- Αν ανήκετε σε αυτούς που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, τότε το καλό νέο της ημέρας για εσάς είναι ότι το σχέδιο για τη δημιουργία των ASP από τις τράπεζες κατά το ιταλικό μοντέλο προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς και φαίνεται πως οι εξελίξεις δεν θα καθυστερήσουν.
- Αν αντίθετα ανήκετε στο στρατόπεδο που βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, τότε τα νέα για εσάς είναι ότι συνεχίζεται η αθρόα παραγωγή «κόκκινων» δανείων. Σημειώστε πάντως πως οι τραπεζίτες δεν ανησυχούν για την φετινή χρονιά και περιμένουν ότι «η νέα παραγωγή» θα αρχίσει να «βαραίνει» στα οικονομικά στοιχεία του 2020.
- Πάντως το χθεσινό σφυροκόπημα στο Χ.Α. δείχνει ότι μάλλον πολυπληθέστερο είναι το δεύτερο στρατόπεδο. Η στήλη ωστόσο επιμένει πως ασχέτως του όποιου χρησμού δώσει σήμερα η S&P για την οικονομία, ως τις 11 Φεβρουαρίου το αργότερο, η Ελληνική Δημοκρατία θα έχει βγει στις αγορές.
- Η στήλη πάντοτε διατηρούσε τα καλύτερα των αισθημάτων για τους συμπολίτες μας που αναπτύσσουν φιλανθρωπική δράση. Πολύ περισσότερο δε, για όσους εξ αυτών αποδεικνύουν εμπράκτως την καλοσύνη τους, χωρίς να το διαφημίσουν.
- Για αυτό με συγκίνηση άκουσε τη φημολογία που κυκλοφορεί στην αγορά και θέλει μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια της χώρας, που τελευταία δείχνει τη στοργή της και προς τα τηλεοπτικά, να ενίσχυσε οικονομικά νεαρό καναλάρχη δεύτερης γενιάς.
- Δεν είναι και πολλά τα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια στη χώρα που μπορούν να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες. Πιθανόν για αυτό οδηγήθηκαν σε αιματηρή πλειοδοσία για τη χρηματοδότηση της επέκτασης της σύμβασης του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών. Πειραιώς και Εθνική επικράτησαν των Αlpha και Εurobank αλλά με επιτόκιο μικρότερο του 3%. Επειδή όμως οι τράπεζες προσαρμόζονται γρήγορα, η δουλειά της χρηματοδότησης με 600 εκατ. του ΑΔΜΗΕ για το καλώδιο ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης-Αθήνας μοιράστηκε μεταξύ και των τεσσάρων τραπεζών σε ίσα μερίδια.
- Και με την ευκαιρία, σημειώστε πως όλο και εντείνονται οι ενδείξεις δυσφορίας από funds και ειδικές εταιρείες για τα ελληνικά NPLs. Όσοι ασχολούνται με το άθλημα, σταδιακά αρχίζουν και συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα, ούτε Ισπανία είναι, ούτε Ιταλία. Η εισπραξιμότητα είναι χαμηλή κι αν στην Ιταλία ήταν 16% με 20%, επί του παρόντος τουλάχιστον, αυτές οι αποδόσεις δεν πιάνονται στη χώρα μας.
- Είναι νωρίς ακόμη για οριστικά συμπεράσματα καθώς υπάρχουν και άλλα μέσα όπως και στρατηγικές που θα επιστρατευτούν τους επόμενους μήνες, αλλά η ανησυχία ότι ο θησαυρός των NPLs μπορεί και να μην γυαλίζει τόσο όσο πίστεψαν αρχικά, αρχίζει να απλώνεται.