- Το γεγονός που κυριαρχεί αυτή την εβδομάδα, αναμφισβήτητα είναι το Eurogroup που συνεδριάζει την Πέμπτη για το ελληνικό πρόγραμμα. Οι πληροφορίες που έρχονται από αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα τελειώσει για την Ελλάδα με happy end. Δηλαδή θα υπάρξει συνολική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα καθώς και για την ενισχυμένη εποπτεία στην μετά το μνημόνιο εποχή.
- Λίγο-πολύ οι αποφάσεις, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές, θα κινούνται στο πλαίσιο που ήδη γνωρίζουμε. Δηλαδή θα υπάρχει ισχυρή μεταμνημονιακή εποπτεία με εκθέσεις ανά τρίμηνο, εξάμηνους ελέγχους, ενώ από πάνω μας θα συνεχίσει να παραμένει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι Γερμανοί φαίνεται ότι για το χρέος θα κάνουν κάποιες υποχωρήσεις και η επιμήκυνση στα δάνεια του EFSF λέγεται πως θα κυμανθεί μεταξύ 5 και 10 ετών ανάλογα με τη λήξη.
- Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, το Eurogroup θα είναι και ο καταλύτης για την χρηματιστηριακή αγορά που έχει βασανιστεί ιδιαίτερα στις τελευταίες συνεδριάσεις. Η αγορά περιμένει τις εξελίξεις της Πέμπτης για να ξεφύγει από τον κύκλο της καχεξίας και των ρευστοποιήσεων. Σημειώστε πως αν πράγματι έχουμε happy end την Πέμπτη, θα ακολουθήσουν αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους για οικονομία και τράπεζες.
- Σήμερα ξεκινά το road show του ελληνικού χρηματιστηρίου, αρχικά στη Νέα Υόρκη, στη συνέχεια στην Ουάσιγκτον και τέλος στο Σικάγο. Συμμετέχουν συνολικά 23 εισηγμένες εταιρείες και φυσικά η Folli Follie δεν θα είναι στις ΗΠΑ. Ωστόσο αν και δεν θα εκπροσωπείται η εταιρεία θα είναι παρούσα σε όλες τις συζητήσεις μεταξύ των θεσμικών και των εκπροσώπων των εισηγμένων.
- Στη στήλη δεν αρέσει να ευλογεί τα γένια της, αλλά ανατρέξτε στα όσα ανέφερε στις 14 Ιουνίου. Το black box έγραφε τότε ότι δεν ξεκίνησε ο έλεγχος της ΕΥ, ότι δεν είναι βέβαιο πότε θα ξεκινήσει, ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφαρμόζει πολιτική «δεν ξέρω... δεν είδα... δεν κατάλαβα...» κλπ. Επειδή όμως η κωμωδία παρατράβηξε, η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βλέπει ότι η Folli Follie θα την παρασύρει μαζί της στο βυθό και προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες και να τις μεταθέσει στη δικαιοσύνη.
- Όμως μην περιμένετε να γίνουν και πολλά από τα κατόπιν εορτής διαβήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Οι υποχρεώσεις της Folli Follie (μισθοί, δάνεια, πάσης φύσης οφειλές κλπ.) είναι πληρωμένες, ενώ πηγές από την εταιρεία λένε πως προτίθενται να πληρώσουν και ένα κουπόνι για τα ομόλογα που λήγει τον επόμενο μήνα. Και απ'' ότι φαίνεται υπάρχουν οικονομικές αντοχές για να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις μέχρι και το Σεπτέμβριο. Στο μεταξύ Fidelity και Fosun, οι οποίες ως σημαντικοί μέτοχοι θα μπορούσαν να πάρουν πρωτοβουλίες, συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα.
- Πάντως από την κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη η αναζήτηση αντικαταστάτη για τον Χαράλαμπο Γκότση, τον οποίο οι υπάλληλοι της Επιτροπής αποκαλούν με το προσωνύμιο Travelman. Το μοναδικό που διασώζει τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι ότι δεν βρίσκεται εύκολα σοβαρός άνθρωπος στον αστερισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος να δέχεται τη θέση για ένα έτος καθώς η θητεία λήγει το 2019. Οπότε η δύναμη της αδράνειας συντηρεί τον... travelman.
- Αυτήν εβδομάδα κρίνεται η τύχη του ομολόγου της B&F. Αν και η συγκυρία στην αγορά δεν είναι κατάλληλη για νέες εκδόσεις, η B&F και οι σύμβουλοί της το τόλμησαν, έχοντας ως όπλα αφενός το μικρό ύψος της έκδοσης που είναι μόλις 25 εκατομμύρια και αφετέρου ορίζοντας επιτόκιο 4,95% δηλαδή λίγο ψηλότερα από την ελληνική δεκαετία.
- Αυτήν την εβδομάδα επίσης κορυφώνονται οι διεργασίες για δύο σημαντικές εισηγμένες εταιρείες. Συγκεκριμένα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες με τα funds για την Attica Bank προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να γίνει Γενική Συνέλευση της τράπεζας. Επίσης εντείνεται η μάχη της Ελλάκτωρ. Καθοριστικός παράγοντας που κρίνει την νίκη, είναι οι ξένοι θεσμικοί που κατέχουν περίπου το 30% των μετοχών της εταιρείας. Τα τηλέφωνα στους διαχειριστές των funds πέφτουν το ένα μετά το άλλο και από τις δύο πλευρές, καθώς εκεί θα κριθεί η μάχη. Επιπλέον οι Έλληνες θεσμικοί ελέγχουν περίπου το 8% με 9%.
- Κρίσιμη επίσης είναι και η στάση συγκεκριμένων μεγαλομετόχων της εταιρείας. Το Amber Capital έχει λίγο κάτω από το 5% της Ελλάκτωρ. Σημαντικοί ιδιώτες μέτοχοι είναι ο πρώην βασικός μέτοχος της ΤΕΒ Νίκος Τρίχας που ελέγχει περίπου 1.5% ως (το πολύ) 2%, ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης που φέρεται να ελέγχει ποσοστό μεταξύ 2% έως 4% αλλά και ο πρώην κατασκευαστής Γιώργος Σαραντόπουλος.