Τέσσερις λόγοι ωθούν ανοδικά το χρηματιστήριο της Αθήνας: 1) Οι δηλώσεις της επικεφαλής της FED δημιούργησαν καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές. 2) Αποκτά συνεχώς πιο ισχυρή βάση, η αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα κλείσει την αξιολόγηση μέχρι το τέλος Απριλίου 3) Υπάρχουν εντολές αγοράς, «απόνερα» από το rebalancing της προηγούμενης εβδομάδας 4) Τέλος τριμήνου, που συνέπεσε με το ενδιαφέρον ορισμένων ξένων funds για τις τιμές των τραπεζικών μετοχών, καθώς το κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργεί momentum.
-Για τη συζήτηση στη Βουλή περί διαφθοράς και δικαιοσύνης αρκετοί σημειώνουν ότι δεν γίναμε σοφότεροι, καθώς δεν ακούσαμε κάτι που δεν γνωρίζουν οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ. Η στήλη ως πλέον αξιόλογο και σημαντικό από τη συζήτηση σημειώνει ένα… κρυπτογραφικό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.
-Η μια από τις 13 υποθέσεις τροπολογιών, στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, αφορά τη γνωστή υπόθεση των τριγωνικών συναλλαγών και το εξοντωτικό πρόστιμο που είχε επιβληθεί (επί υπουργίας του ανεκδιήγητου Γ. Παπακωνσταντίνου) στη Motor Oil. Η υπόθεση στερείται πραγματικής βάσης, αλλά ενέπλεξε την εταιρεία σε ένα δαίδαλο γραφειοκρατίας με το ελληνικό κράτος, που απείλησε με λουκέτο το διυλιστήριο. Με τη διάταξη είχαν επιβληθεί πρόστιμα στα Ελληνικά Πετρέλαια και σε άλλες εταιρείες, αλλά όχι ισοπεδωτικά, όπως στην περίπτωση της Motor Oil.
-Το διυλιστήριο τελικά διασώθηκε, επειδή επικράτησε η κοινή λογική με την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας. Το ερώτημα είναι γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να αναφέρει και τη συγκεκριμένη διάταξη στη συζήτηση στη Βουλή. Αν δηλαδή αντί για 13, ήταν 12 οι υποτιθέμενες αμαρτωλές τροπολογίες που «αποκάλυψε» ο Α. Τσίπρας, οι εντυπώσεις θα ήταν διαφορετικές; Προφανώς λοιπόν στο Μαξίμου επέλεξαν επί τούτου να συμπεριλάβουν τη συγκεκριμένη τροπολογία, ώστε να στείλουν ένα μήνυμα στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Το βασικό ερώτημα είναι γιατί ο Α. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα.
-Άνθρακες ο θησαυρός. Ο λόγος για τη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη με συμμετοχή Δραγασάκη, Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Στουρνάρα και όλων των κρατικών επιτρόπων στα ΔΣ των τραπεζών. Αντικείμενο συζήτησης ήταν τα «κόκκινα» δάνεια και ο τρόπος διαχείρισης τους, καθώς πρόκειται για το μοναδικό ουσιαστικά θέμα της αξιολόγησης που είναι ανοικτό και η κυβέρνηση τα έχει βρει… μπαστούνια.
-Το κουαρτέτο επιμένει για πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των δανείων που δεν εμπίπτουν στην ομπρέλα του νόμου Κατσέλη. Η κυβέρνηση φοβάται τον πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο του συγκεκριμένου μέτρου και προσπαθεί να επιτύχει εξαιρέσεις ή έστω διατάξεις που θα δίνουν δυνατότητες επικοινωνιακού χειρισμού. Η σύσκεψη δεν οδήγησε πουθενά και η κυβέρνηση τώρα ετοιμάζεται να πιει το πικρό ποτήρι.