- Η στήλη θέλει, αλλά δεν μπορεί να κρατηθεί. Φεύγοντας ο Wieser και δίνοντας συνέντευξη σε ξένο μέσο είπε ο άνθρωπος πως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν η ελληνική κυβέρνηση που αγκάλιασε και εφάρμοσε το μνημόνιο. Η δήλωση αφιερώνεται σε όσους πίστεψαν στην «υπερήφανη διαπραγμάτευση» της αριστερής μας κυβέρνησης.
- Το ενδιαφέρον στην ανάλυση της Παντελάκης Χρηματιστηριακή για τη Μυτιληναίος δεν είναι ότι θέτει την τιμή στόχο στα 13,5 ευρώ. Είναι ότι βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να επιστρέψει ο όμιλος Μυτιληναίου μέρος των μετρητών του στους μετόχους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο report, ένα εύρος ειδικού μερίσματος μεταξύ 0,50 και 1,25 ευρώ θα ήταν μια καλή απόδοση στους μετόχους. Συνήθως οι αναλυτές δεν παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες στα report που γράφουν έχοντας κατασκευάσει σενάρια στο μυαλό τους.
- Πιθανόν λόγω και της πίεσης από την εποπτεία να ξεκαθαρίσουν χωρίς καθυστέρηση τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από συμμετοχές, προβληματικά δάνεια, θυγατρικές κλπ. Στην αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες πως η διοίκηση της Εθνικής ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες στην εταιρία ακινήτων Πανγαία.
- Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος για την απόσυρση του ισραηλινού επιχειρηματία από το κεφάλαιο της Πανγαίας. Λέγεται πως ανοίγει μέσω της έκδοσης ενός μετατρέψιμου ομολογιακού και αυτό μπορεί να σημαίνει και σημαντικές μετοχικές ανακατατάξεις στην εισηγμένη. Σημειώστε επίσης πως ο φάκελος για την πώληση της Πανγαίας παραμένει ανοικτός στην ελληνική Δικαιοσύνη.
- Οι τραπεζίτες από εδώ τα μετράνε, από την άλλη τα βλέπουν, μιλούν με τους συμβούλους τους, τρέχουν τα μοντέλα τους και ευτυχώς παραμένουν σχετικά αισιόδοξοι για τα stress test. Το χειρότερο σενάριο, λένε, έχει αποφευχθεί αλλά και πάλι δεν θα πρόκειται για υγιεινό περίπατο. Οι ανησυχίες πλέον επικεντρώνονται κυρίως στο ενδεχόμενο μια-δυο τράπεζες να σκοντάψουν στο adverse σενάριο.
- Μπορεί η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων και το ράλι του Ιανουαρίου στο Χρηματιστήριο να δημιούργησαν ένα ευχάριστο και ελαφρύ κλίμα, αλλά η κατάσταση στην πραγματική οικονομία εξακολουθεί να είναι αρκετά δύσκολη. Η αγορά το γνωρίζει πολύ καλά γιατί το βιώνει. Όλοι οι υπόλοιποι το ανακαλύπτουμε με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι ορισμένες ανακοινώσεις μεγάλων εταιριών, όπως πχ αυτή της Coca Cola που κάνει νέες επενδύσεις για να αυξήσει την παραγωγή της στην Ουγγαρία.
- Ο δεύτερος τρόπος είναι τα λουκέτα που βάζουν -κυρίως πολυεθνικές- στις ελληνικές παραγωγικές δραστηριότητες τους. Το αμέσως επόμενο διάστημα, περιμένετε ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση από μεγάλη φαρμακοβιομηχανία με παράδοση στην ελληνική αγορά. Μια ακόμη θλιβερή είδηση στην αλυσίδα της αποδιάρθρωσης της παραγωγικής Ελλάδας.