Black Box 24/8/2018

Black Box 24/8/2018

-Σε rebalancing μεγάλων  χαρτοφυλακίων λόγω αναδυόμενων αγορών αποδίδουν, συνήθως καλά πληροφορημένες πηγές, τις πιέσεις  του τελευταίου διαστήματος στο ΧΑ. Δεν υπήρχε bid και η αγορά πιέστηκε υπερβολικά. Για αυτό χθες και προχθές ήρθαν εντολές αγοράς που τροφοδότησαν την ανοδική αντίδραση του ΧΑ.

-Πάντως οι χρηματιστές παραμένουν επιφυλακτικοί για τη διάρκεια της αντίδρασης. Οι αγοραστικές ευκαιρίες που δημιουργηθήκαν από την πτώση περιορίζονται,  όπως λένε.

-Σε άλλες εποχές θα είχαμε καταγγελίες για διαπλοκή, για σκοτεινά συμφέροντα, για υπόγεια ρεύματα και άλλα ανάλογα επικολυρικά. Θα είχαν ανεβεί στα κάγκελα και οργισμένοι θα κατήγγειλαν και θα στρίγγλιζαν.

-Αλλά αυτά σε άλλες εποχές. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει αυτά που κατήγγειλε χωρίς να… κοκκινίζει: Πρωτοκλασάτος υπουργός πήρε αλά μπρατσέτα επικεφαλής μεγάλης επιχείρησης  και άρχισαν να χτυπάνε πόρτες συγκεκριμένων επιχειρηματιών με βαθιές τσέπες για να τους ζητήσουν να συμβάλλουν οικονομικά, ώστε να διασφαλιστεί… η ελληνικότητα της εισηγμένης και υπερδανεισμένης επιχείρησης.

-Και αφού ασχολούμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πρακτικές του, η στήλη να σας ενημερώσει ότι στην αγορά πνέει νέος άνεμος. Το κλίμα γυρίζει εμφανώς υπέρ ΝΔ καθώς τα επιχειρηματικά κέντρα θεωρούν ότι η πολιτική αλλαγή  είναι προ των πυλών. Σε λίγο μπαίνουμε στο φθινόπωρο και το πιθανότερο είναι σε 6-7 μήνες να έχουμε εκλογές, λένε χαρακτηριστικά.

- Στο πλαίσιο αυτό από τώρα  οι προνοητικοί ρίχνουν ή προσπαθούν να ρίξουν γέφυρες στην αντιπολίτευση. Ακόμη και ο τραπεζίτης που είναι γνωστός στην αγορά κι ως η «καλύτερη Φιλιππινέζα του Μαξίμου» λόγω των προνομιακών σχέσεων του, τριγυρνά δεξιά και αριστερά εκθειάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μόνον μην τον ακούσουν οι φίλοι του στο Μαξίμου, γιατί είναι εκδικητικοί…

-Στις τράπεζες ξεκίνησε ο πονοκέφαλος για τους αναθεωρημένους στόχους του 2019 και τους νέους στόχους για 2020-2021 σχετικά με τη μείωση των κόκκινων δανείων. Οι πιέσεις του SSM είναι δεδομένες όπως και οι δυσκολίες να υποχωρήσουν τα NPL's  στο τέλος του 2021 «αισθητά κάτω του 20%» όπως ζητά ο SSM. Ταυτόχρονα φτάνουν και εξώδικα που στέλνουν επιχειρηματίες για τους χειρισμούς των τραπεζών για τα δάνεια τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτόν τον χειμώνα δεν θα πλήξουμε.