- Καταρρέει η μετοχή της Αttica Bank που κατέγραψε και στη χθεσινή συνεδρίαση νέα υποχώρηση της τιμής της κατά 12,12%. Οι λόγοι της ελεύθερης πτώσης όπως είναι γνωστό σχετίζονται με τα οικονομικά αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης καθώς η τράπεζα θα παρουσιάσει ζημίες.
- Στην αγορά κυκλοφορεί η φήμη πως επίκειται τον Ιανουάριο νομοθετική ρύθμιση που θα επεκτείνει τη διάρκεια της αναβαλλόμενης φορολογίας στα 20 χρόνια, ώστε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της τράπεζας. Μάλιστα λέγεται ότι θα έχει και αναδρομική ισχύ για να καλυφθεί η χρήση 2016.
- Κατά τις φήμες πάντοτε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση έχουν συμφωνήσει η DG Comp, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Κυβέρνηση κλπ. Αν πράγματι αυτές οι φήμες έχουν βάση αληθείας, τότε θα δούμε το έργο της χρηματιστηριακής κατάρρευσης να παίζεται από την ανάποδη. Ωστόσο, συνήθως οι αγορές ξέρουν καλύτερα και προς το παρόν δείχνουν να ανησυχούν.
- Μπορεί να έχει γίνει μόδα η εισαγωγή ελληνικών μετοχών σε ξένα χρηματιστήρια αλλά οι πολλές συναλλαγές εξακολουθούν και γίνονται στην Αθήνα. Το τελευταίο παράδειγμα dual listing ήταν αυτό της Cenergy Holdings, η οποία από τότε που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της μετοχής (21 Δεκεμβρίου) έχει κάνει συναλλαγές 1000 τεμαχίων στις Βρυξέλλες και 330.000 τεμαχίων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
- Στην περίπτωση της Τραπέζης Κύπρου στο ΧΑ (από το οποίο η διοίκηση της τράπεζας θέλει να αποχωρήσει για να εισαχθεί στο Λονδίνο) το 75% του όγκου συναλλαγών της γίνεται στην Αθήνα. Για τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 85%. Εξαίρεση του κανόνα είναι μόνον η Coca Cola -3Ε. Στο ΧΑ έκανε το 30% του όγκου και το υπόλοιπο 70% στο εξωτερικό. Μετά την ένταξη της μετοχής στους ευρωπαϊκούς δείκτες, στην Αθήνα πραγματοποιείται μόνον το 10% των συναλλαγών της μετοχής.
- Αν πιστέψουμε τους τραπεζίτες διανύουμε πλέον την τελευταία εβδομάδα του ΔΟΛ υπό το σημερινό μετοχικό σχήμα.
- Η στήλη θέλει να πιστεύει ότι σφάλει, αλλά από τη διαδικασία επαναϋπολογισμού των συντάξεων που ξεκινά η αριστερή μας κυβέρνηση και θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις, εξαιρούνται μόνον οι συντάξεις του Ταμείου της Τραπέζης της Ελλάδος. Είναι αλήθεια; Κι αν ναι, γιατί;