- Στο έλεος του ΔΝΤ φαίνεται ότι έχει πέσει και πάλι η κυβέρνηση για το θέμα της περικοπής των συντάξεων το 2019, όπως εξηγούσε στη στήλη πηγή που γνωρίζει σε βάθος τα παρασκήνιο και τις διεργασίες στο στρατόπεδο των δανειστών. Συγκεκριμένα στις 10 Σεπτεμβρίου που θα έρθει στην Αθήνα το σχήμα των ελεγκτών της ΕΕ και του ΔΝΤ θα ξεκινήσει και επίσημα η συζήτηση για το μέτρο της μείωσης των συντάξεων. Στις Βρυξέλλες όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, παρακολουθούν με προβληματισμό τις εξαγγελίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για παροχές, αυξήσεις μισθών, προσλήψεις, φοροαπαλλαγές κλπ
- Όπως εξηγεί η πηγή της στήλης, αυτή τη στιγμή τίποτε δεν έχει κλειδώσει και όλα είναι ανοικτά. Οι συζητήσεις στην Αθήνα, σημειώνει, θα είναι περισσότερο μια πρώτη προσέγγιση. Το κρίσιμο διάστημα για λήψη αποφάσεων είναι τον Οκτώβριο, όπου οι μηχανισμοί της ΕΕ θα πρέπει να επιβεβαιώσουν το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.
- Όταν αυτό γίνει και δοθεί η έγκριση να μεταφερθεί το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2019, τότε οι συνθήκες θα είναι ώριμες για να ληφθεί οιαδήποτε απόφαση για τις συντάξεις. Στις Βρυξέλλες, λένε οι ίδιες πηγές, δεν το έχουν δεμένο σώνει και καλά ότι πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις. Θα το συζήταγαν, φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη δεν θα ανοίξει μια βεντάλια μέτρων και παροχών που δημιουργεί την εικόνα ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην κακή της περίοδο.
- Το πρόβλημα όμως που κάνει επιφυλακτικούς τους ανθρώπους της ΕΕ, είναι ότι για να ακυρωθεί η να μετατεθεί ή να γίνει σε δόσεις η περικοπή των συντάξεων πρέπει να συναινέσει και το ΔΝΤ. Το Ταμείο πρέπει να επικυρώσει την μεταμνημονιακή έκθεση ελέγχου. Αν το ΔΝΤ πάρει αποστάσεις, τότε το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές θα είναι πολύ αρνητικό και οι Βρυξέλλες δεν θέλουν ένα τέτοιο ρίσκο που υπονομεύει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Οπότε ότι και να συμφωνηθεί μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΕΕ για τις συντάξεις, πρέπει να δώσει το πράσινο φως και το ΔΝΤ.
- Στρατηγική η κίνηση της Μυτιληναίος για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 665 MW, η οποία αδειοδοτήθηκε χθες από τη ΡΑΕ. Το ύψος της επένδυσης είναι μεγάλο (πάνω από 300 εκατ. ευρώ) αλλά όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά τα ενεργειακά, η επένδυση βάζει την Μυτιληναίος στον διεθνή ενεργειακό χάρτη δημιουργώντας περιθώρια για νέες στρατηγικές κινήσεις, καθώς δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι ο όμιλος με τη συγκεκριμένη επένδυση αλλάζει κατηγορία.
- Δυσάρεστες και στενάχωρες οι εξελίξεις για την Siemens στην Ελλάδα. Η πολυεθνική μετά το γνωστό σκάνδαλο σταδιακά υποβαθμίζει συνεχώς την παρουσία της στη χώρα μας. Ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν το κλείσιμο του εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη. Τώρα γίνεται ένα ακόμη βήμα. Στις 30 Σεπτεμβρίου αποχωρεί ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Π. Ξυνής και η κλάδος της Siemens στη χώρα μας θα υπάγεται πλέον στη θυγατρική του ομίλου στην Ιταλία. Ταυτόχρονα συστηματικά έχει μειωθεί και το προσωπικό που απασχολεί στη χώρα μας.