- Είναι δεδομένο ότι τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου των τραπεζών δεν άρεσαν στους ξένους. Ήρθαν και οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη και το Χρηματιστήριο ξανά-σκόνταψε.
- Είναι φανερό ότι οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρείας. Οι τραπεζίτες αυτό το διάστημα βάζουν κάτω όλα τα δεδομένα και τα μετρούν από όλες τις πλευρές και από όλα τα σενάρια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε περίπου ένα μήνα -που θα έχουν ολοκληρωθεί και οι επαφές με τον SSM για τους νέους στόχους- θα έχουν αποκτήσει μια πρώτη εικόνα για το αν χρειάζονται το 2019 αυξήσεις κεφαλαίου ή όχι.
- Παράλληλα δεν είναι ευδιάκριτος ο ορίζοντας για την χρηματιστηριακή αγορά και η κατάσταση δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν και την επόμενη εβδομάδα. Την Παρασκευή συνεδριάζει το Εurogroup. Το Σάββατο ο Α. Τσίπρας μιλάει στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή δίνει την καθιερωμένη συνέντευξη και την Δευτέρα έρχεται το κλιμάκιο των δανειστών για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο. Συνεπώς τις πρώτες ασφαλείς ενδείξεις για το που πάει το πράγμα, δεν πρόκειται να τις έχουμε πριν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
- Πάντως χθες τα χειρότερα νέα ήρθαν από το μέτωπο της αγοράς ομολόγων. Με τις αποδόσεις του δεκαετούς τίτλου στο 4,45% δικαιώνονται όσοι υποστηρίζουν ότι η έξοδος στις αγορές έχει αναβληθεί για το 2019.
- Στο Χρηματιστήριο οι εκτιμήσεις είναι ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο δύο ταχυτήτων. Η «ομηρεία» των τραπεζών θα εγκλωβίσει τον δείκτη σε ένα στενό εύρος διακύμανσης στα τρέχοντα επίπεδα. Στο ίδιο διάστημα ανεξάρτητα θα κινούνται συγκεκριμένα blue chips που συγκεντρώνουν και τις προτιμήσεις των ξένων θεσμικών, όπως π.χ. Μοτορ Οιλ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ /ΤΕΡΝΑ, Σαράντης κ.ά.
- Μπορεί οι τράπεζες να μην γνωρίζουν τι τους ξημερώνει τον επόμενο μήνα, αλλά στους άλλους κλάδους η κινητικότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη και πραγματοποιούνται μεγάλες αλλαγές. Σημειώστε τις πληροφορίες -εκτός απροόπτου πάντοτε- ότι τον Οκτώβριο πρέπει να περιμένουμε το deal της Chipita με την Mondelez. Η συγκεκριμένη συμφωνία, όπως εκτιμούν στις τράπεζες, θα ξεκλειδώσει ευρύτερες ανακατατάξεις στον κλάδο τροφίμων.
- Επανέρχονται στην αγορά και μάλιστα εκ Λονδίνου, οι φήμες που θέλουν την Deutsche Telekom να εξετάζει διάφορα σενάρια εξόδου της μετοχής του ΟΤΕ από το Χ.Α..