- Tι είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου; Εταιρική διαδικαστική πράξη ή ιδεολογία; Το ερώτημα μπορεί να είναι ρητορικό, αλλά το τελευταίο διάστημα τείνει να γίνει πραγματικότητα, επειδή στην Ελλάδα είμαστε πολύ κοντά στην παγκόσμια καθιέρωση του θεσμού της διαρκούς αύξησης κεφαλαίου.
- Υπάρχουν δυο αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών, της Attica Bank και της Praxia Βank, που τρέχουν τους τελευταίους μήνες χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση της Praxia Βank στην αγορά κυκλοφορεί ότι ο βασικός μέτοχος, Μπ. Ντάιμοντ, θα βάλει το μεγαλύτερο μέρος των minimum κεφαλαίων και δεν αποκλείεται στη συνέχεια η τράπεζα να πουληθεί.
- Στην περίπτωση της Attica Bank τα πράγματα είναι χειρότερα. Η αύξηση δεν έχει ολοκληρωθεί, τα ταμεία-μέτοχοι έχουν χάσει τα χρήματα τους και η εκκρεμότητα τραβάει εδώ και ένα δίμηνο, χωρίς να υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι κάποιο από τα σχέδια θα προχωρήσει.
- Με βάση τη νομοθεσία, η Attica Bank πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ, το οποίο και πρέπει να διορίσει νέα διοίκηση. Αυτό θα συνέβαινε υπό φυσιολογικές συνθήκες κι αν η τράπεζα ήταν ιδιωτική. Εδώ, επειδή λειτουργούμε υπό ελληνικές συνθήκες, θα περιμένουμε μέσα στο κατακαλόκαιρο μήπως και βρεθεί κάποια λύση με τα κόκκινα δάνεια τα funds κλπ και αν το αδιέξοδο συνεχιστεί, τότε το ξαναβλέπουμε από τον Σεπτέμβριο.
- Η αξιολόγηση έκλεισε, η μεταμνημονιακή εποπτεία κλείδωσε, σε πέντε εβδομάδες λήγει το τρίτο πρόγραμμα, η κυβέρνηση είναι σχεδόν έτοιμη να ξαναβγεί στις αγορές, αλλά ξένα κεφάλαια δεν φαίνεται να υπάρχουν ούτε και για τις συστημικές τράπεζες. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από την τιμή των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
- Οι επενδυτές συνωστίζονται στις τράπεζες, μόνον για να αγοράσουν πακέτα κάθε είδους προβληματικών δανείων και ξενοδοχεία. Για όλα τα άλλα, οι ξένοι επενδυτές μας αγνοούν και ο λόγος είναι ότι ξέρουν πως οι τράπεζες έχουν ακόμη αρκετή ανηφόρα για να επανέλθουν. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι τράπεζες για να εξυγιανθούν μοιραία πρέπει να συρρικνωθούν, όπως και ότι κινδυνεύουν στο άμεσο μέλλον να μετατραπούν περισσότερο σε εταιρίες διαχείρισης ακινήτων και λιγότερο σε τράπεζες.
- Μοναδική εξαίρεση σε αυτήν τη δυσάρεστη συγκυρία, αποτελεί η IBG και αυτή για ειδικούς λόγους και συγκεκριμένα επειδή υπάρχει ένας μεγάλος Έλληνας επιχειρηματίας, ο Γ. Βαρδινογιάννης, που θέλει να την αγοράσει για τους δικούς του λόγους. Η κυπριακή Element που επίσης δήλωσε ενδιαφέρον αναζητά κεφάλαια, ενώ η Fosun θεωρείται στην αγορά ότι είναι στο περιθώριο της διεκδίκησης.