Black Box 14/3/2018

Black Box 14/3/2018

-To κακό δεν είναι ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά και την περικοπή του αφορολόγητου από το 2019. Είναι ότι εξακολουθεί να επιμένει στη θέση του ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια.

-Τη νευρικότητα της κυβέρνησης, όπως λέει πηγή που γνωρίζει καλά το παρασκήνιο,  επιτείνει το γεγονός ότι το ενδεχόμενο προσφυγής ή μη στην προληπτική γραμμή παραμένει ανοικτό πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η τεχνική προετοιμασία, αλλά οι οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα της δεύτερης φάσης ελάφρυνσης του χρέους έχουν μετατεθεί για τις αρχές του καλοκαιριού.

-Αν λάβετε υπόψη ότι -όπως συνέβη και στην περίπτωση των άλλων χωρών που βγήκαν από τα προγράμματα- οι αποφάσεις για την εποπτεία και γενικότερα το μοντέλο της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόλις έναν μήνα πριν τη λήξη του προγράμματος, η Κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα τετράμηνο έντονης αβεβαιότητας.

-Ελπίζω όλα αυτά να μην χαλούν στην κυβέρνηση τη διάθεση και να ανοίξουν τις σαμπάνιες, να γιορτάσουν το λουκέτο στο ΜEGA.

-Και αφού ο λόγος είναι για το Μαξίμου, ποιος εκ των διευθυνόντων συμβούλων των τραπεζών είναι ο συχνότερος επισκέπτης στο Μέγαρο Μαξίμου; Ούτε που τον φαντάζεστε…

-Θα δούμε έργο το επόμενο διάστημα, καθώς οι τράπεζες αρχίζουν να τραβάνε το χαλί σε μεγάλους επιχειρηματίες. Η Πειραιώς στη χρήση 2017 προχώρησε σε εντυπωσιακά αυξημένες προβλέψεις γεγονός που μπορεί να λύσει τα χέρια της διοίκησης επειδή δημιουργεί περιθώρια  πιο αποτελεσματικής διαχείρισης.

-Με την ευκαιρία σημειώστε πως το τελευταίο διάστημα αρκετοί κτυπούν την πόρτα της Πειραιώς και καταθέτουν ενδιαφέρον, τις προτάσεις τους για την ΜΙG.

-Ο Δ. Μάρης μετά την εκδοτική πορεία του Έθνους δεν είχε καμία διάθεση να βάλει το χέρι στην τσέπη. Η ρήξη με τον Ι. Σαββίδη προκλήθηκε από ένα σύνολο ζητημάτων όπου τα βασικότερα ήταν δύο: οικονομικές διαφωνίες και κατάχρηση των όρων της «εργολαβίας». Ο Δ. Μάρης μόλις διαπίστωσε την ανηφόρα, άφησε το Έθνος στα χέρια του Ι. Σαββίδη που έχει και την υποχρέωση στην Κυβέρνηση. Τόσο απλά.

-Μια πονεμένη ιστορία: Μινωικές Γραμμές και πωλήσεις πλοίων στις άλλες εταιρίες του βασικού τους μετόχου Εμ. Γκριμάλντι. Aπό την πώληση του Cruise Bonaria (το οποίο ναύλωνε η ναυτιλιακή GrimaldiEuromed SpA) οι μέτοχοι των Μινωικών έβγαλαν και κέρδος 1,5 εκατ. Ποιος στη χάρη τους, πάλι κονόμησαν, αν και έβγαλαν λιγότερα από την πώληση του ΙΚΑΡΟΣ το 2016 που συμπτωματικά αγόρασε η ίδια εταιρία του ομίλου Γκριμάλντι. Τότε είχαν βγάλει κέρδος 3,5 εκατ. ευρώ.