Black Box 14/09/2016

Black Box 14/09/2016

-«Τι θα γίνει ρε παιδιά; Που πάμε; Δεν κόβουμε ούτε ένα πινακίδιο» αναφωνούν με αγανάκτηση στις χρηματιστηριακές εταιρίες. Η κατάσταση είναι δραματική. Υπάρχουν εταιρίες που κάνουν καθημερινά τζίρο λίγες χιλιάδες ευρώ με μια ή και δυο μόνον πράξεις. Τα κακά μαντάτα έρχονται από τις χρηματιστηριακές εταιρίες που έχουν ισχυρούς μετόχους, δηλαδή τις τραπεζικές. Οι φημολογίες στην αγορά είναι ότι οι τραπεζικές ΑΧΕΠΕΥ ετοιμάζουν - ενόψει και των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει στην DGComp για μείωση προσωπικού- κύμα απολύσεων.

-Στην αγορά ακούγεται ότι δρομολογούνται από μικρές χρηματιστηριακές εταιρίες πρωτοβουλίες συγχώνευσης, ανάλογη αυτής που προχωρούν οι εταιρίες Μerit, Μίδας και Πετροπουλάκης. Όσον αφορά τις πάλαι ποτέ ΕΛΔΕ και νυν ΑΕΕΔ, η κατάσταση είναι εξίσου δυσοίωνη. Αρχές 2015 λειτουργούσαν πάνω από 60 ΑΕΕΔ και τώρα ο αριθμός τους εκτιμάται ότι είναι κάτω από 50.

-Όσον αφορά τον υψηλό τζίρο της χθεσινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο αποδίδεται σε τρείς λόγους: Στην αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα της ΑLPHA ΒΑΝΚ (11 εκατ.) και της Τράπεζας Κύπρου (7,4 εκατ.), στο trading των ξένων και ιδιαίτερα της Credit Suisse και της Citigroup και τέλος στα πακέτα (16 εκατ) που άλλαξαν χέρια.

-Επικίνδυνα έχει ανέβει το θερμόμετρο στη μάχη της Ηellenic Sea Ways (HSW). Οι Μινωικές Γραμμές που έχουν συγκεντρώσει περίπου το 48% εκτιμούν ότι είναι ζήτημα χρόνου να αποκτήσουν το 50% και μια μετοχή της HSW. Αντίθετα άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι η αισιοδοξία του ομίλου Γκριμάλντι είναι αβάσιμη και είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατον να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρίας χωρίς να αγοράσουν το πακέτο της εταιρίας που κατέχει η Πειραιώς.

-Στην αγορά έρπει η φημολογία ότι ο διορισμός από την κυβέρνηση των εκλεκτών της στη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής είναι από τα θέματα που θα ανακύψουν -αν δεν έχει ήδη ανακύψει- στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο Χίλτον.

-Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ SSM, Τραπέζης της Ελλάδος και τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια. Βήματα γίνονται αλλά η εικόνα εξακολουθεί να είναι θολή.