- Ως το Εurogroup της 21ης Ιουνίου η χρηματιστηριακή αγορά ελλείψει σημαντικού καταλύτη θα είναι νευρική και ευμετάβλητη. Η αβεβαιότητα για το χρέος, την αξιολόγηση και το καθεστώς της επόμενης ημέρας, βαραίνουν το κλίμα ενώ δεν βοηθά και η πολιτική ένταση που πυροδοτεί η συμφωνία με τα Σκόπια. Οπότε υπομονή, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Πέμπτη.
- Μην θεωρήσετε όμως ότι το αντίξοο κλίμα έχει νεκρώσει το σύμπαν. Κάθε άλλο. Ήσυχα και διακριτικά στο παρασκήνιο συνεχίζονται πολλές μεγάλες και μικρές δουλειές. Ιδιαίτερα μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται με τα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων των τραπεζών, όπου συντόμως θα ανακοινωθούν νέες κινήσεις.
- Προς την κατεύθυνση που περιγράφεται παραπάνω θα έχουμε σύντομα εξελίξεις με πρωταγωνίστρια την τράπεζα που δείχνει να έχει μείνει πίσω, την Εθνική. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επομένων ημερών η τράπεζα θα καλύψει το χαμένο έδαφος με την ανάθεση για διαχείριση χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ.
- Και αφού ο λόγος είναι για την Εθνική Τράπεζα να σας ενημερώσει η στήλη και για τα δυσάρεστα: Ο διαγωνισμός για την Εθνική Ασφαλιστική μας τελείωσε. Η προσφορά της Gongbao, σύμφωνα με έγκυρη πηγή της στήλης, «είναι για τα μπάζα». Ο κινεζικός όμιλος θέτει όρους, προϋποθέσεις, πλήθος από «αν» και τόσα πολλά «εφόσον», που ουσιαστικά δεν έχουν πρόταση.
- Φυσικά και επειδή υπάρχουν νομικές υποχρεώσεις, η Εθνική πρέπει να εξετάσει την προσφορά και στη συνέχεια να την απορρίψει. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΤΕ στην ανακοίνωση ότι δέχθηκε μόνον μια προσφορά, άνοιξε απευθείας το θέμα της δημόσιας προσφοράς. Στο μεταξύ, στο διάστημα του «νεκρού χρόνου» θα εξελιχθούν οι συζητήσεις της ΕΤΕ με DG Comp, SSM και Τράπεζα της Ελλάδος για τον τρόπο που θα διαχειριστεί στο εξής η τράπεζα την τύχη της θυγατρικής της.
- Τώρα βάλτε ζώνες ασφαλείας να δούμε λίγο την υπόθεση Folli Follie: Λοιπόν, η Ernst & Young δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τον έλεγχο. Και πιθανότατα δεν πρόκειται να τον ξεκινήσει. Για αυτό και δεν μιλούν και απαντούν «ουδέν σχόλιο» όταν τους ρωτούν σχετικά.
- Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (με το σύστημα «δεν είδα... δεν κατάλαβα… ο νόμος… η παράγραφος κλπ.» έχει επιφυλάξει μια σκανδαλωδώς προνομιακή μεταχείριση στην Folli Follie. Εκτός κι αν η παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων δεν συνιστά παραβίαση του νόμου.
- Άλλωστε, κ. Χαράλαμπε Γκότση, σε ποια σοβαρή χώρα και σε ποια σοβαρή εποπτική αρχή -μετά από το θόρυβο που έγινε- θα έλεγε ο CEO «εδώ είναι όλα εντάξει, για την Κίνα δεν έχω εικόνα» και θα τον κοιτούσαν;