-Αντίθετα από την επικρατούσα άποψη στην Αθήνα που θέλει την τρίτη αξιολόγηση να είναι εύκολη επειδή δεν περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα, ξένοι θεσμικοί και όλοι οι άλλοι παράγοντες που παρακολουθούν από τα Ευρωπαϊκά πόστα την Αθήνα, εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το έργο που πρέπει να διεκπεραιωθεί.
-Ο βασικός στόχος της τρίτης αξιολόγησης είναι η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Ο στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί το δημόσιο είτε αυτό αφορά αυτή καθ' αυτή τη λειτουργία του είτε κρίσιμους τομείς όπως για παράδειγμα τη βελτίωση στην απονομή της δικαιοσύνης κ.ά. Οι δανειστές άφησαν σκόπιμα για την τελευταία χρονιά του ελληνικού προγράμματος τη μεταρρύθμιση του δημοσίου καθώς έχει πολιτικό κόστος. Η βασική στρατηγική των δανειστών είναι η δημιουργία στεγανών μεταξύ πολιτικών και δημοσίου.
-Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί η ανεξαρτητοποίηση συγκεκριμένων τομέων του δημοσίου όπως πχ συνέβη με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στην τρόικα σχεδιάζουν διορισμό γενικών γραμματέων στα υπουργεία και διευθυντών στις κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες που θα είναι ανεξάρτητοι από την πολιτική της κυβέρνησης. Θέλουν να σταματήσουν το φαινόμενο της άλωσης του δημοσίου με κάθε κυβερνητική αλλαγή.
-Σκέπτονται επίσης τη θέσπιση κριτηρίων επιλογής όπως και διαδικασιών που διασφαλίζουν τη διαφάνεια. Την υιοθέτηση θητείας για τις κρίσιμες θέσεις που δεν θα συμπίπτουν με τον εκλογικό κύκλο. Σχεδιάζουν επίσης σαφή καταγραφή καθηκόντων και αρμοδιοτήτων ανά θέση, ώστε οι υπουργοί να μην έχουν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσουν τα συγκεκριμένα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ανεξαρτήτως του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκουν.
-Δικαίως θα αναρωτηθείτε: Γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα; Και η μείωση των συντάξεων ή οι μειώσεις στους μισθούς ή κατάργηση των επιδομάτων ήταν πριν μερικά χρόνια κάτι πολιτικά αδιανόητο. Τελικά όμως όχι μόνον εφαρμόστηκαν, αλλά τα συνηθίσαμε και τα αντιμετωπίζουμε σχεδόν ως φυσιολογικά. Θα γίνει το ίδιο τώρα και με το δημόσιο;
-Απαντήσεις θα αρχίσουμε να έχουμε από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο οι δανειστές φαντάζονται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αρκετά από τα παραπάνω μέτρα θα έχουν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί. Πρόκειται φυσικά για μέτρα τα οποία θα διαρρήξουν η σχέση του ΣυΡιζΑ με το τελευταίο συμπαγές τμήμα της κοινωνίας που έχει απομείνει στην πολιτική του επιρροή, τους δημοσίους υπαλλήλους.
-Μάλιστα κάποιοι από την τρόικα επειδή θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα στην τρίτη αξιολόγηση, εισηγούνται στην ελληνική πλευρά το σπάσιμο της σε δύο φάσεις. Μια μέχρι το τέλος του χρόνου και άλλη μια το πρώτο εξαμήνου του 2018, πριν τη λήξη του προγράμματος και ενόψει της στήριξης για την έξοδο στις αγορές.
-Η τρίτη αξιολόγηση πάντως δεν είναι η μοναδική δυσκολία που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα και μόλις υποχωρήσει η θερινή ραστώνη, θα την απασχολήσουν δύο ακόμα θέματα: Οι επαφές του υπουργού Αμύνης με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη και η δικαστική διάσταση που μπορεί να έχει συγκεκριμένη υπόθεση καθώς επίσης και η κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη. Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους δικαστές είναι εμφανής και ανεξέλεγκτη.