- Σήμερα στις 10 το πρωί πραγματοποιείται η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ. Η συνάντηση έχει αντικείμενο την εκταμίευση της δόσης ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά στο καλοκαίρι και στο φθινόπωρο. Ωστόσο στη συνάντηση θα συζητηθεί (χωρίς να ανακοινωθεί στη συνέντευξη που θα δοθεί με την ολοκλήρωση της) και το ελληνικό χρέος, καθώς ο ΕSM “κρατάει” όλο το ελληνικό χρέος, με εξαίρεση τα περίπου 19,5 δις που έχει δώσει το Δ.Ν.Τ. Η λύση του χρέους περνάει από τον ESM και γι'' αυτό η σημερινή συνάντηση έχει τη σημασία. Ο μύχιος πόθος της κυβέρνησης είναι στις αρχές του 2017 τα 19,5 δις του Δ.Ν.Τ. να περάσουν στην κυριότητα του ESM ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.
- Ένας μεγάλος και πολλαπλός καβγάς είναι η αιτία -που προς το παρόν τουλάχιστον- τα σχέδια για αλλαγές στις τράπεζες πηγαίνουν σε καλένδες. Στο ζήτημα των τραπεζών και της διακυβέρνησής τους εμπλέκονται αμέσως ή εμμέσως αρκετοί παράγοντες: Η εποπτεία, δηλαδή ο SSM και η Τράπεζα της Ελλάδος. Η κυβέρνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και επιπλέον η τρόικα. Στο στρατόπεδο των δανειστών δεν κινούνται όλοι στην ίδια γραμμή όσον αφορά τις αλλαγές στις διοικήσεις. Ο SSM θεωρεί ότι η τρόικα έχει καταλάβει ζωτικό χώρο της και κάνει συμφωνίες και παίρνει αποφάσεις για τις τράπεζες ερήμην του. Η ηγεσία του SSM θέλει να περάσει στην τρόικα το μήνυμα ότι αυτή έχει το πάνω χέρι .Αυτός είναι ο πρώτος καυγάς.
- Ταυτόχρονα όμως, άλλα ζητάει η κυβέρνηση διά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, άλλα ζητά η Τράπεζα της Ελλάδος κι άλλα ζητά από την πλευρά του SSM. Προσοχή: επειδή πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα με πολλές αποχρώσεις και πτυχές, μη θεωρήσετε ότι Κυβέρνηση και ΤΧΣ, όπως και ΤτΕ με SSM, ταυτίζονται πλήρως. Οι διαφορικές απόψεις όπως αποκαλούνται διπλωματικά οι διαφωνίες μεταξύ των βασικών εμπλεκομένων ,δηλαδή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Τράπεζας της Ελλάδος και SSΜ είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο τα χρονοδιαγράμματα παραβιάστηκαν και αποφασίστηκε το θέμα της ενδεχόμενης αλλαγής εκτελεστικών μελών να μεταφερθεί για το Σεπτέμβριο. Οι αλλαγές όσον αφορά τα ανεξάρτητα μέλη των ΔΣ θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
- Σημειώστε επίσης, ότι βαρύνοντα λόγο στην περίπτωση της Alpha και της Eurobank έχει ο SSM. Αντίθετα η κυβέρνηση, λόγω κρατικής ενίσχυσης, μπορεί να αρθρώνει ακόμα ισχυρό λόγο όσον αφορά τις άλλες δύο τράπεζες.
- Με εξαιρετική επιτυχία εξελίσσεται η εθελούσια έξοδος στην Eurobank καθώς πλήθος κόσμου λέγεται ότι αποχωρεί κυρίως από το δίκτυο της τράπεζας. Ταυτόχρονα και στην ΑLPHA έχουν αρχίσει να ζεσταίνουν τις μηχανές και όλα δείχνουν ότι το πρόγραμμα θα αφορά πολύ μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, από τους 173 που έχει υποχρέωση η τράπεζα βάσει των πλάνων αναδιάρθρωσης.
- Την ελπίδα ότι θα υπάρξει σήμερα αντίδραση και στο ελληνικό χρηματιστήριο διατύπωναν χθες χρηματιστές, μετά το ράλυ που προκάλεσαν σε Ευρώπη και Αμερική οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Αγγλία που δείχνουν ότι το χάσμα μεταξύ των βρετανών που ζητούν να φύγουν από την ΕΕ και αυτών που ζητούν να μείνουν κλείνει. Στις χρηματιστηριακές εταιρίες υποστηρίζουν ότι το πάρτι στις ξένες αγορές θα πρέπει να αποτυπωθεί με υστέρηση και στο ελληνικό χρηματιστήριο και κυρίως στις τραπεζικές μετοχές που είχαν πιεστεί υπερβολικά το τελευταίο διάστημα. Οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι η χθεσινή αργία ήταν ένα πλεονέκτημα για το ΧΑ καθώς η αγορά πήρε απόσταση ασφαλείας από τα γεγονότα και τώρα θα πρέπει σήμερα να αποτιμήσει το κλείσιμο της ψαλίδας που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στη Βρετανία. Αν δεν επιβεβαιωθούν από τα γεγονότα οι προβλέψεις τους, θα σημαίνει ότι οι ξένοι βλέπουν το ΧΑ ως προβληματική αγορά.
- Έχει περάσει σχετικά απαρατήρητο αν και πρόκειται για πολύ μεγάλη αλλαγή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ο λόγος για τους πλειστηριασμούς ακινήτων που ξεκίνησαν με ταχύτατους ρυθμούς προς το παρόν για λογαριασμό του δημοσίου. Ταυτόχρονα ξεκινούν τώρα και για τα ακίνητα των τραπεζών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα έχουμε χιλιάδες πλειστηριασμούς ακινήτων μέχρι το τέλος του χρόνου. Μιλούν για περισσότερους από 20.000.