Black Box 6/4/2016

Black Box 6/4/2016

- Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη και επικίνδυνη φάση. Η διαρροή των υποκλαπέντων διαλόγων Τόμσεν-Βελκουλέσκου έχει δημιουργήσει μια ρευστότητα στις εξελίξεις που δεν ξέρουμε πως θα καταλήξει.

- Ενώ υποτίθεται ότι αμφότεροι βιάζονταν να τελειώνουν με την αξιολόγηση και αν ήταν δυνατόν ως τις 15/4 (η διαρροή που έγινε από το ΥΠΟΙΚ μετά το Εuroworking Group της περασμένης εβδομάδας έθετε ως στόχο την 12η Απριλίου), μετά την πρώτη τυπική επαφή των δανειστών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που έγινε την Δευτέρα, οι θεσμοί άρχισαν βήμα σημειωτόν.

- Διασώσαμε τα προσχήματα λέγοντας ότι δήθεν μελετούν τις νέες ελληνικές προτάσεις για δαπάνες και έμμεσους φόρους , ότι γίνονται επαφές τεχνικών κλιμακίων, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Τυπικά υποτίθεται ότι εξελίσσεται, αλλά ουσιαστικά είναι στον πάγο.

- Το πραγματικό αποτέλεσμα της συνάντησης Μέρκελ-Λαγκάρντ που θα δώσει τον τόνο θα φανεί στην πράξη τις επόμενες ημέρες. Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ για τη χώρα επειδή οι δανειστές –δεν το λένε ανοικτά- αλλά χρεώνουν τη διαρροή στην ελληνική πλευρά. Οι Γερμανοί λέγεται ότι έχουν εξαγριωθεί με την υποκλοπή. Από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορούν να αφήσουν την Ελλάδα στην τύχη της με την κρίση του προσφυγικού να δημιουργεί πολιτικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

- Η Credicom είναι μια από τις τρείς θυγατρικές που κράτησε η Credit Agricole όταν πούλησε την Εμπορική Τράπεζα στην Αlpha Bank. Η συγκεκριμένη εταιρία που έδινε καταναλωτικά δάνεια είναι προς πώληση, καθώς η Credit Agricole θέλει να φύγει τελείως από τη χώρα. Ήδη πούλησε την εταιρία Leasing που είχε.

- Με μια τροποποίηση της άδειας λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και μια νέα επωνυμία, η Credicom μπορεί να κάνει εξειδικευμένες τραπεζικές εργασίες. Η πληροφορία που ήρθε στη δημοσιότητα για το ενδιαφέρον του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της Πειραιώς Άνθιμου Θωμόπουλου για αγορά της εταιρίας από την Credit Agricole, παρά το γεγονός ότι δεν σχολιάζεται και δεν επιβεβαιώνεται, φαίνεται να έχει κάποια βάση.

- Στην αγορά φημολογείται ότι πίσω από το ενδιαφέρον για την εξαγορά είναι η KKR, η οποία με τον Α. Θωμόπουλο επικεφαλής επιδιώκει να μετατρέψει την Credicom σε πλατφόρμα διαχείρισης κόκκινων δανείων. Θα είναι μια έτοιμη υποδομή, πάνω στην οποία θα υποχρεωθούν να περάσουν οι τράπεζες αν θέλουν τη συνεργασία της KKR. Οι τράπεζες όμως δεν φαίνεται να έχουν τέτοια διάθεση. Άλλωστε ήδη Αlpha και Eurobank συζητούν απευθείας με την KKR για κοινή εταιρία.

- Επέστρεψε στην Εurobank o Γιώργος Κατσαρός. Ο παλιός και έμπειρος τραπεζίτης θα δραστηριοποιηθεί  στις αναδιαρθρώσεις μεγάλων εταιρικών δανείων. Ο Γ. Κατσαρός θα έχει ένα ρόλο ανάλογο αυτού που έχει ο Χ. Σορώτος στην Πειραιώς. Θα αναλαμβάνει δηλαδή ειδικές αποστολές στις πιο προβληματικές ή ευαίσθητες περιπτώσεις των δανεικών χαρτοφυλακίων.