- Αθήνα, περίπου όπως Βαγδάτη. Υπερβολές θα πείτε, αλλά μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα πριν διαβάσετε την ιστορία που ακολουθεί.
- Κάποιοι στην αγορά διαδίδουν, ότι κάποιο πρόβλημα έχει ανακύψει με την Ντανιέλ Νουί (αυτήν που είδε χθες χωρίς αποτέλεσμα ο Ευκλείδης μας) και πρόκειται να φύγει από τον SSM πριν το τέλος του χρόνου. Οι ίδιες πηγές μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο προοριζόμενος για το ΤΧΣ Πολωνός καθηγητής Οικονομικών Μάρεκ Μπέλκα δεν ενδιαφέρεται πλέον για το ΤΧΣ, επειδή επιδιώκει να αντικαταστήσει την Ντ. Νουί.
- Μάλιστα κατά τις ίδιες πηγές, αυτό το κενό βρήκε η Κυβέρνηση και παλεύει να διατηρήσει ως μόνιμο και όχι προσωρινό στο ΤΧΣ, τον Χριστόφορο Στράτο, συγγενή της Δανάης Στράτου-Μπαρουφάκη.
- Η στήλη αποτάθηκε σε γνώστη των θεμάτων, ρωτώντας αν αληθεύει η φήμη που σέρνει στην Αθήνα ότι η Νουί θα εγκαταλείψει νωρίτερα τη θέση της. Η απάντηση που πήρε είναι ότι η Φρανκφούρτη δεν το έχει ξανακούσει. Ότι προφανώς και δεν υπάρχει θέμα, ότι η θητεία της Νουί λήγει σε μια διετία, πως αυτή έστησε τον μηχανισμό και θεωρείται πετυχημένη στη Φρανκφούρτη κ.o.κ. Με δύο λόγια, η πηγή με κατηγορηματικότητα διέψευσε τα σενάρια υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα πρόωρης αποχώρησης της Ντ. Νουί.
- Ο Μ. Μπέλκα είναι τελικά πολύ πιθανόν να καταλήξει στην ηγεσία του ΤΧΣ καθώς οι δανειστές πιστεύουν ότι έχει τα προσόντα και το κύρος να επιβάλλει στην ελληνική τραπεζική σκακιέρα τους όρους που επιθυμούν οι Βρυξέλλες. Ο Πολωνός καθηγητής των Οικονομικών και πρώην υπουργός Οικονομικών, έχει διατελέσει σύμβουλος των προέδρων της Πολωνίας και της Αλβανίας, έχει εργαστεί για την J P Morgan, την World Bank και το ΔΝΤ, ενώ διετέλεσε και κεντρικός τραπεζίτης στη χώρα του.
- Ο Μπέλκα προφανώς θεωρείται από τους δανειστές ιδανικός για την Ελλάδα, επειδή έχει κάνει στο Ιράκ την περίοδο του 2003 και μετά. Αρχικά ήταν επικεφαλής του Συμμαχικού Συμβουλίου για την ανασυγκρότηση της χώρας και από τον Νοέμβριο 2003 υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική της συμμαχίας στο Ιράκ. Μεταξύ άλλων υπό την καθοδήγηση του αμερικανικού παράγοντα έστησε και την Κεντρική τράπεζα του Ιράκ. Κάποια στιγμή αργότερα ενεπλάκη σε μια ασαφή υπόθεση με κάποιο αμερικανικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολωνία, γεγονός που έπληξε την εικόνα του αφήνοντας ερωτήματα.
- Από τη στιγμή που είναι εξοικειωμένος να κυκλοφορεί με 4-5 μαύρα τζιπ και να περιτριγυρίζεται νύχτα-μέρα από 150 τύπους με αλεξίσφαιρα και πολυβόλα, η στήλη θα συμφωνήσει με τους δανειστές πως είναι ιδανικός για το ΤΧΣ. Αν τελικά έρθει στην Αθήνα, στη γωνία Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, θα νοιώθει σαν το σπίτι του και επιπλέον θα χρειάζεται πολύ μικρότερη φρουρά σε σχέση με το Ιράκ.
- Μέχρι τις 18 Οκτωβρίου πάντως, η διαδικασία επιλογής της νέα διοίκησης του ΤΧΣ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.
- Και εφόσον η συζήτηση είναι για τους ξένους επόπτες της χώρας, να ολοκληρώσουμε αναφέροντας πως προχωρούν οι διαδικασίες για την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΠ Α.Ε.) όπως θα ονομάζεται το νέο υπερταμείο. Κατά πληροφορίες, τη θέση του προέδρου αναλαμβάνει Γάλλος πρώην τραπεζίτης. Το 5μελές Εποπτικό Συμβούλιο έπρεπε να έχει επιλεγεί τον Ιούνιο.