Black Box 14/5/2018

Black Box 14/5/2018

- Άντε με το καλό, από σήμερα υποδεχόμαστε και πάλι στην Αθήνα τους εκπροσώπους της τρόικας ή των θεσμών αν προτιμάτε, που έρχονται για την τέταρτη αξιολόγηση. Στο παρασκήνιο γίνεται μια επισκόπηση-αναδιαμόρφωση των 88 προαπαιτούμενων καθώς τα περισσότερα είναι στον αέρα και ο χρόνος δεν επαρκεί. Ουσιαστικά ξεδιαλέγονται ποια θα προωθηθούν άμεσα για να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση, και ποια από αυτά θα εγγραφούν ως προαπαιτούμενα για την πρώτη φάση της μεταμνημονιακής εποπτείας.

- Γενικότερα στην κυβέρνηση δεν βγαίνουν τα πράγματα όπως τα είχε σχεδιάσει, παρά τις διευκολύνσεις που έκαναν και κάνουν οι δανειστές. Λίγο-πολύ όλα είναι στον αέρα: Τα προαπαιτούμενα τα ξαναβλέπουν στη βάση νέου χρονοδιαγράμματος, το αναπτυξιακό ολιστικό σχέδιο Τσακαλώτου είναι στο ψυγείο και οι οιωνοί για το μέλλον του δεν είναι οι καλύτεροι, η συμφωνία για το χρέος παραμένει -και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει- μετέωρη.

- Οι Γερμανοί είναι επιφυλακτικοί μαζί μας, ενώ τελευταία φαίνεται πώς και η Γαλλία το γύρισε, παίρνοντας ανταλλάγματα από τη Γερμανία και δεν υποστηρίζει πλέον με την ίδια αποφασιστικότητα τις ελληνικές θέσεις. Το μοναδικό σημείο που έχουν συγκλίνει οι δανειστές είναι το σκληρό μοντέλο της εποπτείας που θα υπάρχει στη χώρα. Επέλεξαν να ακολουθήσουν  λογική ΣΥΡΙΖΑ και αλλάζουν  την επωνυμία βαφτίζοντας το σκληρό καθεστώς της επόμενης μέρας "εργαλείο". Για να είμαστε ειλικρινείς υπάρχει ένα ακόμη σημείο που συμφώνησαν οι δανειστές για την Ελλάδα και αυτό είναι ότι πρέπει να τελειώνουν μαζί μας. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία προβληματίζουν σοβαρά τον Γαλλογερμανικό άξονα για να συνεχίσουν να ασχολούνται τόσο πολύ μαζί μας.

- Το ρευστό περιβάλλον που περιγράφεται παραπάνω ανέτρεψε και τα σχέδια για έξοδο στην αγορά. Κι επειδή οι συνθήκες προς το παρόν δεν το επιτρέπουν, ο ΟΔΔΗΧ υποχρεώνεται και τηρεί στάση αναμονής όσον αφορά την έκδοση νέων ομολόγων από την Ελληνική Δημοκρατία.

- Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα χειρότερα ήρθαν το Σαββατοκύριακο και αφορούν την κατάσταση της ΔΕΗ. Η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας βρίσκεται σε οριακό σημείο με υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη  απειλή στην πραγματική οικονομία, καθώς το τσουνάμι που θα προκαλέσει πτώση της ΔΕΗ. θα είναι πολλαπλασίως ισχυρότερο από αυτό της κατάρρευσης του Μαρινόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει δανειακές υποχρεώσεις τάξης των 2 διs. στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

-Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα η επικεφαλής του SSM Ντ. Νουί. Θα έχει συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών, όπου θα συζητηθούν τα μεθεόρτια των stress tests.

- Σήμερα το βράδυ περιμένουμε τα νεότερα για την αναβάθμιση των ελληνικών δεικτών MSCI. Με δεδομένο ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί σε προγενέστερο χρόνο, πιθανότατα δεν περιλαμβάνουν την περιπέτεια της Folli Follie με το QCM. Γι'' αυτό και η εκτίμηση είναι ότι λογικά δεν θα έχουμε μείζονες αλλαγές στους ελληνικούς δείκτες, τουλάχιστον σε αυτήν την αναθεώρηση. Αν η Folli Follie βρεθεί εκτός δεικτών η πλέον ακραία εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι θα πουληθούν έως 1,7 εκατ. μετοχές από passive funds.

- Τα νεότερα από το μέτωπο της Folli Follie έχουν ως εξής: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πηγαίνοντας από λάθος σε λάθος, για να τελειώνει με την υπόθεση ασκεί πιέσεις στους ελεγκτικούς οίκους να τελειώσει ο έλεγχος της Folli Follie σε ένα μήνα. Όλοι οι σοβαροί ορκωτοί ελεγκτές υποστηρίζουν ότι ένας πραγματικός και ουσιαστικός έλεγχος στη Folli Follie απαιτεί συνδυασμό ελεγκτικών μηχανισμών μεταξύ διαφόρων χωρών και οπωσδήποτε χρόνο μεταξύ 6 και 12 μηνών. Οτιδήποτε άλλο θα είναι… πασάλειμμα. Υποτίθεται ότι υπήρξε τελικά συμφωνία και η ΕΥ θα κάνει τον έλεγχο εντός τριών μηνών.

- Η εμπλοκή της ΕΥ είναι κομβικής σημασίας και όχι φυσικά επειδή είχε βραβεύσει τον Τζώρτζη Κωτσολιούτσο, αλλά επειδή είναι ορκωτός ελεγκτής των ΚΑΕ και κυρίως της Fosun στην Κίνα. Προφανώς η επιλογή της συγκεκριμένης ελεγκτικής  συνδέεται και με τη συμφωνία στην οποία έχει έρθει η οικογένεια Κουτσολιούτσου για υποστήριξη από τον κινεζικό όμιλο.

- Το παιχνίδι δεν φαίνεται να έχει κριθεί στην ουσία του. Η Fosun στηρίζει την Folli Follie και αυτή τη στιγμή είναι ο πιο ουσιαστικός σύμμαχος της εταιρείας και κατά ορισμένους στην αγορά και ο μελλοντικός της αγοραστής. Ίσως είναι νωρίς για τέτοια σενάρια, αλλά υπάρχουν ορισμένα γεγονότα: Η οικογένεια Κουτσολιούτσου δεν έβαλε μέχρι στιγμής το χέρι στην τσέπη για να αγοράσει μετοχές. Έγιναν από την εταιρεία αγορές 30.000 ιδίων μετοχών  ενώ το χέρι στη τσέπη βαθιά  έβαλε (και φαίνεται ότι θα το ξαναβάλει στις επόμενες συνεδριάσεις) μόνον η Fosun.

- Ευτυχώς ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χ. Γκότσης αποφάσισε να αλλάξει τροπάριο για την Folli Follie και εγκατέλειψε τις ανοησίες του τύπου "δεν έχουμε τα νομικά εργαλεία" που τον εξέθεταν στην αγορά. Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα σε γενικές γραμμές παρουσίασε ότι είναι καλύτερα σε αυτές τις περιπτώσεις να μην διακόπτεις τη διαπραγμάτευση της μετοχής. Άργησε αλλά...

- Περίπου ένας χρόνος συμπληρώνεται από τότε που υποβλήθηκε η παραίτηση του Γιώργου Μιχελή από τη θέση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και επιτέλους το Ταμείο θα αποκτήσει τον αντικαταστάτη του. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών το οποίο λέγεται ότι επέλεξε για τη θέση τον Ανδρέα Βερύκιο, ένα στέλεχος με μακρά θητεία στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.