και τα δάνεια της Εuromedica.
- Τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αναφέρει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώνουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα οτιδήποτε πληροφορούνται σχετικό με αξιόποινη πράξη κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, επικαλείται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την απεργία των εργαζομένων. Η ΕΚ δηλώνει επίσης ότι το Δ.Σ. είναι πάντα έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του και δεν κάνει τίποτε άλλο από την εφαρμογή του Ν. 4443/16.
- Καμία αντίρρηση. Αλλά, ας μας εξηγήσει η διοίκηση της ΕΚ γιατί το πρόβλημα προέκυψε τώρα; Πάντα η ΕΚ έκανε αναφορές στον Εισαγγελέα για υποθέσεις και τα τελευταία 20 χρόνια έχει τα ίδια στελέχη στο νομικό της τμήμα. Γιατί τώρα έγιναν μαλλιά-κουβάρια;
- Και ολίγα από το μέτωπο των τηλεοπτικών. Ο Ιβάν και ο Φίλιππος δεν έχουν καταλήξει ακόμη στην οικονομική εικόνα του τηλεοπτικού σταθμού Ε. Το πόρισμα της έρευνας που έγινε από ορκωτούς δεν το αποδέχονται και οι δύο πλευρές και έτσι κυκλοφορούν στην αγορά πληροφορίες πως οι δυο επιχειρηματίες αποφάσισαν να προσλάβουν νέα ελεγκτική εταιρεία προκειμένου να συντάξει και αυτή το δικό της πόρισμα μήπως και συμφωνήσουν.