- Ξεκινάει μια γεμάτη εβδομάδα, όπου η πυξίδα των εξελίξεων θα είναι στραμμένη σταθερά στα πολιτικά γεγονότα. Οι σχέσεις Τσίπρα-Καμμένου και η συμφωνία των Πρεσπών είναι στην ημερήσια διάταξη κι αν βασιστούμε στις κυβερνητικές προθέσεις, τα γεγονότα θα πρέπει να τρέξουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει το ταχύτερο δυνατό στη Βουλή.
- Στο μεταξύ προσέξτε ότι πυκνώνουν -όπως άλλωστε εύστοχα επισήμανε και ο κυριακάτικος τύπος- οι εκθέσεις και οι αναλύσεις ξένων επενδυτικών οίκων οι οποίοι θεωρούν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν τον Μάιο, προκειμένου να μην χαθεί όλη η φετινή χρονιά για την οικονομία. Σημειώστε λοιπόν πως όποιες πολιτικές εξελίξεις έχουμε το αμέσως επόμενο διάστημα που ενισχύουν την εκτίμηση ότι οι εκλογές έρχονται νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα επηρεάζουν θετικά το Χρηματιστήριο γιατί ενεργοποιούν τον καταλύτη που περιμένει η αγορά.
- Κατά τα άλλα, η εβδομάδα ανοίγει σήμερα με την επιστροφή 0,30 ευρώ ανά μετοχή από την Τέρνα Ενεργειακή και θα κλείσει την Παρασκευή με τον χρησμό της Standard & Poor''s για την ελληνική οικονομία. Προβλέψεις σε αυτά πράγματα δεν γίνονται, ωστόσο δεν αποκλείεται τα νέα που θα έρθουν από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης να κινούνται περισσότερο προς την θετική και λιγότερο προς την αδιάφορη πλευρά. Έχουμε και τα σχέδια για την έξοδο στις αγορές στο τέλος του μήνα...
- Αυτήν την εβδομάδα επίσης και φυσικά εκτός απροόπτου, πρέπει να περιμένουμε και την έκδοση της απόφασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που -επιτέλους- ξεκλειδώνει τα σχέδια για τα ιχθυοτροφεία Νηρέα και Selonda.
- Στο μέτωπο των τραπεζών, και πάλι εκτός απροόπτου, ο Γιώργος Ζανιάς φαίνεται ότι θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Eurobank. Στην αγορά κυκλοφορούσαν φήμες ότι για τη θέση προοριζόταν ο Νίκος Μπέρτσος, ο οποίος όμως λέγεται ότι αρνήθηκε. Ο καθηγητής Γιώργος Ζανιάς έχει διατελέσει υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, πρόεδρος στην Εθνική Τράπεζα, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και πρόεδρος του ΣΟΕ.
- Όπως εξελίσσονται τα πράγματα στο μέτωπο των προσπαθειών για τη μείωση των κόκκινων δανείων, τα στελέχη των τραπεζών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο θα πρέπει να μετακομίσουν ή να μείνουν χωρίς δουλειά. Οι περίφημες μονάδες RBU που δημιουργήθηκαν εντός των τραπεζών τους επόμενους μήνες θα χάσουν τον μεγαλύτερο όγκο των εργασιών τους από τις εταιρείες ειδικού σκοπού που δημιουργούν οι τράπεζες και οι οποίες θα αναλάβουν να διαχειριστούν μαζικά τα δάνεια. Δεδομένου μάλιστα ότι σε κάποιες από αυτές τις εταιρείες ειδικού σκοπού το πάνω χέρι θα το έχουν τα funds και οι εξειδικευμένες εταιρείες τα περιθώρια στενεύουν.
- Στην αγορά υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Θεόδωρος Καλαντώνης θα μεταφερθεί από την Εurobank και πρόκειται να αναλάβει επικεφαλής της εταιρείας που θα αναλάβει τη διαχείριση των NPLs της Eurobank. Ανάλογου χαρακτήρα εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει και η Τράπεζα Πειραιώς η οποία θα επωμιστεί τη διαχείριση κόκκινων δανείων ύψους 25 δισεκατομμυρίων. Και σκεφθείτε πως ακόμη δεν έχουν εγκριθεί τα σχέδια για τα Asset Protection Scheme ούτε και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος.
- Η στήλη αγνοεί αν το Αmbrosia Capital που απέκτησε την περασμένη εβδομάδα τις μετοχές στην Ελλάκτωρ του Δ. Κούτρα ενεργεί για λογαριασμό του Amber Capital, όπως ευρύτατα κυκλοφορεί στην αγορά. Πολύ περισσότερο η στήλη αγνοεί αν πίσω από το ενδιαφέρον των funds βρίσκονται οι αδελφοί Καλλιτσάντση. Αυτό όμως που γνωρίζει η στήλη, είναι ότι ο μάγκας της αγοράς είναι αυτός που πούλησε μετοχές της Ελλάκτωρ στα 2,15 ευρώ και αγοράζει τώρα στο 1,30.