Black Box 25/5/2018

Black Box 25/5/2018

- Οι δανειστές πάνε την κυβέρνηση -συγχωρείστε την έκφραση- τσουβαλάτη για την ολοκλήρωση του μνημονίου. Την προηγούμενη φορά που έκλεισε αξιολόγηση, για να φτάσουμε από την τεχνική συμφωνία στο τελικό κείμενο του Εurogroup, χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ενάμισης μήνας. Τώρα ο χρόνος αυτός συμπτύχθηκε σε μόλις τέσσερις ημέρες. Ας ελπίσουμε ότι μέσα στο τσουβάλι καταλαβαίνουν τι γίνεται και τι υπογράφουν…

- Πιθανόν θυμάστε ότι η Vodafone - Panafon Hellenic Telecommunications S.A. στις 18 Ιανουαρίου κέρδισε τον διαγωνισμό και αγόρασε την Cyta Eλλάδος. Πλήρωσε 118 εκατ. για 307.000 συνδρομητές σταθερής και 51.000 κινητής τηλεφωνίας, έγιναν κινητοποιήσεις των εργαζόμενων της Cyta Eλλάδος λόγω απολύσεων καθώς η εταιρεία ενσωματώνεται κλπ κλπ.

- Την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε στα γραφεία της Vodafone επιστολή της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΕΤ) που πρέπει να εγκρίνει την αγορά ώστε να ολοκληρωθεί, με την οποία η ΕΕΕΤ ζητά από την Vodafone επιπλέον στοιχεία.

- Ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό των τραπεζών; Κανένας τραπεζίτης δεν θέλει κακές σχέσεις με την κυβέρνηση αλλά αλλού είναι το κέντρο των αποφάσεων, όσον αφορά τα πρόσωπα και όχι μόνον. Στην πρώτη βαθμίδα είναι οι επιτροπές υποψηφιοτήτων που μετέχουν ξένοι, στη δεύτερη το ΤΧΣ, ενώ τις αποφάσεις των δύο προηγούμενων χρειάζεται να εγκρίνει ο SSM και η ΤτΕ.

- Με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί σήμερα η τραπεζική αγορά και τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στην Εθνική Τράπεζα το απέδειξαν. Εκτός από τις γνωστές αστοχίες με τις πωλήσεις θυγατρικών, στην Εθνική μεγάλη κρίση δημιουργήθηκε εξαιτίας του περίφημου ΛΑΠΕΤΕ, του επικουρικού ταμείου της τράπεζας.

- Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κάθε μήνα έδινε στο ΛΑΠΕΤΕ δάνειο 8 εκατ. ευρώ και σχεδόν ταυτόχρονα έπαιρνε και πρόβλεψη 8 εκατ. ευρώ. Σε έναν έλεγχο εντοπίστηκε η αύξηση των προβλέψεων που λέγεται ότι εξαιτίας του συγκεκριμένου λόγου είχαν φτάσει περίπου στα 100 εκατ. ευρώ.

- Το ΤΧΣ κάλεσε για εξηγήσεις τη διοίκηση. Στο Ταμείο παρουσιάστηκαν δύο υφιστάμενα στελέχη της διοίκησης που προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την κατάσταση. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε.

- Δεν περιμένουμε απαντήσεις, έχει φύγει από εμάς η υπόθεση, λένε τώρα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στο μεταξύ το μαρτύριο για τους μετόχους της Folli Follie συνεχίζεται και για τα δραματικά αποτελέσματα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων του ΧΑ -εκτός της σιωπής των βασικών μετόχων- ευθύνονται και οι φημολογίες ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αναστείλει τη μετοχή. Δυστυχώς, η Folli Follie δείχνει να εξελίσσεται σε μια υπόθεση που κανείς δεν θέλει να πάρει ευθύνες και να πει τα άσχημα νέα. Η ανικανότητα όμως της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να διαχειριστεί την κρίση αφήνει χώρο να διασύρεται το σύνολο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.